اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

این چرخ های لعنتی و دلهره زجر آور فرود!


یک حادثه دیگر و چند ساعت دلهره و اضطراب، حادثه ای که می توانست پایان تلخی برای 113 مسافر هواپیمایی آسمان داشته باشد اما مهارت خلبان از بروز یک حادثه تلخ جلوگیری کرد.





روزنامه هفت صبح:
یک حادثه دیگر و چند ساعت دلهره و اضطراب، حادثه ای که می توانست پایان تلخی برای 113 مسافر هواپیمایی آسمان داشته باشد اما مهارت خلبان از بروز یک حادثه تلخ جلوگیری کرد. در این ماجرا باز هم پای چرخ های هواپیما در میان است، چرخ هایی که یا باز نمی شود یا می ترکد... اگر سانحه های هوایی کشور در 10 سال اخیر را مرور کنید درخواهید یافت درصد بالایی از این اتفاقات به دلیل نقص فنی در چرخ ها رخ داده و به یکی از موضوعات دلهره برانگیز مسافران تبدیل شده است.

در واقع این روزها مسافران خطوط هوایی داخلی، دغدغه مهم شان افزایش قیمت بلیت هواپیما که احتمالا ادامه خواهد داشت و قرار است نهضتش به آزادسازی کامل بلیت ختم شود، افزایش کیفیت خدمات شرکت های هواپیمایی - که وزیر راه همزمان با افزایش قیمت بلیت، وعده اش را داده بود، نیست بلکه دغدغه اولشان چرخ های لعنتی و دلهره فرود شده است. چه دلایلی باعث بروز این اتفاقات شده؟

کارشناسان هوایی در گفتگویی می گویند برخلاف تصور عامه این مشکلات با تحریم ها چندان ارتباطی پیدا نمی کند و بی دقتی انسانی در بررسی فنی هواپیما سبب بروز چنین سوانحی می شود. یک بی دقتی که ممکن است جان صدها مسافر را به خطر بیندازد...

ماجرا چیست؟

هواپیمای مشهد - زاهدان که ساعت 12:30 ظهر روز گذشته از مشهد به سمت زاهدان حرکت کرده بود به دلیل نقص فنی در فرودگاه بین المللی زاهدان فرود اضطراری کرد. حمیدرضا پارسا، مدیر روابط عمومی فرودگاه سیستان و بلوچستان با اعلام این خبر به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «پرواز شماره 8053 شرکت هواپیمایی آسمان که در مسیر مشهد به زاهدان در حرکت بود در نزدیکی فرودگاه بین المللی زاهدان دچار نقص فنی در قسمت چرخ سمت چپ هواپیما شد.

 خلبان با باز نشدن چرخ سمت چپ هواپیما مجبور شد چندین بار فرودگاه بین المللی زاهدان را دور بزند تا سوخت را تخلیه کرده و میزان آن کاهش یابد و بتواند فرود اضطراری موفقی داشته باشد. این هواپیما با مهارت خلبان و تلاش پرسنل برج مراقبت فرودگاه بین المللی زاهدان، اداره ایمنی و آتش نشانی زاهدان به سلامت در باند فرودگاه فرود اضطراری کرد.»

با وجود آن که در زمان این فرود اضطراری صدمه ای به 113 مسافر هواپیما وارد نشد اما پس از فرود برای 7 نفر از مسافران مشکلاتی به وجود آمد و به علت تخلیه فوری تعدادی از آنها دچار جراحت شده اند. حسین درخشان سخنگوی سازمان امداد و نجات هلال احمر به خبرگزاری فارس گفت: «هواپیمایی که از مشهد عازم زاهدان بود به دلیل نقص فنی در چرخ های خود با فرود اضطراری روی زمین نشست که در این حادثه 9 نفر مصدوم شده که 7 نفر آنها به صورت سرپایی مداوا شدند. دو نفر دیگر از حادثه دیدگان، خانم های بارداری بودند که به مراکز درمانی انتقال یافتند.»

حسرت پرواز

همانطور که در ابتدای گزارش نیز گفته شد، مرور سانحه های چند سال اخیر نشان می دهد درصد زیادی از اتفاقات چند سال اخیر به دلیل بروز مشکلات در چرخ های هواپیما رخ داده است. در همین رابطه امیر رزاقی، کارشناس فنی هواپیما می گوید: «مشکلات به وجود آمده در چرخ های هواپیما به دلایل مختلفی رخ می دهد اما در نگاه کلی می توان آنها را به دو دسته تقسیم کرد. مشکلاتی که باعث عدم باز شدن چرخ ها می شود و مشکلاتی که باعث ترکیدن چرخ ها می شود. با وجود آن که فرسودگی قطعات در بروز چنین حادثه هایی نقش دارد اما عدم دقت انسانی مهمترین دلیل بروز این اتفاقات است.

