سلامت
2 دقیقه پیش | نشانه ها و عوارض کمبود ویتامینها در بدنویتامینها نقش مهمی را در بدن انسان ایفا میکنند. بهنحویکه کمبود ویتامین (حتی یکی از آنها) میتواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ... |
2 دقیقه پیش | چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش میزنند؟فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ... |
چرا پسرها از ازدواج فراری اند؟
چرا پسرها از ازدواج فراری اند؟
چندان نیازی به آمار و ارقام نیست. همین که به اطرافتان نگاه کنید، میبینید که تعداد پسران مجرد نسبت به نسل قبل چند برابر شده است. این موضوع را سازمان جوانان هم تایید میکند و به گزارش روزنامه هفتصبح، با توجه به نتایج یک نظرسنجی در شهر تهران میگوید، پسرها اشتیاق چندانی برای ازدواج ندارند.
این نظرسنجی که با هدف بررسی عوامل موثر بر تاخیر ازدواج از منظر جوانان انجام شد، نشان داد که 49/5 درصد پسران 15 تا 29 ساله مجرد اصلا شرایط خود را برای ازدواج مناسب نمیبینند اما از میان دختران همین سال، تنها 22/3 درصد برای ازدواج آمادگی ندارند. به بهانه این آمارها با دکتر افسر افشار نادری گفتوگو کردیم تا از تحلیل این جامعه شناس با خبر شویم.
52/6 درصد از دختران به خاطر ادامه تحصیل ازدواج نمیکنند
دلایلی که جوانان را در بستن پیمان مشترک منصرف میکند کم نیستند، اما این نظرسنجی نشان میدهد قصد ادامه تحصیل، یکی از اصلیترین این دلایل است. یافتهها نشان میدهد 52/6 درصد از دختران و 44/8 درصد از پسران ترجیح میدهند به جای ازدواج، درسشان را ادامه دهند. افزایش سطح تحصیلی دختران نسبت به پسران هم به نظر 74/4 درصد دختران و 40درصد پسران در کاهش آمار ازدواج تاثیرگذار است.
نمیتوان عوامل دیگر را فراموش کرد و تنها تمایل به ادامه تحصیل را در این زمینه موثر دانست. در بسیاری موارد، تمایل افراد، به ویژه دختران به ادامه تحصیل ناشی از بیکاری است و بسیاری از پسرها هم برای بهدست آوردن شأن اجتماعی بالاتر به تحصیلات رو میآورند. خیلی از دخترها تحصیل را به عنوان یک سرگرمی و راهی برای ورود به جامعه میبینند و پسرها هم گمان میکنند که با بالاتر بردن پایگاه اجتماعیشان، برای داشتن یک ازدواج موفق امکان بیشتری را پیدا میکنند.
91/8 درصد پسران به خاطر نداشتن شغل مناسب ازدواج نمیکنند
بر کسی پنهان نیست که نگرانیهای اقتصادی بیشتر از هر دلیل دیگری جوانان را به مجرد ماندن ترغیب میکند. از هزینههای سرسام آور اجارهخانه گرفته تا فراهم کردن مقدمات یک جشن عروسی و بهجا آوردن رسوم، همه و همه در منصرف کردن جوانان از ازدواج نقش دارند.
طبق این نظرسنجی، یافتن شغل مناسب به نظر 89/9 درصد دختران و 91/8 درصد پسران، انتظار جهت دستیابی به امكانات رفاهی برای شروع زندگی مشترك از نظر 81/5 درصد دختران و 83/6 درصد پسران، اشتغال زنان نیز از نظر 78/4 درصد دختران و 41/6 درصد پسران تاثیر زیادی دارد. همچنین به نظر 52/2 درصد دختران و 44/9درصد پسران كسب درآمد توسط زنان و بینیازی آنها از مردان در افزایش سن ازدواج جوانان تاثیر بسیار زیادی در تاخیر سن ازدواج دارد.
میتوان مشکلات اقتصادی و معیشتی را به عنوان عامل اصلی دوری جوانان از ازدواج در نظر گرفت. در کشور ما با وجود سنتهای بسیاری که بار مالی زیادی را بر دوش خانوادهها میگذارند، اقدام برای ازدواج نیازمند پشتوانه مالی بزرگی است و این موضوع باعث طفره رفتن جوانان از این تصمیم میشود. سنتهایی مثل جهیزیه کامل، هدیههای سنگین برای مناسبتهای مختلف و بسیاری موارد دیگر، به 2 جوان که پشتوانه مالی قوی ندارند اجازه تصمیمگیری در این مورد را نمیدهد. در بسیاری از موارد، خانوادهها هم امکان تحمل چنین بار مالی سنگینی را ندارند و برای ازدواج فرزندانشان پیشقدم نمیشوند.
