سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

نگران تیرگی زیربغل و آرنج‌تان هستید؟


آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید كه وقتی به ‌مهمانی دعوت می‌شوید، عزا می‌گیرید؟ آرنج‌تان پوستی تیره دارد یا نگران تیرگی زیر بغل هستید؟ پوشاندن این سیاهی‌ها با لباس، انتخاب را گاهی خیلی محدود می‌كند.


مجله سیب سبز - ستاره محمد: آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید كه وقتی به ‌مهمانی دعوت می‌شوید، عزا می‌گیرید؟ آرنج‌تان پوستی تیره دارد یا نگران تیرگی زیر بغل هستید؟ پوشاندن این سیاهی‌ها با لباس، انتخاب را گاهی خیلی محدود می‌كند. زانوها، زیربغل، آرنج و قوزك پا در همه انسان‌ها به‌طور طبیعی پوستی تیره‌تر از سایر نقاط بدن دارند اما این تیرگی در بعضی افراد شدیدتر است.

اگرچه می‌توان این مشكل را به‌طور موقت با كرم‌های آرایشی پوشاند اما این كار اغلب باعث لك شدن لباس و برملا شدن مخفی‌كاری‌ها می‌شود! راه‌حل چیست و چگونه می‌توانیم این پوست ضخیم، تیره و پینه‌بسته را لطیف‌تر و روشن‌تر كنیم؟ دكتر امیرهوشنگ احسانی و دكتر حبیب انصاریان، متخصصان بیماری‌های پوست، مو و زیبایی و از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با ما از این تیرگی‌ها می‌گویند. چند راهكار خانگی و آسان برای روشن كردن این نقاط برای‌تان داریم.

همه آنچه باید در مورد راه‌های رفع تیرگی از ‌زانو،‌زیر بغل، آرنج  و قوزک‌پا بدانید

این تیرگی نشانه بیماری نیست!

تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا بیشتر براثر ضخیم شدن پوست اتفاق می‌افتد و ربطی به مسائل داخلی بدن ندارد. درواقع خیلی‌ها فکر می‌کنند این تیرگی نوعی لک است درصورتی‌که با لک‌های صورت و سایر نقاط بدن تفاوت دارد. به گفته دکتر احسانی عوامل مختلفی در ایجاد این تیرگی‌ها دخیل هستند. بعضی افراد به صورت ژنتیک در این زمینه استعداد دارند، بعضی‌ها نیز براثر تحریکات و تحت فشار قرار دادن پوست دچار چنین تیرگی‌هایی می‌شوند؛

برای مثال کسانی که عادت دارند به مدت طولانی آرنج‌شان را روی میز قرار دهند یا کسانی که عادت به چهارزانو نشستن دارند بیشتر از تیرگی آرنج، زانو و قوزک پا رنج می برند. درواقع این عادت‌ها پوست را به تدریج تحریک کرده و باعث ضخیم و تیره شدن آن می‌شوند.

دئودورانت و تیرگی زیر بغل

 دکتر انصاریان نیز نظری مشابه دارد. به گفته او ناحیه زیر بغل به‌طور مداوم در اصطکاک و فرسایش است به همین دلیل تیره‌تر از نقاط دیگر به نظر می‌رسد. بعضی افراد نیز در این ناحیه دچار حساسیت سرشتی اگزمایی هستند و این حالت باعث تیره شدن پوست می‌شود. گاهی هم پوست رنگ لباس‌های تیره را به خود جذب می‌کند. مصرف زیاد دئودورانت‌ها و خارش متوالی پوست نیز زیر بغل را تحریک کرده و باعث تیرگی آن می‌شود. ضایعات و بیماری‌های قارچی هم گاهی پوست را تیره می‌کنند که در این صورت باید تحت نظر پزشک از کرم‌های ضد قارچ استفاده کرد.

لیزر، تیرگی را کاهش می‌دهد؟

 به‌گفته دکتر احسانی میکرودرم ابریژن و لیزرها در رفع این تیرگی‌ها خیلی تاثیرگذار نیستند. فقط شاید بتوان با کمک لیزرهای فرکشنال مقداری ضخامت پوست را کاهش داد. با این حال استفاده از این لیزرها در بدن خیلی توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است جای‌شان باقی بماند یا کلوئید (گوشت اضافه) ایجاد کنند.