در تقسیم بندی مشکلات هواپیماها از چهار مورد به عنوان مورد بحرانی نام برده می شود. مشکلات در زمینه سطح فرامینی، موتور، فشار داخل کابین و ارابه های فرود که منظور همان سیستم چرخ ها و فرود هواپیماست.

مشکلات به وجود آمده در باز شدن چرخ ها معمولا به علت نقص در لوله های هیدرولیک و شیرهای مرتبط که باید در مواقع نیاز عمل قطع و وصل را انجام دهند به وجود می آید. به عنوان مثال در برخی مواقع این شیرها به علت خوردگی و گرفتگی خوب عمل نمی کنند و چرخ ها باز نمی شود.

اگر بررسی های پیش از پرواز به خوبی انجام شود، چنین مشکلاتی بسیار کمتر رخ می دهد. مثلا در مورد لوله های هیدرولیک پس از یک تایم مشخص باید همه آنها تعویض شود اما در خطوط هوایی ایران معمولا تا زمانی که این لوله ها به مشکل برنخورد و خوردگی در آنها ظاهر نشود معمولا تعویض نخواهند شد.

همین موضوع سب می شود تا لوله ای که هیدرولیک را به چرخ ها می رساند، بریده یا پاره شود. در زمینه ترکیدگی چرخ ها نیز همین قضیه صادق است. این مشکلات معمولا به دلیل فرسودگی چرخ ها رخ می دهد اما اگر کارشناسان فنی در زمان های لازم بازرسی های خود را انجام دهند و چرخ ها را تعویض کنند چنین اتفاقاتی رخ نخواهد داد. البته ناگفته نماند در برخی دوره های زمانی ممکن است ایرلاین ها در تهیه تایر با مشکل روبرو شوند اما این اتفاقات همیشگی نیست.»

تحریم ها هم بی تقصیر نیست

با یکی از خلبان های کیش ایر هم در مورد مشکلات اخیری که برای هواپیماهای کشور به وجود آمده صحبت می کنیم. او در این باره می گوید: «ترکیدگی لاستیک یا باز نشدن چرخ ها یکی از علت هایی است که سوانح هوایی کشور را باعث می شود. ما از نظر فنی مشکلات زیادی داریم اما این روزها به دلیل گرمای هوا ترکیدن لاستیک هنگام فرود بیشتر اتفاق افتاده است. البته وزن هواپیما و مهارت خلبان در نشستن هم بی تاثیر نیست. متاسفانه لاستیک های هواپیما به دلیل گران بودنشان دیر به دیر تعویض می شود. هر چند قانونا نباید چنین اتفاقی بیفتد اما تحریم ها تاثیر خودشان را می گذارد.»

وی در مورد دیگر قطعات هواپیما هم توضیح می دهد: «شرکت های هواپیمایی باید قطعات هواپیما را سر زمان معینی تعویض کنند و این موضوع ربطی به خراب شدن سیستم و قطعات ندارد. به طور مثال بعضی قطعات باید بعد از 50 ساعت استفاده تعویض شوند و اگر این اتفاق نیفتد می تواند به هواپیما آسیب برساند.»

این خلبان درباره افزایش قیمت بلیت ها به شرط نوساز کردن ناوگان هوایی می گوید: «عملا اتفاق خاصی نیفتاد. بیشتر به دلیل تورم بلیت ها گران شد. البته ما یکسری هواپیمای روسی وارد کشور کردیم که به دلیل متفاوت بودن شرایط آب و هوایی این کشور با ایران متاسفانه مجبور شدیم تعدادی از آنها را پس دهیم چرا که شرایط آب و هوایی روسیه با کشور ما سازگار نبود و این هواپیماها بیشتر مناسب کشورهای سردسیر بود. ما در مورد واردات هواپیما هم باز گرفتار تحریم ها هستیم و متاسفانه نمی توانیم از کشورهای اروپایی که بهترین تجهیزات را دارند، هواپیما وارد کنیم.»

برخی از سانحه هایی که به دلیل بروز مشکل در چرخ های هواپیما به وجود آمده اند:

10 شهریور 1385

این حادثه زمانی رخ داد که چرخ جلوی هواپیمای توپولف 154 به هنگام فرود در باند فرودگاه دچار سانحه شد و هواپیما از سمت چپ از باند خارج شد. در این حادثه 28 نفر جان باختند.