45درصد دخترها برای شرایط ازدواجسختگیری میکنند
میزان سختگیری پاسخگویان برای انتخاب همسر در پسرها از دختران بیشتر است. نتایج ارزیابیها نشان میدهد درحالی كه تنها 45درصد دخترها سختگیری بسیار زیادی برای شرایط ازدواج دارند اما حساسیت پسرها هم کم نیست و 53/1 درصد آنها دنبال شرایط ایدهآلی برای ازدواج هستند.
یکی از علتهای کم شدن آمار ازدواج در جامعه ما، روابط آزاد خارج از محدوده ازدواج است. دکتر افشار نادری با بیان این مطلب میگوید:« زمانی که پسرها به سادگی به چنین روابطی دسترسی دارند، انگیزه چندانی برای تشکیل خانواده برایشان باقی نمیماند. پسرهایی که از این طریق خود را از نظر عاطفی ارضا میکنند، دیگر دلیلی نمیبینند که برای ساختن یک زندگی خود را به دردسر بیندازند و از زیر بار مسئولیتهایی که فرهنگ بر دوششان میگذارد، فرار میکنند.»
فقط 6/5 درصد پسرها شرایطشان را برای ازدواج مناسب میدانند
27/5 درصد دختران و 49/5 درصد پسران اصلا شرایط خود را برای ازدواج مناسب نمیبینند و فقط 22/3 درصد دختران و 6/5 درصد از پسران شرایط خود را به میزان زیاد و بسیار زیاد برای ازدواج مناسب دانستهاند.
در شرایط فعلی تنها در موارد اندکی میبینیم که هر دو طرف شاغل هستند و در اغلب موارد تنها یکی از 2نفر، شغلی با درآمد قابل قبول دارد. از آنجا که در فرهنگ ما برعهده گرفتن مسئولیتهای مالی توسط زنان چندان شایسته تلقی نمیشود، پسرانی که درآمدی ندارند، نمیتوانند تصمیمی برای تشکیل خانواده بگیرند. درست است که پسران شاغل در شرایط فعلی کم نیستند. اما با وجود هزینههای بالای زندگی، یک کار ساده با درآمد ناچیز نمیتواند هزینههای سنگین زندگی را پاسخگو باشد و از عهده مخارج سنگین یک زندگی بربیاید.
20/8 درصد دختران، عروسی رؤیایی میخواهند
نحوه برگزاری مراسم ازدواج هم از مواردی است که نمیگذارد این پیمان به راحتی بسته شود. این بار دختران هستند که مانع میتراشند و از آرزوهای کودکیشان نمیگذرند. بر اساس آمارها تنها 40/3 درصد از دختران حاضرند با یک عروسی ساده به خانه بخت بروند، درحالیکه 43/2 درصد از پسران اهمیتی به یک عروسی مجلل نمیدهند. میزان تمایل به انجام مراسم عروسی در یك سالن مجلل یا در یك هتل یا باشگاه درجه یك هم در دختران 20/8 درصد است و در پسران 15/2 درصد است.
بعضی از تجملات نادرستی که در فرهنگ ما نهادینه شدهاند، مانع از تشکیل یک زندگی آرام میشوند. شاید اگر خود خانوادهها در این زمینه آگاهی پیدا کنند آمار ازدواج روزبهروز بالاتر برود.
مسئولان باید با ایجاد کار برای جوانان، یکی از اصلیترین دغدغهها را حل کنند. از طرف دیگر اگر دولت بتواند مسکنهایی را با شرایط ویژه به جوانان واگذار کند، مطمئنا شاهد آمار بسیار بالاتری در زمینه ازدواج خواهیم بود. گام بعدی فرهنگسازی است؛ با از بین بردن تجملات و فرهنگ سازی درست در میان جوانان، میتوانیم مشکل را حل کنیم.
معیارهای ازدواج موفق چیست؟
به گفته رئیس مركز مطالعات و پژوهشهای راهبردی وزارت ورزش و جوانان، نتایج مربوط به معیارهای پاسخگویان از ازدواج موفق نشان میدهد تفاهم و درك متقابل، شرایط مالی مناسب و صداقت به ترتیب از مهمترین معیارهای موردنظر پاسخگویان محسوب میشود و از بین معیارهای عنوان شده برای ازدواج در این طرح در بین دختران و پسران به ترتیب 3مورد اخلاق و رفتار، همفكر و هم عقیده بودن و هم ترازی فرهنگی خانوادهها از مهمترین عوامل بودهاند.
