فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

برنده ها و بازنده های تلویزیون در نوروز93 (+تصاویر)



اخبار فرهنگی و هنری - برنده ها و بازنده های تلویزیون در نوروز 93

دست گذاشتن روی یکی دو برنامه، سریال، کارگردان، بازیگر و... معرفی آنها به عنوان برنده های مناسبت بزرگی مثل نوروز، کار راحتی نیست. بخش قابل توجهی از عوامل دست به دست هم داده بودند تا کارهای موفقی روانه آنتن کنند و اتفاقا خیلی هایشان هم موفق ظاهر شدند.

دست گذاشتن روی یکی دو برنامه، سریال، کارگردان، بازیگر و شبکه و معرفی آنها به عنوان برنده های مناسبت بزرگی مثل نوروز، کار راحتی نیست. بخش قابل توجهی از عوامل دست به دست هم داده بودند تا کارهای موفقی روانه آنتن کنند و اتفاقا خیلی هایشان هم موفق ظاهر شدند.

 

اعلام نام هشت برنده از بین موفق های نوروز 93، به معنی انکار زحمات سایرین نیست. قطعا برنامه هایی مثل «قند پهلو»، «کرکره»، «رادیوهفت» یا شبکه هایی مثل «نمایش» و ... به دلیل خوش ساخت بودن آثار و موفقیت در جذب مخاطب، می توانستند در جایگاه برنده ها قرار بگیرند اما طبیعتا تعداد کلمات و ستون های یک صفحه روزنامه محدود است و نمی تواند همه را در خودش جا دهد. در این بخش هشت برنده اصلی تلویزیون در ایام نوروز 93 را معرفی می کنیم.


برنده ها
بازیگر/ محسن تنابنده
سیروس مقدم همچنان مرد پیروز تلویزیون در سریال سازی است و همچنان می درخشد. او برنده اصلی رقابت نوروزی است اما این بار قصد داریم تا به جای او که همیشه پای ثابت برنده های ما بوده، یکی از ارکان اصلی پایتخت را به عنوان برنده نوروزی معرفی کنیم. محسن تنابنده مشاور، طراح قصه ها و بازیگر نقش نقی. او هم جزو همان دسته از بازیگران تئاتری است که توانست آرام آرام با بروز توانایی هایش خودش را به سینما و تلویزیون تحمیل کند.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 

تنابنده خیلی پیش تر از پخش فصل اول پایتخت به عنوان نویسنده و بازیگر در تلویزیون مطرح شد اما سکوی پرتابش همین پایخت بود که موجب شد تا عامه مردم دیگر او را کاملا بشناسند.
تنابنده با طراحی هوشمندانه شخصیت های سریال پایتخت در فصل اول و مشاوره صحیح به سیروس مقدم برای انتخاب بازیگران برای نقش هایی که طراحی کرده بوده، موجب پی ریزی سریالی شد که حالا بعد از گذشت چهار سال تبدیل به برندنوروزی تلویزیون شده است.


او پیش از پایتخت فیلمنامه سریال های مختلفی از جمله سریال موفق «پیامک از دیار باقی» را برای مقدم نوشته بود، و ترجیح داده بود در هیچ کدام از آنها بازی نداشته باشد اما در پایخت دل به دریا زد و نقش اول کار را خودش برداشت، شخصیتی که شاید جز خود تنابنده نمی توانست آن را چنین ماندگار کند.


البته اوج کار او به عنوان بازیگر در همین فصل سوم بود، در این فصل او نقی دیگری به مخاطب معرفی کرد، کاراکتری که حالا به واسطه بیکاری و افسردگی تبدیل به آدم خودخواه و حسودی شده که تحمل موفقیت دیگران را ندارد. گذشته از تغییر باورپذیر رفتار و سکنات نقی، تسلط تنابنده بر فنون کشتی و بازی بی نقصش در قالب یک کشتی گیر حرفه ای جلوی دوربین غیرقابل چشم پوشی است.


بازیگر/ هومن برق نورد
حاصل سال ها ممارست روی صحنه تئاتر حالا جواب می دهد. هومن برق نورد عید امسال «روزهای بد به در» را روی آنتن داشتت و یک تنه بار زیادی از جذابیت سریال را به دوش کشید. بازیگران زیادی هستند که بعد از موفقیت در یک نقش، همان تیپ را به اصطلاح «کپی پیست» می کنند اما برق نورد حواسش هست که اسیر تکرار نشود؛ برای همین موقع بازی در نقاشی مشابه، ریزه کاری هایی به آن اضافه می کند تا متمایز از تجربه های پیشین باشد.

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 
خاطرتان هست که او رمضان سال گذشته «دودکش» را روی آنتن داشتو اگر دیر می جنبید نقش او در آن سریال عینا در «روزهای بد به در» تکرار می شد اما با افزودن برخی ریزه کاری ها و در رأس آن جنباندن سر به شیوه عروسک های جلو ماشین! شخصیتی مجزا خلق کرد.


اصلا کمی به عقب تر برگردیم و کاراکترهای مهمی که این بازیگکر ایفاگرشان بوده را به یاد بیاورم: «اشک ها و لبخندها»، «ساختمان پزشکان»، «دزد و پلیس»، «دودکش» و حالا «روزهای بد به در». وجه مشترک همه این نقش ها آدمی جاهل مسلک و قلدر مآب است اما برق نورد هر کدام را با ظرافت از دیگری اجرا می کند؛ برای همین هر کدام ملاحت و جذابیت خاص خود را دارند. نقش هومن برق نورد در قست های ابتدایی «روزهای بد به در» یادآور کاراکترهایی مثل داود خطر و فیروز بود اما خیلی زود ذهن مخاطبان را به کاراکتری جدید عادت داد.