12 دی 1386

یک فروند هواپیمای فوکر 100 شرکت ایران ایر هنگام برخاستن از باند فرودگاه مهرآباد دچار حادثه شد. این هواپیما که حدود 100 مسافر داشت، قرار بود از تهران به مقصد شیراز پرواز کند اما چرخ های هواپیما هنگام برخاستن به علت انحراف از باند فرودگاه کنده شد و بال هواپیما آتش گرفت.

2 مرداد 1388

یک فروند هواپیمای مسافربری آریاتور در مسیر تهران - مشهد در هنگام فرود در فرودگاه مشهد از باند این فرودگاه خارج و دچار سانحه شد. در این حادثه 18 نفر جان باختند.

20 مرداد 1388

یک فروند هواپیمای فوکر 100 هواپیمایی آسمان در فرودگاه اصفهان دچار سانحه شد. به علت فرود نامناسب عوامل پرواز، یکی از چرخ ها ترکیده و آتش گرفت. درهای این هواپیما بسته بوده و در حالی که مسافران داخل بودند ماموران فرودگاه به اطفای حریق مشغول شدندو سرانجام پس از خاموش کردن آتش، مسافران از هواپیما خارج شدند.

4 شهریور 1389

پرواز فوکر 100 هواپیمایی آسمان که از تهران عازم تبریز بود بعد از فرود در فرودگاه بین المللی تبریز به علت لغزندگی و شرایط بد جوی و ترکیدی لاستیک از باند خارج شد.

9 شهریور 1389

یک فروند هواپیمای توپولف متعلق به شرکت هواپیمایی کیش ایر که قصد داشت مشهد را به مقصد تهران ترک کند در باند فرودگاه دچار آتش سوزی لاستیک شده و در فرودگاه متوقف شد.

12 شهریور 1390

یک فروند هواپیمای ایرباس شرکت هواپیمایی ماهان در فرودگاه شهید هاشمی نژاد هنگام دور زدن روی باند، یکی از چرخ های هواپیما با موانع حاشیه باند که برای کنترل هواپیماهای نظامی نصب شده است برخورد کرد. در پی این حادثه لاستیک هواپیما ترکید و دماغه آن بر اثر اصابت با زمین دچار خسارت فراوانی شد.

14 شهریور 1390

یک فروند هواپیمای ایرباس 300 هما که از بوشهر عازم تهران بود هنگام فرود در باند فرودگاه مهرآباد تهران دچار ترکیدگی لاستیک شد.

1 مهر 1392

این هواپیمای ماهان به مقصد کرمان - مدینه با 419 مسافر و 25 خدمه به وقت 15:10 به علت ترکیدن لاستیک چرخ جلوی هواپیما دچار سانحه شد. با خروج هواپیما از باند فرودگاه حدود 5 تا 6 مسافر که حجاج بودند دچار گرفتگی عضلات شدند.


ویدیو مرتبط :
فرود دلهره آور!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خلبان فرود بدون چرخ: هنوز تشویق نشده ام، ممکن است دو ماه حقوق هم نگیرم



 

 

خلبان شهبازی در گفتگو با خبرآنلاین، لحظه به لحظه فرود اضطراری پرواز ۷۴۳ مسکو به تهران را تشریح کرد.

خلبان هوشنگ شهبازی، مرد ۵۵ ساله میانه ای، قهرمان فرود بوئینگ بدون چرخ است. او در گفتگو با خبرآنلاین، لحظه به لحظه فرود در پرواز ۷۴۳ مسکو به تهران را تشریح کرد که در ادامه می خوانید.

کاپیتان شهبازی، چرا زمانی که از مسکو بلند شدید، متوجه نشدید چرخها نقص دارد؟

زمان تیک آف (بلند شدن) این مشکل و نقص مشخص نمی شود. آنجا چرخها باز بود و ما روی زمین مسکو بودیم، طبیعتا چرخها را بعد از بلند شدن هواپیما از زمین می بندیم. پرواز ایران ایر از مسکو به تهران، به دلیل قوانین بین المللی دارای دو گروه ناوبری هواپیما بود. چون هر گروه باید ساعات خاص و محدودی را در روز پرواز کند. دو گروه خلبان و کمک خلبان و کمک مهندس در این پرواز بود. گروه اول، صبح از مهرآباد به فرودگاه امام خمینی رفت، بعد از آنجا به مسکو پرواز کرد. بعد از سوار شدن مسافران، ما گروه دوم بودیم که از مسکو به تهران پریدیم. پرواز بدون هیچ مشکلی در ارتفاع ۳۷ هزار پایی حدود ۳ساعت و نیم انجام شد.

