سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

بخور و نخورها در اسهال و ناراحتی های گوارشی



پیشگیری از اسهال, کاهش وزن

مصرف دانه جو و گندم برای پیشگیری از اسهال مفید است

 

برای اینکه گوارش آرام تر و بهتری داشته باشید به جای مصرف غذاهای چرب و ادویه دار بهتر است که از غذاهای ساده استفاده کنید اما پس از اینکه مطمئن شدید نشانه های مشکل برطرف شده (پس از 24-48 ساعت) به رژیم غذایی سابق خود بازگردید تا تمامی مواد مورد نیاز بدن تامین شود.

 

از چه نوع مواد غذایی باید دوری کنیم؟
غذاهای سرخ کردنی: مولد اسهال
غذاهایی که با روغن سرخ شده اند مقدار زیادی چربی دارند که این امر در نهایت اسهال را به وجود می آورد. سس های چرب، کره و دسرهای خامه ای نیز این مشکل را به وجود خواهند آورد. غذاها را به جای سرخ کردن کباب کنید و یا آن ها را به شیوه هایی غیر از سرخ کردن مانند آب پز و بخارپز طبخ نمایید.

 

مرکبات: ناراحتی های روده
چون مرکبات غنی از فیبر هستند می توانند در بعضی افراد، ناراحتی های گوارشی ایجاد نمایند. از این نوع میوه ها مثل پرتقال و نارنگی و سایر مرکبات به اندازه مناسب و نه زیاد از حد استفاده نمایید.

 

قند مصنوعی: اسهال و درد گوارشی
جویدن زیاد از حد آدامسی که فاقد قند طبیعی و دارای سوربیتول است می تواند اسهال و درد شکم را ایجاد نماید. خوردن بیش از 50 گرم سوربیتول در طول یک شبانه روز می تواند در شما دردهای گوارشی را بروز دهد. این توضیح فقط در مورد آدامس نیست. خوردن هر ماده غذایی که دارای این شیرین کننده مصنوعی است، مولد مشکل گوارشی است. دلیلش هم این است که دستگاه گوارش ما قادر به هضم این ماده نیست.

 

استفاده بیش از حد از فیبر: گاز و نفخ
غذاهایی که غنی از فیبر هستند ( مثل دانه های خوراکی، میوه و سبزیجات ) برای دستگاه گوارش مفید هستند. اما مشکل از آن جایی آغاز می شود که شما مقدار زیادی از آن ها را مصرف نمایید. در این زمان است که دستگاه گوارشتان دچار مشکل می شود و مقدار زیادی گاز تولید می کند. راهکار موثر برای جلوگیری از این مشکل این است که شما به تدریج و آرام آرام مقدار مصرفی دانه ها و سبزیجاتی که غنی از فیبر هستند را افزایش دهید.

 

حبوبات: گاز و نفخ
دانه های حبوبات معمولا منبع نفخ هستند. این مواد دارای نوع خاصی قند غیر قابل هضم هستند ( سلولز) که می تواند در دستگاه گوارش انسان گاز زیادی تولید کند. بدن آدمی فاقد آنزیم هایی است که بتواند سلولز را تجزیه کند پس باکتری هایی که در دستگاه گوارش ما وجود دارند این وظیفه مهم و مفید را به عهده گرفتند. فقط تنها مشکل این باکتری ها این است که در حین فعالیت خود، گاز هایی را متصاعد می کنند که در نهایت این گاز ها منجر به نفخ معده و روده می شوند. برای جلوگیری از این مشکلات به شما پیشنهاد می کنیم که قبل از مصرف، حتما این دانه ها را حدود 4 ساعت در آب بگذارید و خیس کنید.

 

کلم و خانواده آن: نفخ و ناراحتی های گوارشی
کلم گل، بروکلی، کلم برگ و سایر اعضای تیره کلم ها همان ماده ای را دارند که دانه های حبوبات را نفخ دار می کنند. همچنین، به دلیل وجود فیبر زیاد خوردن کلم زیاد، گوارش آن را دشوارتر خواهد کرد. توجه داشته باشید که پختن کلم می تواند این مشکل را تا حد زیادی برطرف سازد.

 

ناراحتی های گوارشی, تغذیه سالم

مصرف غذاهای سرخ کرده یکی از علل بروز اسهال می باشد

 

فروکتوز: اسهال، درد گوارشی و نفخ
گوارش غذاهایی که با فروکتوز شیرین شده اند ( مانند برخی نوشابه ها، شکلات ها، آب میوه ها و شیرینی جات) برای بعضی از افراد دشوار است که در نهایت منجر به اسهال، نفخ و درد گوارشی می شود.

