سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

كباب خوری خانواده رجبی!


در یكی از شب‌ها در رستوران شاندرمن میزبان خانواده پنج نفره رجبی شدیم و با این بازیگر خونگرم و دوست‌داشتنی و زهرا رجبی، دختر بزرگ خانواده درباره آشپزی، غذاهای ایرانی و خاطرات كبابی گپ زدیم.


مجله زندگی ایده آل - الناز دیمان: بیشتر ما ایرانی‌ها عاشق كباب هستیم و نمی‌توانیم به این غذای لذیذ ایرانی نه بگوییم. با اینكه شاید كباب كردن گوشت‌های مختلف از ارزش غذایی‌شان كم كند و كباب‌هایی نظیر كباب كوبیده غذای چندان سالمی نباشند اما لذت خوردن كباب آنقدر زیاد است كه اغلب حاضریم بخشی از ارزش‌های غذایی آن را نادیده بگیریم. مهران رجبی یكی از طرفداران پروپا قرص غذاهای گوشتی و كباب است.

البته رجبی با پا گذاشتن به سنین میانسالی توجه ویژه‌ای به تغذیه سالم پیدا كرده و با وجود علاقه‌اش به كباب كمتر از این غذا استفاده می‌كند و بیشتر به سمت میوه و سبزیجات گرایش پیدا كرده است. در یكی از شب‌ها در رستوران شاندرمن میزبان خانواده پنج نفره رجبی شدیم و با این بازیگر خونگرم و دوست‌داشتنی و زهرا رجبی، دختر بزرگ خانواده درباره آشپزی، غذاهای ایرانی و خاطرات كبابی گپ زدیم.

نوستالژی‌های كبابی

مهران رجبی: اغلب آدم‌ها كباب را دوست دارند چون پخت گوشت  به شیوه كبابی آن را  بسیار لذیذ می کند. در كل كباب و گوشت برای من یك حس نوستالژی دارد. (می‌خندد) یادم می‌آید از بچگی با غلظت كلمه كباب را می‌گفتیم و بالای حروفش تشدید می‌گذاشتیم. در دوران بچگی این غذا را خیلی دوست داشتیم و كلا گوشت در برنامه غذایی مان بیشتر بود ولی بچه‌های امروز خیلی به گوشت علاقه ندارند و پدر و مادرها گاهی به زور به آنها گوشت می‌خورانند.

كباب خوری خانواده رجبی!

در آن زمان بهترین متریال غذا گوشت بود؛ مثلا آبگوشت را به‌خاطر گوشتش دوست داشتیم یا خورش‌ها را به‌خاطر گوشت می‌خوردیم و حتی سر گوشت دعوا داشتیم و به مادرمان می‌گفتیم چرا برای فلانی گوشت بیشتری گذاشتی؟ (می‌خندد)

پخت کباب خیلی دنگ و فنگ دارد

مهران رجبی: گاهی كباب درست می‌كنم ولی در كل خیلی حوصله این كار را ندارم؛ برای اینكه معتقدم ماهی به گندش نمی‌ارزد.

(می خندد) كباب درست كردن خیلی دردسر دارد. نیاز به آتش،  محیط باز و حوصله آشپزی دارد؛ همچنین باید از قبل گوشت را داخل مواد مخصوص گذاشت و خلاصه دنگ و فنگ دارد. در پیك نیك‌ها هم معمولا به خانمم می‌گویم «یه لوبیا پلو درست كن و قالش را بكن.» یا اینكه از كباب آماده استفاده می‌كنیم. وقتی هم با جمع خانواده یا دوستان به پیك نیك می‌رویم خودم را به كارهای حاشیه‌ای سرگرم می‌كنم و پخت كباب را به دیگران واگذار می‌كنم اما موقع خوردن زودتر از همه حاضر می‌شوم. (می‌خندد) در خانه هم از كباب پختن خبری نیست. ما یك كباب‌پز خوب در خانه داریم اما تابه‌حال یك‌بار هم از آن استفاده نكرده‌ایم؛ من كه حال آن را ندارم بچه‌ها هم از من بدتر. (می‌خندد)

زهرا رجبی: ما خیلی دوست داریم بابا در خانه یا پیك نیك‌ها برای مان كباب بپزند چون آشپزی‌ ایشان خیلی خوب است اما خب وقتش را ندارند. البته اگر یك غذا را خیلی دوست داشته باشند و آماده‌اش هم موجود نباشد خودشان دست به كار می‌شوند؛ مثلا جدیدا ‌آش دوغ زیاد می‌پزند چون خیلی این غذا را دوست دارند و انصافا هم خیلی خوشمزه می‌شود. بابا لوبیاپلوهای معركه‌ای می‌پزند ولی لوبیا‌ها را خیلی درشت خرد می‌كنند.

