فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

بیست‌و هشتمین جشنواره‌ی تئاتر فجر



 

 

بیست‌وهشتمین جشنواره‌ی بین‌المللی تئاتر فجر با سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و گلایه‌ها و هنرمندان تئاتر به كار خود پایان داد.



در مراسم اختتامیه‌ی این جشنواره كه شب گذشته در تالار وحدت برگزار شد، سیدمحمد حسینی ـ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ تئاتر را گلچینی از همه‌ی هنرها توصیف كرد و جشنواره‌ی فجر را بزرگ‌ترین رویداد تئاتر كشور دانست.



او گفت: این جشنواره، لیلهٔ‌القدر هنری است كه اجر اعمال یك‌ساله‌ی خود را طلب می‌كند و توفیق عملی بهتر برای آینده را آرزو می‌كند. وزیر ارشاد هم‌چنین با اظهار خرسندی از حضور پیشكسوتان و هنرمندان داخلی و خارجی در این رویداد هنری اضافه كرد: حرف‌های خوب همراه با خوب حرف زدن اگر از آبشخور واقعیت ننوشد لباس تحقق نمی‌پوشد. باید به افق‌های دور دست نگریست و به بضاعت موجود بسنده نكرد. جهانی شدن تئاتر ایران بدون جهانی كردن نگاه آفرینش‌گران آن مقدور و میسور نیست.



وی افزود: صحنه تئاتر جهانی جای تمرین نیست، المپیك است باید ورزیده بود و برای ورزیدگی ابزار و امكانات لازم است. تا وقتی بودجه كافی نباشد و از پرداختن به زیربناها اجتناب بورزیم و به اقتصاد هنر اعتقاد نداشته باشیم و به هنرمند آن گونه كه باید و شاید بها ندهیم بهتر است باز هم به تمرین بپردازیم.


او با تاكید بر لزوم استفاده از متون دینی و ادبیاتی و اسطوره‌ای یادآور شد: تا دست از سر مولیر و شكسپیر برنداریم به استقلال هنری نخواهیم رسید، گرچه تلاش‌هایی كه تاكنون با نشات گرفتن و یا اجرای نعل بالنعل آنها صورت گرفته قابل تقدیر است و اثبات شیء نفی ما عدا نخواهد بود، اما فراموش نكنیم نهضت ترجمه گاه به جمود و نفی وجود می‌انجامد؛ پس معاونت هنری می‌بایست هم خود را به سمت نگارش متون نمایشی متناسب با فرهنگ اصیل ایرانی سوق دهد و درام نویسان را مورد توجه خاص قرار دهد.



به اعتقاد حسینی كشف استعدادها بدون زمینه‌سازی برای عرض اندام آنان امكان پذیر نیست. ساختن سالن‌های نمایش ابتدایی‌ترین نیاز تئاتر است. مطمئن باشید با تمایل تئاتر به سوی اقتصادی شدن مساعدت لازم از ناحیه دولت صورت خواهد گرفت.

 


وزیر ارشاد با تاكید بر لزوم توجه به هنرمندان جوان و مستعد و نیز هنرمندان شهرستانی افزود: باید گروه‌های شناسنامه‌داری كه جانب اهل خدا نگه می‌دارند و حرمت هنرمندی را به جان حفظ می‌كنند بر صدر بنشینند و قدر و منزلت آنان را بدانیم.

 


او در پایان سخنانش خواستار باكیفیت‌تر شدن جوایز جشنواره فجر شد و افزود: سفر تعالی بخش حج را به برگزیدگان مژده دهید.



داریوش فرهنگ كه امروز اولین اجرای نمایشش «گالیله» را در ساعاتی پایانی جشنواره‌ی تئاتر فجر به صحنه برد،در این برنامه تقدیر شد. داریوش فرهنگ هنگام انجام مراسم تقدیرش كه توسط امین تارخ انجام شد، گفت: جایزه گرفتن از دست «گالیله» حكایتی دارد. باید به «گالیله» جایزه داد، چون رنج‌های زیادی در زمان «گالیله» بودن خود دیده‌ است.


او ادامه داد: از حضور مدیران استفاده و نكاتی را مطرح می‌كنم شاید طنز تلخ روزگار ماست كه تقدیر مُهر بازنشستگی بر كارنامه ما می‌زند. اما همه می‌دانیم هنرمند تا واپسین دم جستجوگر است، پس تقدیر را برای ادامه مسیر سخت اما دوست داشتنی هنر تعبیر می‌كنیم.



