یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی


مرگ ستایش دخترک 6 ساله ی افغان نه به واسطه این که یک مرگ بوده، این قدر خبر ساز شده آن چه که بیش از پیش این جنایت را در صدر اخبار روز قرار داده است، شکل ارتکاب به جنایت است.

صبح بخیر - ایمان عبدلی:

ستایش یا (انسانم آرزوست، هفته)

مرگ ستایش دخترک 6 ساله ی افغان نه به واسطه این که یک مرگ بوده، این قدر خبر ساز شده آن چه که بیش از پیش این جنایت را در صدر اخبار روز قرار داده است، شکل ارتکاب به جنایت است، ترکیب هولناکی از رذل ترین نوع زیستن در لحظات ارتکاب به قتل رخ داده است، که در ظرف جامعه ی به ظاهر اخلاق گرا و مقید ایرانی نمی گنجد.

 مگر می شود در جامعه ای که در آن همه از صدر تا ذیل داعیه اخلاق گرایی دارند، این میزان از رذالت اتفاق بیفتد؟ شده، می شود و خواهد شد، زیرا اخلاق گرایان صدر از اخلاق شعار ساخته اند و اخلاق گرایان ذیل هم اخلاق را در مجاز محدود کرده اند؛ در  حد یک لایک آخر شبی برای یک دیوار مهربانی در فلان جا.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

اما بحث ما در اینجا مساله نزول اخلاق گرایی نیست، اینجا میخواهیم دوربین را روی صورت ستایش نگه داریم؛ روی چشمانش، چشم ها که قومیت نمی شناسند، همه ی آن هایی که به بحث قومیت ستایش چه مثبت و چه منفی دامن می زنند، تنها به یک عامل در کنار دیگر عوامل تاثیر گذار در این ماجرا توجه می کنند، آن ها این عامل کوچک را بسط و تعمیم می دهند و به اصل ماجرا تبدیل می کنند، گمانه بعدی مساله ی بافت ناهمگون شهرهای مهاجر پذیر است که بستر جنایت را آماده می کند، بیراه نیست، اما این هم عامل دیگریست در کنار قومیت، می شود از عوامل دیگری هم گفت، مثلا راه حل های جنسی ارائه داد و از امیال ارضا نشده ای گفت که هر از چند گاهی سد شکن می شود و عده ای را با خود می برد، اما این ها همه نیست.

 همه ی این ماجرا وسیع تر از این حرف هاست و مهم تر از همه ای که باید کشف شود، این است که وقوع این جنس اتفاقات «تشخیص» است. «تشخیص» میدهد چشمان ستایش به ذهن های خواب زده ی ما، ما باید از آن چشم ها تشخیص بگیریم، بزنگاه هایی که با همه ی دردناکی چیزی را نشانمان می دهد که یادمان رفته بود ببینیم آن پسر 17 ساله علت نیست، اما ارتکابش به جرم «تشخیص» است و به هیچ وجه «علت» نیست، باقی اش با مسئولینی که می توانند طرحی نو در بیاندازند و...



برانکو یا (با شرافت، هفته)


آن چه که از دربی با شکوه تهران ماند؛ روح بزرگ رهبری است که جنگ گلادیاتورهای دنیای مدرن را با اکسیری از تواضع و شرافت و شجاعت مال خود کرد، شکل بازی بازیکنان پرسپولیس در جمعه ی گذشته نشات گرفته از شجاعتی است که از روح شجاع مرد کروات به ذهن بازیکنان معمولی وطنی تزریق شده بود.