همه این عوامل را میتوان به عنوان فاکتورهای دخالت کننده در ازدواج و موفقیت آن بررسی کرد اما همانطور که گفته شد، در شرایط فعلی، عامل اقتصاد از مهمترین دلایلی است که تشکیل یک زندگی و دوامش را تحت تاثیر قرار میدهد. با فرهنگ سازی و تغییر نگاه جوانان نسبت به شرایط تشکیل خانواده هم میتوان قدم بسیار موثری در این زمینه برداشت.
جوانان تا 27 سالگی مجرد میمانند
به گفته دكتر مطلق، رئیس دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، در گذشته میانگین سن ازدواج 21 سال بوده، اما امروزه بهطورمیانگین جوانان تا 27 سالگی مجرد میمانند.
دكترمطلق پیش از این با بیان اینكه سن بارداری در كشور حدود 8 تا 10 سال افزایش پیدا كرده است، گفته بود: «بهترین شرایط برای بارداری زنان در 20 تا 30 سالگی است و كشورهای غربی بهترین سن باروری را 25سال اعلام كردهاند.» او در شرایطی این موضوع را بیان کرده بود که به دلیل بالا رفتن آمار ازدواج فاصله فرزندآوری پس از ازدواج هم بسیار طولانی شده است.
زوجی که در سن بالاتری ازدواج میکنند، فرزندان کمتری خواهند داشت و انعطاف خود را برای کنارآمدن با سختیهای زندگی از دست میدهند. شاید در برخی موارد با بالا رفتن سن، نگرش زوجها منطقیتر شود، اما گذشته از رشد این منطق، سختگیریهای بیمورد هم از مواردی هستند که با بالا رفتن سن ازدواج به این مسیر راه پیدا میکنند. خانواده ها باید اندکی سنتهای پرهزینه را کنار بگذارند و به جوانانشان آگاهی لازم را داده و آنها را در این مسیر حمایت کنند.
منبع:مجله سیب سبز
ویدیو مرتبط :
دخترها و پسرها بعد از ازدواج(آخر خنده)
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
دلایل افزایش تمایل پسرها به ازدواج با دختران بزرگتر از خود
دلایل افزایش تمایل پسرها به ازدواج با دختران بزرگتر از خود
این خبر را دیروز علیاکبر محزون، مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال به خبرگزاری ایسنا داده و گفته است: «در 10.7 درصد ازدواجهایی که در سال گذشته در کشور ثبت شده، سن زوجه بیشتر از زوج بوده است.» او همچنین میافزاید: «در سال 91 بیش از 831 هزار ازدواج در کل کشور ثبت شده که در 88 هزار و 631 مورد سن زوجه بیش از زوج بوده که بیشتر این افراد فاصله سنی یک تا پنج ساله دارند.»
، همچنین آمارها نشان میدهد در 11 هزار و 120 مورد از ازدواجهای ثبت شده در سال گذشته سن زوجه بین 6 تا 10 سال بیشتر از زوج بوده و در 1893 مورد نیز فاصله سنی زوجه 11 تا 15 سال بالاتر بوده است. همچنین سال گذشته در 441 ازدواج ثبت شده در کشور زوجه 16 تا 20 سال و در 284 مورد نیز بیش از 20 سال بزرگتر از زوج بوده است.
میزان طلاق در این ازدواجها بالاست
دکتر امانالله قراییمقدم جامعهشناس در مورد این ازدواجها میگوید: بررسیهایی که از سال 1356 انجام شده حاکی از آن است که اینگونه ازدواجها سرانجام درستی نداشته و طلاق در بین این زوجها بیشتر است. او ادامه میدهد: اینگونه ازدواجها در گذشته کمتر از چند سال اخیر بوده و عوامل مختلفی برافزایش این ازدواجها دخیل است.
مثلا در اکثر این وصلتها برای پسر مزایای مادی دختر مانند میزان درآمد، داشتن خانه، ماشین و... بیشتر از سایر مزیتهاست. به گفته این جامعهشناس حتی در برخی موارد دیده شده که پسرها به دلیل ادامه تحصیل تن به چنین ازدواجی دادهاند و با رسیدن به تحصیلات عالیه یا به اصطلاح هدف، سرناسازگاری گذاشته و در آخر این ازدواج به طلاق منجر شده است.
وی در ادامه میافزاید: ازدواج پسران کوچکتر از دختران با سنتها و ارزشهای فرهنگی ما سازگاری نداشته و با آن منافات دارد. تاثیری که خانوادهها، بستگان و دوستان و... بر روح و روان یک پسری که قصد ازدواج با دختر بزرگتر از خود را دارد میگذارند بسیار زیاد است. اطرافیان اغلب بهدنبال منصرف کردن پسر یا دختر از این ازدواج هستند
پشیمانی از ادامه زندگی مشترک
وی در توضیح دلایل گسترش ازدواج پسران با دختران بزرگتر از خودشان میگوید: اینگونه ازدواجها برای پسرها بیشتر کمبودهای دوران کودکی است که با دارایی و ثروت دختر پر خواهد شد.
