سرگرمی


2 دقیقه پیش

تصاویری که شما را به فکر فرو می‌برد (34)

یک عکس، یک طرح یا یک نقاشی؛ بعضاً چنان تاثیری روی بیننده دارد که شنیدن ساعت ها نصیحت و یا دیدن ده ها فیلم نمی‌تواند داشته باشد. هنرمندانی که به ساده ترین روش ها در طول تاریخ ...
2 دقیقه پیش

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه وبسایت عصرایران: نماز تراویح مسلمانان اندونزی در نخستین شب آغاز ماه رمضان – آچهمعترضان عوارض زیست محیطی یک پروژه انتقال آب در کاتالونیا ...

مثل کبک سرش را زیر برف کرده



 

 

مثل کبک سرش را زیر برف کرده

 

این مثل در مورد کسانی به کار می رود که چون معایب خود را نمی بینند و تشخیص نمی دهند می پندارند که دیگران هم آن معایب را نمی بینند و از آن بی اطلاع هستند.

اتفاقاً سر زیر برف کردن کبک علت و سبب خاصی دارد که با گمان و تصور عامه در مورد این پرندۀ زیبا و خوش خرام کاملاً مغایر و مباین است به همین جهت به شرح آن علت می پردازیم تا اشتباه عمومی در رابطه با این ضرب المثل روشن شود.
کبک این حیوان زیبا را تقریباً همه کس می شناسد. پرنده ای است از طایفۀ ماکیان که به جهت گوشت لذیذش آن را شکار می کنند. تاکنون هشت نوع از این پرنده به وسیلۀ علمای حیوان شناس در آسیا و اروپا شناخته شده است.
کبک در کوهسارها و مناطق روباز زندگی می کند و مانند قرقاول روی شاخ درختان نمی رود. خوراکش دانه های گیاهی و سبزیها و برگ درختان و حشرات است که فقط صبح زود و هنگام غروب آفتاب از شکاف کوهها خارج می شود و تغذیه می کند و بقیۀ ساعات روز را در محل امنی می گذراند.
کبک ماده در اردیبهشت ماه در زمین چاله ای با پا می کند و در آن روزی یک تخم نخودی رنگ می گذارد و بین دوازده تا هجده تخم می نهد و پس از سه هفته روی تخمها می خوابد تا جوجه هایش از تخم درآیند. این پرنده در اسارت تخم می کند ولی بر روی تخم نمی خوابد بدین جهت برای تربیت و ازدیاد آن باید در منازل چمن تهیه کرد تا کبک در آن تخم بگذارد و بعداً تخمها را جمع آوری و زیر مرغ کرچ بگذارند تا جوجۀ کبک بیرون آید.
برای این حیوان از قدیم سه صفت مشخص قائل بوده اند که عبارت است از: خرامیدن، قهقهه زدن، هنگام خطر سر زیر برف کردن.

1- خرامیدن و راه رفتن کبک به قدری مورد توجه ارباب ذوق و ادب واقع شده که کمتر شاعر یا نویسنده ای از آن ارسال مثل نکرده است. ابوشکور بلخی می گوید:

خرامیدن کبک بینی به شخ
تو گویی ز دیبا فکندست نخ

خاقانی شروانی، آنجا که می خواهد از هنر شاعری خویش ببالد و دیگران را در طی این طریق ضعیف و ناتوان بشمارد چنین می گوید:

خاقانی آن کسان که طریق تو می روند
زاغند و زاغ را روش کبک آرزوست

2- قهقهۀ کبک همان قدقد مخصوصی است که کبک نر و ماده در فصل بهار و موقع سرمستی و جفت گیری از حنجره خارج می کنند و نویسندگان و شاعران آن را به قهقهه یعنی خنده به آواز بلند تعبیر می کنند. حافظ می گوید:

دیدی آن قهقهۀ کبک خرامان حافظ
که ز سرپنجۀ شاهین قضا غافل بود

3- اما راجع به سر در زیر برف کردن کبک در میان مردم این طور شهرت دارد که در فصل زمستان هنگامی که زمین مستور از برف است به محض اینکه کبکها در معرض خطر جرگه و محاصرۀ شکارچیان قرار گیرند فوراً سر را در زیر برف فرو می کنند تا شکارچیان را نبینند به گمان آنکه چون آنها دشمن را نمی بینند پس دشمن هم آنها را نمی بیند و از تعرض و صید شدن مصون خواهد ماند:چون صیادان قصد او کنند سر را در زیر برف پنهان کنند و چنان پندارد که صیاد او را ندیده و نبیند. در حالی که این گمان و تصور به کلی باطل است، چه اولاً کبک آن شعور را ندارد که دست به حیله و تزویر بزند. ثانیاً به فرض آنکه دارای چنان هوش و فراست باشد به حکم شعور غریزی باید کاری کند که از تجاوز و دستبرد دشمن و شکار شدن در امان بماند نه آنکه سر در زیر برف کند به خیال آنکه کسی را نمی بیند پس هیچ کس او را نخواهد دید، در صورتی که غرایز حیوانی همیشه در جهت صیانت و بقای نفس دور می زند نه امر واهی و بی نتیجه.

در این مورد با چند نفر از دوستان شکارچی من جمله شادروان عباس میرزا حشمتی که در امر شکار صاحب و صائب نظر بودند مزاکره کردم و ریشۀ این مثل مشهور و مصطلح را از آنان جویا شدم.
اتفاقاً همگی متفق القول اظهار داشتند که این اصطلاح به نحوی که در اذهان عامه و حتی شاعران و نویسندگان به منظور ارسال مثل اشتهارد دارد به هیچ وجه صحیح نیست. حقیقت مطلب این است که در ازمنۀ گذشته موقعی که برف تازه می بارد شکارچیان جرگه می کردند یعنی در منطقه ای که کبک داشت از چهار جهت با رعایت سکوت و اختفا پیش می رفتند و منطقۀ صید و شکار را از هر طرف محاصره می کردند و کبکها را می پراندند و در هوا می زدند.
از مختصات کبک این است که هنگام احساس خطر یک پرش برمی دارد و از شدت وحشت و اضطراب چندمتر دورتر به سرعت فرود می آید.
پیداست چون زمین مستور از برف است این حیوان زیبا و قشنگ به علت سرعت فرود آمدن گاهی سر و گردن و گاهی تمام اعضای بدنش در زیر برف فرو می رود و قسمتی که تنها دم و دوپایش خارج از برف باقی می ماند و قدرت خارج شدن از برف و پرواز مجدد از وی سلب می گردد.

در این موقع شکارچیان سر می رسیدند و آنها را زنده به دست می آوردند. این کار اختصاص به شکارچیان نداشت بلکه در غالب دهات و روستاهای کوهستانی هنگام ریزش برف که کبکها به جستجوی غذا و دانه در داخل برف به طور دسته جمعی حرکت می کردند روستاییان به صورت جرگه آنها را محاصره می کردن و با پرتاب سنگ یا حملۀ دسته جمعی آنها را می پرانیدند. کبکها از این حملۀ ناگهانی وحشت می کردند و به همان ترتیب که در بالا شرح داده شد پرواز می کردند و چند صدمتر دورتر می رفتند و روستاییان آنها را با دست می گرفتند.

منبع:isfahanportal.ir


ویدیو مرتبط :
کبک تیهو در برف

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

"کبک های سر در برف کرده" بلای جان مملکت / تکذیب کنید و آبروی خود و کشور را ببرید!



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

"کبک های سر در برف کرده" بلای جان مملکت / تکذیب کنید و آبروی خود و کشور را ببرید!

 یکی از آفات برخی از سیاستمداران و دولتمردان ایرانی چه در گذشته و چه در حال این بوده است که معتقد به انفصال کامل " فضای خارج  و داخل  کشور " هستند و وقتی به بیرون از کشور می روند بر این گمانند که کسی در داخل از رفتارها و اظهار نظرهای آنها باخبر نمی شود و وقتی هم در داخل هستند بر این گمانند که رفتارها و اظهار نظرهای آنها بازتاب خارجی ندارد!

این اما گمان باطلی است چرا که به مدد ابزارهای اطلاع رسانی جدید، مرز بین داخل و خارج بسیار کمرنگ شده است.

به دو مثال که اخیراً رخ داده است توجه کنید:

چند روز پیش طهماسب مظاهری وزیر سابق اقتصاد و رییس سابق بانک مرکزی کشورمان در فرودگاه دوسلدروف آلمان به دلیل همراه داشتن یک چک به ارزش 54 میلیون یورو توقیف شد. گویا مظاهری چک را برای پرداخت هزینه های یک شرکت خانه سازی به ونزوئلا می برده است اما در هنگام ورود به آلمان ، همراه داشتن این چک را اظهار قانونی نکرده بود.

