سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

تیروئید را جدی بگیرید تا گرفتار عمل جراحی نشوید



پرکاری تیروئید, التهاب تیروئیدی هاشیماتو

درمان کم کاری تیروئید با قرص های هورمونی تیروئید امکان پذیر است.

 

نارسایی های مرتبط با غده تیروئید امروزه افراد زیادی را در جامعه  تحت تاثیر خود قرار داده است  این بیماری در صورتیکه به درستی تشخیص داده نشده و روند درمانی آن طی نشود فرد بیمار را دچار عوارض های متععد می کند که گاهی این عوارض ها در روند زندگی فر اختلال جدی ایجاد می کند . در برخی از موارد درمان تیروئید نیاز به جراحی دارد و گاهی نیز با دارو و روش های دیگر پزشکی می توان آن را درمان کرد . در این مطلب بیماری تیروئید و راه های درمان و روش های جراحی آن  مورد بررسی قرار گرفته شده است.

 

غده ی تیروئید یکی از غدد اندوکرین یا درون ریز انسان است که هورمون های مترشحه ی آن، عملکرد فیزیولوژیک بدن مانند ضربان قلب، تعریق و مصرف انرژی را تنظیم می کند.
این غده در قسمت وسط و پایین گردن واقع شده است. پایین حنجره قرار داشته و نیمه ی قدامی نای را به شکل نیم دایره در برگرفته است. شکل غده ی تیروئید مانند حرف انگلیسی H است که قسمت وسط آن روی نای بوده و دو طرف آن که ضخیم تر است در دو سمت نای واقع شده اند. در وضعیت طبیعی، غده ی تیروئید عموما با لمس کردن حس نمی شود.

 

بیماری های تیروئید کدامند؟
شایع ترین بیماری های تیروئید پرکاری و کم کاری و بزرگی غده  تیروئید است. پرکار شدن غده ی تیروئید را هیپرتیرویدیسم  می نامند و به طور مثال بیماری گریوز، آدنوم سمی و گواتر ندولر سمی جزو این دسته طبقه بندی می شود.

 

کم کار شدن غده ی تیروئید اصطلاحا هیپوتیرویدیسم نامیده می شود  و از جمله بیماری های آن می توان به التهاب تیروئیدی هاشیماتو اشاره کرد.
بزرگی تیروئید به علت فعالیت بیش از حد آن در بیماری گریوز و یا کم کاری تیروئید ایجاد می شود به عبارت دیگر هر دوی این بیماری ها می توانند موجب بزرگ شدن فیزیکی غده تیروئید شوند.

 

علاوه بر بیماری های فوق که منجر به بزرگی تیروئید می شود غده ی تیروئیدی که میزان فعالیت طبیعی داشته باشد هم ممکن است بزرگ شود که این بزرگی تیروئید را گواتر می نامند. و لذا صرف داشتن گواتر نمی تواند بر پرکاری یا کم کاری این غده دلالت داشته باشد.

 

کسانی که سابقه ی فامیلی مثبت سرطان تیروئید داشته و یا سابقه ی پرتو درمانی سر و گردن در کودکی به دلایل مختلف از قبیل آکنه، آدنوئید و ... داشته باشند، استعداد ابتلا به سرطان تیروئید در آنها بیشتر است. همچنین افرادی که علائم تورم گردن، اختلال و سختی بلع و مشکل تنفسی داشته باشند، بایستی به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

 

بیماری های تیروئید چگونه تشخیص داده می شوند؟
تشخیص اختلال عملکرد و یا وجود توده ی تیروئید به وسیله ی اخذ تاریخچه ی بیماری و معاینه ی فیزیکی شروع می شود.
علاوه بر آن آزمایش خون، مطالعات تصویر برداری و انجام FNA ، ممکن است لازم گردد.

وی ادامه داد: برای تشخیص بیماری های تیروئید به طور کلی اقدامات زیر به کار گرفته می شود:
1- ارزیابی حنجره و طناب های صوتی با استفاده از تلسکوپ فیبروپتیک یا معاینه با آینه ی ویژه
2- سونوگرافی گردن و تیروئید
3- انجام آزمایشات خون مربوط به عملکرد تیروئید
4- اسکن رادیواکتیو تیروئید
5- بیوپسی به وسیله ی FNA
6- عکس ساده ی قفسه ی سینه
7- انجام سی تی اسکن یا ام آر آی

 

درمان تیروئید, پرکاری تیروئید

شایع ترین بیماری های تیروئید پرکاری و کم کاری و بزرگی غده تیروئید است.