 

کارگردان/ مهران مدیری
«صبر کنین بهتر می شه». این تکیه کلام مهران مدیری برای پیگیران برنامه های آیتمی او جمله ای آشنا است؛ وقتی که وسط صحبت با مردم به یکباره قول می دهد که برنامه اش در آینده بهتر خواهد شد. معمولا یخ کارهای مدیری بعد از چند قسمت اول آب می شود و آن موقع است که جای خود را میان مردم باز می کند و حتی وارد فرهنگ شفاهی و گفتاری روزمره می شود. « شوخی کردم!» هم از این قاعده مستثنا نیست.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 
قسمت اول که به بازار آمد خیلی ها را راضی نکرد و برای علاقمندانه سینه چاکش خاطره بازی آیتم های سال های دور را داشت. این در شرایطی بود که با حجم تبلیغات سریال، خیلی ها منتظر اتفاقات ویژه بودند. در قسمت های بعد شخصیت ها کم کم جا افتادند و مدیری توانست بار دیگر مخاطبان همیشگی اش را به خرید اثر جدیدش ترغیب کند. در هفته های منتهی به پایانس ال، دو قسمت «اعتیاد» و «سلامت» حسابی گل کردند و پشت بند آن «نوروز» نشان از توانمندی بی چون و چرای مدیری و تیمش داشت.


کارگردان/ ایرج طهماسب
به رغم اینکه تا چند وقت قبل از شروع سال نو، خبرهای ضد و نقیض زیادی درباره حذف «کلاه قرمزی 93» از کندکتور نوروز شنیده می شد اما هیچ کدام از اینها باعث نشد که مجموعه امسال، نسبت به سال های قبل افت داشته باشد. ایرج طهماسب در «کلاه قرمزی 93»، کاملا سنگ تمام گذاشت و علاوه بر خلق شخصیت های جدید و جذاب، پای بازیگران مطرحی مختلفی مثل باران کوثری، شهاب حسینی، نگار جواهریان و ... را هم به آن باز کرد.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 

طهماسب با رونمایی از «بچه فامیل دور»، «دیوی» و «ببخشید»، نشان داد که حتی اگر بخواهد توانایی این را دارد که هر سال چندین و چند شخصیت عروسکی موفق به کاراکترهای قبلی اضافه کند و طوری برایشان قصه بچیند که آب از آب تکان نخورد.


طهماسب برای شخصیت های عروسکی قبلی اش هم برنامه ویژه تدارک دیده بود. «جیگر» و «گابی» که سال گذشته به اندازه کافی میان مخاطبان جا باز کرده بودند، امسال با تغییرات جالبی که در کاراکترهایشان به وجود آمد، توانستند خیلی بیشتر از قبل خودشان را نشان دهند.


مجری و کارگردان/ احسان علیخانی
احسان علیخانی از آن دست آدم هایی است که آهسته و پیوسته گام برمی دارندو با طمأنینه خودشان را در هر شغل و مسئولیتی که دارند اثبات می کنند.این تهیه کننده - مجری نوروز امسال هم توانست گوی سبقت را از رقیبان دیگر برباید و ویژه برنامه ای استاندارد برای سال تحویل روی آنتن شبکه سه بفرستد.

 علیخانی دو مولفه شاخص داردکه باعث شده برنامه هایش اسیر تکرار نشود؛ او سوژه هایش را خوب شکار می کند و به خوبی هم آن را پرورش می دهد. اهل مطالعه و پژوهش است و بر ریزه کاری های اجرا تسلط دارد. با انرژی است و سعی می کند روی مخ مخاطب راه نرود!


مقایسه کنید اجراهای اول او را با برنامه های اخیر. خیلی زود متوجه شد که در عین صمیمیت با مهمانان و مخاطبان برنامه، متانت و ادب را چاشنی اصلی کارش قرار دهد و از لوس بازی های معمول فاصله بگیرد. نوار موفقیت این مجری - تهیه کننده ادامه دارد و می توان از حالا مثل سال پیش نامش را در صدر نظرسنجی های مختلف دید.


کارگردان/ سعید آقاخانی
با ساخت «روزهای بد به در» نشان داد که موفقیت «دزد و پلیس» اتفاقی نبوده و اگر بخواهد می تواند سریال کمدی درجه یک بسازد. درست است که سریال نوروزی شبکه سه را نمی توان بهترین کار نوروزی تلویزیون به حساب آورد اما با قاطعیت باید گفت که بعد از «پایخت 3»، با اختلاف توانست «خوب، بد، زشت» و «ما فرشته نیستیم» را جا بگذارد.

  

   اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 

 البته بخش مهمی از این موفقیت را می توان به فیلمنامه خوب و حساب شده برزو نیک نژاد مرتبط دانست. آقاخانی با همراهی نیک نژاد، موفق شد «روزهای بد به در» را کاری در حال و هوای «دودکش» محمد حسین لطیفی یا حتی یک سر و گردن بالاتر از آن بسازد. کاملا مشخص است که آقاخانی بعد از شکست سریال رمضانی «خروس»، تصمیم قطعی اش را گرفته بود تا دور ساخت کارهایی در آ« حد را خط بکشد و استانداردهایش را بالاتر ببرد. البته در این موفقیت باید بازی خوب هومنبرق نورد را هم تاثیرگذار دانست.


شبکه / ورزش
اینکه شبکه ای تازه تاسیس باشد و به صورت دیجیتال قابل دریافت باشد و کلی مخاطب داشته باشد و باشدهای دیگر، دوبل موفقیت است. روزی که قرار بود شبکه ورزش بیاید خیلی ها معتقد بودند که با وجود شبکه سه نیازی به این شبکه نیست اما مسئولان آن با نیازسنجی و تولید برنامه های جذاب خیلی زود مخاطبان بسیاری را پای این شبکه نشاندند.


نوروز 93 هم شبکه ورزش نه تنها از شبکه های سراسری عقب نماند که با تغییر کنداکتور عادی و تهیه کنداکتوری ویژه نوروز، با قدرت به کارش ادامه داد. اهمیت این کار وقتی عیان می شود که بدانیم دیگر شبکه های دیجیتالی برای نوروز چیز تازه ای در چنته نداشتند و کلا بی خیال نوروز شده بودند.
شبکه ورزش خیلی خوب جای شبکه سه را که به خاطر فشردگی ویژه برنامه ها امکان پخش زنده بسیاری از مسابقات فوتبال را نداشت پر کرد. در کنار آن چندین مستند و برنامه ترکیبی جذاب تهیه شده بود که باعث شدند آنتن این شبکه شادابی و طراوت دو چندانی داشته باشد.