فرهنگ با اشاره به حضور ۴۳ ساله‌اش در عرصه تئاتر از كسانی كه دوش به دوش او گروه تئاتر «پیاده» را بنیانگذاری كرده بودند، تقدیر كرد.



او خطاب به مدیران دولتی گفت: در تمام دنیا تئاتر با پشتوانه‌ی كمك‌های دولتی امكان تداوم پیدا می‌كند و در این زمینه نیازمند ثبات مدیران هستیم، جابجایی‌های بیهوده جز استیصال هنرمندان نتیجه‌ای در بر ندارد.این كارگردان تئاتر خواستار توجه ویژه به جوانان شهرستانی شد و افزود: این جوانان با همت و تلاش اما با سختی و تلخی روزگار می‌گذرانند و تئاتر را زنده نگه می‌دارند. وظیفه مدیران ماست كه آنان را ارج ندهند، چرا كه هنرمندان بزرگ امروز ما جوانان شهرستانی دیروز بودند.



فرهنگ سپس خواستار توجه بیشتر به تئاتر شد و اضافه كرد: بیرون كشیدن هنر تئاتر از هنری مهجور و تبدیل آن به هنری متمول از دیگر خواسته‌های ماست، چرا كه تئاتر یكی از زیباترین نشانه‌های حیات هر ملتی است و دولت‌ها باید برای رشد و ارتقای آن بكوشند.



او در عین حال از استقبال مردم از نمایش‌های جشنواره فجر ابراز خرسندی كرد و ادامه داد: مردم ما هنرمندشان را تنها نمی‌گذارند و هنرمند هم وظیفه‌ای ندارد جز ایستادن در كنار مردم. تنها آرزویم شاد كردن مردمی است كه امروز شاد نیستند.



همچنین امین تارخ كه برای تقدیر از داریوش فرهنگ به روی صحنه آمده بود،در سخنان كوتاهی گفت: ۳۷ سال پیش با داریوش آشنا شدم و تقدیر اینگونه رقم زد كه ۳۷ سال بعد با هم در یك نمایشنامه همكار شویم. خوشحالم آن نمایش «گالیله» است، ما در تالار اصلی تئاتر شهر منتظرتان هستیم.


سپس ایرج راد توسط محمدحسین ایمانی‌خوشخو معاون هنری وزارت ارشاد تقدیر شد. در ادامه مراسم بیانیه هیات داوران كانون جهانی منتقدان تئاتر توسط مجری برنامه (محمد سلوكی) خوانده شد و برگزیدگان آن معرفی شدند.



بهزاد فراهانی كه برای گرفتن جایزه‌اش به عنوان بهترین بازیگر مرد برای نمایش «خدا درآلتونا حرف می‌زند» روی صحنه آمده بود در سخنانی گفت: بعد از ۳۸ سال اولین‌بار است كه برای گرفتن جایزه روی صحنه آمده‌ام. نزدیك ۶۰ بازیگر در میدان شوش پرورده‌ام. اما چند سال است مدیران ارشاد مرا به عنوان هنرمندی نق‌زن می‌شناسند، نق زدن من به خاطر تئاتر و جامعه‌ی تئاتری است.



او ادامه داد: دیگر از سیاسی بودن بدم می‌آید؛ اما نوشتن و كارگردانی را در تئاتر ترك می‌كنم كه این نوعی اعتراض است. اگر به بازی دعوتم كردند می‌آیم وگرنه آن را هم ترك می‌كنم و این جایزه را به سه بانو تقدیم می‌كنم همسرم، دختر بزرگم كه امسال حق او را در تئاتر و سینما خوردند و دختر دیگرم كه غم نبودنش در این كشور دلم را سوزانده است.



سیاوش طهمورث در بخش دیگری از این مراسم كه برای اهدای جایزه روی صحنه آمده بود،گفت:لعنت به این دل كه خانه‌ی عشق شد كه باعث شود،بهزاد فراهانی چنین سخنانی بگوید.عده‌ای ازدوستان رسانه خود را مجری تئاتر می‌دانند و عده‌ای هم خود را ناجی تئاتر،تئاتر ناجی و مجری نمی‌خواهد بلكه عشق می‌خواهد.سپس با پخش تصاویری مراسم بزرگداشت‌ها برگزار شد.