در بعضی موارد نیز می‌توان با استفاده از پیلینگ‌ها و اسیدهای میوه لایه‌های سطحی پوست را برداشت و تیرگی را کاهش داد.

2 + 15 راهکار خانگی ضدتیرگی!

1. چند عدد بادام را با مقداری شیر یا عسل بکوبید تا خمیری نرم به دست آید. این خمیر را برای 30 دقیقه روی نواحی تیره قرار دهید و بعد با آب بشویید.

2. لیموترش را ورقه‌ورقه کرده و آن را برای 5 تا 10 دقیقه روی ناحیه تیره بمالید، سپس پوست را شست‌وشو دهید و در صورت لزوم از کرم مرطوب‌کننده استفاده کنید. با این کار سلول‌های مرده از روی پوست کنده می‌شوند.

3. میزان لازم زردچوبه را با مقداری ماست، عسل و آبلیمو مخلوط کنید تا خمیر به دست آید، سپس آن را برای 10 دقیقه روی ناحیه مورد نظر قرار دهید و بعد بشویید.

4. یک پیمانه شکر قهوه‌ای را با سه قاشق غذاخوری روغن زیتون فرابکر مخلوط کنید. این ترکیب را دو بار در هفته طی حمام برای یک تا دو دقیقه روی پوست تیره مالش دهید و بعد آبکشی کنید.

5. مقداری جوش شیرین را با آب مخلوط کنید تا خمیری غلیظ به دست آید، سپس پوست را با آن مالش دهید و بعد بشویید. بعد از خشک شدن پوست هم می‌توانید روی آن کمی بیکینگ پودر بپاشید تا روشن‌تر شود، همچنین می‌توانید دو تا سه قاشق غذاخوری جوش شیرین را به نصف سطل آب گرم اضافه کنید و پا را برای 15 تا 20 دقیقه در آن فرو ببرید، سپس پا را آبکشی کرده و خشک کنید.

6. جوش شیرین و گلاب را با هم مخلوط کنید تا خمیری غلیظ به دست آید، سپس آن را به زیر بغل بمالید و بعد از چند دقیقه با آب گرم شست‌وشو دهید.

7. پوست پرتقال را در آفتاب قرار دهید تا خشک شود، سپس آن را پودر کرده و با گلاب و شیر مخلوط کنید تا خمیر به دست آید. این مخلوط را برای 10 تا 15 دقیقه روی پوست ماساژ دهید تا سلول‌های مرده، کنده شوند سپس ناحیه را با آب سرد شست‌وشو دهید. برای تاثیرگذاری بیشتر می‌توانید به این مخلوط مقداری زردچوبه و چند قطره آبلیمو اضافه کنید.

8. دو قاشق غذاخوری شیر، یک قاشق چای‌خوری کشک و یک قاشق غذاخوری آرد را با هم مخلوط کنید تا خمیر به دست آید. آن را برای 15 دقیقه روی پوست قرار دهید و بعد با آب سرد بشویید. به جای شیر می‌توانید از خامه هم استفاده کنید. ویتامین‌ها و اسیدهای چرب موجود در شیر و خامه پوست را روشن می‌کنند.

9. سرکه را با آرد برنج مخلوط کنید تا خمیر به دست آید. این خمیر را در حمام برای 10 تا 15 دقیقه روی ناحیه زیر بغل بمالید و بعد با آب گرم بشویید. به این ترتیب هم پوست‌تان روشن‌تر می‌شود و هم آلودگی‌ها و بوی بد زیر بغل از بین می‌رود.

10. قبل از حمام روغن نارگیل را برای 10 تا 15 دقیقه روی پوست ماساژ دهید، سپس ناحیه را با صابون ملایم و آب ولرم شست‌وشو دهید. از این روش هر روز یا یک روز در میان استفاده کنید. این روغن نوعی دئودورانت طبیعی هم محسوب می‌شود. همچنین می‌توانید یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را با نصف قاشق غذاخوری آبلیمو مخلوط کنید و برای 15 دقیقه روی ناحیه قرار دهید، سپس آن را با آب ولرم و صابون بشویید.