 

چه درمانی برای بیماری های تیروئید توصیه می شود؟
این استاد دانشگاه در مورد روند درمانی بیماری های تیروئید گفت: بسته به ماهیت یا ذات بیماری تیروئید، درمان آن شامل موارد ذیل است:
1-  درمان کم کاری تیروئید، تجویز قرص های هورمونی تیروئید به منظور جبران کمبود آن می باشد.

 

2- درمان پرکاری تیروئید با تجویز داروهایی است که تاثیر افزایش تولید هورمون تیروئید را مسدود می کنند. یا اینکه از ید رادیواکتیو با هدف انهدام بافت تیروئید استفاده می شود.


3- سومین درمان پیشنهادی، برداشتن تیروئید با جراحی است.

 

اگر کسی گواتر داشته باشد، درمان آن بر اساس اخذ شرح حال، معاینه ی فیزیکی، انجام آزمایشات و پیشنهادات زیر برنامه ریزی می شود:
- مطالعه ی تصویر برداری اندازه، موقعیت و خصوصیت هر ندول را در غده ی تیروئید مشخص می کند.  این مطالعات تصویر نگاری شامل سی تی اسکن، سونوگرافی و یا ام آر آی است.

 

- آسپیراسیون با سوزن (FNA) روشی ایمن و بدون درد است. در این روش سوزن به محل توده ی گردنی واقع در تیروئید وارد شده و نمونه های بافتی و مایع از آنجا برداشته می شود. گاهی این اقدام همراه با سونوگرافی جهت راهنمایی سوزن به داخل ندولی که سبب گواتر شده است، انجام می شود. انجام FNA درد و عوارض کمتری داشته و اطلاعات نسبتا خوب و دقیقی از ماهیت خوش خیم و یا بدخیم ندول مذکور می دهد.

 

جراحی تیروئید
جراحی تیروئید در برخی موارد لازم است. اگر گزارش FNA تعیین کننده نبوده، یا مشکوک به سرطان اعلام شده و یا سرطان گزارش شود ، در هر سه مورد دخالت جراحی ضروری است. همچنین در مواردی که تصویر نگاری مشخصات ندول را نگران کننده گزارش کرده و یا اینکه دلالت بر بزرگتر شدن آن نماید، جراحی توصیه می شود.
زمانی که نای و مری تحت فشار قرار گرفته و سبب اختلال در بلع و یا تنفس بیمار شود نیز انجام عمل جراحی توصیه می گردد.

 

تیروئید چگونه جراحی می شود؟
در جراحی تیروئید، همه ی غده و یا بخشی از آن برداشته شده و  جراحی  نیز باید حتما در بیمارستان و تحت بیهوشی عمومی انجام شود.

در این جراحی معمولا لوب گرفتار همراه با توده یا ضایعه ی داخل آن برداشته می شود. در مواردی به منظور تعیین بدخیمی احتمالی، نمونه ی برداشته شده بلافاصله به آزمایشگاه فرستاده شده که توسط مطالعه ی سریع میکروسکوپی ماهیت بافتی آن مشخص می شود.

گاهی بر اساس نتیجه ی فروزن سکشن، نسبت به برداشتن کل غده ی تیروئید و حتی بافت های گردنی اطراف غده ی تیروئید اقدام می شود.

 

تصمیم برای برداشتن بافت کامل تیروئید در اتاق عمل توسط جراح بر اساس فروزن سکشن گرفته می شود و احتمال عمل جراحی وسیع تر تومور، قبل از جراحی به خانواده و خود بیمار اعلام می گردد.
 یک روش دیگر جراحی، برداشتن لوب گرفتار و اتمام جراحی می باشد و بعد از دریافت جواب پاتولوژی قطعی، جراح تصمیم به عمل مجدد می گیرد.