مهران رجبی: بله، من دوست دارم لوبیاهای لوبیاپلو درشت و زیاد باشند. بعضی وقت‌ها كه پشت صحنه كارهای‌مان لوبیاپلو سرو می‌شود به آشپز می‌گویم: «در هر هكتار یك لوبیا انداختی؟ اینكه برنج زرد است.» (می‌خندد)

زهرا رجبی: كلا بابا دوست دارند همه چیز در غذا مشخص باشد؛ مثلا سبزی‌ها را در غذاها درشت خرد می‌كنند.

گوشت بره بهترین گزینه برای كباب است

مهران رجبی: فكر می‌كنم بهترین گوشت برای كباب گوشت بره گوسفندی است. این گوشت، نرم و لطیف است و موقع پخت خشك و سفت نمی‌شود. به‌هرحال هرچه حیوان مسن‌تر می‌شود بافت گوشت هم سخت‌تر می‌شود و مزه‌اش هم به خوشمزگی گوشت حیوان جوان نیست.

تجربه زیادی در كباب پزی ندارم و بیشتر جوجه كباب پخته‌ام اما تجربه‌هایی کسب کرده‌ام؛ مثلا اینکه كیوی در خوشمزگی و نرم كردن بافت گوشت بسیار موثر است. پیاز را هم باید درشت خرد كرد و از زعفران و كمی فلفل هم می‌توان استفاده كرد. البته ذائقه‌ها متفاوتند و می‌توان از ادویه‌های مختلفی برای مزه‌دار كردن گوشت استفاده كرد اما پایه اصلی همین زعفران و نمك و فلفل است.

بچه‌های من عاشق پیتزا هستند

مهران رجبی: سعی می‌كنم تا حد امكان ورزش‌های سبك داشته باشم. جدیدا با پسرم به استخر می‌روم و به تازگی یك ویلا حوالی كرج ساخته‌ایم كه جاده‌اش ماشین رو نیست و شیب بالا دارد كه باید پیاده برویم و توفیق اجباری برای ورزش كوهنوردی است. به تغذیه سالم هم بیش از قبل اهمیت می‌دهم چون به‌هرحال در سن جوانی نیستم و باید مراعات خیلی مسائل را بكنم؛ مثلا با اینكه كله‌پاچه دوست دارم ولی خیلی كم پیش می‌آید این غذا را بخورم. در دین ما هم به تغذیه سالم و طهارت طعام تاكید شده است. اهل فست فود هم نیستم و به بچه‌ها تاكید می‌كنم كمتر از این نوع غذاها استفاده كنند؛ مخصوصا به پسرم علیرضا كه در سن نوجوانی است مرتب گوشزد می‌كنم كمتر پیتزا بخورد. البته در داخل پرانتز بنویسید از ساندویچی‌های كثیف و ساندویچ‌های‌شان خوشم می‌آید. (می‌خندد)

زهرا رجبی: بابا كلا روی تغذیه خوب حساس هستند و مرتب به ما تاكید می‌كنند كه كمتر به سمت فست فود و غذاهای آماده برویم. وقتی هم با هم بیرون هستیم بابا غذاهای گیاهی یا كباب را انتخاب می‌كنند. البته من هم كباب را دوست دارم ولی فست فود یك چیز دیگر است. (می‌خندد)

