سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

دیگر خانه را مرتب نمی کنم



کودک شلخته, از کودکی تا نوجوانی,نظم آموزی کودکان

ممکن است شما از آن دست مادرانی باشید که تصمیم گرفته باشید دیگر خانه را مرتب نکنید، تا همان طور شلوغ و نامرتب بماند. اگر به این فکر افتاده اید، باید بدانید راه صحیحی انتخاب نکرده اید.

این کار به تنهایی نه تنها فایده ای ندارد، بلکه فرزندتان را آشفته تر هم می کند. بنابراین سعی کنید همزمان مهارت های لازم برای منظم بودن و مسئولیت پذیری نسبت به وسایل را نیز به فرزندتان آموزش دهید؛ تا به تدریج بتواند از عهده کارهایش برآید و روی پای خود بایستد. حال ببینیم این مهارت ها چه هستند و چطور باید آنها را به کودک آموزش داد.

نخستین زمان ابراز مخالفت، دو سالگی است. در این سن کودک کم کم به سخن گفتن مسلط می شود و مخصوصا کلمه «نه» را زیاد تکرار می کند. «بله یا چشم» لغتی است که او دیرتر به کار می گیرد.

این امتناع ها، از کودکی تا نوجوانی، به دست آوردن تدریجی استقلال و عدم وابستگی را نشان می دهد. با این حال کودک همیشه به حضور و مراقبت شما نیاز دارد. تردید در گفتن «نه یا بله» حتی در مورد چیزهایی که دوست دارد، نشان دهنده ی تمایل او برای انتخاب و اینکه اطرافیان او را به عنوان فردی «بزرگ» قبول داشته باشند، است.

او همچنین تسلط و محدودیت های شما را با رفتارهایی نشان می دهد که مواجهه با آنها چندان آسان نیست؛ اما برای رشد مطلوبش لازم است.

کودک نتایج این مخالفت ها را نیز پیش خود بررسی می کند: موارد دلخواه خود را باز هم انجام می دهد و از عمل به بقیه چشم پوشی می کند.

طبیعی است که دوست داشته باشید فرزندتان اتاقش را مرتب کند و یا دست کم، وقتی این کار را از او می خواهید، درخواست شما را رد نکند. اما شما هم باید متناسب با سن فرزندتان رفتار مناسبی را در این باره را پیش بگیرید.

بین 3 تا 5 سالگی، کودک هر چیزی را از روی تقلید یاد می گیرد؛ مرتب کردن اتاق را مانند بازی به او نشان دهید و او را در این کار همراهی کنید. او نیاز دارد بداند که این کار را از کجا شروع کند و هر وسیله را چطور سرجای خود بگذارد.

بین 6تا 11 سالگی، او تمایل دارد خود را مستقل تر نشان دهد و ترجیح می دهد اتاقش را به تنهایی مانند یک فرد بزرگسال مرتب کند. این به آن معنا نیست که او می داند چطور این کار را انجام دهد و در عین حال توصیه های شما را هم نمی پذیرد. این حس استقلال را به تدریج به او بیاموزید. دلایل صحبت های خود را برایش توضیح دهید، از تحمیل نظرات خود اجتناب کنید و به جای او وسایلش را مرتب نکنید.

اگر قوانین خانواده، مستبدانه و محدودیت ها بی حد و مرز نباشد، کودک یا نوجوان آنها را درک کرده و در نتیجه رعایت می نماید. باید توجه داشته باشید که اگر همسرتان موضوعی را در محیط منزل قدغن می کند، شما اجازه ی انجام آن را به فرزندتان ندهید. همچنین اگر او را در مورد مسئله ای آزاد می گذارید، فردا او را به همان دلیل، تنبیه نکنید. این ضد و نقیض ها باعث آشفتگی فرزند شده و مخالفت با والدین را تشدید می کند. لذا بهتر است این اصول را در نظم آموزی کودکان مورد توجه قرار دهید:

- ابراز محبت: به کودک به کسی که به او مهر می ورزد علاقه پیدا کرده او را فردی خیر خواه ، قدر شناس و قابل اعتماد می داند و به سخن او بهتر گوش می دهد .

- تناسب قوانین با سن و شرایط: قواعد و محدودیتها باید متناسب با سن بچه ها تغییر کند.

- استفاده از تشویق در نظم آموزی: تشویق غذای روح و روان است و برای پیش بردن کارها بسیار ضروری است.