فوتبال در دنیای امروز برای همه ی ما عاشقان تیفوسی آن، جایگزینی است که می تواند بدون خون و خون ریزی تمایلات خشونت طلبانه ی ما را ارضا کند و در واقع خاصیت همان جنگ های گلادیاتوری روم باستان را دارد، از همین رو یک تیم فوتبال فرمانده ای می خواهد با تمام خصوصیات یک فرمانده پیروز، برانکو در تمام فصل شجاعتش را حفظ کرد و جالب این که هیچ وقت از این رستاخیز و رنسانسی که ایجاد کرد مغرور نشد.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

کدام مصاحبه از برانکو را به یاد دارید که برای رقبا خط و نشان بکشد، او فقط تلاش کرد تا تیمش را از آخر جدول به اول جدول برساند. خیلی ها می گویند این روح هادی است که در کالبد پرسپولیس تزریق شده که این گونه با شکوه می دهد، اما در کنار روح هادی، روح برانکو را هم نباید نادیده بگیریم، مردی که مودبانه و با شرافت رهبری می کند، تیمش در زمین می برد و از تکبر به دور است؛ حتی در این روزهای پس از دربی.

اما نقطه ی مقابل برانکو جماعتی هستند که البته تعدادشان هم کم نیست؛ بی اخلاق هایی که در همه ی اقشار حضور دارند، کارشان تقلیل دادن است به قصد تحقیر، همان هایی که تحمل شکست را ندارند و با تعمیم ناکامی به «پشت پرده» ی همیشه در دسترس، کار برانکو را کم ارزش می کنند، آن ها با حرف هایی که «مصرف فارسی» دارد، خجالت آور جلوه می کنند و حرف می زنند و اما در عمل حتی قاعده ی بازی و قبول شکست را نمی دانند و ...شکر خدا که برانکو فارسی بلد نیست.



عباس قادری یا (مردم کوچه بازار، هفته)


زمزمه هایی که در مورد بازگشت عباس قادری شنیده می شود  با اهمیت است، قادری و هم رده های او نه جریان سازند و نه فکر ساز، اما قرار نیست تمام کنش های فرهنگی به این قاعده باشند، قادری متعلق به مردم کوچه بازار است.

 همان ها که محصولات فرهنگی را در فرمی می طلبند که هیچ ساختاری نشکند و کاملا پیش بینی پذیر باشد، موسیقی ای که هیچ خلاقیتی ندارد و چون تکرار است، به ذهن های نه چندان فرهیخته خوش می آید؛ آن ها از این تکرار پیش بینی شده لذت می برند و  راضی می شوند.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

دنیای مدرن همان قدر که به هنر فکر ساز نیاز دارد، به هنر کوچه بازار هم محتاج است، اتفاقا قادری نمونه ی خوبی برای رونق دادن به «صنعت فرهنگ» است، او در پیش زمینه ذهنی مردم حضور دارد و پذیرفته شده است و نیاز به سرمایه گذاری برای پذیرفته شدن ندارد، هنری که عرضه می کند چون خنثی است، هیچ لرزه ای به هیچ حوزه ی حساسیت برانگیزی نمی اندازد.

اگر برای مردم کوچه و بازار خوراک فراهم نکنیم، دیگرانی با ایده آل های ذهنی خودشان فراهم می کنند، زیر چتر آوردن نام هایی که به «صنعت فرهنگ» رونق می بخشند، نشان از درک مردم دارد و در آن یک نوع ذکاوت مدبرانه نهفته است.

 استفاده از خوراکی که ما در تهیه اش زحمتی نکشیده ایم و حالا می توانیم بلعیده شدنش را توسط مردم کوچه و بازار تماشا کنیم و سند این طبخ فرهنگی را به نام خود بزنیم، این ها همه مدیری کمی باهوش می خواهد که به نق زدن های ذهن های منجمد فکر نکند.



مهرداد اولادی یا (ناکام، هفته)


مرگ اولادی ثمره ی سلطه ی اتفاق است، در سرزمینی که اتفاقات سلطه ی تمام ناپذیری دارند، اتفاقات می توانند بر روند و فرآیند پیروز شوند.

