سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

تشنج در بارداری



 

تشنج در بارداری

 

تشنج در دوران بارداری وضعیت بسیار خطرناکی است که با بالا رفتن فشار خون مادر صورت می ‌گیرد و در نیمه ی دوم بارداری اختلالات زیادی را ایجاد می ‌کند.


طبق بررسی ‌های صورت گرفته تقریبا 5 درصد از مادرانی که برای اولین بار باردار می‌ شوند به این بیماری مبتلا می ‌شوند که نه ‌تنها برای مادر دردسرساز است بلکه سلامت جنین را نیز تهدید می ‌کند.


دکتر معاون، متخصص زنان و زایمان در تعریف این بیماری، می ‌گوید: تشنج به معنی انقباضات عضلانی غیر قابل کنترل است که در اغلب موارد با کاهش سطح هوشیاری همراه بوده و طی آن بیمار حرکاتی پرشی و انقباضی متناوب همراه با خیره شدن چشم‌ ها به سمت بالا دارد که گاهی به دلیل قفل شدن دندان ‌ها به زبان فرد نیز صدماتی وارد می ‌شود.


به گفته وی، نکته مهم در حین تشنج انقباض و اسپاسم عضله دیافراگم و قطع حرکات تنفسی مطلوب و اختلال در اکسیژن‌ رسانی به ارگان‌ های بدن است که جنین در این جریان دچار هیپوکسی(کاهش اکسیژن خون شریانی) می ‌شود.

 


علل بیماری


این متخصص زنان و زایمان ،علل تشنج در بارداری را شامل تومورهای مغزی، صرع، تب شدید، نارسایی کلیه، افت شدید قند خون، مسمومیت ‌ها، مننژیت و مسمومیت حاملگی می‌ داند که هر یک از علل، درمان مطلوب خود را می‌ طلبد.


دکتر معاون با اشاره به زنان بارداری که سابقه ی بیماری صرع داشته‌ اند، اظهار می ‌کند: این دسته از بیماران می ‌توانند با کنترل شدید و ایمن(تغییر نوع و دوز دارو توسط پزشک متخصص) از بروز ناهنجاری ‌ها در جنین و حملات تشنجی در امان بمانند.


وی درخصوص زنان بارداری که تحت درمان با انسولین هستند، می ‌افزاید: گاهی عدم کنترل قند خون و افت شدید قند خون منجر به تشنج و کاهش سطح هوشیاری می ‌شود، ولی این موضوع را نیز نباید فراموش کرد که این بیماری از نشانه‌ های یک بیماری زمینه ‌ای وخیم است و نیاز به بستری اورژانس و بررسی علت دارد.


به گفته این متخصص زنان و زایمان، تشنج در هر زمان از حاملگی و حتی در مراحل زایمان، می ‌تواند رخ دهد، ولی در واقع تشنج‌ های مخصوص حاملگی(اکلامپسی) به ندرت قبل از ماه ششم بارداری رخ می ‌دهند که اغلب علت اصلی آن افزایش فشار خون در حاملگی، همراه با دفع پروتئین زیاد در ادرار است که به دلیل تغییر نفوذپذیری عروق در سراسر بدن و از جمله مغز، منجر به خونریزی مغزی و به دنبال آن تشنج می‌ شود.


دکتر معاون شروع تشنج در زنان باردار را به صورت احساس سردرد، سرگیجه، خستگی شدید و رویت لکه‌ های سفید به هنگام زایمان ذکر و خاطرنشان می ‌کند: حملات تشنجی می ‌تواند برای مادر و جنین کشنده باشد یا این که مادر را به کما برده و کاهش شدید اکسیژن‌ رسانی را برای جنین به علت جفت نارسا و نیز اسپاسم دیافراگم، قطع حرکات تنفسی مادر و نیز بروز دکولمان(کنده شدن جفت از محل خود قبل از زایمان) به دلیل انقباضات رحم داشته باشد.