- الگو دهی به کودکان: والدین علاوه بر آگاه ساختن باید در ارائه ی رفتار درست ومقررات خود بهترین نمونه برای او باشند زیرا پدر و مادر نخستین الگوی رفتار کودک اند.

- پرهیز از خشم و زور گوئی: انضباطی که بر پایه خشم و غضب استوار باشد و با زور حاکم شود همچون خانه ای است که بر پایه هایی سست بنا شود . ایجاد انضباط از راه زور پیامدهای زیانباری در پی دارد که می توان به مقاومت، بی اعتنایی ، پر خاشگری، بدخلقی، دروغ گویی، انزوا طلبی، لج بازی و فقدان اعتماد به نفس در کودک اشاره کرد.

- ثبات و پرهیز از تردید و دودلی: سستی و سهل انگاری والدین موجب بی انضباطی می شود و والدین را از هدف باز می دارد. اگر فرزندان از تردید و دو دلی والدین با خبر باشند از رعایت مقررات سر باز می زند و به بحث و جدل می پردازند و همچنین ممکن دچار سردرکمی شوند.

-  رعایت اصل تدریج در اصلاح رفتار: کسب عادت های درست به وقت نیازمند است و یکباره امکان پذیر نیست در این راه ظرفیت و موقعیت جسمی و روحی کودک را در نظر بگیرید.

-  تداوم در استوار ساختن نظم و انضباط: گر چه ممکن است کار در آغاز آسان باشد اما به سامان رساندن و به بار نشاندن آن به مراقبت نیاز دارد .

-  استفاده از اصل تغافل: بنابر اصل تغافل مربی یا پدر و مادر در نخستین برخورد با خطای کودک آن را نادیده می گیرد و به گونه ای رفتار می کند که گویا از چیزی خبر ندارد.
منابع: شادکامی و موفقیت شماره 77، سایت کودک و نوجوان؛ همراه با تغییرات و اضافات/تبیان


ویدیو مرتبط :
انیمیشن مینیون ها-مرتب سازی خانه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رمز داشتن خانه‌ای مرتب



 

 

خانه مرتب

 

 

یك منزل مرتب كه هر یك از اسباب و لوازم زندگى در جاى‏مخصوص و مناسب قرار گرفته باشد، از جهاتى بر یك منزل شوریده و درهم و برهم مزیت دارد.

 

اولا: نظم و ترتیب مخصوص به منزل صفا و رونق و زیبایى‏مى‏بخشد، تماشاى تكرارى خانه نه تنها موجب ملال نمی‌شود بلكه‏مسرت‏بخش و دلپذیر خواهد بود.

 

ثانیا: انجام كارهاى خانه‏دارى را آسان می‌كند، اوقات كدبانوى خانه‏بیهوده تلف نمی‌شود زیرا به هر چیز احتیاج پیدا كرد می‌داند كجاست، براى پیدا كردن آن معطل نمی‌شود ، در نتیجه كارها به آسانى انجام مى‏پذیرد و خانم ‏را وامانده و خسته نمی‌گرداند.

 

ثالثا: رونق و صفاى محیط مرتب منزل كه از ذوق و سلیقه كدبانوى‏خانه حكایت می‌كند، مرد را به خانه و زندگى علاقه‏مند می‌سازد .

 

رابعا: چنین خانه مرتبى اسباب آبرو و سرافرازى خانواده بوده و ‏هر كس آنرا ببیند از زیبایى آن لذت مى‏برد و به ذوق و سلیقه كدبانوى خانه‏آفرین خواهد گفت.

 

با خرید و تهیه اسباب لوكس زندگى زیبا نمی‌شود بلكه نظم و ترتیب‏خاص زیبایى به وجود می‌آورد. خود شما حتما خانواده‏هاى مرفه و ثروتمندى‏را دیده‏اید با اینكه از انواع و اقسام گوناگون لوازم لوكس زندگى‏برخوردارند اما زندگى آنها چون درهم و برهم است صفا و رونقى ندارد ودیدن آن ملال‏آور است، به عكس خانواده‏هاى متوسطی که را در عین‏ مشکلات ، زندگى زیبا و مسرت‏بخشى دارند، چون همان اسباب و لوازم‏مختصر ،مرتب و منظم و تمیز است،اصولا مگر زیبایى جز نظم و ترتیب‏خاص چیز دیگرى است؟

 