شبکه/ پویا
شبکه پویا با اینکه در طول سال گذشته، آنطور که باید به عنوان شبکه ای تخصصی کارتون، عملکرد موفقی نداشت اما در تعطیلات نوروز، به نسبت خوب ظاهر شد. پخش کارتون های جدید دنیا و سریال های مختلفی مثل «پاندای کونگفوکار» و «اژدهاسواران» باعث شد این شبکه به یکی از اولویت های کودکان و نوجوانان در ایام نوروز تبدیل شود.


درست است که کارتون های جدیدی مثل «دانشگاه هیولاها»، «من شگفت انگیز 2»، «ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی 2»، «بال ها»، «هواپیماها» و ... نوروز امسال از شبکه های مختلف روی آنتن رفت اما نمی توان این نکته را نادیده گرفت که متولی اصلی پخش این فیلم ها از تلویزیون، شبکه پویا بود.
این شبکه علاوه بر پخش کارتون های جدید، گرافیک اعلام برنامه و تیزرهایش را هم تغییر داد و خیلی بیشتر به حال و هوای شبکه ای مخصوص کودکان نزدیک شد. به هر حال امیدواریم این شبکه بعد از تعطیلات نوروز هم با همین انرژی به کارش ادامه دهد و برای هزارمین بار سراغ پخش کارتون هایی مثل «ماداگاسکار» و «عصر یخبندان» نرود!


هشت بازنده تلویزیون در نوروز 93؛ از امین حیایی تا جواد خیابانی

تلخکامان اول سال
بازیگرن، کارگردان ها، برنامه سازان و مدیران شبکه های مختلف در چند بازه زمانی فرصت مناسبی برای عرض اندام و به رخ کشیدن قدرت خود دارندتا نشان بدهند«چند مرده حلاج هستند». نوروز گل سرسبد این موقعیت ناب است؛ هم حال مردم خوب است و هم دست برنامه سازان طبق یک قانوننوشته، بازتر. با اینحال تعداد اندکی هستند که از شرایط پیش رو بهترین بهره و استفاده را می برند.

 

چند سالی است شبکه ها از یک مدل ثابت پیروی می کنند؛ اول ویژه برنامه سال نو تحویل مخاطبان می دهند و بعد هم فیلم و سریال و برنامه های سرگرم کننده. هر سال هم دایره رقابت فشرده تر می شود و اگر کسی دیر بجنبد حریف داخلی و احیانا خارجی جای او را به راحتی می گیرد. تلویزیون در نوروز 93 بازنده کم نداشت. در میان تعداد نسبتا زیاد بازنده ها هشت بازنده اصلی را مرور می کنیم. شاید اینها با برنامه ریزی و دقت نظر بیشتر می توانستند برنده لقب گیرند یا حداقل برچسب بازنده نخورند.


بازنده ها
بازیگر/ امین حیایی
زمانی که اعلام شد امین حیایی قرار است در سریال نوروزی منوچهر هادی بازی کند، اولین نکته ای که به ذهن همه رسید این بود که حیایی بعد از مدت ها می خواهد کاری جدید از خودش به نمایش بگذارد. مخاطبان، هم به توانایی هادی ایمان داشتند هم حیایی را به عنوان بازیگری موفق می شناختند، بنابراین مطمئن بودند که نقش حیایی، چیزی فراتر از کارهایی خواهد شد که این اواخر از خودش به نمایش گذاشته. با اینحال اما نقش «بهادر» سریال «خوب، بد، زشت»، چیزی نبود که بتوان آن را اتفاق مهمی در کارنامه کاری حیایی به حساب آورد.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 

حیایی در این سریال یک بار دیگر در مسیر کاراکتر تکراری قبلی اش حرکت کرد؛ کاراکتر یک لات جنوب شهری و غیرتی که در «کما»، «مهمان»، «شیش و بش» و «ساخت ایران» تکرارش کرده بود. نقش بهادر، هیچ ویژگی اضافه تری نسبت به کارهای قبلی نداشت و کاملا مشخص بود که نه خودش، نه هادی، زمان زیادی برای شخصیت پردازی آن صرف نکرده اند.


«خوب، بد، زشت» اولین سریال مناسبتی و روتین حیایی بود و او این موقعیت را داشت تا بار دیگر با درخشش در این سریال خودش را به روزهای اوج برگرداند اما با این وجود از این موقعیت طلایی کمترین استفاده ممکن را کرد و راحت ترین راه را برای بازی کردن در این سریال انتخاب کرد؛ یعنی کپی پیست کارهای قبلی!


حیایی قبل از نوروز در پاسخ به این سوال که چرا دوباره می خواهد همان نقش را یک بار دیگر تکرار کند گفته بود که مردم این نقش را دوست دارند و او را به سمت بازی در آن سوق می دهند! اما عدم توفیق این سریال نشان داد که حیایی سخت در اشتباه است.


کارشناس/ جواد خیابانی
جای برنامه ای مثل «آقای گزارشگر» در تلویزیون ما خالی بود. این برنامه اقتباسی به خاطر خیل علاقمندان به فوتبال و گزارشگری خیلی خوب گرفت. بیست هزار شرکت کننده آمار کمی نیست و نشان می دهد این برنامه سرگرم کننده به مرور می تواند جای خود را بیش از این که هست باز کند.


به عنوان تجربه اول می توان از نقاط ضعف «آقای گزارشگر» چشم پوشید و امیدوار بود در آینده سر و شکلی حرفه ای و جذاب تر به خود بگیرد. آنچه پاشنه آشیل برنامه شده چگونگی برخورد کارشناسان برنامه با شرکت کنندگان است تا جایی که صدای اعتراض بسیاری از کاربران اینترنتی را خیلی زود درآورد.