برای اولین بزرگداشت امیررضا كوهستانی از آتیلا پسیانی تقدیر كرد.

پسیانی در سخنانی گفت: بسیار خوشحالم كه این جایزه را از امیررضا گرفتم و تشكر می‌كنم از هنرمندانی مانند امیررضا كوهستانی، همایون غنی‌زاده، علی اصغر دشتی و جلال تهرانی و همین طور از كسانی كه با مخالفت‌هایشان با تئاتر تجربی ما را در این راه ثابت‌قدم كردند. خوشحالم كه امروز به تئاتر تجربی توجه می‌شود و جوانان خوبی داریم كه در این عرصه خوب كار می‌كنند و آینده برای آنان است.



در ادامه مریم معترف جایزه خود را از پری صابری گرفت و هادی نامور هنرمند پیشكسوت شهرستانی نیز توسط رضا صابری تقدیر شد.


همچنین اصغر همت مراسم بزرگداشت محمدرضا خاكی را برگزار كرد.همت با ابراز خرسندی از حضور دوباره‌ی داریوش فرهنگ در عرصه‌ی تئاتر گفت: ما بارها مسائلی را كه داریوش مطرح كرد تكرار كردیم و امیدواریم امروز به خاطر گُل روی داریوش فرهنگ این مسائل مورد توجه قرار بگیرد.



او همچنین خطاب به وزیر ارشاد گفت: در صحبت‌هایتان تئاتر برای همه را مطرح می‌كنید، آدم‌هایی داریم در تئاتر كه برای همه بشریت هستند از جمله مولیر و شكسپیر؛ اما می‌ترسم حرف‌های شما تفكراتی را برای برخی از مسئولان ایجاد كند.



همت در پایان سخنان خود خاكی را استادی نمونه توصیف كرد و گفت: وقتی كه سال ۵۳ با هم همكلاس شدیم می‌دانستم كه محمدرضا خاكی سال ۵۵ می‌تواند در تمام دانشگاه‌های امروزی ما درس بدهد.


بزرگداشت بهروز غریب‌پور آخرین بخش از مراسم‌های بزرگداشت بود. غریب‌پور توسط همسرش تقدیر شد.


غریب‌پور نیز در سخنان كوتاهی متذكر شد: در دوره‌ی مدیریت قبلی شهرداری تقاضای بازنشستگی از این نهاد را كردم. دوستان آنقدر ذوق زده شدند كه در حكم بازنشستگی من نوشتند كارمند متوفی؛ اما قالیباف كه مرد بزرگی است با دیدن این حكم گفته بود غریب‌پور زنده است و حالا من به آقای قالیباف و به آن مدیریت قبلی می‌گویم زنده هستم؛ حتی اگر مرده باشم.این مراسم در مدت زمان نزدیك به دو ساعت برگزار شد.



گرچه كارگردان مراسم از برگزیدگان و تقدیری‌ها خواسته بود،سخنی نگویند اما آنان سخنان كوتاهی را مطرح كردند.



هر یك از جوایز توسط یك تن از مسئولان یا هنرمندان اهدا شد.

دكتر علی‌منتظری،سیدمحمد حسینی،سیاوش طهمورث،محمدحسین ایمانی‌خوشخو،حسین پارسایی و... از جمله‌ اهداكنندگان جوایز این مراسم كه به برگزیدگان به بخش بین‌الملل جشنواره اختصاص داشت،بودند.



در این برنامه برخلاف روال مرسوم هیچ اعلامی درباره‌ی دبیر آینده‌ی جشنواره‌ی تئاتر فجر انجام نشد.

 

 

 

 


ویدیو مرتبط :
هشتمین جشنواره تئاتر دانشگاه آزاد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

گزارشی از جشنواره بین المللی تئاتر فجر



 

 

 

جشنواره در حالی آخرین روز اجراهای خود را سپری كرد، كه تماشاگران زیادی برای استقبال از اجراهای راهی سالن های نمایشی شده بودند.



تماشاخانه ایرانشهر نیز یكی از شلوغ ترین روزهای خود را به خاطر اجرای « میز» نمایشی از لهستانی ها پشت سر می گذاشت .به طوری كه تعداد زیادی از تمشاگران در دوسانس این نمایش پشت در ماندند .همچنین از نمایش «خدا در آلتونا حرف می زند» نوشته محمد ابراهیمیان به كارگردانی مسعود دلخواه نیز با وجود تأخیری بیش از نیم ساعتی كه در اغاز دو نوبت اجرای خود داشت اما با استقبال تماشاگران مواجه شد.