پس شما هنگام فرود متوجه شدید چرخهای دماغه هواپیما باز نمی شود؟

برای درخواست کم کردن ارتفاع لازم است مسایلی را در هواپیما رعایت کنیم. زمانی که شروع کنیم کارهای فرود را روی فرودگاه امام انجام دهیم، از خلبان بغل دستم درخواست کردم چرخها را پایین بدهد، آنجا بود که متوجه شدیم چرخهای دماغه هواپیما پایین نیامد. ما نشستن را فراموش کردیم و درخواست کردیم برای رفع نقص به آسمان ساوه برویم.

چرا آسمان ساوه؟

معمولا برای هر پروازی که به مشکل بر می خورد، اطراف فرودگاه، هواپیما مجبور می شود از خط پروازی خارج شود تا اشکال را برطرف کند و برگردد برای فرود. ما از خط فرود فرودگاه امام خارج شدیم و بالای رود شور نزدیک ساوه رفتیم، آنجا دستورالعمل های کارخانه سازنده را برای بازشدن چرخ دماغه سه چهار بار انجام می دادیم. وقتی به نتیجه نرسیدیم، درخواست کردم مهرآباد بنشینم.

چرا مهرآباد؟ چرا در همان فرودگاه امام ننشستید؟

همین را برج مراقبت مهرآباد پرسید. گفتم فرودگاه امام یک باند فعال بیشتر ندارد و در صورتی که ما فرود اضطراری داشته باشیم باند بسته خواهد شد و لاجرم تمام پروازهای بین المللی ما تغییر مسیر می دادند. این برای آبروی کشور ما خوب نیست که با بسته شدن یک باند، فرودگاه از کار بیفتد. از طرف دیگر احتمال داشت خدای نکرده هواپیما آتش بگیرد و اگر بنزین آتش می گرفت، اوضاع کاملا از کنترل خارج می شد. در مهرآباد کمکهای پزشکی و آتش نشانی، زودتر و راحتتر در دسترس قرار می گرفت.

مگر این امکانات در فرودگاه امام نبود؟

قطعا بود، ولی من مطمئن نبودم کمکهای پزشکی و آتش نشانی به موقع برسد، چون بعد مسافت هم مطرح بود. من بایستی به فکر مسافران باشم، هر کاری لازم است باید انجام بدهم مسافران آسیب نبینند.

و فرود آمدید؟

نه به این سادگی که می گویید یا در فیلم می بینید. خوشبختی من این بود در آن پرواز معلم خلبانهای دیگر حضور داشتند. با لطف خدا و وجود آنها من توانستم این کار را کنم. دوستانی مانند استاد رستگارفر معلم خلبان، عقدایی معلم خلبان و خلبان قربانپور کمک زیادی به فرود کردند.

برگردیم به موضوع باز نشدن چرخها، آیا این هواپیما قبلا هم دچار مشکل شده بود؟

به هیچ عنوان، در چندین پرواز قبلی هیچ مشکلی در چرخ دماغه این هواپیما نبود. پرواز قبلی هم پرواز مسکو بود و ما مشکلی نداشتیم. البته علت اشکال را از قسمت فنی باید بپرسید. درست است مهندس مکانیک هستم ولی از لحاظ تخصصی نمی توانم بگویم این اشکال چه بود.

سن هواپیما بوئینگ ۷۲۷ که مجبور به فرود شد، چند سال است؟

فکر می کنم از سال ۱۹۷۶ وارد ایران ایر شده.

و همین موضوع یا قطعات مستهلک باعث مشکل نشد؟

عرض کردم نمی دانم. این را از بخش فنی باید بپرسید.

برمی گردیم به لحظه فرود. احتمال حادثه، مانند سوختن هواپیما و شعله ور شدن بنزین چقدر بود؟

همیشه این احتمال در فرودهای اضطراری هست. وقتی از تهران درخواست کردم روی مهرآباد بنشینم، روی آسمان کهریزک، چند دقیقه ای پرواز کردم تا بقیه سوخت اضافه هواپیما را بسوزاندم. این به نفع مسافران در سانحه احتمال است. میزان سوخت در هواپیما، حساب و کتاب دارد، بنزین پرواز مسکو به تهران حساب می شود و احتمال می دهیم اگر باند بسته بود تا اصفهان برویم و نیم ساعت هم برای پریدن روی اصفهان بنزین ذخیره می کنیم و علاوه بر تمام این سوختها، باید ده درصد کل بنزین را هم باید در باک داشته باشیم. همه اینها برنامه ریزی آموزش خلبان موجود است.

