سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

راههای جلوگیری از سرماخوردگی



 

راههای جلوگیری از سرماخوردگی


سرماخوردگی یک عفونت ویروسی مسری است که راه های تنفسی فوقانی را آلوده نموده و باعث تحریک و ترشح در راه های هوایی می شود. ابتلا به سرماخوردگی ممکن است در اثر تماس با فرد آلوده یا تماس با وسایل آلوده صورت پذیرد و گاهی عواملی مانند سرما، استرس و خستگی می توانند شرایط را برای فعالیت ویروس سرماخوردگی نهفته در مجرای تنفسی مناسب کند.

سرماخوردگی‌ها معمولا ناگهانی شروع می‌شوند. آب ریزش در ابتدا شفاف بوده و ممکن است شدت یافته و زرد رنگ گردد. گرفتگی بینی، سرفه، گلودرد، بی حالی، خستگی، بیتابی، بی اشتهایی، گاها ریزش اشک و التهاب از علائم عمده آن است.

 

عوامل موثر در بروز سرماخوردگی

ویروس‌های سرماخوردگی پس از ورود به بدن در مخاط دستگاههای تنفسی ایجاد بیماری کرده و همراه با ترشحات دستگاه تنفسی از فردی به فرد دیگر قابل انتقال است. بنابراین:

- دست دادن، روبوسی، عطسه و سرفه در محلهای عمومی باعث انتقال آن می‌شود.

- رطوبت و درجه حرارت در انتشار ویروس نقش دارد، این بیماری در کشورهای مناطق معتدل در فصل سرما (زمستان و پاییز) به علت بارندگی و رطوبت بیشتر است.

- از دیگر علل افزایش بروز سرماخوردگی در فصل سرما حضور در مكان‌های شلوغ همچون وسایل نقلیه عمومی و تجمع در فضاهای بسته و عدم استفاده از تهویه مناسب است.

- تغذیه یکی از فاکتورهای موثر در عملکرد سیستم ایمنی است. بنابراین سوء تغذیه در بروز بیماری‌های عفونی نقش مهمی را ایفا می‌کند. ابتلا به بیماری‌های مزمن قلبی ، کلیوی و ریوی نیز فرد را مستعد ابتلا به این عفونت می‌کند.

سرماخوردگی بیماری است که اگر چه مرگ و میر به دنبال ندارد ولی بروز آن باعث مشکلات زیادی برای افراد می شود و باعث غیبت از کار می شود. از طرفی با انجام اقداماتی به راحتی قابل پیشگیری است بنابراین در مبارزه با سرما خوردگی، پیشگیری باید هدف اصلی باشد برای پیشگیری باید اقدامات زیر را انجام داد:

1- دست‌های خود را بشوئید: بیشتر ویروس های سرماخوردگی از طریق تماس مستقیم منتشر می شوند. کسی که سرماخورده است بداخل دست های خود عطسه کرده و سپس اشیائی مثل تلفن ، صفحه کلید کامپیوتر یا لیوان را لمس می کند.

میکروب‌ها می توانند برای ساعت ها و در بعضی موارد هفته ها زنده باقی مانده و سپس به فرد بعدی که آن اشیاء را لمس می کند منتقل شود . بنابراین باید دستهای خود را مکرراً بشوئید . در صورتی که امکان شستن دستتان را ندارید دستهای خود را بسیار سخت برای یک دقیقه به هم بمالید . این کار باعث جداشدن اکثر ویروسهای سرماخوردگی از پوست می شود .

 

2- سرفه و عطسه خود را با دستانتان نپوشانید: زمانی که احساس می کنید در حال سرفه یا عطسه هستید از یک دستمال دستمال استفاده کرده و آنرا بلافاصله دور بیاندازید . اگر دستمال ندارید سر خود را از افرادی که نزدیک شما هستند به طرف دیگر چرخانده و به فضای آزاد سرفه کنید .

 

3- صورتتان را لمس نکنید: ویروس‌های سرماخوردگی از طریق چشم ، دهان و بینی وارد بدن شما می شوند . لمس صورت کودکان راه اصلی ابتلای آنان به سرماخوردگی بوده و همچنین موجب انتقال سرماخوردگی از آنان به والدینشان می باشد .

