سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

وقتی عضلات شما می گیرد



 

وقتی عضلات شما می گیرد

 


«آخ خ خ خ خ» این آخ بلند، شروع دست کم یک هفته گردن کجی یا دولا ماندن یا لنگیدن یا دراز کشیدن در رختخواب است و کج و کوله شدن ناگزیرتان یعنی این که دچار گرفتگی عضلانی در گردن یا کمر یا ساق پا شده اید و دردی طولانی و سخت، چاشنی انجام فعالیت های روزمره تان می شود و نمی دانید که شاید دلیل این درد یک بی احتیاطی ساده باشد، مثلا بی احتیاطی در رژیم غذایی!

درد ناشی از گرفتگی عضلات یکی از دردهای شایع است که معمولا در نواحی کمر، پشت ساق پا، گردن و ستون فقرات ایجاد می شود و از زمانی آغاز می شود که بدن شما برای مدتی طولانی در وضعیتی نامناسب قرار می گیرد یا آغاز به فعالیت های شدید فیزیکی می کنید، اما بدن تان آمادگی لازم را ندارد و پیش از آن خودتان را گرم نکرده اید و به این ترتیب یکی از عضلات شما در نقاطی مثل گردن یا کمر دچار دردی شدید می شود که اصطلاحا می گویند تیر می کشد و این درد آن قدر زیاد است که امکان تحرک را تا مدتی از شما می گیرد.

اما آنچه گفتیم تنها دلایل گرفتگی عضلات نیست. دکتر منصور رایگانی، مدیر گروه طب فیزیکی دانشگاه شهید بهشتی درباره موارد نادرتر گرفتگی عضلات می گوید: علت آن برخی بیماری ها مانند اختلالات الکترولیت، میوپاتی و نوروپاتی است. همچنین در زنان باردار به خصوص در مراحل آخر بارداری به علت اختلال یونی و کمبود کلسیم ممکن است در ران و ساق پا گرفتگی عضلات ایجاد شود.

به طور کلی گرفتگی عضله از دیدگاه علمی وقتی رخ می دهد که عضله ای دچار انقباض می شود، اما به شکل اولیه اش بر نمی گردد. این که چرا چنین اتفاقی می افتد به دلایلی مربوط است که در انقباض و انبساط عضلات بدن ما نقش دارند که از آن جمله می توان به مواد غذایی مختلف در خون اشاره کرد.این نکته ای است که دکتر رایگانی در گفت وگو با فارس هم بر آن تاکید دارد و هشدار می دهد که رژیم غذایی هنگامی در گرفتگی عضلات نقش دارد که در آن مایعات و کلسیم کم مصرف می شود.

 

● اگر های پرخطر

گرفتگی عضلات معمولا چندان خطرناک نیست اما در این زمینه هم اگرهایی در مراجع پزشکی وجود دارد، مثلا اگر شما به کرات دچار این مشکل می شوید، اگر حس کنید ماهیچه های بازوها یا پاهایتان از قدرت سابق برخوردار نیستند و نمی توانید فعالیت های پیشین را به راحتی انجام بدهید، اگر اندام هایتان بی حس می شود، اگر درد گرفتگی عضلات شدتی غیر طبیعی پیدا کند به طوری که از شدت آن بی خواب شوید، اگر تب کرده اید و وزن تان بی هیچ دلیل مشخصی در حال پایین آمدن است، در این صورت ممکن است گرفتگی عضله یک واکنش عادی ماهیچه ای نباشد و در این صورت باید بسرعت به پزشک مراجعه کنید.

 

● چه طور آرام بگیریم؟

حتی اگر مردم دلیل گرفتگی عضلات را بدانند و به آنها اطمینان دهید که پس از مدتی کوتاه بهبود پیدا می کنند، اما درد ناشی از گرفتگی عضلات آنقدر شدید است که کلافه شان می کند و پی راه چاره برای رفعش می گردند و اینجاست که از انواع داروها تا کمپرس با آب سرد یا گرم استفاده می کنند؛ بهترین راه درمان این عارضه در هنگام گرفتگی کشش آرام و ممتد است، به طوری که اگر عضلات پشت ساق پا گرفته شده است؛ فرد بنشیند، پاها را دراز کند و انگشتان پا را به سمت بالا بکشد.