پس مطمئن بودید بنزین اضافه در باک نیست؟

بله، وقتی درجه سوخت را کنترل کردم، با مسافران صحبت کردم و وضعیت را توضیح دادم. همه اتمام حجتها را با همه اعضای تیم پرواز انجام دادم و دستور آمادگی برای تخلیه به مهمانداران دادم. به طور کلی در هر سانحه و اشکال که خلبان احساس کند، دستور تخلیه سریع می دهد، در عرض ۳۰ ثانیه توسط مهمانداران، سرسره های اضطراری باز می شود تا همه به سرعت بیرون بروند، وگرنه می سوزند. به همکاران گفتم هر وقت این علامت ـ که زنگ خاصی است ـ را شنیدید، بلافاصله درها را باز کنید. سرسره های نجات بعد از باز شدن درها پایین می پرند و مردم می توانند خارج شوند.

نقش مهمانداران در این فرود چه بود؟

شاید مردم ندانند که وظیفه اصلی مهمانداران، کمک به مسافران در حالت اضطراری است تا جانشان را نجات دهند. مهماندار، وقتی بیکار است می تواند سرویس دهد، ولی وظیفه اصلی اش هدایت سریع مسافران به بیرون در موقع اضطرار است.

و نشستید؟

من بعد از اینکه اجازه گرفتم بنشینم، کارهای کارخانه سازنده را به دقت انجام دادم و چرخهای اصلی را به آرامی روی زمین گذاشتم.

بله، ما هم در فیلم دیدیم که چقدر هواپیما آرام و راحت روی زمین نشست.

باید من را در آن لحظه می دیدید چقدر دارم عرق می ریزم و چه هیجانی دارم که هواپیما ناگهان آتش نگیرد و از باند بیرون نرود. کنترلی روی هواپیما نداشتم. هواپیما وقتی روی هوا می پرد، قابل کنترل است. هر چه سرعت کمتر می شد، دماغه سنگینتر می شود. وقتی روی باند می نشیند، با فرمان می شود آن را کنترل کرد، ولی این فرمان هم روی چرخهای دماغه کنترل دارد. در فرود ما هم اصلا چرخها باز نشده بود. برای همین، هر لحظه ممکن بود هواپیما از باند منحرف شود و به جایی برخورد کند. روی حرکت آن، کنترلی نداشتم. تنها کنترلی که داشتم اختلاف ترمز روی پای چپ و راست بود. چون هواپیما، دو پدال ترمز دارد. از اختلاف این دو ترمز استفاده کردم تا هواپیما از باند منحرف نشود.

و مشکلی بعد از فرود و توقف پیش نیامد؟

شکر خدا، دماغه آتش نگرفت. دماغه بسیار سرخ شده بود. آتش نشانی سریع وارد باند شد و با آب، دماغه را خنک کرد. مسافرها هم به موقع از هواپیما و از طریق سرسره ها پایین آمدند و به فرودگاه رفتند. خوشبختانه تیمهای امدادی در فرودگاه بسیار آماده بودند و همه پیش بینیها انجام شده بود و مسافران جانشان حفظ شد.

تاکنون با کسی که این تجربه را داشته، گفتگو کرده اید؟

این تجربه بسیار کم است. من هم تجربه نداشتم، ولی آموزش لازم را دیده بودم. تصور نمی کردم کنترل هواپیما اینقدر بدون فرمان و چرخ، مشکل باشد.

از آن روز که پرواز دیگری نداشته اید؟

قانونی وجود دارد که هر خلبان هر سانحه یا حادثه تا اطلاع ثانوی اجازه پرواز ندارد، چه کار خوب انجام داده باشد یا بد. همه این گزارشها خوانده شود، مصاحبه ها و بررسیها انجام شود و اگر تشخیص دادند کسی مقصر است تنبیه می شود، هر کسی مقصر نباشد دوباره به سر کار می رود. من هم طبق این قانون الان در خانه ام و کار نرفته ام.

این مرخصی اجباری، با حقوق است؟

نه، کسانی که منتظر بازگشت به کار هستند حقوقشان از بین می رود. یعنی ممکن است دو ماه حقوق نگیریم.

فکر می کردم تشویق شده اید؟

تا حالا نشده ام ولی قرار است بررسیها انجام شود تا ببینم چه تصمیمی گرفته می شود.

وقتی وارد خانه شدید، خانمتان می دانست؟

بله، وقتی برگشتم خانه به خانمم گفتم صندوق صدقاتت درست کار کرد و خراب نبود. او همیشه موقع پروازهای من، صدقه می دهد.

امید سلیمی بنی.../مصاحبه : خبر آنلاین