سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

این حمله قلبی است یا سوزش سر دل؟



ریفلاکس اسید معده, بیماریهای قلبی و عروقی

سوزش سر دل ناشی از ریفلاکس اسید معده به مری و درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی، دو بیماری کاملا متفاوت با هم هستند، اما علائم و نشانه های شبیه به هم دارند، طوری که گاهی تشخیص این دو از هم دشوار خواهد بود. این مساله جدا مهم و گاهی خطرناک است!

 

درد قلبی

قطعا شما برای یکبار هم که شده تجربه سورزش سر دل را داشته اید، مخصوصا بعد از مصرف یک وعده غذایی سنگین. اما مشکل آنجاست که این علامت درست شبیه علامت حملات قلبی در مبتلایان به بیماری های قلبی است و خیلی وقت ها مخصوصا در کسی که علاوه بر بیماری قلبی، به بیماری ریفلاکس اسید معده هم مبتلاست، می تواند باعث نادیده گرفتن علامت حملات قلبی شود و این مساله خطرناک است.

 

اما دانستن تفاوت ها و علامت های دقیق این بیماری ها می تواند در خیلی وقت ها از مرگ پیشگیری کند. در این جا می خواهیم این تفاوت ها و علامت ها را به شما بگوییم.

 

ریفلاکس اسید معده, بیماریهای قلبی و عروقی

 

سوزش سر دل چیست؟
سوزش سر دل علامت بیماری بسیار شایعی به نام GERD یا ریفلاکس (برگشت) اسید معده به مری است.
در حالت عادی اسید ترشح شده از معده، بعد از مخلوط شدن با مواد غذایی به سمت پایین یعنی روده کوچک حرکت می کند. از طرفی دریچه ای محکمی که بین مری و معده وجود دارد مانع برگشت این اسید به سمت بالا می شود.


اما در بیماری GERD که علت های متعددی هم دارد، در اثر کاهش انقباض عضلات این دریچه، اسید معده به سمت مری حرکت کرده و به دیواره های آن آسیب می زند و نتیجه همان درد و سوزشی است که به آن سوزش سر دل می گوییم.

 

علامت های این بیماری از قرار زیر هستند:
- احساس درد و سوزش در پشت جناغ سینه که معمولا طی نیم تا یک ساعت بعد از مصرف وعده غذایی ایجاد می شود و برای چند دقیقه تا چند ساعت با فرد می ماند.

 

- درد قفسه سینه که مخصوصا بعد از دراز کشیدن و یا غذا خوردن ایجاد می شود. فراموش نکنید که علت این درد قفسه سینه هرچه که باشد، باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

 

- سوزش گلو، احساس سوزش و یا طعم اسیدی در دهان و انتهای حلق

 

- مشکل در بلع غذا

 

- احساس چسبیدن غذا در وسط قفسه سینه و یا گلو

 

- سرفه های مکرر، صاف کردن گلو و خشن شدن صدا در طولانی مدت
حمله قلبی معمولا تعریق شدید را به همراه داد، علامتی که در سوزش سر دل اصلا شایع نیست

 

حملات قلبی
حمله قلبی به یکباره اتفاق نمی افتد، بلکه همراه با علائم متعددی است که طی روزها و هفته ها خود را نشان می دهد، اما اغلب افراد به آن بی توجه هستند. علائم حمله قلبی در زنان و مردان متفاوت است. بررسی ها نشان می دهد 95 درصد زنانی که دچار حمله شده بودند، هفته ها و ماه ها قبل از آن علائمی غیر از درد قفسه سینه را تجربه کرده بودند.

 

اما یکی از علائم سکته قلبی، شروع درد قفسه سینه است که این درد قفسه سینه می‌تواند مختلف باشد. این درد خیلی وقت ها به صورت درد و سوزش زیر جناق سینه تظاهر می کند. اما برخی اوقات این درد به گردن و دست‌ها بویژه دست چپ و گاهی همزمان در هر دو دست و کتف و شانه ها نیز گسترش پیدا می کند.