 

غذاهای ادویه دار: سوزش معده و سوءهاضمه
بعضی از افراد پس از مصرف غذاهایی که دارای ادویه هستند دچار سوءهاضمه و سوزش معده می شوند، مخصوصا پس از یک وعده غذایی بزرگ. برخی تحقیقات نشان داده اند که یکی از مواد موجود در فلفل قرمز به نام کپسایسین می تواند منجر به سوزش معده شود.

 

محصولات لبنی: مشکلات گوارشی حاصل از لاکتوز
اگر پس از مصرف لبنیات از جمله شیر، ماست و دوغ حالت اسهال و نفخ پیدا می کنید معلوم می شود که شما با لاکتوز (قند موجود در شیر و لبنیات) نمی توانید مدارا کنید. این حالت زمانی پیش می آید که بدن شما به میزان لازم آنزیم تجزیه کننده لاکتوز (لاکتاز) را ندارد. همانطور که می دانید، لاکتوز قندی است که در شیر و یا سایر محصولات لبنی وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکلات، به شما پیشنهاد می کنیم که مصرف خود را محدود کنید. راه دیگری نیز وجود دارد و آن این است که قرص حاوی لاکتاز مصرف نمایید.

 

نعناع: رفلاکس اسید و سوزش معده
ممکن است که نام نعناع برای شما جذاب به نظر آید. علاوه بر این، نعناع می تواند ماهیچه های فوقانی شکم شما را آرام کند. اما این ماده می تواند باعث بازگشت مواد غذایی و اسید معده به مری شود و در نهایت سوزش معده به وجود آید. از مواد غذایی دیگری که این مشکل را به وجود می آورند می توان به قهوه و شکلات اشاره کرد. متخصصان تغذیه پیشنهاد می کنند که با یادگیری عوامل موثر، از بازگشت محتویات معده به مری جلوگیری کنیم. از جمله این راهکارها، می توان به کاهش وزن، خوردن مقدار کمتری غذا در هر وعده و نخوابیدن بلافاصله پس از خوردن غذا اشاره کرد.

 

مقابله با اسهال
اسهال و استفراغ می تواند باعث از دست رفتن آب بدن شود، پس نخستین کار این است که به مقدار بیشتری آب و سایر مایعات استفاده کنید. برای اینکه گوارش آرام تر و بهتری داشته باشید به جای مصرف غذاهای چرب و ادویه دار بهتر است که از غذاهای ساده استفاده کنید اما پس از اینکه مطمئن شدید نشانه های مشکل برطرف شده (پس از 24-48 ساعت) به رژیم غذایی سابق خود بازگردید تا تمامی مواد مورد نیاز بدن تامین شود.

 

دانه جو: دانه ای مفید برای پیشگیری از اسهال
اگرچه تمامی غذاهای دارای فیبر، برای سیستم گوارشی انسان مفید هستند، اما فیبرهایی که از گیاهانی مثل جو، گندم و سایر دانه ها به دست می آیند برای جلوگیری از اسهال بسیار مفیدند.
منبع:jamejamonline.ir


ویدیو مرتبط :
با خوردن آب قلیایی ناراحتی های گوارشی کاملا درمان میگردد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بیماری اسهال در شيرخواران



یکی ازبیماری هایی که درصد بالایی از مراجعه بیماران به ویژه کودکان را به مراکز درمانی تشکیل می دهد، اسهال است. اسهال از علل عمده بیماری و مرگ و میر میان کودکان در کشورهای درحال توسعه به حساب می آید و حدود ٨٠ درصد مرگ های ناشی از اسهال در سال اول زندگی کودکان رخ می دهد و علت اصلی مرگ هم کم آبی بدن به دلیل از دست رفتن آب و املاح در مدفوع اسهالی است. علاوه بر این، بیماری اسهال، مشکلات اقتصادی فراوانی را نیز به جامعه تحمیل می کند.

 

 

کودک

 

 

اسها ل عبارت است از دفع مكرر مدفوع بيش از حد شل يا آبكي. روزانه تا 6 بار دفع مدفوع نرم در شيرخواري كه از مادر تغذيه مي كند، طبيعي است و نبايد اين حالت را با اسهال اشتباه كرد. در صورت ابتلاي فرزندان به اسها ل، براي پيشگيري از كاهش آب بدن به او مايعات فراوان بدهيد.



پيشگيري از كاهش آب بدن در شيرخواران


اسها ل، استفراغ يا تب مي تواند موجب كاهش آب بدن شود كه اين حالت در شيرخواران، مي تواند تهديدكننده حيات باشد، بنابراين ضروري است كه در صورت ابتلاي شيرخوار به هريك از اين حالات قبل از شير دادن از پستان مادر يا به جاي شير دادن از شيشه، مقادير فراوان مايعات به او بدهيد.

