سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

شدت گرمازدگی



 

دمای بدن در اثر سوخت‌ و ‌ساز مواد غذایی ایجاد می شود. برای اینكه دمای بدن همیشه در حد تقریباً ثابتی قرار گیرد، حرارت اضافی از طریق 4 روش: تنفس، تعریق، تشعشع و هدایت از بدن دفع می شود.

دمای بدن تقریباً همیشه روی 2/37 درجه سانتی گراد بوده و مركز تنظیم دما در مغز به‌ وسیله روش های بالا، مانع از بالا یا پایین رفتن شدید حرارت بدن می شود.

هرگاه فرد در برابر گرما قرار گیرد، بدن به‌وسیله افزایش میزان تعریق و تنفس و همچنین فرستادن خون بیشتر به پوست، سعی می کند فرد را خنک کند.

 

آسیب های حاصل از گرما به تناسب شدت آن، به سه گروه تقسیم می شوند:

1- گرمازدگی خفیف  2- گرمازدگی متوسط  3- گرمازدگی شدید

 

 گرمازدگی, درمان گرمازدگی,


گرمازدگی خفیف:

این حالت وقتی پیش می آید كه فرد به مدت طولانی، در معرض حرارت نسبتاً بالا قرار گیرد. نشانه‌های آن اغلب به صورت گرفتگی ماهیچه ها، خستگی مفرط و گاهی سرگیجه و غش بروز می کنند.

 

كمك های اولیه در گرمازدگی خفیف :

1 - مصدوم را به جای خنك منتقل سازید.

2- به آسیب دیده محلول  ORS یا محلول آب و نمك و شكر(یک قاشق چای خوری نمك با 8 قاشق چای خوری شكر در یك لیتر آب) بدهید.

3- ماهیچه های گرفته و گرمازده را ماساژ دهید.

4- حوله نم دار روی پیشانی و عضلات مصدوم قرار دهد.

5- اگر نشانه ها بهبود نیافت یا وخیم تر شد، بیمار را به مركز درمانی منتقل كنید.

 

 گرمازدگی, درمان گرمازدگی,

 

گرمازدگی متوسط:

این حالت به‌دلیل قرارگرفتن فرد در معرض گرمای زیاد و انجام فعالیت بدنی شدید در محیط مانند ملوانان، كشاورزان و آتش نشان ها پیش می آید. علائم آن به صورت سرگیجه و عدم هوشیاری است و به‌دنبال آن، پوست رنگ پریده می شود. دیگر نشانه‌ها به صورت تنفس سریع و سطحی، نبض ضعیف، ضعف و تعریق بدن است.

 

كمك های اولیه در گرمازدگی متوسط:

1- نخست مصدوم را به محل خنك و سردی منتقل كنید.

2- آسیب‌دیده را وادار کنید، دراز بکشد و پاهای او را بالا بیاورید.

3- به‌وسیله پارچه نمدار و بادبزن و یا هر وسیله دیگری مصدوم را خنك كنید.

4- به مصدوم ORS (محلول آب و نمك و شكر) بدهید، مشروط به اینكه هوشیار بوده و استفراغ نكند.

5- اگر لازم شد، به بیمار تنفس مصنوعی بدهید.

6- در صورت  بهبود نیافتن، مصدوم را سریعاً به مركز درمانی منتقل سازید.

 

 گرمازدگی, درمان گرمازدگی,

 

گرمازدگی شدید:

این حالت بسیار خطرناك است و بیشتر در روزهای گرم و مرطوب اتفاق می افتد. قیافه بیمار گرمازده، تب دار بوده، پوست گرم و خشك، تنفس سطحی و نبض ضعیف می شود. درجه دمای بدن مصدوم افزایش می یابد. عدم هوشیاری و احتمالاً اغما و تشنج نیز جزو دیگر نشانه‌هاست.

 

كمك های اولیه در گرمازدگی شدید :

1- همه لباس های مصدوم را درآورده و او را در حوله یا پارچه مرطوب قرار دهید. می توان آسیب‌دیده را داخل وان یا لگن آب سرد قرار داد. مواظب باشید مصدوم غرق نشود. همچنین می توان از قرار دادن كیسه های یخ در كشاله ران، زیر بغل، زانو، مچ دست و پا نیز استفاده كرد.

2- اگر بیمار دچار شوك است، شوك را درمان كنید.

 

گرمازدگی در مسافرت:

در هنگام مسافرت به دلیل آن كه افراد به مدت طولانی در معرض تابش نور خورشید و هوای گرم قرار دارند، بیشتر از دیگر مواقع دچار تعریق و تشنگی می شوند. در چنین شرایطی كودكان و سالمندان بیشتر از افراد جوان و میانسال نیاز به مراقبت دارند. بنابراین بهترین كار در هنگام مسافرت این است كه تشنگی كودكان و سالمندان را از طریق خوراكی (محلول آب و شكر و نمك) جبران كنیم.