كباب، فقط كباب ایرانی

مهران رجبی: گاهی برای سفر یا كار به شهرها و كشورهای مختلف سفر می‌كنم و كباب‌های مختلف را امتحان كرده‌ام اما كباب ایرانی چیز دیگری است. در سفر اخیرم به آلمان برای بازی در فیلم آقای عطشانی با وجود علاقه‌ام به گوشت، بیشتر سعی كردم از غذاهای گیاهی استفاده كنم چون به نوع پخت شان و اینكه غذا در چه ظرفی پخت می‌شود خیلی اعتباری نبود؛ مثلا شاید كنار گوشت گوسفند گوشت خوك هم پخته شده باشد. دخترم هم در این سفر همراه من بود و با هم به رستوران می‌رفتیم؛ گاهی برای یك غذای ساده 14یورو پرداخت می‌كردیم ولی چاره‌ای هم نبود. (می‌خندد)

 زهرا رجبی: من در آلمان كباب نخوردم و سعی كردم بیشتر از غذاهای آماده و رستوران‌های زنجیره‌ای مطمئن فست فود‌ها استفاده كنم. البته گاهی هم به رستوران‌های ایرانی می‌رفتیم كه غذاها و كباب‌های خوبی داشتند ولی برنج‌شان اصلا قابل مقایسه با برنج خودمان نبود.

كباب خوری خانواده رجبی!

 قضیه «مش یحیی كباب» چیست؟

مهران رجبی: در روستای واریان فردی زندگی می‌كرد به نام مش یحیی؛ این بنده خدا یك دوره‌گرد فقیر بود و با كمك اهالی روستا امرار معاش می‌كرد. یك شب كه برای خواب آماده شده بودیم، مش یحیی در خانه مان را زد و ‌مهمان ما شد. پدرم فورا از مادرم پرسید از شام شب چیزی مانده؟ و مادرم جواب داد نه. پدرم از مادرم گوشت خواست و مادرم به سمت انباری كه گوشت‌ها را در آن نگهداری می‌كردیم رفت. آن موقع یخچال نداشتیم و گوشت را در محیط خنك قرار می‌دادیم. خلاصه پدرم در حالی كه خیلی خواب‌آلود بود با بی‌حوصلگی گوشت‌ها را كباب كرد و مش‌یحیی مشغول خوردن شد و در همان حین كه كباب‌ها را می‌خورد با تعجب پرسید «آقا سهراب این چه جور كبابی است؟» و پدرم هم جواب داد این مش‌یحیی كباب است. (می‌خندد)

حواس تان به اوره خون باشد

مهران رجبی: تاكید پزشكان بر این است كه كمتر از گوشت‌های قرمز استفاده شود. مخصوصا اگر كسی سن و سالش از 50 گذشته باید به‌خاطر اوره محتاطانه از كباب گوشت قرمز استفاده كند و بیشتر به سمت غذاهای دریایی برود. البته گوشت‌های قرمز دارای نوع خاصی از پروتئین هستند كه در هیچ ماده غذایی دیگری وجود ندارد و نباید گوشت قرمز را كاملا از برنامه غذایی حذف كرد. پس بهترین راه، جدا كردن چربی‌ها از گوشت و بهترین روش پخت، آبپز کردن است.

دكتر نیاز محمدزاده،  متخصص تغذیه:

لطفا كوبیده نخورید!

آقای مهران رجبی باید حواسشان باشد كه مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز بسیار مضر است. تحقیقات نشان می‌دهد افزایش مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها مثل سرطان روده را افزایش می‌دهد. علت اصلی آن هم اسیدهای چرب اشباع شده موجود در گوشت قرمز است. در نتیجه مصرف گوشت قرمز در طول هفته به دفعات بالا برای سلامتی بسیار مضر است؛ مخصوصا به صورت كباب كوبیده كه چربی‌های اشباع شده زیادی هم دارد.

 این روغن‌ها علاوه بر افزایش احتمال ابتلا به انواع سرطان‌، بدن را در معرض خطر جدی ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار می‌‌دهد. از طرفی این خیلی خوب است كه آقای رجبی از میوه‌ها و سبزیجات تازه استفاده می‌كنند اما باید توجه داشته باشند كه گرایش بیش از اندازه‌شان به یك ماده غذایی مثل گوشت صحیح نیست. از نظر بهداشتی كباب كوبیده كیفیتی به مراتب پایین‌تر از سایر كباب‌ها دارد؛ هم به لحاظ نحوه آماده سازی و هم طبخ. به این دلیل كه در هر دو حالت گوشت در تماس مستقیم با دست قرار دارد؛ به خصوص كباب‌هایی كه در بیرون از منزل تهیه می‌‌شوند.