بنابراین، یكى از وظائف مهم خانه‏دارى رعایت نظم و ترتیب‏است ،البته خانم‌هاى خوش سلیقه و كدبانوی تبیانی خودشان بهتر می‌دانند اسباب و لوازم‏خانه را چگونه مرتب سازند لیكن در عین حال یادآورى نكات زیر بى‏فایده ‏نیست:

 

اسباب و لوازم منزل را درجه‏بندى نموده براى هر نوعى از آنها جاى مخصوصى انتخاب نمایید، همه ظرف‌ها را یك جا روى هم نریزید، ظرفهایى را كه مورد احتیاج همیشگى است در دسترس قرار دهید ،اسباب‏شیرینى خورى و آجیل خورى را در یك جا قرار دهید، ظرف‌هاى‏شربت‏خورى جاى مخصوص داشته باشند، یك جا را اختصاص بدهید به‏اسباب چایخورى،اسباب و ظروف غذاخورى را در یك جا قرار بدهید، به طور خلاصه اسباب و لوازم زندگى به‏قدرى مرتب باشد كه خود شما و شوهرتان و فرزندانتان جاى مخصوص‏آنها را بدانند به طوریكه اگر در شب تار هم خواستید آنها را پیدا كنید، بتوانید مستقیما به سراغ شان بروید.

 

هر کاری را به موقع انجام دهید و حتی الامکان انجام کاری را به بعد موکول نکنید،به این ترتیب هیچ وقت کارها روی هم انباشته نمی‌شود.

 

شاید بعضی خانم‌ها بگویند: برنامه مذكور براى اعیان و اشراف‏خوب است كه زندگى مفصلى دارند ،اما براى زندگانى فقیرانه ما این همه‏تشریفات ضرورت ندارد ،لیكن خاطر نشان می‌شود كه اسباب و لوازم‏زندگى به هر حال باید مرتب باشد،چه فقیر چه غنى.

 

والدین بى‏انضباط، براى اینكه خودشان را بیگناه معرفى كنند، شوریدگى منزل را به گردن بچه‏ها می‌گذارند، در صورتیكه این موضوع‏اشتباه است زیرا بچه‏ها از پدر و مادر تقلید می‌کنند،اگر پدر و مادر منظم‏باشند آنها هم منظم تربیت می‌شوند ،بچه‏ها در آغاز امر با رعایت نظم وترتیب مخالف نیستند بلكه بدان اظهار علاقه می‌نمایند.لیكن وقتى اوضاع‏ نامنظم داخلى را مشاهده نمودند از آنها درس زندگى می‌آموزند.

 

پول و اوراق بهادار از قبیل چك و سفته و اسناد و مدارك را درجاى محفوظى بگذارید كه در دسترس بچه‏هاى كوچك نباشد، زیرا ممكن‏است در اثر غفلت از بین بروند و ضررهایى به شما وارد گردد،زدن و تنبیه‏كردن بعد از عمل سودى ندارد ،علاج واقعه را قبل از وقوع باید كرد، بچه‏گناهى ندارد، تقصیر از جانب مادری است كه اشیاء ارزشدار را در دسترس او قرار داده است.


داروها و مواد خطرناك و سمى را حتى نفت و بنزین را در جایى‏بگذارید كه دست‏بچه‏هاى كوچك بدانها نرسد، زیرا ممكن‏است در اثر نادانى آنها را بخورند و بیمار شوند ،احتیاط كردن ضرر ندارد لیكن در اثر غفلت و بى‏احتیاطى صدهاخطر در كمین شما است.در خاتمه یادآور می‌شوم كه البته نظم و انضباط خوب است لیكن نه‏بحدی كه از شما و شوهرتان سلب آسایش كند ،اگر از حد متعارف و عادى‏گذشت‏به وسواسی گرى و سلب آزادى منجر می‌شود كه خود یكى ازمشكلات بعضى خانواده‏ها بشمار می‌رود و ممكن است‏سبب جدایى وافتراق واقع شود.

 

 

کدبانوی محترم !

در هیچ كارى افراط و تفریط خوب نیست‏بلكه میانه‏روى در هرحال بهتر است، نه به قدرى بى‏انضباط باش كه اوضاع زندگیتان شوریده ‏و بى‏حساب باشد نه آنقدر در حفظ انضباط زیاده‏روى كن كه به‏وسواس منجر شود و راحتى را از شما بگیرد.

منبع: ksabz.net