 

4- مقدار زیادی مایعات بنوشید: آب سیستم بدن شما را شستشو داده و باعث خروج سموم از بدن شما می شود . یک فرد بالغ سالم بطور متوسط روزانه 8 لیوان مایعات نیاز دارد

 

5- از سونا استفاده کنید: وقتی به سونا می روید هوائی که استنشاق می کنید بالاتر از 80 درجه است و این درجه حرارت باعث از بین رفتن ویروس های سرماخوردگی می شود .

 

6- از هوای آزاد استفاده کنید: اکثریت افراد در زمانی که هوا سرد است در خانه و محوطه های بسته می مانند بنابراین میکروب‌های بیشتری در اطاق های خشک و شلوغ در حال گردش است .

 

7- ورزش های آیروبیک را به طور منظم انجام دهید: این ورزش ها باعث افزایش سلولهای مقابله کننده با ویروس در بدن می شود .

 

8- غذاهای گیاهی مصرف کنید: مواد طبیعی موجود در گیاهان باعث افزایش ویتامین های بدن می شود . بنابراین میوه و سبزیجات سبز تیره ، قرمز و زرد مانند اسفناج ، کاهو ، هویج ، گوجه فرنگی ، سیر و ... مصرف کنید . آب پرتقال هرچه تازه تر باشد ویتامین C بیشتری دارد و طول مدت درمان را کوتاهتر می کند

 

9- ماست بخورید : باکتری های مفید موجود در ماست باعث تحریک تولید مواد سیستم ایمنی شده که با بیماری مبارزه می کند .

 

10- سیگار نکشید: آمار نشان می دهد که سیگاری ها دچار سرماخوردگی های بیشتر و مکرر می شوند . حتی نزدیک به افراد سیگاری بودن بطور واضح سیستم ایمنی را از بین می برد. دود راههای هوائی بینی را خشک کرده و مژک های آنرا فلج می کند . مژک های موهای ظریفی هستند که مخاط بینی و ریه ها را پوشانده و با حرکات موجی شکل خود ویروس های سرماخوردگی را از مجاری بینی خارج می کنند . یک سیگار مژک ها را برای 30-40 دقیقه فلج می کند.

 

11- مصرف الکل را قطع کنید : مصرف الکل کبد را که اولین سیستم تصفیه کننده بدن است را تخریب کرده و این به این معناست که تمامی انواع میکروبها بدن شما را به سرعت ترک نخواهند کرد .

 

12- راحت و آسوده باشید: اگر شما بتوانید آرامش داشته باشید می توانید سیستم ایمنی خود را به هنگام نیاز فعال کنید.

 

13- غرغره کردن نمك: این كار باعث مرطوب شدن گلو و بهبودی موقت می شود. این کار را با استفاده از یک قاشق چایخوری نمک داخل یک استکان آب ولرم و روزانه حدود 4 بار انجام دهید .

منبع:shomalclick.ir


ویدیو مرتبط :
علت سرماخوردگی در فصل پاییز و زمستان و درمان سرماخوردگی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

راههای پیشگیری از سرماخوردگی



سرماخوردگی,پیشگیری از سرماخوردگی,پیشگیری از آنفولانزا

راههای پیشگیری از سرماخوردگی
پاییز به جز هوای خنک، بارانی و برگ‌های رنگارنگ سرماخوردگی را هم با خودش به ارمغان می‌آورد. وقتی با افراد سرماخورده مواجه می‌شویم، یکی از دغدغه‌های همه ما این است که چطور از خودمان محافظت کنیم اما مشکل اینجاست که بیشتر افراد نسبت به این موضوع بی‌توجه هستند و نمی‌دانند چطور از انتقال آن به دیگران پیشگیری کنند.
بعضی از آداب و رسوم غلط اجتماعی می‌تواند در انتقال این بیماری به دیگران موثر باشد. به این آداب و رسوم، بعضی از عادت‌ها هم اضافه شده که کار را سخت‌تر می‌کند. همین جا بعضی از این موارد را مرور می‌کنیم.