آقای رجبی بهتر است در زمینه پخت كباب به خودكفایی برسند! كباب‌های كوبیده بیرون- چه از نظر غذایی و چه از نظر بهداشتی- مورد اطمینان نیست. اصل تغذیه سالم، تنوع غذایی است. البته به هیچ وجه منظورم این نیست كه گوشت قرمز را حذف كنید بلكه در سبد غذایی‌تان باید حبوبات، لبنیات، سبزیجات و سایر مواد غذایی جایگاه خاصی داشته باشند. حتی مصرف یك بار گوشت قرمز به میزان كافی در یك ماه هم ویتامین 12 B بدن شما را تامین می‌كند. كم‌خطر‌ترین نوع طبخ گوشت به صورت بخارپز و آبپز است. بعد از آن سرخ كردن و در مرحله آخر كباب كردن روی کباب‌پز گازی و نه زغال؛ به این دلیل كه زغال مواد سرطان‌زا تولید می‌كند و خطر پخت كباب روی کباب‌پز گازی به مراتب كمتر است.

حتی جوجه‌كباب هم كه نسبتا كباب سالم‌تری است، بهتر است روی زغال طبخ نشود. اینكه آقای رجبی‌ آش دوغ مصرف می‌كنند بسیار مناسب است. چرا كه‌ آش دوغ به دلیل داشتن حبوبات و لبنیات غذای تقریبا كاملی محسوب می‌شود؛ به شرط آنكه بیش از حد نمك داخل‌ آش دوغ نریزند. پیشنهاد من این است كه بیش از گذشته‌ این آش را مصرف كنند. همین طور كباب را با سبزیجات سبز، زرد و نارنجی میل كنند. چه خوب كه این آگاهی را دارند كه تمام منابع گوشتی، اوره خون را بالا می‌برد. به خصوص افرادی مثل آقای رجبی كه بالای ۵۰ سال سن دارند باید بیشتر مراقب باشند. بهتر است مصرف مایعات را افزایش دهند.

مصرف مایعات فراوان از افزایش اسید اوریك در خون جلوگیری کرده و از بیماری‌ نقرس پیشگیری می‌كند. در نهایت اینکه جناب رجبی، همه ورزش‌هایی كه انجام می‌دهید مناسبند. اگر مشكل قلبی و یا بیماری خاصی هم ندارید می‌توانید سراغ ورزش‌های سنگین‌تری هم بروید. توصیه شما به فرزندان‌تان در رابطه با كاهش مصرف فست‌فود بسیار مناسب و پسندیده است اما این را هم بدانید كه مضرات غذایی مثل كباب كوبیده با فست فود كاملا برابری می‌كند.


ویدیو مرتبط :
چلو كباب خوری ملی پوشان والیبال در لس آنجلس!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نقش خانواده در تعلیم و تربیت کودکان دبستانی



خانواده در تعلیم و تربیت کودکان نقش مهمی را ایفا می کند. يکي از نکات بسيار مهم در خانواده ، ارتباط است ، يعني والدين بايد به روش هاي صحيح برقراري ارتباط با کودکان ، آگاهي داشته باشند .

 

به منظور برقراري ارتباط صحيح ، والدين بايد به نکات زير توجه نمايند :


1-با فرزندان خود ارتباط برقرار کرده ، فرصت ابراز عقايد را به او بدهند ، به نيازهاي وي پي ببرند ، انتظارات آنها از کودک ، فرصت برقراري ارتباط به کودک ، زمينه اطمينان به والدين و مراجعه به آنها ، هنگام ايجاد مشکل و فراهم کنند .

تعلیم و تربیت

پدر قبل از پدر بودن ، بايد با فرزندش دوست باشد ، علاوه بر اين ، او بايد قادر به اداره اين دوستي باشد تا مانع لوس شدن کودک گردد . به قول يکي از دانشمندان : " هر جا مشکلي در جامعه بود ، به حتم پاي آموزش و پرورش وسط است " يا به قول اريکسون : " فرزندان لوس معضل جامعه اند".


