سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

آیا آبله مرغان خطرناك است؟



 

آبله مرغان در کودکان

 

روی سینه و شكم كودك نوپای من، دانه ها و جوش های قرمز بوجود آمده است؛ آیا می تواند آبله مرغان باشد؟

 

بله می تواند آبله مرغان باشد. آبله مرغان كه بیماری واریسلا نیز نامیده می شود، به طور معمول بصورت بثورات پوستی خارش دار بروز می كند. دانه ها یا جوشهای آبله مرغان به صورت برآمدگی كوچك شروع می شوند كه به سرعت به تاول های كوچك مایع دار با زمینه صورتی تغییر شكل پیدا می كنند و در نهایت به صورت پوسته های قهوه ای و خشك شده در می آیند.

 

این دانه ها و جوش ها اغلب از پوست سر، صورت یا تنه شروع می شود، سپس می تواند در سر تا سر بدن پخش شود. كودكان اغلب بین 500-250 دانه آبله می زنند، اگرچه در مواردی ممكن است بیماری فقط به چند تاول كوچك محدود شود.

 

كودك نوپای شما ممكن است خسته و بیحال بنظر برسد و شاید كمی تب داشته باشد. احتمالا اشتهایش را از دست داده و مختصری سردرد یا درد در ناحیه شكم دارد. در حدود دو روز قبل از بیرون ریختن دانه ها، ممكن است سرفه یا آبریزش از بینی داشته باشد.

 

بیماری آبله مرغان معمولا 5 تا 10 روز طول می كشد.

 


چگونه كودك نوپای من می تواند به آبله مرغان مبتلا شده باشد؟


بیماری آبله مرغان توسط ویروس واریسلا زوستر (varicella zoster) ایجاد می شود كه از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا می كند. اگر نوپای شما تا كنون واكسن آبله مرغان نزده است یا به بیماری آبله مرغان مبتلا نشده است در صورت تماس با فرد مبتلا، امكان ابتلای وی به این بیماری بسیار زیاد است.

 

نحوه انتقال بیماری از طریق تماس با دست افراد آلوده یا تماس با تاول های فرد آلوده است. همچنین تنفس در فضایی كه فرد آلوده بر اثر تنفس یا عطسه، سرفه آلوده به ویروس كرده اند سبب انتقال بیماری می شود (ویروس در اثر تماس با مستقیم یا مایع تاولها قبل از اینكه شروع به پوسته ریزی بكند، نیز سبب انتقال بیماری میشود). اگر كودك شما در معرض تماس با ویروس قرار گیرد اغلب 14 روز تا 16 روز طول می كشد تا دانه ها و جوشهای چركی ظاهر شود. اگر چه دوره تظاهر بیماری می تواند بین 10 تا 21 روز نیز طول بكشد.

 

آیا آبله مرغان خطرناك است؟

برای بچه های سالم بیشتر یك بیماری آزار دهنده است تا یك تهدید واقعی. البته حتی بچه های سالم هم بندرت می توانند دچار عوارض آبله مرغان شوند؛ این عوارش ممكن است یك عفونت باكتریایی پوستی، پنومونی یا ذات الریه، آنسفالیت یا ورم مغز باشد.

 

اگر كودك شما آبله مرغان دارد و بیمارتر از آنچه كه مورد انتظار است به نظر می رسد، حتما به دكترش اطلاع دهید. اگر تب بیمار بعد از چند روز كه از شروع بیماری می گذرد همچنان افزایش می یابد، اگر دانه یا جوشی در چشم كودك بزند یا پوست اطراف آبله ها متورم و دردناك و خیلی قرمز باشد، حتما به پزشك متخصص اطفال وی اطلاع دهید.

 

اگر كودك شما یك بیماری مزمن تضعیف كننده سیستم ایمنی مانند لوسمی دارد یا در حال مصرف مقادیر بالای كورتیكواستروئید است (كه مثلا در بیماری آسم استفاده می شود)، ابتلا به عفونت آبله مرغان می تواند عوارش خطرناك برای وی ایجاد كند.

 

بعضی تدابیر پیشگیری كننده مانند تزریق سرم ایمونوگلوبولینِ واریسلا یا واكسن آن تنها اگر مدت كوتاهی بعد از تماس با ویروس بیماریزا تزریق شود، می تواند موثر باشد.

 

در چنین شرایطی با بروز اولین علائم آبله مرغان، حتی اگر كودك شما فقط با فرد مبتلا به آبله مرغان تماس داشته باشد، حتما به پزشك او اطلاع دهید.

 

بالغینی كه به آبله مرغان مبتلا می شوند بیماری سخت تری خواهند داشت و در خطر ابتلا به عوارضی مثل پنومونی باكتریایی خواهند بود.