11. آرد نخود را با ماست، آبلیمو و کمی زردچوبه مخلوط کنید تا خمیری غلیط به دست آید، سپس آن را برای 30 دقیقه روی ناحیه مورد نظر قرار دهید و بعد با آب گرم بشویید. برای دو هفته این کار را هر روز انجام دهید. بعد از آن هم سه بار در هفته این عمل را تکرار کنید تا پوست‌تان کاملا روشن شود.

12. ژل آلوورا را برای 30 دقیقه روی ناحیه تیره قرار دهید، سپس آن را بشویید. این عمل را دو بار در روز برای دو هفته تکرار کنید.

13. سیب‌زمینی را ورقه یا رنده کرده و پوست را با آن ماساژ دهید، همچنین می‌توانید آب آن را گرفته و زیر بغل بمالید. 10 دقیقه بعد هم ناحیه را بشویید. سیب‌زمینی خاصیت اسیدی خفیف دارد و باعث روشن شدن پوست می‌شود.

14. میزان مساوی گلیسیرین و گلاب را با مقداری عسل مخلوط کنید و آن را برای 45 دقیقه روی پوست قرار دهید. این کار را 10 روز تکرار کنید تا به نتیجه مطلوب برسید.

15. آب خیار تازه را با یک مقدار زردچوبه و چند قطره لیمو ترش مخلوط کنید و روی ناحیه تیره بمالید. نیم ساعت صبر کرده و بعد آن را آبکشی کنید.

16. شب‌ها قبل از خواب چند قطره روغن زیتون روی ناحیه تیره بمالید و صبح شست‌وشو دهید.

17. قوزک پا را برای 10 دقیقه با روغن کرچک ماساژ دهید و بعد جوراب بپوشید. صبح نیز آن را شست‌وشو دهید.

3 نکته مهم قبل از شروع درمان‌های خانگی

- مواد به کار رفته در این روش‌ها اغلب باعث لایه‌برداری از پوست می‌شوند، بنابراین ممکن است مقداری پوست را حساس کنند اما اگر دچار قرمزی، پوسته‌ریزی و خارش بیش از حد شدید مصرف آنها را قطع کرده و با یک پزشک مشورت کنید.

-  روش‌های مختلف روشن‌سازی پوست را همزمان با هم یا با فاصله کم از هم به کار نبرید زیرا با این کار به پوست آسیب می‌رساند. بهتر است در هفته فقط از دو یا سه روش استفاده کنید.

-  ناحیه زیر بغل بسیار حساس است زیرا غدد لنفاوی زیر پوست آن قرار دارند. درواقع تحریک بیش از حد ممکن است باعث عفونت و تورم این غدد شود پس هیچ‌گاه لیف، سنگ‌پا و اسکراب را با خشونت و فشار روی این ناحیه نکشید. جالب است بدانید که استفاده افراطی از سنگ پا، کیسه و لیف بیشتر باعث تحریک پوست و افزایش تیرگی آن می‌شود.

سه تفکر رایج اما غلط ...

آفتاب و تیغ

تیرگی نواحی زانو، آرنج، زیر بغل و قوزک پا معمولا ربطی به آفتاب ندارد. همچنین استفاده از تیغ برای اصلاح ناحیه زیر بغل باعث تیره‌تر شدن پوست نمی‌شود، بلکه در این مورد به این دلیل که ریشه مو داخل پوست باقی می‌ماند ظاهر آن تیره دیده می‌شود بنابراین با وکس کردن، اپیلاسیون با موم و کندن موها می‌توان پوست را روشن‌تر جلوه داد.

قرص ضدبارداری و اختلال تخمدان

مصرف قرص‌های ضدبارداری معمولا باعث تیرگی زیر بغل نمی‌شود. درواقع هورمون‌های موجود در این داروها پوست را در برابر آفتاب حساس‌تر می‌کنند، بنابراین تنها درصورتی باعث تیرگی پوست می‌شوند که فرد در معرض نور آفتاب قرار بگیرد. اختلالات تخمدانی هم می‌توانند روی صورت تیرگی ایجاد کنند اما معمولا باعث تیرگی زانو، قوزک و آرنج نمی‌شوند. توجه داشته باشید که تمامی این تیرگی‌ها به دلیل رسوب رنگدانه در پوست ایجاد می‌شوند و ربطی به ضخیم شدن پوست ندارند.