 

در مواردی که فرد دچار سکته قلبی می‌شود، درد 20 دقیقه طول می‌کشد و گستره درد ممکن است به صورت سنگینی یا خنجری یا احساس فشردگی در قفسه سینه خود را نشان دهد.

 

این دردها معمولا با سایر علائمی همچون تعریق شدید و احساس سردی در تمام نقاط بدن که ناشی از تحریک قوه سمپاتیک است، همراه می‌باشد. در این موارد همچنین افراد دچار احساس ترس، نگرانی و بی ‌قراری، تپش قلب و افت فشار خون و گاهی نیز افزایش فشار خون می‌شوند.

 

ریفلاکس اسید معده, بیماریهای قلبی و عروقی

 

برای تشخیص سوزش سر دل از سکته قلبی در ابتدا باید پنج سئوال را برای خودتان جواب دهید:

 

1- این درد چه نوع دردی است؟
همانطور که گفتیم درد ناشی از سوزش سر دل، دردی سوزناک و در زیر سینه و دنده ها است. این سوزش می تواند به سمت گلو نیز پیش برود و با دراز کشیدن و بلند کردن اجسام سنگین نیز بدتر می شود.

 

در حالی که درد ناشی از حمله قلبی باعث احساس فشار در مرکز سینه می شود که به طور ناگهانی و بسیار شدید است.
احساس سیری و سنگینی هم معمولا با آن همراه می شود و خیلی وقت ها احساس تنگی نفس.
این درد می تواند به بازوها، شانه ها و یا گردن سرایت کند و این اتفاقی است که خیلی کم در سوزش سردل می افتد.

 

2- چه علامت های دیگری به همراه این درد دارید؟
سوزش سر دل معمولا با احساس طعم ترشی در انتهای دهان همراه است که از ریفلاکس اسید معده به مری ناشی می شود.

 

حمله قلبی معمولا تعریق شدید را به همراه داد، علامتی که در سوزش سر دل اصلا شایع نیست. همچنین احساس سبکی سر، تهوع، تنگی نفس و نیز تپش قلب دارید.
سوزش سر دل معمولا به آنتی اسید ها پاسخ می دهد، در حالی که درد قفسه سینه ناشی از حملات قلبی هیچ واکنشی به آنتی اسید ها نمی دهد

 

3- چه چیزی باعث شروع این درد شده است؟
سوزش سر دل ناشی از ریفلاکس اسید معده، معمولا طی 30 تا 45 دقیقه بعد از مصرف وعده غذای ایجاد می شود، مخصوصا وعده های غذایی سنگین و پر حجم و در صورت دراز کشیدن و خوابیدن بعد از مصرف غذا تشدید می شود. غذاهای چرب معمولا متهم ردیف اول در برنامه غذایی اند.

 

غذاهای اسیدی، غذاهای ادویه ای و غذاهایی که حاوی کافئین هستند، قدرت بالایی در تحریک این عارضه گوارشی دارند.
سکته قلبی معمولا بعد از فعالیت های بدنی سنگین ایجاد می شود. لازم نیست این فعالیت شدید، در حد بلند کردن یک جسم سنگین و یا دویدن باشد. آستانه تحمل افراد برای این فعالیت ها معمولا متفاوت است.

 

فعالیتی برای فرد سنگین است که باعث افزایش یکدفعه ای در فشار خون شود. این افزایش فشار خون حتی می تواند ناشی از استرس و هیجان باشد. برای مثال مطالعات بسیاری نشان داده اند که شیوع حملات قلبی در طی فصل تابستان و تعطیلات که افراد به تفریح و مسافرت می روند، بیشتر است.

 

4- این درد چه مدتی ادامه پیدا می کند؟
سوزش سر دل ناشی از GERD معمولا طی 5 تا 10 دقیقه از بین می رود. اما حمله قلبی بیشتر طول می کشد و ممکن است ساعتی بعد بازگردد.