 

اگر شما حامله هستید و هرگز آبله مرغان نگرفته اید در صورتی كه كوچكترین شكی از تماس با فرد مبتلا داشته اید حتما به پزشك خود اطلاع دهید و یا حتی از ایشان اطلاعاتی در مورد مواردی كه باید رعایت كنید و احتیاط های لازم جهت پیشگیری از بیماری خود بخواهید.

 

زونا چیست؟

همان ویروسی كه سبب بیماری زونا می شود، می تواند سبب ایجاد دانه ها و جوش های دردناك بنام زونا شود. وقتی كه یك بچه در دوران كودكی آبله مرغان می گیرد، ویروس در بدن وی باقی می ماند و می تواند سالها بعد مجددا در شرایط خاصی فعال شده و باعث بروز علائم شود. زونا می تواند چندین سال بعد از اولین ابتلا كودك به آبله مرغان ظاهر شود.

 

تقریبا از هر ده نفری كه در كودكی تجربه آبله مرغان را داشته اند، یك نفر ممكن است در بزرگسالی به زونا مبتلا شود.

 

آیا راه و روشی برای پیشگیری از بیماری آبله مرغان وجود دارد؟

بله. واكسن آن از سال 1373 در دسترس بوده و متخصصین اطفال پیشنهاد می كنند كه بهتر است كودكان 12 تا 18 ماهه یك دوره این واكسن را دریافت كنند و یك یادآور نیز در 4 تا 6 سالگی داشته باشند. واكسیناسیون آبله مرغان 95% كودكان را از ابتلاء به آبله مرغان جدی و شدید حفظ می كنند.

 

البته واكسن آبله مرغان ممكن است در بچه های سالم هم عوارضی داشته باشد. اگر كودك شما به ژلاتین موجود در واكسن یا به آنتی بیوتیك نئومایسن حساسیت داشته باشد یا در تزریق دوزهای قبلی واكنش آلرژیك نشان داده باشد، در اینصورت واكسیناسیون آبله مرغان توصیه نمی شود.

 

اگر كودك شما به سرطان یا هر بیماری دیگری كه بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارد، مبتلا باشد یا اگر اخیرا تزریق خون داشته یا مقادیر بالایی داروهای استروئیدی می گیرد لازم است در مورد تزریق واكسن آبله مرغان با پزشك معالج وی مشورت كنید تا موضوع را به دقت بررسی كنند.

 

برای درمان آبله مرغان در فرزندم چه كارهایی لازم است انجام دهم؟

از كودكتان در خانه نگهداری و مراقبت كنید تا دانه های آبله خشك شده و به پوسته تبدیل شود. این امر سبب بهبود سریعتر شده و از انتشار بیماری به سایرین هم جلوگیری می كند.

 

متاسفانه یك یا دو روز قبل از شروع تظاهرات بیماری و بروز جوشها و دانه های آبله، فرد بیمار بیشترین احتمال سرایت را به دیگران دارد. یعنی قبل از اینكه خود فرد یا حتی والدین كودك متوجه شروع بیماری شوند، احتمال انتقال بیماری به سایرین بیشتر از هر زمان دیگری است.

 

وقتی كه كودك شما در حال بهبودی است، مهمترین كاری كه می توانید انجام دهید كاهش یا از بین بردن خارش است. حمام یا دوش روزانه یا هر چند ساعت یكبار می تواند مفید باشد. افزودن بیكربنات سدیم مخصوص استحمام به آب وان یا ریختن آن در ظرف بزرگی كه برای دوش گرفتن كودك از آن استفاده شود برای كاهش درد و خارش مفید است.

 

بعد از حمام نیز می توانید لوسیون كالامین را روی آبله های خشك شده و مناطق خارش دار بگذارید.

 

اگر چه سخت است اما باید از خاراندن و كندن زخمها جلوگیری شود. زیرا زمان و دوره درمان را به تعویق می اندازد. اگر زخمها كنده شوند می تواند موجب ایجاد اسكار (زخم جوش) شده و موجب عفونت پوست شبیه زرد زخم شود. كوتاه نگه داشتن ناخنهای كودك به جلوگیری از كنده شدن و زخم شدن محل آبله ها كمك می كند.

 

تب را می توان با استامینوفن یا ایبوبروفن پایین آورد و هرگز از آسپرین استفاده نكنید، زیرا سبب بروز سندرم Reye's كه معمولا نادر اما خطرناك است در كودكان می شود.

 

در صورتیكه خارش موجب ناراحتی و بیقراری كودكتان شده باشد می توانید از آنتی هیستامین به مقدار مناسب استفاده كنید.