 

توصیه های پس از جراحی
به دنبال جراحی اگر نیاز به دریافت دارو وجود داشته باشد، قبل از ترخیص از بیمارستان باید توضیح کافی به بیمار داده شود. دارو درمانی شامل تجویز هورمون تیروئید، کلسیم و ویتامین دی است.
بعضی از علائم ممکن است طی دو تا سه روز بعد از عمل مشخص نشوند. ولی در صورتیکه با علائم زیر مواجه شدید حتما با پزشک مشورت شود:
گزگز و مور مور شدن اطراف لب ها و دست ها، درد فزاینده ی زخم، تب، تورم، خروج ترشح از زخم و اختلال تنفسی.

 

اگر عمل جراحی برای سرطان تیروئید انجام شده باشد، درمان هورمونی جایگزین برای چند هفته به تعویق انداخته می شود. این اقدام سبب می شود که اسکن با ید رادیواکتیو، باقیمانده ی بافت تیروئید و وسعت انتشار سلول های بدخیم به غدد لنفاوی یا مناطق دیگر بدن را بهتر و دقیق تر مشخص نماید.
منبع:asriran.com


ویدیو مرتبط :
دکتر احمد فنایی:عمل جراحی تیروئید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اگر می‌خواهید نابارور نشوید این هشدارها را جدی بگیرید


برای تمام دختران جوان مادرشدن یك رویای شیرین است، یك هدف اما گاهی مسائلی كه در نگاه اول به چشم نمی‌آیند این رویای شیرین را برهم می‌زنند. این مطلب را بخوانید تا بدانید این خطرات كدام‌ها هستند.





  اگر بارور نمی‌شوید قهوه و چای نخورید

 صبح بخیر:  چند مطالعه كه در نقاط مختلف جهان انجام گرفته، نشان داده كه زنانی كه روزانه بیشتر از 300 میلی‌گرم كافئین در رژیم غذایی آن‌ها جای دارد قدرت باروری كاهش یافته‌ای دارند، به‌طور متوسط یك فنجان قهوه معمولی حدود 130 میلی‌گرم و یك فنجان نسكافه حدود 100 میلی‌گرم كافئین دارد. درواقع می‌توان تا 2 فنجان قهوه در روز را حد مناسبی برای نوشیدن قهوه در روز برای زنان در سن بارداری دانست اما این را هم یادتان باشد كه چای، شكلات، سودا و نوشابه‌های انرژی‌زا هم حاوی مقادیر كافئین‌‌دار هستند اما یك تذكر مهم این‌كه زنانی كه قصد دارند به شیوه IVF باردار شوند حداكثر باید روزانه 50 میلی‌گرم كافئین مصرف كنند و حتی به آن‌ها توصیه می‌شود ، بهتر است قهوه یا چای ننوشند.

دكتر آلیس دورمر، متخصص زنان در دانشگاه هاروارد به تمام زنانی كه مدتی است قصد بارداری دارند اما بارور نشده‌اند توصیه می‌كند كه مصرف قهوه و چای خود را محدود كنند؛ «هنوز از لحاظ علمی تاثیر میزان كم كافئین روی ناباروری ثابت نشده است اما احتیاط كار بدی نیست»





  سفره‌تان را هدفمند كنید

برای آ‌ن‌كه به قدرت باروری خودتان بیفزایید و بارداری سالمی داشته باشید باید حتما یك برنامه غذایی مناسب داشته باشید. دكتر سوزان كار می‌گوید: «داشتن یك برنامه غذایی مناسب با غلات كامل، دانه‌های مغذی، میوه‌ها و سبزی‌های تازه، آجیل‌های مناسب (البته بدون چربی و نمك زیاد)، روغن‌های مناسب (مثل روغن زیتون)، گوشت سفید و ماهی‌های مناسب (مثل سالمون) برای خانم‌هایی كه دوست دارند باردار شوند و یك بارداری سالم را بگذرانند و فرزندی سالم به دنیا بیاورند بسیار لازم است.» اگر رژیم غذایی مناسب داشته باشید و میزان قند و شیرینی‌ها، نمك و گوشتی كه می‌خورید بیش از حد نباشد احتمال ابتلا به دیابت، بیماری‌های قلبی- عروقی و افزایش فشارخون در شما كاهش می‌یابد و درنتیجه قدرت باروری و سلامت بارداری شما افزایش می‌یابد. درضمن دكتر كار می‌گوید كه خوردن موادغذایی غنی از امگا3 هم احتمال باروری را در زنان بالا می‌برد؛ «امگا3 جزو اسیدهای چرب ضروری برای تنظیم هورمون‌ها در زنان است و روی عملكرد سلولی هم تاثیر می‌گذارد، برای همین گنجاندن مقدار مناسبی از امگا3 در رژیم‌غذایی می‌تواند احتمال باروری را در زنان افزایش دهد.»