پس از پر شدن خلأهای کودکی یا نوجوانی احساسات کنار رفته و عقل جای آن را گرفته عاقبت ازدواج مشخص میشود. مسائل اقتصادی در ذهن پسران و ترس از آینده در فکر دختران برای تن دادن به چنین ازدواجی مهمترین نقش را ایفا میکند.
براساس تحقیقات انجام شده در این مورد پس از آنکه شر و شور خواستههای هر دو طرف کاسته میشود، نارضایتی و مخالفت خانوادهها را درک میکنند. دکتر قراییمقدم در تحلیل وضعیت طلاق این زوجها میگوید: قطعا همه ازدواجهایی که دختر بزرگتر از پسر است به طلاق نمیانجامد و در مواردی ازدواج موفق هم دیده شده است چرا که شکلگیری یک طلاق حدود 17-18 عامل مانند اختلاف فرهنگی، درک متقابل، ناتوانی جنسی مردان، اعتیاد، شغل و... دخالت دارد که یکی از این عوامل میتواند اختلاف سنی باشد و این عامل هم به چند دسته تقسیم میشود. مهمترین بخش این تقسیمبندی هم طلاق دخترانی است که از همسران خود بزرگتر هستند.
به هشدارها توجه نشد
دکتر محمد زاهدیاصل، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و مددکار اجتماعی هم میگوید: در گذشته متعارف شده بود که دختران با مردی که حداقل 4-5 سال بزرگتر از آنها بودند ازدواج میکردند.
در خانوادههای ایرانی هنوز سنتهایی مبنی بر مسئولیت بیشتر مرد و تصمیمگیری نهایی از سوی او وجود دارد طبعا این 4-5 سال بزرگتر بودن، پختگی بیشتر را هم به همراه دارد. با توجه به این مسئله مرد بزرگتر میتواند تکیهگاه مناسبی برای همسرش بوده و زندگیها از تداوم بیشتری برخوردار خواهند بود.
وی در ادامه میافزاید: حدود 15-16 سال پیش گفته بودیم که دهه 80 دهه بحران خواهد بود اما هیچ توجهی به آن نشد. نتیجه این بیتوجهی بالا رفتن سن ازدواج است. تا 10-11 سال پیش دخترها در سنین 20-21 سالگی تن به ازدواج میدادند ولی امروزه این سن به 30 و حتی بیشتر از 30 سالگی افزایش یافته است.
دکتر زاهدیاصل ادامه میدهد: رو به تجرد بودن جامعه و رغبت نداشتن آنها به ازدواج به عوامل زیادی بستگی دارد اما یکی از دلایل مهم آن مطمئن نبودن پسران از تامین معیشت، مسکن و زندگی است. به همین دلیل در پی دختری است که بتواند در مسکن، گذران زندگی و... به او کمک کند.
او به فکر این است که زندگی بهتری داشته باشد که بهتر بودن زندگی سن دختر را تحت تاثیر قرار میدهد. مثلا یکی از مشکلات جامعه ما مسکن است و مانند کشورهای توسعه یافته تناسبی وجود دارد.
یک پسر اگر دستمزدی معادل پایه حقوق را بگیرد باید مبلغی معادل حقوقش را روی آن بگذارد تا بتواند یک مسکن مناسب برای زندگی تهیه کند.
وی در ادامه اظهاراتش میگوید: وقتی جامعه در حال تحول است مسلما چنین مسائلی هم دستخوش تحولاتی خواهد شد. وقتی معیارهای همسرگزینی به هم میریزد و حسابگری و عقلانیت جای احساسات را میگیرد این تغییرات هم به وجود میآید.
البته با این آمار باید گفت که هنوز جای نگرانی ندارد ولی اگر افزایش پیدا کند طبعاتی در پی خواهد داشت. البته این ازدواجها اگر با اختلاف سنی 2-3 ساله باشد را نباید امری خیلی غیرعادی تلقی کرد. میتوان به نقطه مثبت این مسئله هم نگاه کرد که دختران و پسرانمان صرفا از روی احساسات زندگی خود را شروع نمیکنند.
دکتر زاهدیاصل با اشاره به آمار طلاق میافزاید: با توجه به آمار 13 درصدی طلاق که در کل جامعه وجود دارد، آمار طلاقهایی که به دلیل بالا بودن سن زوجه است، زیاد به چشم نمیآید./خبرآنلاین