جواد خیابانی و مزدک میرزایی رأس هرم انتقادها هستند و محور اصلی یادآور این مثل قدیمی است: «تو که لالایی بلدی چرا خوابت نمی بره؟!» چند کامنت کاربران کافه سینما موید این نکته است: «بابا این خیابانی خودش دوباره باس بیاد پشت این میز تست بده ...»، «داوران فقط نشسته اند تا عقده های خود رو سر شرکت کنندگان خالی کنند تا احساس بزرگی بهشون دست بده»، «خیابانی همچین نقد می کنه آدم فکر می کنه جان چمپیون گزارشگر لیگ برتره انگلیسه!»، «آقای خیابانی انگار بهترین گزارشگر جهان هستند و همه رو از بالا نگاه می کنن. کلا مسابقه ضعیفه، داورا هم به فکر خودشون هستند که کس دیگری جای اونارو نگیره»، «خیلی هاشون از مزدک میرزایی بهتر گزارش میکردن».


کارگردان / منوچهر هادی
نام کلیشه ای «خوب، بد، زشت» خیلی زود کار خودش را کرد! سریال منوچهر هادی یکی از امیدهای تلویزیون در نوروز 93 بود اما این بار حاصل دستپخت هادی نشانی از «خداحافظ بچه» نداشت. او رمضان دو سال پیش با سریالش نشان داده بود که رگ مخاطب دستش است و می تواند قصه ای معمولی را جذاب تعریف کند اما «خوب، بد، زشت» بسیار پایین تر از حد انتظار بود و بعد از چند قسمت آب پاکی را روی دست مخاطبان ریخت.


قصه تکراری و تیپ های آشنا به همراه کندی روایت، سریال هادی را خیلی زود تبدیل به زنگ تفریح کرد و حکم تنفس میان سریال شبکه سه و یک یعنی «روزهای بد به در» و «پایتخت 3» را داشت. هادی کارگردان توانایی است که هم در تله فیلم و هم در سینما کارهای درخوری تولید کرده و امید می رفت عید امسال اثری شایسته روانه آنتن کند. این بار او موفق نبود همانطور که فیلمش «زندگی جای دیگری است» در جشنواره نتوانست آنچنان مورد توجه قرار گیرد.


مجری و کارگردان/ اشکان خطیبی
اشکان خطیبی علاقه زیادی به تجربه های متفاوت دارد. برای همین در کنار بازیگری گاهی به موسیقی و اجرا هم سرک می کشد. او بعد از تجربه اجرا در برنامه هایی مثل «خانه ای با طرح نو» و «گپ» فرصت مناسبی داشت تا از آنتن شبکه یک و ویژه برنامه سال تحویل آن گل طلایی را بزند و نشان دهد در حیطه اجرا و برنامه سازی هم به اندازه بازیگری جلوی دوربین و روی صحنه تئاتر توانمند است.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 
این اتفاق رخ نداد و خطیبی یکی از بدترین ویژه برنامه های سال تحویل را روی آنتن برد. او نه در اجرا موفق عمل کرد و نه برنامه اش جذابیت لازم را برای تماشا داشت. «سیب طلایی» رقبای قدرتمندی مثل احسان علیخانی و زوج حسنی - نامداری را در کنار خود داشت و به راحتی قافیه را به آنها باخت.
علاوه بر اجرای ضعیف، خطیبی آسی برای رو کردن نداشت و در میان ستاره های شبکه های دیگر برنامه اش خشک و بدون هیجان روی آنتن می رفت. حتی حضور بازیگر طنازی چون اکبر عبدی به خاطر بدسلیقگی در گفتگو با او نتوانست برنامه را نجات دهد.


تهیه کننده/ عباس اکبری
در نیمه اول تعطیلات نوروزی تله فیلمی با عنوان «دکتر سه سوت» به کارگردانی کاظم راست گفتار و تهیه کنندگی عباس اکبری از شبکه یک پخش شد؛ فیلمی که در یک جمله می توان گفت، چیزی فراتر از همین کمدی های شونه تخم مرغی نبود.


ساخت فیلمی با این مختصات از کاظم راست گفتار با توجه به کارنامه اش در سینما و شبکه خانگی چندان بعید نبود اما نکته قابل توجه تهیه این اثر توسط عباس اکبری بود. اینکه یک مدرس فیلمنامه نویسی و مولف چندین کتاب معتبر در عرصه فیلمنامه نویسی، تن به تهیه فیلم با چنین فیلمنامه ای داده کافی است تا او به راحتی در زمره بازندگان نوروزی قرار بگیرد.
ماجرا زمانی تراژیک تر می شود که او با چنین سلیقه ای به مدتت چند سال مدیر گروه حماسه و دفاع شبکه یک بودو بعدها توسط مدیر وقت شبکه علیرضا برازش به مدیریت گروه فیل و سریال این شبکه هم منصوب می شود.


کارگردان/ فلورا سام
فلورا سام که چند ماه پیش با ساخت سریال «باغ سرهنگ»، وجهه دیگری از کارگردانی خودش را به نمایش گذاشت و به موفقیت چشمگیری دست پیدا کرد، در «ما فرشته نیستیم» نتوانست آن موفقیت را تکرار کند. این مجموعه با اینکه به دلیل استفاده از بازیگران خوبی مثل محمدرضا شریفی نیا، گوهر خیراندیش، برزو ارجمند و .... می توانست به کاری درجه یک تبدیل شود اما به دلیل تکراری بودن موقعیت ها، پرداخت نامناسب قصه، نداشتن جذابیت و ... ناموفق ظاه شد.

 

اخبار,اخبار فرهنگی,سریال های نوروزی

 
در واقع کل داستان این سریال را می شد در یک تله فیلم جا داد و اصلا نیازی به کش دادن قصه آن در 15 قسمت نبود. فلورا سام که سال های گذشته در هیچ کدام از مجموعه های «ناز و نیاز»، «راز پنهان» و «بی قرار» به عنوان کارگردان، موفق ظاهر نشده بود، بعد از کارگردانی «باغ سرهنگ»، توقع ها را از خودش بالا برد. همه منتظر بودند تا موفقیت این کار کمدی، باز هم در کارنامه او تکرار شود اما در «ما فرشته نیستیم» عملا چنین اتفاقی نیفتاد.