 

محلول هاي او.آر.اس يا مشابه آن را مي توان با حل كردن پودرهايي كه به صورت بدون نسخه قابل خريداري هستند يا با حل كردن2 ‌قاشق چايخوري شكر در 200 ميلي ليتر آب جوشانده خنك آماده كرد.

 

در صورتي كه كودك همچنان دچار علايم باشد، مرتب به او از اين محلول ها بدهيد. براي محاسبه ميزان كلي مايعي كه بايد هر روز به شيرخوار بدهيد، به جدول زير مراجعه كنيد. مصرف روزانه محلول او.آر.اس يا مشابه آن بدن با استفاده از جدول، ميزان كلي مصرف محلول را كه مناسب با وزن فرزندتان باشد، تعيين كنيد.

 


عدم تحمل پروتئين شير گاو


برخي از كودكان، قادر به تحمل پروتئين شير گاو كه در بيشتر انواع شير خشك هم يافت مي شود، نيستند. اين عدم تحمل معمولاً در اولين سال زندگي بين يك هفته تا چند ماه پس از شروع تغذيه با شير ايجاد ميشود و موجب اسهال و استفراغ مي شود. معمولاً اين حالت تا سن 3 ‌سالگي از بين مي رود.

 

در صورت شك به ابتلاي فرزندتان به اين بيماري، به پزشك خود مراجعه كنيد. وي احتمالاً پيشنهاد خواهد كرد تا به صورت آزمايشي براي مدت 2 ‌هفته فرآورده هاي حاصل از شير گاو را از رژيم غذايي كودك خود حذف كنيد.

 

در صورت بهبود علايم، مجدداً مقدار اندكي از شير گاو تحت نظارت پزشك به كودك داده مي شود. در صورت عود علايم، اين تشخيص تاًييد مي شود. لازم است كودك مبتلا به عدم تحمل پروتئين شير گاو، رژيم غذايي فاقد شير گاو داشته باشد و تحت نظر متخصص تغذيه قرار گيرد. كودكان زير يك سال نيازمند نوع ديگري از شير خشك (مثلاً شير خشك تهيه شده از سويا) هستند كه پزشك آن را تجويز خواهد كرد. هر 3 ‌ماه يك بار، كودك از نظر وجود بيماري مجدداً آزمايش مي شود. در صورت برطرف شدن عدم تحمل مي توان به تدريج شير گاو را به رژيم غذايي كودك اضافه كرد.

 

 

شیر خشک

 

 

ويژگي هاي مدفوع شيرخواران


اولين مدفوع دفع شده از كودك به مكونيوم معروف است. مكونيوم ماده اي چسبناك به رنگ سياه مايل به سبز و عمدتاً حاوي بلغم و صفرا است. در عرض يك يا دو روز، رنگ مدفوع به قهوه اي مايل به سبز و سپس به رنگ معمول خود تبديل مي شود.

 

 

اكثر كودكان روزانه چند بار مدفوع مي كنند هرچند در بعضي هم ممكن است چند روز اجابت مزاج روي ندهد. تا زماني كه يك كودك سرحال و خوب باشد، احتمالاً مشكلي وجود ندارد.

 

كودكاني كه با شير مادر تغذيه مي شوند، ممكن است اجابت مزاج مكرر داشته باشند. مدفوع اين شيرخواران بسيار نرم است و معمولاً مثل خردل، رنگي زرد ـ نارنجي دارد و ممكن است به وضوح بلغم هم در آن ديده شود.

 

مدفوع ممكن است بوي شير ترشيده بدهد. شيرخواراني كه با شيشه تغذيه مي شوند، مدفوع حجيم تر و پرقوام تري نسبت به كودكان تغذيه شده با شير مادر دارند. رنگ مدفوع قهوه اي روشن است و معمولاً بوي بدي شبيه به بوي مدفوع بزرگسالان دارد. سبز بودن رنگ مدفوع نشانه آن است كه غذا با سرعت از روده ها عبور كرده است. در شيرخواري كه با شير مادر تغذيه مي شود ممكن است اين رنگ سبز طبيعي باشد اما در شيرخواراني كه با شيشه تغذيه مي شوند، اين حالت ممكن است نتيجه عفونت هاي گوارشي باشد.

 

 

 

 

هشدار

 

نشانه هاي خطر: در صورت همراهي اسهال با هر يك از علايم زير فوراً آمبولانس درخواست كنيد:

 

. خواب آلودگي غيرطبيعي

 

. گود افتادگي چشم ها و يا خشكي زبان

 

. مدفوع سياه رنگ يا خوني

 

. امتناع شيرخوار از تغذيه براي مدتي بيش از 3 ساعت (در شيرخواران زير 3 ‌ماه) يا بيش از 6 ‌ساعت (در شيرخواران بالاي3 ‌ماه).