 

البته بهترین روش آن است که علاوه بر نوشیدن آب ، در هنگام سفر چند عدد خیار و نمك در اختیار كودكان قرار دهیم تا از طریق آن تشنگی و كمبود آب و نمک بدن خود را جبران كنند. این اقدام باعث می شود تا پایان سفر هیچ عارضه ای برای كودكان و سالمندان پیدا نشود.

لازم  به یادآوری است كسانی كه دچار بیمارهای عصبی و قلبی هستند نیز به هنگام مسافرت یا قرار گرفتن در محیط های گرم، از روش‌های بالا بهره ببرند، چون این افراد نیز مستعد بروز گرمازدگی هستند.

منبع:tebyan.net


ویدیو مرتبط :
‫گرمازدگی و راه های مقابله با آن‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هنگام گرمازدگی نوشابه گاز دار نخورید



 

نوشابه های گاز دار

 

 

از مصرف نوشابه های گازدار و مواد قندی بواسطه ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن و عدم درمان گرمازدگی، در هنگام ابتلا به این عارضه جدا خودداری شود.

 

گرمازدگی به دنبال قرار گرفتن فرد در هوای گرم و یا در معرض نور مستقیم خورشید صورت می گیرد که در آن آب و املاح معدنی بدن از طریق تعریق بصورت پوستی دفع می شود.

 

اگر دفع املاح بدن بموقع با نوشیدن آب سالم بهداشتی جبران نشود، فرد دچار علایم ضعف و رخوت ، افت دمای بدن ، کاهش فشار خون و علایم پراکنده ای شامل تهوع و بی قراری خواهد شد ، در موارد شدیدتر گرمازدگی ، کاهش سطح هوشیاری و حالت شوک به فرد دست می دهد.

 

انجام نشدن فعالیتهای سخت بدنی، کارهای سنگین و حرکات ورزشی در طول ساعات گرم روز و قرار نگرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را بهترین راه پیشگیری از ابتلا به عارضه گرمازدگی در افراد عنوان کرد.

 

همچنین عبور از سایه و نوشیدن مرتب آب بهداشتی، آب میوه های تازه و یا شربت آبلیمو در هنگام تعریق برای جبران املاح معدنی از دست رفته بدن تا حدود زیادی از ابتلا به گرمازدگی در افراد جلوگیری می کند.

 

رعایت بهداشت فردی ، شستشوی دست و صورت، خنک نگه داشتن پوست بدن و دوش گرفتن منظم روزانه با آب ولرم نیز نقش بسزایی در پیشگیری از ابتلا به گرمازدگی و درمان موارد خفیف این عارضه در افراد دارد.

 

به افراد گرمازده توصیه می شود از گرفتن دوش آب سرد به جهت ایجاد شوک ، قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر به دلیل شعله ور شدن عفونتهای تنفسی بخاطر تغییرات ناگهانی هوا و نوشیدن سریع مایعات بسیار سرد به جهت بهم خوردن وضعیت سیستم ایمنی بدن اجتناب کنند.

 

با بیان اینکه فرد گرمازده را بایستی به آهستگی در محیط خنک قرار داد و تدریجا مایعات ( بخصوص خاک شیر یا شربت آبلیموی خنک ) به وی داد ،در ادامه باید با مالیدن حوله خنک به بدن فرد گرمازده ، وی را به حالت طبیعی محیط بازگرداند.

 

باید توجه داشت در صورتیکه شدت گرمازدگی زیاد باشد ممکن است فرد وارد مرحله شوک شود که در آن هنگام انجام اقدامات سرم درمانی برای جبران آب و املاح معدنی از دست رفته بدن ضروری است.

 

با تاکید بر اینکه این حالت بیشتر در کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن که با کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن همراه هستند رخ می دهد ، توصیه می شود این افراد هنگام بیرون رفتن از منزل در طول ساعات گرم روز ضمن خودداری از نوشیدن آبمیوه های سنتی ، مایعات نوشیدنی بهداشتی و سالم همراه خود داشته باشند.

 

با یادآوری نقش مفید مواد غذایی در تنظیم دمای بدن، میوه هایی مانند آلبالو ، خیار و هندوانه نقش بسزایی در تنظیم درجه حرارت بدن دارند.

 

از آنجا که فرد گرمازده اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد، باید وی را تشویق کرد تا بصورت تدریجی و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و التهاب نشود...../تحلیل:irna.ir