برنامه/ برنامه کودک شبکه دو
زمانی که شبکه یک، برنامه کودک را از کنداکتور روزانه و ایام تعطیلش حذف کرد قرار بود با راصلی پخش کارتون به دوش شبکه دوباشد. بنابراین انتظار خیلی بیشتری از این شبکه وجود داشت، درست است که گروه کودک و نوجوان این شبکه در ساخت «کلاه قرمزی» 93» خیلی موفق ظاهر شد اما رسالتش را در پخش کارتون و برنامه های جذاب کودک، کاملا نادیده گرفت.


این شبکه بدون اینکه کمترین نوآوری در پخش کارتون داشته باشد، کارتون های پخش شده در شبکه پویا را عینا تکرار کرد. گروه کودک شبکه دو با اینکه می توانست از کارگردان های حرفه ای کودک استفاده کند و سریال های مختلفی برای کودکان بسازد اما چنین اقدامی انجام نداد. شبکه دو حتی می توانست از میان فیلم ها و سریال های کودک و نوجوان روز دنیا هم برای این ایام دست به انتخاب بزند؛ فیلم ها و سریال هاییکه صرفا برای گروه سنتی کودک و نوجوان ساخته شده اند و به لحاظ فرهنگی هم مشکلی برای پخش شان وجود ندارد.


شبکه / تماشا
شبکه تماشا استاد از بین بردن فرصت های خوب و درجه یک است. بعد از موقعیت های نوروز و رمضان سال گذشته، نوروز امسال هم یک بار دیگر فرصت را از دست داد. این شبکه می توانست با پخش سریال های نوروزی نوستالژیک دهه های قبل، حال و هوای نوروزی بیشتری پیدا کند نه اینکه دست روی سریال های ناموفق نوروزی یکی دوسال اخیر بگذارد.


سریال «هفت سین» که شبکه تماشا در کنداکتور نوروزی اش قرار داد، نوروز سال گذشته از شبکه تهران پخش شد و اقبال خوبی هم به دست نیاورد. اتفاقا خود شبکه تماشا هم همان ایام نوروز، همزمان با شبکه تهران، بازپخشش را روی آنتن می برد.

 

سریال «دست بالای دست» هم نوروز دو سال پیش از شبکه سه پخش شد و همان موقع هم در جایگاه آخر جدول نظرسنجی سریال های نوروز قرار گرفت. شبکه تماشا علاوه بر اینها «مدار صفر درجه» را هم در کنداکتور نوروزی قرار داد؛ سریالیکه اصلا ارتباطی به حال و هوای نوروز نداشت.

اخبار فرهنگی  و هنری - روزنامه هفت صبح ، برترین ها


ویدیو مرتبط :
برنده ی بازی یا بازنده؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چهره های برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92



 اگر برنامه های نوروزی امسال را با سال گذشته در دو کفه ترازو قرار دهیم، حتی در بدبینانه ترین حالت ممکن هم به این نتیجه می رسیم که تلویزیون عملا امسال یک قدم به جلو برداشته بود. چهار سریال نوروزی امسال، هر چقدر هم که ضعف داشته باشند اصلا با کیفیت پایین کارهای سال گذشته مثل «سیر و سرکه»، «دست بالای دست»، «فراموشی»، «لبخند بی لهجه» و «کسی خوابه؟»، قابل مقایسه نیستند.
شبکه های دیجیتال مثل ورزش، نمایش، تماشا، پویا و حتی مستند هم امسال به کمک تلویزیون آمدند و شاید یکی از دلایل اصلی موفقیت آن بودند. تلویزیون با پخش سریال های خارجی مثل «هیچکاک»، «لئوناردو» و «پوآرو» هم یک قدم رو به جلو برداشت و برخی از فیلم های سینمایی روز دنیا را برای اولین بار روی آنتن برد.
در این حرکت به نسبت رو به جلوی تلویزیون، برخی از برنامه ها، کارگردان ها، بازیگران، مجری ها، شبکه ها و ... بهتر از سایرین وارد عمل شدند و یک جورهایی ضعف بازنده ها را هم جبران کردند. در این بخش هشت برنده اصلی تلویزیون در ایام نوروز را به انتخاب هفت صبح معرفی می کنیم. البته قطعا تعداد برنده ها بیشتر از اینهاست.
برنده ها
1. ایرج طهماسب
ایرج طهماسب را در یک کلمه باید برنده اصلی نوروز 92 معرفی کرد. طهماسب طبق انتظار مخاطبان، برای «کلاه قرمزی 92» هم سنگ تمام گذاشت. با اینکه عروسک های جدید این مجموعه مثل «گابی» و «دختر همسایه»، کاراکترهای به نسبت موفقی نبودند و نتوانستند میان طرفدار پروپاقرصی میان مخاطبان پیدا کنند اما کل مجموعه، به لحاظ داستان پردازی و خلق آیتم های مختلف، چند پله جلوتر از سال گذشته بود.
تبدیل شدن ببعی به یک استاد تمام عیار زبان انگلیسی، صحبت های عاشقانه فامیل دور با دوره، کاپوچینو خوردن خانم بزرگ و عروسی اش با دوست آقای همساده، رژیم گرفتن گابی و خلاصه هزار و یک جور ایده ریز و درشت طهماسب و جبلی باعث شد تا حتی حضور مهناز افشار، طناز طباطبایی و رامبد جوان هم چندان به نظر نیاید و حتی میان جذابیت های سایر کاراکترهای عروسکی گم شود.

  برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

 طهماسب حتی پای مسائل مختلف اقتصادی را هم به برنامه اش باز کرد و به صورت ضمنی نسبت به مشکلات مالی مردم هم گله کرد. او با قرار دادن تکیه کلام «دست و جیغ و هورا» در دیالوگ های دختر همسایه، چندین بار نسبت به شیوه اجرای برنامه های مختلف کودکان مثل برنامه مجید قناد و پورنگ هم انتقاد کرد. طهماسب با همکاری دوست همیشگی اش حمید جبلی نشان داد هنوز هم می شود به ساخت برنامه ای خوش ساخت در تلویزیون امید داشت.
2. عادل فردوسی پور
کمتر آدم موفقی را می توانید پیدا کنید که باهوش نباشد، قطعا اگر عادل فردوسی پور را هم آدم موفقی بدانیم باید اذعان کنیم او هوش بسیار بالایی دارد. دعوت از مهدی مهدوی کیا به عنوان یکی از بهترین بازیکنان تاریخ فوتبال ایران در آخرین نود سال 91 و اعلام خداحافظی رسمی اش از فوتبال با حضور در این برنامه و آن اشک ها و صحبت ها در کنار آیتم هایی بسیار جذاب آخرین برنامه نود را تبدیل به یکی از ماندگارترین برنامه های چند سال اخیر نود کرد.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

  تاثیر این برنامه به اندازه ای بود که تا چند روز صحبت های مهدوی کیا و یحیی گل محمدی نقل محافل فوتبالی و حتی غیرفوتبالی شده بود. هر چند فردوسی پور در دو سال گذشته هم با دعوت از بازیگران برنامه آخر سال نود را به نقطه عطفی تبدیل کرده بود.
3. هنگامه مفید
هنگامه مفید که تا به حال همیشه به عنوان نویسنده، شاعر و صداپیشه کارهای عروسکی مثل «خونه مادر بزرگه»، «ماجراهای تقی جان»، «السون و ولسون»، «گنجشکک اشی مشی» و ... برای مخاطبان تلویزیونی آشنا بود این بار برای اولین بار در تلویزیون به عنوان بازیگر ظاهر شد. مفید در اولین بازی تلویزیونی اش، خیلی خوب در نقش «برف پری» سریال «آب پریا» قرار گرفت.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

  این بازیگر 56 ساله، کاراکتر یک خواهر بزرگتر چندصد ساله، غرغر و در عین حال مهربان و دلسوز را دقیقا همانطوری که انتظار می رفت درآورده بود و هیچ جای بازی اش نمی لنگید. ضمن اینکه شعرهای متن این مجموعه را هم او با همراهی راضیه برومند و گیتی مرتضوی نوشته بود.
4. احسان علیخانی
حالا می شود خیالمان راحت باشد که یک مجری درست و حسابی در تلویزیون داریم و باید دید تلویزیون از این داشته اش که حاصل چندین سال آزمون و خطاست چگونه در آینده استفاده خواهد کرد. احسان علیخانی با ویژه برنامه نوروز امسالش در شبکه دو نشان داد که به پختگی کامل رسیده، او از صرفا مجری بودن (که در بسیاری از مجری های تلویزیون دیده می شود) تبدیل به یک برنامه ساز خوب شده است. این را از آیتم های ویژه برنامه نوروزش می توان فهمید.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

از طرفی علیخانی به این قدرت رسیده که دیگر برنامه اش وابسته به حضور ستاره ها نباشد. یعنی نوع اجرا و ساخت برنامه های او در این چند وقت نشان داده اگر حتی یک ستاره مطرح هم به برنامه او نیاید باز هم می تواند با انتخاب درست میهمان و ساخت آیتم های خوب، برنامه اش را سرپا نگه دارد.
حتی طرز حرف زدن علیخانی با دوربین و میهمان های برنامه اش هم با پیشرفت محسوسی مواجه شده به گونه ای که هم حرفی که دوست دارد را می زند و هم به گونه ای آن حرف را می زند که با خط قرمزهای تلویزیون به مشکل برنخورد. البته اینها حاصل یک برنامه دو دو برنامه نیست و این مجری جوان با پشت سر گذاشتن مراحل زیادی به پختگی کنونی رسیده و به همین دلیل هم علیخانی و هم تلویزیون باید حواسشان را بیشتر جمع کنند که این روند رو به جلو همچنان ادامه داشته باشد.
5. شبکه چهار
همانقدر که ساخت برنامه و سریال داخلی می تواند جذابیت های یک شبکه را بالا ببرد به همان اندازه سلیقه درست و مناسب در انتخاب محصولات خارجی هم می تواند یک شبکه را برای مخاطب جذاب و دیدنی کند. کاری که امسال شبکه چهار به خوبی از عهده آن برآمد. از یک طرف محمد حمیدی مقدم تهیه کننده مستند چهار با انتخاب یکسری از بهترین مستندهای جهان علاقمندان به مستند را راضی کرد و از طرفی فیلم های سینمایی انتخاب شده برای پخش از این شبکه هم یا آثار موفق و البته خاص سینمای جهان بودند یا فیلم های موفق بومی. تامین برنامه شبکه چهار هم با پخش دو سریال خارجی «لئوناردو» و «آلفرد هیچکاک تقدیم می کند» به خوبی مسیر دیگر گروه ها در شبکه چهار را ادامه داد.
6. شبکه ورزش
در زمانی که شاید همه تصور می کردند شبکه ورزش برنامه خاصی برای نرووز نداشته باشد اما این شبکه خیلی ها را غافلگیر کرد. اگر عشق فوتبال و خیلی ورزش های دیگر هستید و دیدن شبکه ورزش در ایام نوروز را از دست دادید می توانید افسوس بخورید. یکسری مستندهای دیدنی و آیتم های جذاب ورزشی در ایام نوروز از شبکه ورزش پخ شد.
مستندها و آیتم هایی که بیشتر دل هواداران طرفدار فوتبال و به خصوص فوتبال سطح اول جهان را می برد. هر چند شاید از عمر این شبکه بیش از اینها گذشته بود به تعداد این مستندها و آیتم ها می توانستیم انتقاد کنیم اما با وضعیت کنونی، شبکه ورزش در ایام نوروز را می توان شبکه موفقی در جذب مخاطبان ورزش دوست بدانیم.
7. با کی بریم سیزده به در
بعد از برنامه «سین مثل سریال» در ایام نوروز برنامه ای از شبکه یک پخش شد به نام «با کی بریم سیزده به در» برنامه ای که شاید اگر تبلیغ بیشتری برایش می شد و ساعت پخش مناسبتری در اختیارش قرار می گرفت می توانست خیلی بیشتر به چشم بیاید. در این برنامه چند جوان دور هم جمع شده و ایده های خلاقانه ای برای مصاحبه با ستاره های سینما و تلویزیون پیدا و آن را اجرا کردند.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