محبوبه بیات، بهزاد فراهانی ، كاظم بلوچی ، محمد ابراهیمیان و حمیدرضا هدایتی از جمله بازیگران اصلی این نمایش هستند كه قرار است پس از جشنواره نیز اجرای عمومی شود.



با پایان اجرای نمایش "من، یک، هر کسی" از کره جنوبی شب در تالار وحدت ، این تالار در اختیار گروه كارگردانی مراسم اختتامیه جشنواره كه قرار است امشب در این تالار برگزار شود، قرار گرفت.هرچند روز گذشته نمایش «گالیله » داریوش فرهنگ به دلیل مشكل شخصی كه برای یكی از بازیگرانش پیش آمد اجرا نشد و تعداد زیا دی از تماشاگران كه برای دیدن اولین اجرای این جشنواره راهی تئاتر شهر شدند ،مجبور شدند امروز ساعت ۴ به دیدن این اجرا بروند ، اما شب گذشته بازهم تئاتر شهر تماشاگران زیادی بودف جمعی از این تماشاگران برای دیدن نمایش "ایرج ‌راد" كه پس از ۱۵ سال دوری از عرصه كارگردانی ،نمایش "عیش و نیستی" را شب گذشته در تالار چهار سو اجرا كرد، آمده بودند.این نمایش با استقبال خوب تماشاگران روبرو شد، به طوری که علاوه بر پر بودن تمامی صندلی‌ها، راهروهای میان آن‌ها، طبقهٔ دوم تالار چهارسو و نیز سه ردیف روی زمین و جلوی صحنه نمایش مملو از تماشاگران بود.این نمایش از ۱۳ بهمن‌ماه ساعت ۱۸:۳۰ در تالار چهارسو اجرای عمومی می‌شود.



جمع دیگری از این مشتاقان برای دیدن نمایش «دوازده» منی‍‍ژه محامدی به تالرا سایه امده بودند.این در حالی است كه از از اجرای نمایش جوانمتر ها مانند«داستان یک پلکان»به کارگردانی رضا گوران هم در تالار قشقایی استقبال شد. در این نمایش بازیگرانی چون صابر ابر، مهدی پاکدل، بهناز جعفری و امیر رضا دلاوری ایفای نقش می كردند. حضور این چهره‌ها باعث استقبال گسترده تماشاگران از نمایش شد. «شام آخر» نمایش از یك كارگردان جوان دیگر ، محمدر ضا كوهستانی از قم بود كه روز گذشته در كارگاه نمایش اجرا شد.



«مهدی مكاری» مدیر تالار مولوی هم نمایش « شرق غزل» را در این تالار اجرا كرد و خانه نمایش اداره تئاتر میزبان نمایش « این عسل شهد گلی است خونین است» به كارگردانی محسن رنجبر به عنوان اثر برگزیده همایش سراسری آیین های عاشورایی شد.«موشه رو كی می خوره» از امیر مشهدی عباس نیز به عنوان نمایشی وی‍ه كودكان در تالار هنر اجرا شد و «نمایشی برای جشنواره» هم به كارگردانی مجتبی رستمی فر در تماشاخانه مهر حوزه هنری اجرا شد و«اپرای مولوی » به اجرای خود در تالار فردوسی ادامه داد.



اجرای خیابانی نمایش "عطر زمان" لهستان ها شب گذشته در اخرین اجرای خود پس از ۴ شب بازهم تماشاگر داشت و پاركینگ تالار وحدت با وجد سرمای هوا مملو از علاقمندان این نمایش شده بود.


به طوری سه ردیف مقابل هم برای دیدن این نمایش ایستاده بودند. . از اجرای پرفورمنس"سیب" به کارگردانی هادی کمالی مقدم در آخرین روز از جشنواره استقبال فراوانی شد. «حافظه خفاش» نمایشنامه ای از فریباثمر بود كه در آخرین روز جشنواره در بخش نمایشنامه خوانی رو خوانی شد و «دانزن» برشت به عنوان اثر رادیویی در تالار استاد انتظامی اجرا شد.