فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

منافع مسافرت



 

سفر

 

مسافرت، حتی برای مدتی کوتاه، برای سلامتی بسیار مفید است. حال این سفر مسافرت های دیداری و صله رحم، زیارتی، به قصد تفریحات سالم و یا حتی از نوع كاری که باشد، خوب و پسندیده است. در سفر باید آدابی را که از پیشوایان دین نقل شده، به عنوان رهنمود گرفتن از مکتب رعایت کرد. فواید مسافرت بسیار است. کسب تجربه و پخته شدن، آشنایی ها و ارتباطات جدید، از آن جمله است.

 

امام صادق (ع) فرموده است: مسافرت باید برای یکی از این سه امر باشد: 1- تهیه توشه آخرت 2- تأمین معاش و زندگی 3- لذت مباح و تفریح غیرحرام.

 

از جمله سفرهای پسندیده، مسافرت به شهرهای مذهبی و زیارتگاه ها و دیدن اماکن تاریخی و دیدار با بزرگان و شخصیت های علمی و اخلاقی است (امام سجاد (ع) بیست و پنج بار به سفر حج رفت).

 

بنابراین نگاهی به مجموعه روایات اسلامی، نکاتی را به عنوان "آداب سفر" به ما می آموزد که مهمترین آنها، آموختن آیین همراهی و همسفری است. تأکید شده که پیش از سفر، همسفر مناسبی پیدا کنید، چرا که مسافرت به تنهایی مکروه است. رسول خدا صلی الله علیه و آله سه تن را مذمت کرده است:

 

1 - کسی که غذایش را تنها می خورد.

2 - کسی که در خانه ای تنها می خوابد.

3 - کسی که تنها به مسافرت های دور و دراز می رود.

 

ـ امـام صـادق (ع): مـسافرت خود را با صدقه دادن آغاز كن و هرگاه خواستى بیرون برو، زیرا (با صدقه دادن) سلامت سفرت را مى خرى.

 

لقمان در مقام اندرز به فرزندش می گوید: فرزندم با شمشیر و پای افزار و دستار و چادر (خیمه) و مشك آب و نخ و سوزن و درفش خود مسافرت كن. و داروهایی كه به كار تو و همراهانت می آید، با خود بردار و با همسفرانت توافق و سازگاری نشان ده، مگر آن جا که معصیت خدا در میان باشد.

 

اگـر در امر حقى از تو شهادت خواستند شهادت بده و اگر از تو مشورت و نظر خواستند، با تمام تـوان اندیشه ات را براى آنان به كارگیر. اگر همسفرانت راه افتادند، تو نیز با آنان راه بیافت و اگر دیدى كار مى كنند، تو نیز با آنان مشغول كار شو، اگر صدقه و قرضى دادند تو نیز با آنان همراهى كن و از كسى كه سنش از تو بیشتر است حرف شنوى داشته باش.

 

هـرگـاه اتـراق كـردى پـیش از آن كه بنشینى دو ركعت نماز بگزار و هرگاه كوچ كردى نیز دو ركعت نماز بخوان و آنگاه با سرزمینى كه در آن فرود آمده اى خداحافظى كن و بر آن و مردمش درود فرست، زیرا هر سرزمینى را ساكنانى از فرشتگان است.


سفر ، جنگل

حضرت علی (ع) با شخصی ذمی (اهل كتاب) هم سفر شد در بین راه مرد ذمی گفت: كجا می‌روی؟ فرمود: به كوفه و چون راه مرد ذمی به طرف دیگر بود حضرت مقداری با او رفتند شخص ذمی گفت: مسیر شما به طرف كوفه است چرا همراه من می‌آیی؟ حضرت فرمود: انسان وقتی از هم سفرش جدا می‌شود باید مسافتی او را مشایعت كند مرد ذمی به خاطر این منطق اخلاقی مسلمان شد. سفینه /1/416

 

ـ در حضور پیامبر(ص) از مردى سخن به میان آمد و گفته شد: او آدم خوبى است. عرض كردند: اى رسول خدا! آن مرد همسفر حج ما بود هرگاه در منزلى فرود مى آمدیم پیوسته زبانش به ذكر لاالـه الااللّه گـویا بود تا آن كه كوچ مى كردیم و در بین راه نیز همواره ذكر خدا مى گفت تا دوباره اتـراق مـى كـردیـم. پـیـامـبـر(ص) فـرمـود: پـس چـه كسى شترش را علوفه مى داد و غذایش را درست مى كرد؟

 

عرض كردند: همه ما. حضرت فرمود: همه شما از او بهترید.