 

5- چه اقداماتی این درد را بهبود می دهد؟
سوزش سر دل معمولا به آنتی اسید ها پاسخ می دهد، در حالی که درد قفسه سینه ناشی از حملات قلبی هیچ واکنشی به آنتی اسید ها نمی دهد، بلکه با قرص های قلبی آرام می گیرد.

 

اما فراموش نکنید حتی زمانی که شما هیچ سابقه ای از بیماری های قلبی هم نداشته باشید، با تجربه سوزش سر دل و علائم گفته شده باید به پزشک مراجعه کنید.

 

در صورتی که شما تجربه حمله قلبی داشته باشید، نادیده گرفتن این علامت ها و ربط دادن غلط آن به سوزش سر دل ناشی از ریفلاکس می تواند واقعا تهدیدکننده زندگی باشد.

 

پزشک با بررسی علائم بیماری، تاریخچه بیماری و بررسی داروهای مصرفی به راحتی قادر خواهد بود بیماری اصلی شما را تشخیص دهد و بهترین راهکار درمانی را برای شما در پیش بگیرد.
منبع:salamatnews.com


ویدیو مرتبط :
درمان سوزش دهانه رحم و سوزش سر معده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تغذیه برای افراد مبتلا سوزش سر دل (ریفلاکس معده)



تغذیه بیماران ریفلاکس معده, اضافه وزن

یکی از شایع ترین علل ریفلاکس چاقی و اضافه وزن است

 
بیماری ریفلاکس یا سوزش سر دل (Heart burn) یکی از بیماری های رایجی است که اکثر افراد حداقل یک بار آن را در طول زندگی خود تجربه نموده اند و در بسیاری دیگر ریفلاکس به صورت چندین بار در هفته یا هر روز اتفاق می افتد. بروز ریفلاکس در مواقع زیادی رویت می گردد از جمله بعد از صرف غذا ، مواقع عصبانیت و استرس ، خواب و ... . امروز به بررسی این مشکل رایج و راهکار های تغذیه ای آن می پردازیم با ما همراه باشید.

 

چرا اتفاق می افتد؟
معده دارای دو دریچه یا اسفنکتر می باشد دریچه ی ابتدایی که به نحوی دریچه تحتانی مری است (LES : Lower Esophagus Sphincter) که با باز شدن آن غذا وارد معده می شود و سپس با بسته شدن مانع خروج غذا و اسید معده می گردد و دریچه ی بعدی پیلور است که در انتهای معده قرار دارد و محل خروج غذا به سمت روده می باشد.

 

در بیماری ریفلاکس دریچه تحتانی مری به دلایلی دچار اختلال عمل کرد می گردد که در نتیجه پس از صرف غذای یا شرایط عصبی محتویات اسیدی معده از معده خارج شده و سبب آسیب و سوزش مری می گردند که همان سوزش سر دل به آن اطلاق می گردد.

 

سوزش سر دل, بیماری ریفلاکس

مصرف مواد غذایی با منشا گیاهی مانع سوزش سر دل می شود

 

چگونه مدیریت کنیم؟
موارد متفاوتی سبب تحریک معده به ترشح اسید زیاد و همچنین شل شدن دریچه تحتانی مری می گردند که مدیریت و اجتناب از این موارد میتواند سبب جلوگیری از بروز سوزش سر دل و ریفلاکس گردد.

 

کنترل چاقی و اضافه وزن :
یکی از شایع ترین علل ریفلاکس چاقی و اضافه وزن است زیرا با افزایش فشار وارده به معده سبب کاهش مقاومت دریچه تحتانی معده شده و با صرف غذا این وضعیت وخیم تر می گردد.

 

قطع مصرف سیگار و فرآورده های تنباکو:
سیگار و سایر فرآورده های تنباکو سبب افزایش ترشح اسید معده می گردند از سوی دیگر اثر نیکوتین شبیه استیل کولین میانجی عصبی بوده که برای پذیرش غذا دریچه تحتانی مری را شل می نماید. بنابراین مصرف سیگار هم باعث شل شدن این دریچه هم باعث افزایش ترشح اسید شده و در نتیجه افزایش وخامت اوضاع می گردد.