  این برنامه را حامد جوادزاده تهیه کرده و عبدالله روا هم اجرای آن را به عهده داشته. هر چند روا تازه شروع مسیرش است و قطعا اجرایش ایرادات گل درشتی داشت اما با توجه به انرژی و حس سمپاتیکی که دارد اگر تلاش کند اجرایش را پخته تر کند می توان به آینده اش امیدوار بود.
8. شبکه یک
شبکه یک در نوروز 92، یکی از بهترین و پربارترین کنداکتورها را داشت. جدای از انتخاب و پخش سریال «پایتخت 2» که در بیشتر نظرسنجی ها عنوان بهترین سریال نوروزی را به خود اختصاص داد، از نظر پخش برنامه ها و فیلم های سینمایی هم موفق عمل کرد. این شبکه، فیلم های سینمایی اش را در قالب برنامه ای به اسم «سینما 1» روی آنتن برد و فیلم های جدید و مطرح خارجی و تله فیلم های به نسبت خوبی در این ایام پخش کرد.
«سین مثل سریال» و «با کی بریم سیزده به در» هم از دیگر برنامه های جذاب این شبکه در ایام نوروز بود. به طور کلی، به لحاظ پربار بودن کنداکتور و نوع انتخاب ها می شود آن را در جمع برنده ها قرار داد.
در بازار داغ تولیدات خوب و حرکت به نسبت رو به جلوی تلویزیون، برنامه ها، مجری ها، کارگردان ها، مراکز و فیلم هایی هم بودند که خواسته یا ناخواسته کاملا برخلاف انتظار عمل کردند. از آنجا که قرار است هرگونه قضاوت راجع به بدی و خوبی سریال ها را به بعد از مشخص شدن نتیجه نظرسنجی روزنامه موکول کنیم، در معرفی بازنده ها، بدترین سریال از دیدگاه هفت صبح را اعلام نمی کنیم.
با اینحال اما عملکرد برخی از کارگردان ها و مراکز تولید سریال تا حدی منفی بود که نمی شود به این راحتی از کنارشان گذشت. قطعا شبکه های مختلف تلویزیون به نظر تک تک شما هم نقاط ضعف بسیاری داشته که شاید الان در این پرونده گنجانده نشده.
با این حال هفت صبح سعی کرده از میان ضعیف ها به موضع گیری نسبت به ضعف ترین ها بسنده کند و قضاوت راجع به سایرین به خصوص سریال ها را به عهده خودتان بگذارد. در این بخش هشت بازنده اصلی تلویزیون در نوروز 92 را معرفی می کنیم.
بازنده ها
1. داریوش فرهنگ
شاید این اشتباه استراتژیک داریوش فرهنگ بود که قبل از پخش سریال «همه فرزندان من» در ایام نوروز و در زمان ساخت سریال شروع به تعریف و تمجید از سریال به نمایش درنیامده اش کرد و انتظار مخاطب را بالا برد. فرهنگ حتی در گفت و گویی اعلام کرده بود «همه فرزندان من» نسخه به روز شده «سلطان و شبان» است.
اما با پخش سریال عملا این اتفاق رخ نداد تا باز هم این نظریه بیشتر اثبات شود که بسیاری از کارگردانان دهه 60 و 70 تلویزیون این روزها از درک سلیقه روز مردم عاجزند. مهمترین نقطه ضعف سریال فرهنگ فیلمنامه است. شخصیت هایی که مخاطب نمی تواند با آنها همذات پنداری کند و بین کمیک بودن و جدی بودن درمانده اند. از طرفی گره های داستان به ساده ترین شکل انداخته و ساده تر از آن باز می شود.
تاکید فرهنگ برای نشان دادن تفاوت فرهنگی و فاصله نسل ها به سطحی ترین شکل ممکن نشان داده شده، آدم ها هم خوب و بد، صفر هستند. ریتم کندو رنگ آمیزی ضعیف قاب ها (با توجه به رنگ بندی بسیار خوب شهر کاشان) از دیگر نقاط ضعف سریال فرهنگ بودند.
سازنده سریال های موفقی چون «سلطان و شبان»، «تولدی دیگر» و «طلسم شدگان» با سریال «همه فرزندان من» که اولین تجربه ساخت سریال مناسبتی اش بود، نشان داد نزدیک به 10 سال سریال نساختن به عدم شناخت او از سلایق امروز مردم منجر شده و اثر منفی زیادی روی کیفیت کارش گذاشته است.
2. فیتیله عیدا تعطیله
برنامه «فیتیله عیدا تعطیله» که قرار بود بعد از ماه ها تعطیلی، با دست بسیار پر و ساختاری کاملا متفاوت و جذاب به میدان بیاید، عملا در برنامه نوروزی اش به هیچ کدام از وعده هایش عمل نکرد. این برنامه بیشتر از همه چیز به محلی برای تبلیغات گل درشت زر ماکارون تبدیل شد.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

بعضی وقت ها این تبلیغات تا جایی بود که سه بازیگر اصلی برنامه، نزدیک به 10 دقیقه راجع به این محصول شعر می خواندند و بعد از آن چند دقیقه ای هم راجع به خواص آن حرف می زدند. «فیتیله عیدا تعطیله» از نظر ساختار و دکور برنامه هم تغییر چندانی نداشت. به هر حال گویا قرار است از این به بعد برنامه مجید قناد از باکس جمعه صبح های شبکه دو حذف شود و عمو فیتیله ای ها با همین برنامه جای آن را پر کنند.
3. خنده بازار
خنده بازاری ها را باید استاد تلف کردن ایده های خوب دانست. انصافا ایده هایی که مجموعه طنز «خنده بازار» دارد ایده های بسیار خوبی است، اما متاسفانه سطح بسیار پایین فیلمنامه و عدم طنازی بازیگران این مجموعه (که می توانست خلأ یک فیلمنامه خوب را پر کند) باعث تلف شدن مداوم ایده های اولیه این برناتمه می شود.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