2-ايجاد فضاي آرامش بخش در خانواده : چنانچه والدين در صدد موفقيت تحصيلي و سلامت شخصيت کودکان باشند ، بايد محيط خانواده را از هر گونه درگيري و تنش دور سازند .

 


3-
ايفاي نقش موثر در زمينه تکليف خانه : والدين نقش بسيار مهمي در تکليف خانه يا مشق شب کودک ايفا مي کنند . بسياري از بچه ها در انجام تکاليف خود اهمال مي ورزند . والدين بايد به صورت قطع با اين امر برخورد کنند و از فرزند خود بخواهند که در فرصت مناسب و مطلوب ، به انجام تکاليف خود بپردازند ، در غير اينصورت ، بايد از روش محروميت استفاده کنند، يعني وي را از بازي مورد علاقه يا تلويزيون محروم کنند.


4-تکريم شخصيت کودکان : ما بايد به بچه ها احترام بگذاريم و آنها را با الفاظ بد خطاب نکنيم .


5-تعامل با مربيان در مدرسه : والدين بايد در تعامل متقابل با مربيان باشند و از مشکلات فرزندشان در مدرسه مطلع شوند .

 

6-کمک به کودک در تعيين هدف و برنامه ريزي : فعاليتهاي کودک در طول هفته ، بايد تقسيم بندي شود و زمان خاصي براي تفريح ، تماشاي تلويزيون و انجام تکاليف در نظر گرفته شود . روش برنامه ريزي به منظور انجام برنامه هاي روزمره و تکاليف ، بايد به کودکان آموزش داده شود تا آنها بتوانند ، فن مهار زمان را بياموزند .


7-تشويق کنجکاوي و خلاقيت کودکان : به صورت جدي بايد از تحقير کودک خودداري کرد و هنگام کنجکاوي ، بايد به او فرصت سوال کردن داده شود. کودک نبايد به جواب هاي ما دست يابد تا خود به تفکر و انديشيدن بپردازد. خلاقيت کودک ، بايد پرورش داده شود ، نه اينکه او به اطاعت محض ملزم باشد. کودک نبايد به اطاعت کورکورانه عادت کند ؛ البته الگو برداري با دنباله روي فرق مي کند . منظور از الگو برداري ، اين است که کودک رفتار والدين را در مسأله اي چون نظم ، تقليد مي نمايد ، خود نيز به موقع کارهايش را با برنامه ريزي دقيق و منظم انجام مي دهد و از نظم پدر ، الگو برداري مي کند.


در ارتباط با دنباله روي ، عده اي معتقدند : بچه ها بايد مثل خودشان فکر کنند و کودک بايد به صورت دقيق ، عقايد آنها را در مورد مسائل اجتماعي، تقليد کند ؛ البته اين امر ، مانع رشد و پرورش آزاد کودک مي باشد ، زيرا کودک بايد به صورت مستقل ، به نظرات اجتماعي دست يابد .

 

8-انتظار پيشرفت از کودکان : کودک بايد بداند که والدين در همه زمينه ها از او انتظار پيشرفت دارند .


9-کاهش ترس از شکست در کودک : ما نبايد از کودکان انتظار نمره ٢٠ داشته باشيم ، زيرا اين امر ، ترس از شکست را در کودک ايجاد مي کند و اضطراب از امتحان را به دنبال خواهد داشت .


10-اعمال صحيح تشويق و تنبيه کودکان : ما بايد به صورت جدي ، از تنبيه بدني خودداري کرده ، به کارهاي درست کودک پاداش داده ، هنگام انجام اعمال نادرست ، از روش محروم کردن از خواسته ها و امتيازات استفاده کنيم ، زيرا تنبيه صحيح ، نبايد موجب تحقير کودک شود ، والدين نبايد در طولاني مدت با کودک قهر داشته باشند و آشتي بايد توسط يکي از والدين برقرار شود ، زيرا قهر طولاني و عدم توجه به کودک ، موجب احساس نا امني در کودک مي گردد و به بهداشت رواني وي لطمه وارد مي کند .