به جای آسانسور از پله‌ها استفاده کنید
دکمه‌های آسانسور مکان مناسبی برای گسترش عفونت در محل کار و آپارتمان است. انگشتان تمام ساکنان آپارتمان مدام با این دکمه‌ها در تماس است و تمیز نگه داشتن آنها کار ساده‌ای نیست. ویروس‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفلو‌آنزا که روی دکمه‌های آسانسور می‌نشینند، می‌توانند تا سه روز فعال باشند.
چطور ایمن بمانید: از آرنج یا کنار بازوی‌تان برای فشار دادن دکمه‌ها استفاده کنید. به این ترتیب از ابتلا به سرماخوردگی یا سایر بیماری‌های ویروسی در امان می‌مانید. به هر حال کار عاقلانه این است که بعد از لمس هر شی عمومی دست‌های‌تان را به طور کامل بشویید.


مراقب اتوبوس و مترو باشید
اگر در مکان‌های شلوغ تردد دارید، باید بدانید در معرض خطر ویروس‌های سرماخوردگی هستید. در پاییز و زمستان هوا خشک است و میکروب‌ها بیشتر از آب و هوای مرطوب در هوا معلق می‌مانند. به همین دلیل مترو، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی که تراکم و ازدحام زیادی دارند، می‌توانند ویروس را منتقل کنند.
چطور ایمن بمانید: خودتان را مجهز کنید. همیشه یک کرم ضدعفونی‌کننده دست همراه‌تان‌ باشد و از آن استفاده کنید. اگر دست‌تان را با مواد ضدعفونی‌کننده مرطوب کنید تماس دست شما با هر سطحی می‌تواند آن مکان را هم تمیز کند.


مراقب سرویس‌های بهداشتی باشید
در سرویس‌های بهداشتنی عمومی در بخش‌هایی مانند دستگیره‌ها و شیرآلات که احتمال تماس دست‌های آلوده وجود دارد، خطر سرایت ویروس‌ها را جدی بگیرید. برخلاف تصور عمومی نشستن در توالت فرنگی عمومی خطر عفونت کمتری دارد  درحالی که در دستشویی بیشترین احتمال انتقال میکروب دیده می‌شود.
چطور ایمن بمانید: بهترین دفاع در برابر این ویروس‌ها شستن دست‌ها بعد از استفاده از توالت است. برای بستن شیر آب یا باز کردن در خروجی هم حتما از یک دستمال استفاده کنید تا دوباره در معرض آلودگی قرار نگیرید.


در باشگاه از حوله استفاده کنید
بعضی از شما که به باشگاه ورزشی می‌روید ممکن است هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان‌تان را با دست بگیرید و بعد به وسایل و تجهیزات سالن دست بزنید. در یک تحقیق مشخص شد 56 درصد از تجهیزات هوازی و 73 درصد از وزنه‌ها حاوی ویروس هستند.
چطور ایمن بمانید: حوله می‌تواند بین شما و این تجهیزات یک سد محافظ باشد؛ به خصوص زمانی که از دوچرخه ثابت استفاده می‌کنید. حواس‌تان باشد که دیگر با آن حوله صورت‌تان را پاک نکنید چون در این صورت در معرض خطر انتقال میکروب‌ها قرار می‌گیرید.


به پله‌های برقی دست نزنید
حتما برای‌تان پیش آمده که هنگام خروج از مترو و استفاده از پله‌های برقی، دست‌تان را به کناره‌های آن بگیرید. این ریل‌ها شاید یک بار در روز تمیز شوند و شاید هم اصلا نشود؛ بنابراین احتمال انتقال میکروب و عوامل بیماری‌زا بیشتر است. این موضوع در مورد کودکان و سالمندان بیشتر اهمیت دارد چون برای حفظ تعادل از کناره های پله برقی استفاده می‌کنند.
چطور ایمن بمانید: اگر دست‌تان با کناره‌های پله برقی تماس داشت مراقب باشید که قبل ازغذا خوردن دست‌ها را حتما بشویید. دست‌تان را قبل از شست‌وشو با صابون یا ژل‌های ضدعفونی‌کننده با صورت‌تان تماس ندهید.


همه صندلی‌ها را لمس نکنید
تمام صندلی‌های اتوبوس و هواپیما را برای رسیدن به صندلی مورد نظرتان لمس می‌کنید، خب ممکن است افراد سرماخورده قبل از شما این صندلی‌ها را لمس کرده باشند. افراد معمولا دستمال‌های استفاده شده‌شان را در جیب این صندلی‌ها قرار می‌دهند که آن را به یک منبع میکروبی تبدیل می‌کنند.
چطور ایمن بمانید: بهتر است هواکش بالای سرتان را باز کنید تا با گردش هوا بین شما و عطسه‌ها و سرفه‌های مسافران هوای پاک ایجاد شود. علاوه بر این استفاده از دستمال مرطوب ضدعفونی‌کننده برای تمیز کردن میز مقابل صندلی پیش از استفاده می‌تواند خیلی از میکروب‌ها را از بین ببرد.