 در سری نوروزی این مجموعه که اتفاقا بعد از مدت ها توانسته بود در کنداکتور، ساعت پخش منظمی داشته باشد بازیگران به بیشترین حد بی نظمی رسیدندن و دیالوگ ها هم نمی توانست خنده مخاطبان را به همراه داشته باشد. خنده بازار پس از سری اولش که بسیار موفق بود هر چه جلوتر می رود از کیفیت اولیه اش کاسته می شود و این مسئله در ویژه برنامه نوروزی خیلی بیشتر به چشم آمد.
4. علی ضیا
علی ضیا از نظر ظاهری استایل یک مجری خوب را دارد، بیان خوبی هم دارد و می تواند به عنوان یک مجری برای مخاطب جذابیت داشته باشد اما نکته اینجاست که یکسری ایرادات فنی در کار او باعث می شود وقتی در مسیر یک کار سنگین قرار می گیرد نتواند گلیمش را به خوبی از آب بیرون بکشد. یکی از این ایرادها عدم مدیریت او در اداره میهمانان برنامه اش است.
 ایرادی که در ویژه برنامه نوروز امسال گریبان او را گرفت. دو نیمه سیب (ویژه برنامه نوروزی شبکه سه) میهمانان ویژه بسیار خوب و سرشناسی داشت اما عدم مدیریت ضیا باعث تلف شدن بسیاری از این میهمانان شد. تعدد میهمان ها به اندازه ای بود که عملا هیچ بحث جذابی درنگرفت و ضیا هم بیشتر در حکم فردی که با میهمان ها سلام و خداحافظی می کند در برنامه نقش آفرین بود.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

 حضور بسیاری از میهمانان برنامه با خانواده هایشان از جمله وحید شمسایی و پژمان بازغی می توانست باعث شود که محتوای برنامه ای که ضیا اجرا می کند چند پله بالا برود اما عملا این اتفاق رخ نداد. از طرف دیگر ضیا هنوز به اندازه فرزاد حسنی و احسان علیخانی این موضوع را متوجه نشده که در یک چنین برنامه هایی مجری و صحبت هایی که با میهمانان می کند باید برگ برنده ماجرا باشد نه صرفا حضور یک قطار میهمان سرشناس؛ میهمانانی که فقط آمدند و رفتند. بی شک او بازنده نوروز است چرا که انتظاری که از او می رود بیشتر از خیلی هاست.
5. جواد خیابانی
شاید دلیل اصلی بازنده اعلام کردن جواد خیابانی گزارش فوتبالدستی او در ویژه برنامه عید شبکه سه سیما باشد. خیابانی در این گزارش نمایشی که بین ستاره های ورزش و سینما و تلویزیون برگزار شد خیلی ماجرا را جدی گرفته بود و از طرفی هم می خواست وجه طنازانه خود را هم حفظ کند. اما ترکیب این دو اتفاق، اصلا جالب درنیامد.

   برنده و بازنده تلویزیون در نوروز 92

 جالب اینجاست که جای فردوسی پور، سامان گوران گزارش می کرد ولی خیابانی شخصا این کار را برعهده گرفت. در کنار همه اینها گزارش تنها بازی تیم ملی ایران در مقابل کویت هم به خیابانی سپرده شد و او هم با گفتن جملاتی چون: «کویت نزدیک خرمشهر و آبادان، شجاعی با اینکه گچسارانیه ولی با لباس صنعت نفت بازی کرده.» یا «گل برای ایران! توپ گل شد اما به تور نخورد» از خجالت فوتبال دوستان درآمد.
6. تله فیلم های شبکه های مختلف
با اینکه شبکه یک و نمایش امسال عزمشان را جزم کردند و فیلم های سینمایی خوبی روی آنتن بردند اما تلویزیون عملا در این ایام، تله فیلم های خوبی در چنته نداشت. از میان تمام فیلم های تلویزیونی که از شبکه های مختلف سیما روی آنتن رفت شاید به زور بشود چند نمونه خوب پیدا کرد.
 غیر از تله فیلم «راه و رسم سفر» که حمید نعمت الله آن را در ادامه «بیا از گذشته حرف بزنیم» ساخته بود و «آخرین روز سال» منوچهر هادی و چند نمونه انگشت شمار دیگر، شبکه های مختلف تلویزیون نوروز امسال هیچ تله فیلم جدیدو قابل توجهی نداشتند. در واقع اگر همین چند فیلم سینمایی خوب روز جهان هم پخش نمی شد، تلویزیون قطعا در زمینه پخش فیلم شکست می خورد.
7. مرکز سیمافیلم
بعد از بیرون آمدن سریال «پژمان» از کنداکتور نوروزی و ترجیح «همه خانواده من» به آن، اینطور به نظر می رسید که «سیما فیلم»، بعد از حواشی «یک خانواده محترم» و پروژه نه چندان موفق «یلدا»، بالاخره تصمیم گرفته یک برگ برنده رو کند. اصرار این مرکز به پخش سریال فرهنگ باعث شد که انتظارها نسبت به آن بدجوری بالا رود.
نکته قابل توجه اینجاست که خود فرهنگ در گفت و گوی روز گذشته اش در بانی فیلم قبول کرده که سریالش مشکل فیلمنامه داشته و گفته که حتی اگر شکسپیر هم بود نمی توانست در مدت 13 روز، 13 قسمت بنویسد! معلوم نیست واقعا چه دلیلی داشت که سیمافیلم با این عجله سریال بسازد و روی پخش آن اصرار داشته باشد.
8. یدالله صمدی
بعد از اینکه سریال «شوق پرواز» یدالله صمدی بدجوری سروصدا به راه انداخت و سال گذشته به عنوان سریال منتخب مخاطبان در «سین مثل سریال» مطرح شد، انتظار می رفت «هفت سین» این کارگردان هم جایگاه خوبی میان سایر سریال های نوروزی داشته باشد. این سریال با اینکه به نسبت قصه خوب و سرگرم کننده ای داشت اما با هیچ منطقی سازگار نبود و گره ها خیلی اتفاقی و با خلق موقعیت هایی کاملا غیرقابل باور باز می شد. شاید اگر هر کارگردان دیگری چنین سریالی برای نوروز شبکه تهران می ساخت، کمتر از این مورد انتقاد قرار می گرفت و حتی در جایگاه بازندگان هم قرار نمی گرفت اما انتظار مخاطبان از صمدی خیلی بالاتر از اینهاست.
منبع:bartarinha.ir