منبع:جام جم


ویدیو مرتبط :
گرفتگی عضلات و انقباضات عضلات - درمان غلظت خون

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

گرفتگی عضلات پا در زمان حاملگی



 

 

گرفتگی عضلات پا در زمان حاملگی

 

 

گرفتگی عضلات پا در زمان حاملگی گرفتگی(كرامپ یا اسپاسم) عضلات پا در زمان حاملگی، به احتمال زیاد ناشی از اضافه وزن حاملگی است. این گرفتگی ها معمولاً در سه ماهه ی دوم شروع و در ادامه ی حاملگی بدتر می شود. فشار رحم بر روی عروق خونی كه خون را از پاها به سمت قلب بر می گردانند و نیز بر روی اعصابی كه از تنه به سمت پاها می روند، ممكن است كرامپ عضلانی را تشدید كند.



كرامپ ها ممكن است در روز هم اتفاق بیفتند، ولی بیشتر شب ها رخ می دهند. ممكن است جایی خوانده باشید كه مصرف كم كلسیم و پتاسیم می تواند سبب گرفتگی عضلات پا شود و یا اینكه مصرف بیش از حد فسفر (كه در گوشت، تنقلات، و نوشابه های گازدار یافت می شود)، به دلیل اینكه مانع جذب كلسیم به مقدار كافی می شود می تواند در كرامپ نقش داشته باشد؛ ولی باید گفت كه مطالعات معتبر این مسایل را تأیید نمی كنند.



با این حال بهتر است در زمان حاملگی كلسیم كافی مصرف شود. در صورتی كه كلسیم كافی مصرف نشود، كلسیم مورد نیاز جنین از استخوان های مادر تأمین می شود و این مسئله سبب افزایش خطر ابتلا به پوكی استخوان در سنین بالاتر می شود.

 

از مصرف قرص های كلسیم حاوی آرد استخوان یا دولومیت(تركیبی از كلسیم و منگنز كه در سنگ یافت می شود) خودداری كنید، زیرا ممكن است مقادیر خطرناكی از سرب در آن ها باشد.



در واقع، بهتر است از مصرف هر گونه ویتامین یا داروی گیاهی بدون مشورت با پزشك خودداری كنید.

 


برای بهبود گرفتگی عضله چه باید كرد؟

 

از ایستادن یا نشستن طولانی مدت، به صورتی كه پاهایتان را روی هم انداخته اید، خودداری كنید. در طول روز و چند بار قبل از خواب عضلات پشت ساق پا را بكشید. در حالیكه نشسته اید، یا در حال تماشای تلویزیون هستید، و یا دارید شام می خورید، مچ پا را بچرخانید و انگشتان پاهایتان را تكان دهید. هر روز كمی قدم بزنید، مگر آنكه پزشك، شما را از فعالیت منع كرده باشد.



سعی كنید خیلی خود را خسته نكنید. به پهلوی چپ دراز بكشید تا جریان خون پاها بهتر باشد. مایعات به اندازه كافی مصرف كنید. قبل از خواب یك وان آب گرم بگیرید، چون به شل شدن عضلات كمك می كند. شواهدی دال بر این مسئله وجود دارد كه مصرف قرص های كمكی حاوی منیزیم، به علاوه ویتامین های زمان حاملگی ممكن است سودمند باشند.



به هر حال قبل از مصرف هر داروی تكمیلی با پزشك خود مشورت كنید. اگر عضله پایتان گرفت، بلافاصله عضلات پشت ساق پا را بكشید: برای این كار پایتان را صاف كنید و آرام انگشتان را به طرف ساق پا خم كنید. این كار ممكن است ابتدا كمی دردناك باشد، ولی اسپاسم را برطرف می كند و درد كم كم از بین می رود. ماساژ عضلات دچار اسپاسم و همچنین گرم كردن با كیسه آب گرم هم می تواند به از بین رفتن اسپاسم عضلانی كمك كند. چند دقیقه قدم زدن هم می تواند كمك كننده باشد.

 



اگر درد باقی ماند چه باید كرد؟

 

اگر درد برطرف نشد و گرفتگی ایجاد شده مثل همیشه نبود و یا متوجه تورم یا حساسیت پا شدید، به پزشك مراجعه كنید. در بعضی موارد نادر این مسئله ممكن است ناشی از گیر كردن لخته خون در عروق باشد كه مسئله ای بسیار مهم بوده و می تواند جان مادر را به خطر اندازد. بنابراین سریعاً به پزشك مراجعه كنید.