 

ـ منقول است كه پیامبر خدا (ص) در سفرى به اصحاب خود دستور داد گوسفندى ذبح كنند. یكى از آنها گفت: من ذبح مى كنم، دیگرى گفت: من پوست مى كنم، سومى گفت: من گوشتش را ریـز مى كنم، چهارمى گفت: من آن را مى پزم، رسول خدا (ص) فرمود: من هم براى شما هیزم جمع مى كنم! اصـحـاب عـرض كـردنـد: نـبـایـد بـه زحمت افتید، پدران و مادرانمان فدایت!، ما به جاى شما كـار مـى كـنیم! پیامبر فرمود: مى دانم كه شما به جاى من كار مى كنید، اما خداى عزوجل خوش ندارد كه بنده اش با عده اى از دوستان و همسفران خود باشد و گوشه اى بنشیند و كار نكند. پس آن حضرت برخاست و شروع به جمع آورى هیزم كرد.


سرور مردم كسى است كه در سفر خدمتگزار آنان باشد.

 

منابع:

- کتاب آیین سفر، نویسنده: سید اصغر ناظم‏زاده قمى

- سایت حوزه

- روزنامه کیهان

- میزان الحکمه، محمدی ری‌شهری، ج 5 .



ویدیو مرتبط :
محمدرضا سرداری - پایبندی به منافع جامعه به جای منافع گر

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روس‌ها تامين منافع ملي خودرادرهمراهي...



 

روس‌ها تامين منافع ملي خودرادرهمراهي...

 

روس‌ها تامين منافع ملي خود را در همراهي با غرب مي‌دانند


ما در گذشته حساب ويژه‌اي بر همكاري با برخي از كشورهاي غيرتاثيرگذار جهاني و حتي دولت چين بازكرده بوديم اين در حالي است كه نتيجه دوستي با اين كشورها تصويب 3قطعنامه ضد ايراني در شوراي امنيت سازمان ملل بود.

يك استاد دانشگاه گفت:روس‌ها به اين نتيجه رسيده‌اند كه منافع ملي اين كشور در همراهي با كشورهاي غربي است بنابراين تصميم به تجديد نظر در مراودات خود با كشورهايي چون ايران گرفته‌اند.
هرميداس باوند در گفت‌و‌گو با خبرنگار ايلنا،در رابطه با حمايت روس‌ها از تصويب چهارمين قطعنامه ضد ايراني غرب گفت:روسيه از هر فرصتي براي دستيابي به منافع ملي خود استفاده مي‌كند و زماني كه اين فرصت با منافع‌اش ناسازگار باشد حتي از رويگرداني در همكاري با همپيمانانش دريغ نمي‌كند.
وي افزود:روسيه در گذشته پيشنهادي را براي تشكيل يك بانك جهاني سوخت به مركزيت مسكو مطرح كرده بود كه ايران برخلاف پيش بيني روس‌ها با اين موضوع موافقت نكرد.شايد يكي از دلايل نارضايتي روس‌ها از سياست‌هاي ايران نيز برهمين اساس باشد.
اين استاد دانشگاه متذكر شد: روس‌ها هيچ گاه در بازي ايران و غرب حامي ما نبوده‌اند و تمام پيشنهادات‌شان نيز تنها بر امتيازگيري بيشتر از كشورهاي غربي متمركزشده است.اين كشور حتي در آراي ممتنعي كه به قطعنامه‌هاي ايران مي‌داد انتظار دريافت امتياز ويژه اي را از ما داشت.
وي با اشاره به اظهارات اخير مقامات كرملين مبني بر اينكه "روسیه بدون تردید از منافع ملی خود در درازمدت پیروی می‌کند كه در آن منافع ملت روسیه منعکس می‌شود به همین دليل نمی‌تواند در طرفداری آمریکا و یا جانبداری ایران باشد" نيز اظهار داشت:روسيه نيز همچون انگلستان معتقد است اين كشور نه دوست دائمي دارد و نه دشمن دائمي. بايد با تمامي كشورها تنها براساس تامين منافع ملي روسيه رفتار كرد.
باوند ادامه داد:روسيه به اين نتيجه رسيده است كه منافع ملي كشور در همكاري و همراهي با كشورهاي كوچك جهان نيست بر همين اساس به غرب متمايل شد.مقامات كشورمان نيز بايد با تاسي از اين شيوه رفتاري معقولانه با كشورهاي حاشيه‌اي كه تاثيري در تصميم‌گيري‌هاي جهاني ندارند هم آوا نشوند.
وي تاكيد كرد:ما در گذشته حساب ويژه‌اي بر همكاري با برخي از كشورهاي غيرتاثيرگذار جهاني و حتي دولت چين بازكرده بوديم اين در حالي است كه نتيجه دوستي با اين كشورها تصويب 3قطعنامه ضد ايراني در شوراي امنيت سازمان ملل بود...../تحلیل:ایلنا