 

سرماخوردگی,پیشگیری از سرماخوردگی,پیشگیری از آنفولانزا


دست دادن و روبوسی ممنوع
گروهی از افراد به دلیل رودربایستی یا رعایت آداب و رسوم ایرانی در دوره سرماخوردگی هم با دوستان و نزدیکان‌شان روبوسی می‌کنند یا حداقل دست می‌دهند. این کار به انتقال سریع ویروس‌ها کمک می‌کند.
چطور ایمن بمانید: اگر خودتان سرماخورده‌اید با معذرت‌خواهی به دیگران اطلاع دهید که بیمار هستید و نمی‌توانید آداب معاشرت را به خوبی ادا کنید. حتی اگر فرد سرماخورده با شما دست داد بلافاصله دست‌های‌تان را با آب و صابون یا کرم‌های ضدعفونی‌کننده تمیز کنید.


 این نکات را رعایت کنید
اگر مبتلا به گلودرد چرکی هستید، حتما ماسک بزنید تا بقیه افراد بیمار نشوند. این کار خجالت‌آور نیست و نشان می‌دهد که سلامت اطرافیان برای شما مهم است و برای دیگران ارزش قائل هستید.


اگر سرماخورده‌اید بعد از مسواک زدن دندان‌های‌تان مسواک را با آب و صابون بشویید تا از آلودگی دوباره آن به میکروب جلوگیری کنید. مسواک‌تان را در کنار مسواک سایر افراد خانواده قرار ندهید.
در محل کار موقع عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی‌تان را با دستمال کاغذی بگیرید؛  این کار از انتشار قطرات آب دهان ویروسی در فضای کاری جلوگیری می‌کند.
در محیط‌های عمومی هنگام سرفه و عطسه دستمال تمیزی جلوی دهان خود بگیرید و به جای استفاده از دستمال‌های پارچه‌ای از دستمال كاغذی استفاده كنید چون ویروس‌ها می‌توانند ساعت‌ها یا روزها در دستمال پارچه‌ای زنده بمانند.


اگر هنگام عطسه و سرفه با دست جلوی دهان‌تان را می‌گیرید بهتر است بعد از آن به سرعت دست‌های‌تان را با آب و صابون بشویید.
ظرف غذای‌تان را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید تا باکتری‌ها از روی آن پاک شوند. بهترین توصیه این است که ظروف جداگانه‌ای برای خودتان در نظر بگیرید تا ویروس‌ها را به سایر افراد خانواده منتقل نکنید.


خودکار همکارتان را نگیرید
احتمال دارد در محل کار ناگهان نیاز به خودکار پیدا ‌کنید اما کنار دست‌تان نباشد و در این شرایط اولین کسی که دم دست‌تان باشد همکار سرماخورده‌تان باشد. شما این خودکار را از همکارتان قرض می‌گیرید، غافل از اینکه همراه خودکار کلی میکروب و ویروس را هم روی  انگشتان‌تان می‌چسبانید. خب وقتی همکارتان سرما خورده به احتمال زیاد ویروس روی انگشتان دستش هم هست، پس می‌تواند آن را منتقل کند. وسایل دیگری مانند تلفن، صفحه کلید کامپیوتر،  در مایکرویو، دستگیره یخچال و... هم می‌توانند مکان تجمع ویروس شوند.


چطور ایمن بمانید: راه‌حل دوری از سرماخوردگی این است که نه‌تنها به فرد سرماخورده نزدیک نشوید بلکه از هیچ کدام از وسایل او استفاده نکنید.به هیچ عنوان خودکار،‌کیبورد یا تلفن‌تان را با دیگران به‌طور مشترک استفاده نکنید. اگر چاره‌ای ندارید چندبار در روز دست‌های‌تان را بشویید یا به کمک دستمال‌های مرطوب بهداشتی و ژل‌های ضدعفونی‌کننده با ویروس‌ها بجنگید.

منبع : مجله زندگی ایده آل

bartarinha.ir