  عقربه‌های ترازو را پایین بیاورید

اضافه وزن می‌تواند روی روند آزادسازی تخمك در زنان و درنتیجه قدرت باروری آن‌ها تاثیر بگذارد. درضمن اضافه وزن موجب بیماری‌هایی مثل دیابت، بیماری‌های قلبی و افزایش فشارخون می‌شود كه می‌توانند روی قدرت باروری زنان تاثیر بگذارد. این بیماری‌‌ها در عین حال می‌تواند در زمان بارداری موجب بروز عوارض و درنتیجه ختم نافرجام بارداری شوند. مطالعات هم نشان داده است، درمان‌های جدید ناباروری در زنانی كه اضافه‌وزن دارند، كمتر موفق است. بخشی از تمام این مشكلات به‌ دلیل نامنظمی‌های هورمونی است كه سلول‌های چربی عامل ایجاد آن هستند. درواقع سلول‌های چربی هورمون استروژن تولید می‌كنند و این‌گونه است كه اگر خانمی بیش از حد اضافه‌وزن داشته باشد سلول‌های چربی بدن او مثل قرص‌های پیشگیری از بارداری عمل می‌كنند.  دكتر جرارد لتریه، متخصص غدد و فوق‌تخصص هورمون‌های بارداری در دانشگاه نورت‌وست می‌گوید: «مطالعات نشان داده، اندكی اضافه‌وزن در زنان ارتباطی با باروری آن‌ها پیدا نمی‌كند اما اضافه وزن بیش از حد، به‌خصوص با BMI بالای 34، احتمال باروری در زنان را به شكل مشخص كاهش می‌دهد.»



  عقربه‌های ترازو را بالا ببرید

براساس مطالعات پزشكی، می‌توان افراد با BMI بین 5/18 تا 9/24 را كه توده بدنی و وزن مناسب دارند، ارزیابی كرد؛ زنانی كه BMI آن‌ها زیر 18 است كم وزن ارزیابی می‌شوند و مشخص شده است كه این گروه از زنان نیز قدرت باروری كمتری نسبت به زنان دیگر دارند. برای مثال زنانی با قد 165 سانتی‌متر كه 46 كیلوگرم وزن دارند با كاهش احتمال  باروری خود روبه‌رو می‌شوند. مطالعات نشان داده است كه میزان تخمك‌گذاری در این گروه از زنان كمتر است و حتی در برخی موارد اصلا دوره زنانه در آن‌ها مشاهده نمی‌شود اما خبر خوب این است كه در اكثر این موارد صرفا وزن گرفتن و رسیدن به BMI مناسب احتمال باروری را به حد طبیعی برمی‌گرداند.



  ارتباط پیاده‌روی با باروری

پیاده‌روی؟ چه ارتباطی میان پیاده‌روی و قدرت باروری شما وجود دارد؟ این ارتباط به نظر شما عجیب نیست؟ اما مطالعات نشان داده كه روزانه 30 دقیقه پیاده‌روی راهی ساده و ارزان برای كاهش احتمال ابتلا به بسیاری از مشكلات (از جمله بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت) است كه آن‌ها روی قدرت باروری زنان تاثیر می‌گذارند. درضمن ورزش منظم روزانه می‌تواند وزن را به حد مناسب برساند و این‌گونه هم احتمال باروری را افزایش دهد. مطالعات دانشمندان نروژی نشان داده كه پیاده‌روی جریان خون لگن و اعضای داخلی آن‌را می‌افزاید و این‌گونه موجب افزایش احتمال باروری می‌شود. دكترسوزان كار، متخصص پزشكی زنان در مركز ناباروری پات واشنگتن می‌گوید: «بسیاری از زوج‌هایی كه برای درمان ناباروری به ما مراجعه می‌كنند، افرادی هستند كه كار آن‌ها حالت نشسته دارد. برای مثال فردی كه در تمام ساعات كار خود پشت كامپیوتر می‌گذراند جریان خون او در لگن كاهش می‌یابد، برعكس ورزش منظم و جریان خون این ناحیه را كه تمام ارگان‌های مربوط به تولیدمثل در آن قرار گرفته‌اند را افزایش می‌دهد.