در مواقعي که والدين شاغل هستند و فرصت کافي براي برقراري ارتباط با کودک و درک او را ندارند ، بايد با مربيان مدرسه به صورت مداوم تعامل داشته باشند تا از طريق اين انجمن ، آموزشهاي بسيار مفيدي از جمله آموزش در زمينه تربيت کودک و نحوه برقراري ارتباط صحيح با وي ، به اولياء ارايه داده شود امروزه اکثر مدارس ، از روانشناسان به منظور آشنايي والدين با روشهاي نوين تعليم و تربيت استفاده مي کنند .


در دنياي مدرن ، درگيري والدين در کارهاي مختلف ، زياد است و معلمها وقت کافي براي تربيت فرزند را ندارند . ما نبايد به مدت زمان دقت کنيم ، بلکه بايد به کيفيت توجه شود . والدين مي توانند ، در عين حضور کم در حد يکي دو ساعت ، به درستي از زمان استفاده کنند ، يعني کيفيت ارتباط مهم است .

 


بهداشت رواني در کودکان دبستاني


در ادامه بحث تعليم و تربيت کودکان دبستاني ، به بعد مهم بهداشت رواني در کودکان دبستاني مي پردازيم .


والدين و مربيان در تأمين بهداشت رواني کودک ، نقش بسيار مهمي را ايفا مي نمايند ، زيرا در صورت عدم تأمين بهداشت رواني در کودکان دبستاني، آموزش نيز مختل خواهد شد .

 

بهداشت رواني

منظور از بهداشت رواني ، سازگاري فرد با محيط اطراف خود مي باشد، در صورتي که فرد بتواند خود را به راحتي با محيط اطراف تطبيق دهد، قابليتهاي خود را بروز دهد و فاقد اختلالات عاطفي و رفتاري باشد ، از بهداشت رواني برخوردار است .

 

بخداشت روانی


والدين در تأمين بهداشت رواني کودک ، نقش مهمي به عهده دارند.

 


به منظور برخورد صحيح با فرزندان ، والدين بايد به نکات زير توجه نمايند:

 

-1داشتن اطلاعات کافي از نيازهاي گوناگون کودکان : کودک نياز به امنيت، آرامش ، محبت متقابل ، تعلق به گروه و شکوفايي دارد . والدين بايد نسبت به نيازهاي جسمي ، رواني و عاطفي کودک ، آشنايي کامل داشته باشند.

 


2-توجه به مراحل رشد کودک و ويژگيهاي هر مرحله از رشد : کودک هميشه بايد در حال تکوين و تحول در نظر گرفته شود ، به اين تربيت ، بايد از تربيت تکويني بهره جست . تربيت تکويني ، نوعي از تربيت است که مبتني بر ويژگيهاي رشدي کودک ، توانمنديهاي ذهني و عقلاني وي مي باشد. بنابراين ، والدين بايد از ويژگيهاي مختلف کودک در مراحل رشد ، مسائل آموزشي و مشکلات عاطفي وي آگاه باشند و بر شخصيت کودک و مسائل آن اشراف کامل داشته باشند .

 


راهکارهاي عملي موثر در تأمين بهداشت رواني کودکان ، عبارتند از :


1-انتخاب الگوي واحد و مشترک توسط هر يک از والدين ، در الگو پذير کردن کودک ، به منظور جلوگيري از سردرگمي وي .


2-تأمل نسبت به جوانب و عوارض تنبيه کودک ، ريشه يابي ناهنجاريها ، عدم قضاوت و ارزشيابي سريع مسائل ، زيرا اين احتمال وجود دارد که عامل بسياري از ناهنجاريهاي رفتاري ، والدين و مربيان باشند .


3-کودک نبايد هيچ گاه احساس بي پناهي و ناامني کند ، او بايد از توجه و محبت کافي بهره مند گردد و هيچ گاه نبايد از تنبيه شديد ، به خصوص تحقير ، سرزنش و بي اعتنايي استفاده کرد .


4-جتناب از به خواب رقتن کودک هنگام ترس و اضطراب .

 


انواع ناهنجاريهاي رفتاري در کودک دبستاني


1-ترس : به طور معمول ، ترس در اثر يادگيري ايجاد مي شود . والدين بايد از بيان داستانهاي تخيلي ترسناک به کودک اجتناب بورزند تا موجب ايجاد ترس در وي نگردند .