 

اجتناب از مصرف وعده های غذایی حجیم و سنگین:
مصرف غذاهای سنگین و حجیم سبب افزایش اندازه معده شده در نتیجه کشش بالاتر معده و افزایش فشار وارده به دریچه فوقانی معده می گردد پس بنابراین ریسک شل شدن و عدم مقاومت دریچه بسیار بالاتر رفته و سوزش سر دل محتمل تر می باشد.

 

اجتناب از مصرف وعده های غذایی چرب:
چربی ها نسبت به سایر مواد غذایی بیش از همه سبب تاخیر در تخلیه معده می گردند. بنابراین ماندگاری بالاتر مواد غذایی در معده سبب افزایش ریسک بروز ریفلاکس و سوزش سر دل میگردد.

 

مصرف مواد غذایی با منشا گیاهی:
این مواد غذایی با داشتن میزان مناسب فیبر و ویتامین ها همچنین تخلیه سریع تر نسبت به سایر مواد غذایی میزان ترشح اسید را نیز کمتر تحریک کرده و مانع سوزش سر دل می گردند.

 

مصرف وعده های غذایی کوچک و مکرر:
یکی از بهترین راه های جلوگیری از سوزش سر دل تقسیم وعده های غذایی بزرگ به چندین وعده غذایی کوچک برای جلوگیری از انباشت و هضم راحت تر غذا می باشد.

 

جویدن آدامس:
بزاق دارای خاصیت قلیایی است به همین دلیل جویدن آدامس سبب افزایش ترشح بزاق و خنثی کردن مقداری از اسید معده می گردد همچنین کمک به استحکام دریچه تحتانی مری نیز می تواند با جویدن آدامس رخ دهد.

 

دراز نکشیدن بلافاصله بعد از صرف وعده غذایی:
با تغییر حالت از حالت عمودی به افقی فشار روی درچه تحتانی مری بالاتر رفته و نیاز به مقاومت بیشتری در این دریچه بروز پیدا می کند. بنابراین در افراد مستعد توصیه می شود بعد از صرف غذا از دراز کشیدن اجتناب گردد.

 

نپوشیدن لباس تنگ:
پوشیدن لباس تنگ و لباس هایی مانند گن ها سبب می شود فشار وارده به معده افزایش یابد و درصورت صرف غذا این فشار افزایش یافته و می تواند سبب بروز ریفلاکس گردد.

 

اجتناب از مصرف نوشیدنی های الکلی و کافئینی:
در افراد مبتلا به ریفلاکس که میزان ترشح اسید بسیار تعیین کننده می باشد مصرف نوشیدنی های الکلی ( خصوصا شراب و آبجو) به دلیل افزایش ترشح اسید معده و همچنین نوشیدنی های کافئینی به همین دلایل باید محدود گردد.
 

و در پایان اجتناب از مصرف هرگونه غذایی که سبب تحریک ترشح اسید معده یا بدتر شدن شرایط در شما می گردد این نوع غذاها فرد به فرد متفاوت می باشد مثلا در برخی مصرف نعنا یا نوشیدنی های شبیه به آن و در برخی سایر نوشیدنی های اسیدی و گاز دار.

 

در برخی مواقع در صورت پاسخ ندادن فرد به این مدیریت ها درمان دارویی مانند شربت های ضد اسید ، قرص های ضد ترشح اسید و یا حتی عمل جراحی مورد استفاده قرار می گیرد.برای افراد تحت دارو درمانی ممکن است کمبود عناصر خصوصا آهن و کلسیم به دلیل کاهش ترشح اسید معده رویت گردد بنابراین باید با فرد متخصص تغذیه در این زمینه مشاوره نمایید.
منبع:dietpedia.ir