 

از داروی ضد ویروس آسیكلوویر برای درمان آبله مرغان می توان استفاده كرد (در بچه هایی كه از نظر ایمنی مشكلی ندارند). برای بچه هایی یا سیستم ایمنی ضعیف شده آسیكلوویر می تواند موجب وخامت حال بیمار شود. بنابراین در مورد استفاده از دارو حتما با پزشك اطفال كودكتان مشورت كنید.

 


ویدیو مرتبط :
آبله مرغان چگونه منتقل می شود؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آبله مرغان در كودكان



 

ابله مرغان در کودکان

 

آبله مرغان در كودكان آبله‌ مرغان عبارت‌ است‌ از يك‌ بيماري‌ خفيف‌ و بسيار مسري‌ كه‌ توسط‌ ويروس‌ هرپس‌ زوستر ايجاد مي‌شود. اين‌ بيماري‌ مي‌تواند در هر سني‌ رخ‌ دهد، اما در كودكان‌ شايع‌تر است‌.

 


علايم‌ شايع‌


علايم‌ زير معمولاً در كودكان‌ خفيف‌، اما در بزرگسالان‌ شديد هستند:

تب‌


درد شكمي‌ يا احساس‌ ناخوشي‌ عمومي‌ كه‌ 1 تا 2 روز طول‌ مي‌كشد.

بثورات‌ پوستي‌ كه‌ تقريباً در هر جاي‌ بدن‌ مي‌تواند پديد آيد، از جمله‌ روي‌ پوست‌ سر، آلت‌ تناسلي‌، و داخل‌ دهان‌، بيني‌، گلو يا مهبل‌. تاول‌ها ممكن‌ است‌ در نواحي‌ بسيار وسيعي‌ از پوست‌ گسترده‌ شده‌ باشند، اما در دست‌ و پا كمتر ظاهر مي‌شوند. تاول‌ها در عرض‌ 24 ساعت‌ مي‌تركند و در محل‌ آنها دلمه‌ تشكيل‌ مي‌شود. هر 3 تا 4 روز مجموعه‌هايي‌ از تاول‌هاي‌ جديد به‌ وجود مي‌آيند.

در بزرگسالان‌ يك‌ سري‌ علايم‌ شبيه‌ آنفلوآنزا وجود دارد.

 


علل‌


عفونت‌ با ويروس‌ هرپس‌ زوستر. اين‌ ويروس‌ از راه‌ قطره‌هاي‌ ريز در هوا يا تماس‌ با ضايعات‌ پوستي‌، از فرد بيمار انتقال‌ مي‌يابد. دوره‌ نهفته‌ پيش‌ از آغاز علايم‌ بيماري‌ 7 تا 21 روز است‌.

اگر مادر يك‌ نوزاد قبلاً يا در حين‌ حاملگي‌ آبله‌ مرغان‌ گرفته‌ باشد، كودك‌ وي‌ تا چندين‌ ماه‌ در برابر آبله‌ مرغان‌ ايمني‌ دارد. اما اين‌ ايمني‌ در عرض‌ 4 تا 12 ماه‌ پس‌ از تولد كاهش‌ مي‌يابد.

 


عوامل‌ افزايش‌ دهنده‌ خطر


استفاده‌ از داروهاي‌ سركوب‌كننده‌ دستگاه‌ ايمني‌ بدن‌

 

 

پيشگيري‌


در حال‌ حاضر نمي‌توان‌ از آن‌ پيشگيري‌ به‌ عمل‌ آورد. سرم‌ حاوي‌ پادتن‌ عليه‌ اين‌ ويروس‌، براي‌ افرادي‌ كه‌ خطر ايجاد بيماري‌ خطرناك‌ در آنها زياد است‌ (مثل‌ كساني‌ كه‌ داروهاي‌ ضد سرطان‌ يا سركوب‌كننده‌ ايمني‌ دريافت‌ مي‌كنند) استفاده‌ مي‌شود. اخيراً يك‌ واكسن‌ جديد براي‌ اين‌ بيماري‌ مورد تأييد قرار گرفته‌ است‌.

 


عواقب‌ مورد انتظار


بهبود خود به‌ خودي‌. كودكان‌ معمولاً در عرض‌ 7 تا 10 روز بهبود مي‌يابند. اما در بزرگسالان‌ اين‌ مدت‌ بيشتر است‌ و احتمال‌ بروز عوارض‌ در آنها بيشتر است‌.