لیزر موهای زائد و التهاب

لیزر موهای زائد در ناحیه زیر بغل تنها درصورتی باعث ایجاد تیرگی می‌شود که پوست را بسوزاند و زخم کند، در غیر این صورت هیچ‌گونه تغییر رنگی در پوست ایجاد نمی‌کند. البته این تیرگی نیز به مرور زمان با ترمیم پوست کمتر می‌شود. گاهی اوقات هم تیرگی‌های پوست براثر التهاب ایجاد می‌شوند و همراه با پوسته‌ریزی هستند. درواقع التهاب باعث ضخیم شدن پوست و افزایش فعالیت سلول‌های رنگدانه‌ساز می‌شود.


ویدیو مرتبط :
اگر نگران بیماری های بعد از استخر رفتن هستید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اگر نگران تغذیه کودک سرما خورده هستید!



سرماخوردگی به مفهوم عفونت بینی وگلو میباشد . که معمولا بیضرر بوده و دارای علائمی مانند آبریزش بینی ,گلودرد , سرفه و عطسه میباشد.

 

بیش از200 نوع ویروس در ایجاد سرما خوردگی نقش دارند و بنا براین علائم آن بسته به نوع ویروس ایجاد کننده میتواند کاملا متفاوت باشد .

 

 

ویروس سرما خوردگی

 

بروز سرما خوردگی در افراد بزرگسال بین 4-2 بار در سال و در کودکان, بخصوص در سنین قبل از مدرسه بین 10-6 باردر سال کاملا طبیعی است .افراد مبتلا به سرما خوردگی باید بعد از 2-1 هفته احساس بهبودی کامل کنند ودر غیر اینصورت باید به پزشک مراجعه نمایند تا از نظر بروز عوارض باکتریال سرماخوردگی مانند عفونت ریه ها , سینوس ها , یا گوش ها مورد بررسی قرار گیرند .

 

 

علائم ونشانه ها :

 

علائم سرما خوردگی معمولا بعد از 3-1 روز بعد از تماس با ویروس سرما خوردگی بروز می کند و شامل این موارد است:

 

Ø گرفتگی یا آبریزش بینی

 

Ø خارش گلو یا گلو درد

 

Ø سرفه

 

Ø احتقان

 

Ø سردر یا بدن درد

 

Ø آبریزش از چشم

 

Ø تب پائین

 

Ø احساس خستگی مختصر

 

Ø با پیشرفت سرما خوردگی ترشحات بینی میتواند بتدریج غلیظ تر و زرد رنگ ویا سبز رنگ شود

 

یکی از مشخصه های قابل توجه افتراق دهنده ی بین سرما خوردگی و سایر بیماریهای ویروسی این است که در سرما خوردگی معمولا تب بالا وجود نداشته و بر خلاف سایر بیماریهای ویروسی احساس خستگی شدیدی وجود ندارد .

 

 

 

علل سرما خوردگی :

 

رینو ویروس ها شایع ترین عامل بشمار میروند که شدیدا هم قابل سرایت میباشند . راه ورود ویروس به بدن دهان یا بینی است اما در این بین دستها هم نقش مهمی ایفا میکنند .

 

ویروسها بدنبال سرفه ,عطسه و یا حتی حرف زدن در هوا پخش میشوند .اما از طریق تماس دستها با اشیائی که قبلا دستهای آلوده به ویروس با آن در تماس بوده(مانند :گوشی تلفن ,لیوان, حوله ...) نیز قابل انتقال است.بدنبال تماس دست های آلوده با چشم ها ؛دهان یا بینی عفونت سرما خوردگی انتقال میابد.

 

 

سرما خوردگی

 

 

عوامل زمینه ساز :

 

خردسالان و کودکان در سنین قبل از دبستان بسیار مستعد ابتلا به سرما خوردگی میباشند زیرا هنوز به اکثر ویروسهای سرماخوردگی مقاومت پیدا نکرده اند . بعلاوه کودکان اکثر اوقات خودرا در جمع سایر کودکان میگذرانند و در خصوص شستن دستهای خود و مراقبت دهانی هنگام عطسه و سرفه کمتر توجه دارند .