 


بارداری بدون تشنج


وی با اشاره به این که می ‌توان با روش‌ هایی هرچند ساده، از بروز تشنج در دوران حاملگی خودداری کرد، برخی از این اقدامات را شامل کاهش وزن در زنان چاق، کنترل و بررسی وضعیت قند خون در بیماران با سابقه ی دیابت حاملگی یا بیماری مرض قند(دیابت نوع یک و 2 )، کاهش مصرف نمک و چربی، خودداری از مصرف غذاهای آماده و کم ‌محتوا دانسته و یادآور می ‌شود: با مصرف میوه و سبزی تازه و ورزش مداوم و آهسته، قبل از اقدام به بارداری می‌ توان راهی هموار برای دوران بارداری مهیا کرد.


این پزشک متخصص می ‌افزاید: در طول دوران بارداری، ویزیت‌ های مکرر توسط پزشک زنان، مصرف امگا 3، استراحت روانی و جسمی، کاهش مصرف نمک و در صورت صلاحدید پزشک، مصرف آسپیرین و کلسیم و بررسی وضعیت رشد جنین توسط معاینه و سونوگرافی، لازم و ضروری است.


وی اظهار می‌ کند: در بیماری که فشار خون افزایش یافته در بارداری دارد، افزایش سردرد در جلوی پیشانی یا پشت ‌سر، درد ناحیه سمت راست بالای شکم، روی محل کبد و احساس رویت لکه‌ های نورانی جلوی چشم و فشار خون بیش از 160 بر 110 mmhg به معنای پرکلامپسی شدید و تشنج قریب ‌الوقوع است، که در این زمان بستری و کنترل فشار خون با داروهای پایین ‌آورنده فشار خون و استفاده از سولفات منیزیم برای جلوگیری از تشنج و بررسی وضعیت انعقاد و کبد، ضروری است و باید به دنبال بهبود وضعیت مادر، ختم حاملگی در اسرع وقت به عنوان درمان قطعی پرکلامپسی ـ اکلامپسی صورت بگیرد.

 

منبع:جام جم

 


ویدیو مرتبط :
شبه تشنج یا تشنج کاذب

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خوردن سبزیجات و گوشت دردوران بارداری



غذای زن باردار

سبزيجات و سالادها:سبزيجات تازه، كاهو و ديگر مواد مخصوص تهيه سالاد بايد با دقت شسته شوند. حتي اگر آن ها را به صورت بسته بندي از سوپرماركت هم خريداري كنيد، باز هم بايد توسط خودتان شسته شوند، اگر سبزيجات را در خانه پرورش مي دهيد يا از ميدان تره بار كاهو، خيار، گوجه فرنگي و سبزي هاي ديگر را خريداري مي كنيد، در حين چيدن یا خريدن، خاك و گل هاي چسبيده به آن را جدا كنيد. چرا كه ممكن است آلوده به بيماري عفوني باشند يا آلوده به فضولات حيواناتي مانند گربه.

تصور نكنيد چون در خانه شما گربه وجود ندارد، از آلودگي ها و بيماري هاي عفوني در امان هستيد، زيرا ممكن است گربه اي از خانه همسايه وارد حياط شما شده باشد، بدون آن كه متوجه شده باشيد.

گوشت:بيشتر مردم به خاطر خوردن گوشت گاو، گوسفند يا مرغي كه خوب پخته نشده باشد، به توكسوپلاسموزيس مبتلا مي شوند. گوشت مرغ را قبل از آن كه يخ آن آب شود، نپزيد. صبر كنيد كاملاً از حالت فريز شده در بيايد و نرم شود، بعد آن را با حرارت 45 درجه سانتي گراد بپزد و بگذاريد تا كاملاً پخته و نرم شود. مي توانيد با فروكردن يك سيخ كباب، پخته شدن گوشت را امتحان كنيد. قبل و بعد از دست زدن به گوشت خام، دست هاي خود را با دقت بشوييد.

برگرفته از کتاب 101 نکته برای حفظ سلامتی دوران بارداری