پس‌ از بهبود، فرد براي‌ تمام‌ عمر در مقابل‌ آبله‌ مرغان‌ ايمني‌ دارد



گاهي‌ پس‌ از طي‌ شدن‌ سير بيماري‌ آبله‌ مرغان‌، ويروس‌ در بدن‌ به‌ حالت‌ خفته‌ باقي‌ مي‌ماند (احتمالاً در ريشه‌ اعصاب‌ نزديك‌ نخاع‌). اين‌ ويروس‌ خفته‌ ممكن‌ است‌ سال‌ها بعد دوباره‌ بيدار شود و بيماري‌ زونا را ايجاد كند.



عوارض‌ احتمالي‌


عفونت‌ باكتريايي‌ ثانويه‌ برروي‌ تاول‌هاي‌ آبله‌ مرغان‌


عفونت‌ ويروسي‌ چشم‌


به ندرت آنسفاليت‌ (التهاب‌ يا عفونت‌ مغز)


احتمال‌ بروز زونا سال‌ها بعد در دوران‌ بزرگسالي‌


به ندرت باقي‌ماندن‌ جاي‌ تاول‌، در صورتي‌ كه‌ تاول‌ عفوني‌ شود



ميوكارديت‌ (التهاب‌ عضله‌ قلب‌)



آرتريت‌ (التهاب‌ مفصل‌) به‌ طور گذرا



ذات‌الريه‌



نشانگان‌ راي‌

 


درمان‌


آبله مرغان در کودکان


تشخيص‌ معمولاً با ظهور تاول‌هاي‌ پوستي‌ داده‌ مي‌شود و بنابراين‌ انجام‌ آزمايش‌ ضرورتي‌ ندارد.

 



براي‌ كاهش‌ خارش‌ از پارچه‌، حوله‌، يا كمپرس‌ آب‌ سرد استفاده‌ كنيد.



بيمار را تا حدامكان‌ آرام‌ و خنك‌ نگهداريد. گرما و تعريق‌ باعث‌ بروز خارش‌ مي‌شوند.



ناخن‌ها را كوتاه‌ داريد تا بيمار نتواند خود را بخاراند. خاراندن‌ تاول‌ها مي‌تواند باعث‌ عفونت‌ ثانويه‌ شود.

 

 

 

 

داروها



- داروهاي‌ زير ممكن‌ است‌ خارش‌ را كم‌ كنند:



بي‌حس‌كننده‌هاي‌ موضعي‌ و آنتي‌هيستامين‌هاي‌ موضعي‌. اين‌ داروها موجب‌ تخفيف‌ خارش‌ به‌ سرعت‌ و در كوتاه‌ مدت‌ مي‌شوند. محصولاتي‌ كه‌ حاوي‌ ليدوكايين‌ و پراموكسين‌ هستند، كمترين‌ احتمال‌ بروز واكنش‌هاي‌ آلرژي‌ را دارند.



لوسيون‌هاي‌ حاوي‌ فنول‌، منتول‌ و كافور(مثل‌ لوسيون‌ كالامين‌) نيز شايد توصيه‌ شود. دستور دارويي‌ را در مورد محصولات‌ فوق‌ رعايت‌ كنيد.



- اگر تب‌ وجود دارد، از استامينوفن‌ استفاه‌ كنيد. به‌ هيچ‌ عنوان‌ از آسپيرين‌ استفاده‌ نكنيد، زيرا اين‌ دارو ممكن‌ است‌ در بروز نشانگان‌ راي‌ (يك‌ نوع‌ آنسفاليت‌) در كودكاني‌ كه‌ دچار عفونت‌ ويروسي‌ هستند نقش‌ داشته‌ باشد.



- امكان‌ دارد آسيكلووير تجويز شود.



فعاليت‌


استراحت‌ در رختخواب‌ ضروري‌ نيست‌. بيمار مي‌تواند فعاليت‌ آرام‌ در يك‌ محيط‌ خنك‌ داشته‌ باشد. اگر هوا خوب‌ باشد، كودك‌ مي‌تواند بيرون‌ از خانه‌ و در سايه‌ بازي‌ كند.


تا زماني‌ كه‌ تمام‌ تاول‌ها دلمه‌ نبسته‌ باشند و تاول‌ جديدي‌ تشكيل‌ نشود، كودك‌ بايد از سايرين‌ جدا باشد و مدرسه‌ نيز نبايد برود.



در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد:

اگر شما يا كودكتان‌ علايم‌ آبله‌ مرغان‌ را داريد.



اگر بي‌حالي‌، سردرد يا حساسيت‌ به‌ نور روشن‌ رخ‌ دهد.



اگر تب‌ بالاي‌ 3/38 درجه‌ سانتيگراد وجود داشته‌ باشد.



اگر سرفه‌ نيز به‌ علايم‌ آبله مرغان اضافه‌ شود