 

با افزایش سن نسبت به بسیاری از ویروسهای سرماخوردگی مقاومت ایجادمیشود و بنابراین شیوع ابتلا به سرما خوردگی بتدریج و با افزایش سن کاهش میابد. در بزرگسالان ضعیف شدن سیستم ایمنی به هردلیل و یا وجود آلرژی ها میتواند یک عامل زمینه ساز ابتلا به سرما خوردگی به شمار رود.

 

بروزسرماخوردگی در پائیز و زمستان بیشتر است که علت آن تجمع بیشتر دانش آموزان در کلاسهای درس و از طرف دیگر خانه نشینی بیشتر در این فصول است .در مناطقی که فصل زمستان ندارند سرما خوردگی در فصول بارانی شایعتر است.

 

 

 

چه زمانی یک بیمار سرماخورده باید به پزشک مراجعه نماید؟

 

1- تب بالای 39 درجه

 

2- تب بالا همراه با خستگی یا بدن درد

 

3- تب بالا همراه تعریق و لرز یا با سرفه ,همراه خلط رنگی

 

4- وقتی که با گذشت زمان علائم بجای بهتر شدن بدتر شوند یا بیشتر از 10 روز طول بکشند.

 

اطفال معمولا درطی سرما خوردگی نسبت به بزرگسالان بدحالترند ودچار عوارضی مانند عفونت گوشها میشوند.

 

 

کودک تب کرده

 

 

اطفال رادر صورت وجود هر یک از علائم زیر باید نزد پزشک برد:

 

1- تب بالای 39 درجه ,وجود لرز یا تعریق

 

2- تبی که بیشتر از 3 روز طول بکشد

 

3- وجود استفراغ یا درد شکم

 

4- خواب آلودگی غیر متعارف

 

5- سر درد شدید

 

6- وجود تنفس مشکل

 

7- گریۀ مداوم

 

8- گوش درد

 

9- سرفۀ مداوم

 

 

 

عوارض سرما خوردگی

 

1- عفونت حاد گوش میانی: این عارضه خصوصا در اطفال نسبتا شایع است و بدنبال ارتشاح باکتری یا ویروس از ورای پردۀ گوش رخ میدهد . علائم بصورت گوش درد, ترشحات سبز یا زرد رنگ از بینی و برگشت تب پس از یک بهبودی نسبی از سرماخوردگی میباشد . ممکن است بیقراری هم وجودداشته باشد.

 

2- خس خس سینه : در بیماران آسمی سرماخوردگی میتواند باعث ایجاد خس خس سینه شود.

 

3- سینوزیت

 

4- سایر عفونت های ثانویه مثل گلودر چرکی, سینه پهلو, برونشیت در بزگسالان و خروسک دراطفال

 

بروز هر کدام از عوارض فوق نیازمند مراجعه به پزشک جهت درمان میباشد.

 

 

 

درمان سرماخوردگی:

 

در واقع هیچ راه درمان قطعی برای سرماخوردگی وجود ندارد و این بیماری باید خود بخود خوب شود..آنتی بیوتیک ها و داروهای مشهور به سرما خوردگی هیچکدام فایده ای نداشته و البته اکثرا دارای عوارضی میباشند.

 

با اینحال در مورد بعضی درمان های معمول نکاتی ذکر میگردد:

 

1- مسکن ها :مانند استامینوفن که برای کاهش درد و تب استفاده میشود البه مصرف زیاد آن میتواند برای کبد عارضه دار باشد.

 

 

2- قطره ها و اسپری های ضداحتقان بینی :بزرگسالان از این داروها برای مدت طولانی نباید استفاده کنند زیرا خودشان میتوانند ایجاد احتقان و التهاب مخاط بینی و گرفتگی بینی نمایند و در خصوص اطفال باید گفت که از این داروها اصلا نباید استفاده کرد.