این خبر برای نخستین بار در چند رسانه خارج از کشور منتشر شد و متعاقب آن وقتی خبرنگاران داخلی با آقای وزیر سابق تماس بر قرار می کنند از اساس منکر این موضوع می شود و می گوید در حال ارزیابی صحت و سقم این خبر است!

این در حالی است که با گذشت چند ساعت از این اظهارات آقای وزیر خبرهای تکمیلی از این حادثه در بسیاری از رسانه ها منتشر شد و حتی مسؤولان شرکت ایرانی خانه ساز در ونزوئلا (کیسون) و سفارت ایران در این کشور ، خبر را تأیید کردند و توضیح دادند که مظاهری ، کار خلاف قانونی انجام نداده بود.

واقعاً چرا یک مقام سابق کشورمان خبری را که درست بوده و مشخصاً معلوم بوده فضای گردش اطلاعات و اطلاع رسانی در ورای مرزها این موضوع را به زودی کالبد شکافی کرده و به زودی جزییات بیشتری از آن را منتشر می کنند، تکذیب می کند؟ آیا جز این است که وزیر سابق بر این گمان بوده که "دروغ احتمالاً مصلحتی(!)" او از پرده بیرون نخواهد افتاد؟! بی آن که توجه کند که رفتارهایی  این چنین ، بر آبرو و اعتبار مقام تکذیب کننده   چوب حراج می زند!

نمونه دیگرش ، تکذیب حمله به احمدی نژاد در قاهره است. رئیس جمهور کشورمان ، در یکی از برنامه هایش از مسجد امام حسین(ع) قاهره دیدن کرد و مورد استقبال مردم حاضر در آن قرار گرفت. در میان آن استقبال گرم ، یک مرد جوان ، لنگه کفشی را به سمت احمدی نژاد پرتاب کرد که البته  در قیاس با ابراز احساسات مردم در این مسجد - که عمدتاً شیعه بودند - اتفاق کوچکی به شمار می رفت.

با این حال ، رئیس دفتر حفاظت منافع ایران در مصر ، در گفت و گو با یک رسانه مصری ، این اتفاق را از بیخ و بن تکذیب کرد و مدعی شد: اخبار مربوط به حمله به احمدی نژاد تلاشی برای ضربه زدن به روابط ایران و مصر است.

این تکذیبیه در حالی بود که عکس و فیلم این حمله در بسیاری از رسانه های جهان منتشر شد و متعاقب آن ، رامین مهمانپرست ، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ، با بی اهمیت خواندن این حمله ، اظهار داشت اتفاق رخ داده ، نشان دهنده موضع قاهره نیست که البته حرف درست هم همین است.

حال وقتی عالی ترین مقام دیپلماتیک کشورمان در مصر ، اتفاقی که جلوی چشم جمعیتی قابل توجه رخ داده و دوربین ها نیز آن را ضبط کرده و رسانه های نیز منشترش کرده اند را بدون هیچ خجالتی ، تکذیب می کند و تازه منتشر کنندگان خبر را متهم می کند که می خواهند به روابط دو کشور ضربه بزنند!آیا شب را روز جلوه دادن و روز را شب ، آن هم توسط مقامات رسمی ، به جز بردن آبروی خود افراد ، حیثیت کشور را هم بر باد نمی دهد؟!

توصیه  مختصر به این سیاستمداران و مقامات کنونی و سابق کشورمان این است که یک بار و برای همیشه بر پیش فرض " انفصال فضای اطلاع رسانی داخل و خارج از کشور" مهر باطل بزنند و بدانند که رفتارها و اظهارات آنها چه در داخل و چه در خارج از کشور انعکاس می یابد و چون کبکی نباشند که سر در برف کرده و منکر همه چیز می شود!

در این صورت وقتی در خارج از کشور هستند باید بدانند که مردم داخل اظهارات و رفتارهای آنها در بیرون از مرزها را تعقیب می کنند و وقتی در داخل سخنی می گویند و کاری انجام می دهند واقف باشند که مردم دیگر کشورهای جهان این رفتارها و اظهارات را می بینند و می شنوند و مهم تر این که بدانند امروز ، دوران نادرشاه و کریم خان زند و قاجار نیست ، عصر ارتباطات است و همه چیز ، زود به سمع و نظر جهانیان می رسد. دانشتن این نکته ، نیاز به ضریب هوشی بالایی هم ندارد./عصرایران