 


مربيان نيز مي توانند ، در ايجاد ترس در کودک دخيل باشند . گاهي اوقات ، مربيان براي اداره کلاس ، ترس را در کودکان ايجاد مي کنندو خود را فردي مقتدر ، اخمو و انعطاف ناپذير نشان مي دهند . علاوه بر آن ، همکلاسي ها نيز موجب ترس کودک مي گردند و اين امر ، اثرات سوء رواني را بر کودک به جاي مي گذارد .

 


2-دزدي : کودک به دلايل مختلفي دزدي مي کند . کودک به دليل نياز مالي و عدم تأمين اين نياز از سوي والدين يا به دليل کمبود توجه و محبت ، دزدي مي کند . ولي در گروه همسالان ناسالم ، با الگوگيري از آنها و تحت تأثيرشان ، به منظور جلب تأئيد آنها ، دست به اين عمل مي زند .

 

3-ناخن جويدن : تحقيقات انجام شده ، نشان مي دهد که ناخن جويدن در کودک ، در اثر احساس ناايمني و اضطراب به وجود مي آيد .

 


4-پرخاشگري : تنبيه شديد بدني ، انضباط خشک ، تحقير و سرزنش، عوارضي از جمله پرخاشگري را به همراه مي آورند .

 

پرخاشگری کودک


5-دروغگويي : کودک ممکن است که دروغگويي را از والدين يا براي به دست آوردن خواسته خود و فرار از موقعيت ناخوشايندي ، به دروغگويي مبادرت ورزد .

 


به طور کلي ، بي پناهي کودک در محيط خانه ، تنبيه بدني شديد ، زنداني کردن کودک و آزار وي ، تحقير و سرزنش ، بي توجهي ، عدم محبت متقابل، طرد کودک ، ناضايتي ، احساس ناايمني ، اضطراب و محروميت مالي، سبب بروز ناهنجاريهاي رفتاري در کودک مي گردند . به عبارت ديگر ، مي توان گفت که برخورد ناصحيح والدين در محيط خانه و مربيان در مدرسه موجب بسياري از ناهنجاريهاي رفتاري در کودکان مي شود .

 


به منظور پيشگيري از ناهنجاريهاي رفتاري ، بايد بين خانه ، مدرسه و مراکز تخصصي مشاوره اي ، هماهنگي لازم وجود داشته باشد . چنانچه ارزشها و باورهاي خانوادگي ، متفاوت از عقايد و هنجارهاي مدرسه باشد ، اين تعارض ، مي تواند زمينه ساز تشويق و نگراني و در نتيجه ، بسياري از اختلالات رفتاري در کودک باشد .

 


نقش مشاوره در مدرسه و دوران ابتدايي ، بسيار حساس و با اهميت مي باشد ؛ البته مشاوره به تنهايي قادر به حل مشکلات کودک نبوده و برقراري ارتباط بين مشاور ، والدين و معلم ، بسيار ضروري است .

 


نقش مشاوره در مورد افرادي که به نوعي دچار نقص و محروميت جسمي - حسي - حرکتي مي باشند ، از اهميت وافري برخوردار است . دانش آموزاني که دچار مشکل جسماني ( معلوليت بدني ) هستند ، حساسيت خاصي نسبت به نحوه برخورد اطرافيان دارند ، در نتيجه ، اين امر بهداشت رواني آنها را به خطر مي اندازد . اطرافيان هم بايد به نحوي با اين نقص برخورد نمايند که موجب احساس حقارت در وي نشوند .


اين کودکان را بايد به گروههايي که توانايي پذيرش آنها را دارند ، هدايت نمود، نه گروههاي برتري که موجب احساس ضعف کودک مي گردند . بر مبناي تحقيقات انجام شده ، حضور دانش آموزان ناشنوا يا کم شنوا در کلاسهاي عادي و ابراز توجه کافي از سوي معلمان و همکلاسيها ، مي تواند موجب سازگاري اين کودکان با افراد عادي گردد .

 


بنابراين ، بهداشت رواني عامل بسيار مهمي است که نيازمند هماهنگي گروههاي مختلف و برخوردهاي سالم تربيتي ، از بدو تولد کودک است و بايد دقت کنيم که سلامت رواني کودکانمان را به خطر نيندازيم .