 

 

قطره بینی

 

 

3- شربت های ضد سرفه :مصرف این شربت ها توسط انجمن پزشکان متخصص ریه در آمریکا به شدت نهی شده است و معتقدند این داروها هیچ تاثیری در درمان علت اصلی سرفه در سرما خوردگی ندارد .انجمن فوق مصرف هرگونه داروی ضد سرماخوردگی و شربت سینه را در اطفال زیر 14 سال مبتلا به سرما خوردگی به شدت نهی کرده است .مرکزکنترل بیماریها در آمریکا تجویز داروهای ضد سرفه و سرما خوردگی را در بچه های زیر2 سال ممنوع کرده است. سرفه های ایجاد شده بدنبال سرما خوردگی معمولا تحت هر شرایطی 3-2 هفته طول کشیده و با هیچ داروئی قابل کنترل نمی باشد . اگر بیش از این طول بکشد حتما نیازمند ویزیت پزشک است .

 

 

4- ویتامین C و روی : مصرف این ویتامین اثری د رشیوع سرما خوردگی ندارد اما تاثیر کمی در روی کاهش مدت و شدت علا ئم سرماخوردگی دارد . طبق بعضی از مطالعات مصرف قرص های روی تا حدودی باعث کاهش علائم سرما خوردگی شده است .

 

 

 

پیشگیری :

 

بدلیل تنوع و تعدد ویروس های ایجاد کنندۀسرما خوردگی ؛ هیچ واکسن موثری علیه سرما خوردگی وجود ندارد .. اما انجام بعضی از مراقبت ها تا حدودی میتواند مانع از گسترش ویروس ها شود :

 

1- شستن دست ها : باید دستها را چندین بار در روز و به طور کامل با آب و صابون شست .

 

2-شستن و ضد عفونی کردن وسایل خانه مثل وسایل آشپزخانه ؛حمام ؛ و وسایل بازی بچه ها

 

3- استفاده از دستمال کاغذی در موقع سرفه و عطسه صورت گرفته و سپس دستمال دور انداخته شده و دستها شسته شود. بایدبه بچه ها آموزش داد که زمانی که دستمال ندارند ؛ هنگام سرفه و عطسه بجای دستها ؛ گودی آرنج را بجای دستانشان جلوی دهان خود بگیرند.

 

4- از ظروفی مانند لیوان و قاشق بصورت مشترک استفاده نشود

 

5- از تماس طولانی با افراد سرما خورده اجتناب گردد.

 

6- دقت لازم در مورد بهداشت مهد کودک ها انجام گرفته و از ورود کودکان بیمار به آنجا ممانعت بعمل آید.

 

 

شستن دست ها

 

 

تغذیه و سایر مراقبت های لازم در زمان سرما خوردگی :

 

1- مصرف مایعات مانند آب ,آّب میوه ,چای , سوپ , و مانند آن در طی سرما خوردگی توصیه میشود تا جایگزین مایعات از دست رفته از راه ترشحات و تب شوند . مصرف الکل و سیگار باعث تشدید علائم میشود .

 

2- مصرف سوپ مرغ : امروزه معلوم شده است که سوپ مرغ اولا بعنوان یک ضد التهاب عمل میکند و ثانیا باعث تسریع تخلیه مخاط و ترشحات از بینی و بهبودی احتقان میشود که این مسئله باعث کاهش مدت زمان تماس ویروس ها با مخاط پوششی بینی میگردد و در بهبود علائم موثر است.

 

3- استراحت : اگر بیمار دچار تب , سرفه های شدید ,و بیحالی میباشد حتما در خانه استراحت نماید . حداقل فایده آن این است که دیگران را مبتلا نمیکند ؛و در محل کار حتما از ماسک استفاده نماید.

 

4- تنظیم دما و رطوبت اتاق : دمای اتاق باید گرم بوده و داغ نباشد و اگر هوا خشک است ا زیک مرطوب کننده استفاده شود .البته دستگاه رطوبت ساز باید تمیز باشد تا محلی برای رشد میکروبها و قارچ ها نگردد.

 

5- تسکین گلو درد : غرغره کردن آب نمک گرم یا نوشیدن مخلوط آب لیمو ترش با عسل به تسکین گلو درد و کاهش سرفه ها کمک میکند .

 

6- استفاده از قطره های بینی نمکی باعث کاهش احتقان بینی میشود و خصوصا در اطفال به غذا خوردن و خواب بهتر آنها کمک میکند.

 

 

 

گردآوری : دکتر مستوفی نژاد