  فرار از افكار تلخ

برخی پزشكان معتقدند كه بیماری‌های روحی- روانی نمی‌توانند روی عملكرد بدن و مثلا روی قدرت باروری زنان تاثیر بگذارد اما تحقیقاتی كه در فنلاند و دانمارك انجام شده، نشان می‌دهد كه درمان مناسب‌ بیماری افسردگی می‌تواند احتمال باروری را در زنان بالا ببرد.  البته برخی پژوهشگران معتقدند كه ناباروری و نداشتن توانایی صاحب فرزند شدن، یكی از علت‌های عمده بروز افسردگی در زنان است و درواقع نمی‌توان گفت كه درمان افسردگی احتمال باروری را افزایش می‌دهد اما مطالعات نشان داده كه درمان افسردگی، حداقل با كاهش اضطراب و التهاب روحی افراد می‌تواند احتمال افسردگی را كاهش دهد. درضمن مطالعه‌ای كه در دانشگاه هاروارد انجام شده نشان می‌دهد كه درمان افسردگی می‌تواند احتمال موقعیت درمان‌های ناباروری مثل IVF را هم افزایش دهد. دكتر ژولین جابابفر، روان‌پزشك فعال در مركز درمانی اكلند می‌گوید: «زنانی كه به بیماری افسردگی مبتلا هستند باید قبل از اقدام به باروری به فكر درمان افسردگی خود باشند. طبیعی است، زنانی كه علائم افسردگی را دارند مناسب غذا نمی‌خورند، ورزش نمی‌كنند و سبك زندگی مناسبی ندارند و طبیعی است كه همه این موارد روی قدرت باروری آن‌ها تاثیر می‌گذارد.» دكتر جابابفر می‌گوید كه نباید تنها به تجویز دارو فكر كرد  بلكه شیوه‌های مختلف درمانی و حتی تكنیك‌هایی چون مدیتیشن، طب سوزنی و گروه درمانی هم بسیار مفید هستند.





  از هر دودی دور شوید

در جهان حداقل یكصد پژوهش روی تاثیرات سیگار كشیدن (یا در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفتن) و باروری زنان انجام شده است. دكتر دیوید آداسن، متخصص غدد و رئیس مركز تحقیقات غدد ویسكانسین می‌گوید: «حتی یك مطالعه هم نبوده است كه در آن سیگار كشیدن یا در معرض دود سیگار كشیدن، بی‌ضرر ارزیابی شود، در تمام این مطالعات مشخص شده است كه دود سیگار قدرت باروری را در زنان كاهش می‌دهد.» این پزشك متخصص می‌گوید كه سیگار كشیدن مستقیما باعث تخریب تخمك‌ها می‌شود و درنتیجه احتمال باروری در هر سیكل زنانه را كاهش می‌دهد. درضمن زنان سیگاری زودتر به سن یائسگی می‌رسند و برای همین احتمال بارداری در این گروه از زنان كاهش می‌یابد. آخرین نكته هم این‌كه دود سیگار تعادل هورمونی را برهم می‌زند و از این طریق هم احتمال بارداری را كاهش می‌دهد. درعین حال یادتان باشد كه احتمال سقط جنین در زنان سیگاری بالاتر است و به‌طور متوسط هم وزن كودكان زنان سیگاری پایین‌تر از سایر گروه‌هاست. درضمن مطالعات نشان داده است كه در معرض دود سیگار قرار گرفتن هم به اندازه سیگار كشیدن مضر است. دكتر آدامسن یك توصیه جالب دارد: «به تمام دختران جوان توصیه می‌كنم از هرگونه دودی، حتی دود آتش اجاقی كه برای درست كردن كباب تدارك دیده‌اند، دور بمانند.»