غرض از این نوشته به طور خاص مهرداد اولادی نیست، کلیت فوتبال ایران به مانند تمام عرصه های دیگر بستگی زیادی به اتفاقات دارد، گاه بازیکنی معمولی با یک اتفاق ستاره می شود و گاها یک بازیکن فوق ستاره بر اساس یک اتفاق از بین می رود، این در ذات فوتبال و در همه جای دنیاست، اما در ایران بیشتر از میانگین جهانی، اولادی بازیکن با استعدادی بود که در سن پایین به پیراهن پرسپولیس و تیم ملی رسید و چون روند و ساختاری حکمفرما نبود، در سیری نزولی سقوط کرد، که این سقوط مصداق همان عرش به فرش است.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

 عامل روحی در این زوال را نادیده نگیرید، اگر ساختاری بر فوتبال حاکم بود، مطمئن باشید این سقوط روحی در جایی متوقف میشد آدم ها با اتفاقات کوچک شاید بخندند، اما شادکامی نیاز به یک رضایت قلبی از خویشتن خویش دارد، اولادی شادکام نبود.

اما این نبود ساختار در بعدی دیگر هم خودش را نشان می دهد، در جایی که کاستی های جسمی اولادی به موقع تشخیص داده نمی شود، در حالی که نمونه ی مشابه ای را چند ماه قبلتر داشتیم، اگر در پاراگراف بالا نبود یک روانشناس مجرب در ساختار باشگاه ها به چشم می آید، در این مورد هم نبود پزشکان مجرب است که انگار وظایفاشان در حد یک کارمند تعریف شده است، اولادی ها قربانی فوتبال دیمی می شوند، فوتبالی که امیدش به اتفاقات آسمانی است!



سعدی یا (شاعری برای تمام شب و روز، هفته)


اردیبهشت است و زادروز «سعدی» مردی برای تمامی فصول یا نه شاعری برای تمامی دوران، در مورد «سعدی» باید کار شود نه آن طور که تا امروز شده، اتفاقا آن هایی که تا امروز تصویری دفرمه از او ارائه کرده اند، باید بازنشسته شوند و بروند استراحت! همان هایی که در تلویزیون شیخ سخن را همیشه در ساز و آواز و گل و بلبل گنجاندند، همان هایی که با مصادره و محدود کردن شاعر کلاسیک، دنیای سعدی را حصار کشیدند و او را از دنیای جوانان امروزی دور کردند.

تلویزیون در این میان تنها نبود، آن آموزگارانی که در دوران تحصیل حوصله ی ارائه جدید از آثار سعدی نداشتند و او را صرفا در قالبی خشک و حوصله سر بر معرفی کردند، آن ها هم مقصرند، خوانندگان و موزیسن ها هم در این میان کم تقصیر ندارند، همه ی این ها تصویری از شاعر بزرگ شیراز پیش رو گذاشتند، که او را محدود به فضای خاصی می کرد.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

اتفاقا سعدی را باید در میانه ی روزمرگی های گزنده چشید؛ تابستان خنک می کند و زمستان گرم، او برای همه حالات انسانی و حتی غیر انسانی واژه چیده، او پست مدرن ترین شاعر کلاسیک ایرانی است، اخلاقی است بدون آن که پند دهد، عاشق است، بدون آن که لوس شود، جوانمرد است، بدون آن که تظاهر داشته باشد، با سعدی زندگی کنید یک مصرعش را بردارید و یک روز کوک شوید..

عاشقانه
شب‌های بی توام شب گورست در خیال

عارفانه
من از آن گذشتم ای یار كه بشنوم نصیحت

اخلاق گرایانه
به دست آهن تفته کردن خمیر
به از دست به سینه پیش امیر

توصیه؛ حداقل عاشقانه هایش را بخوانید.



حیوان آزاران یا (خشونت، هفته)


این دومینوی تلخ حیوان آزاری محصول در عمق نرفتن است، محصول دنیای سطحی است که ما داریم و گمان می کنیم عجب دنیایی داریم، مردمانی که کلا در سطح سیر می کنند و از سطحی نگری، سواری و لذت می گیرند.

به کدامین مردم باید نگاه کنیم؛ همین مردمی که سگ ها و گربه های خانگی را در آغوش می گیرند و بوسه باران می کنند یا مردمی که از گوزن کشی و سگ کشی هر چه بر می آید انجام میدهند، این ها همانند؟ یا آن ها همینند؟ چه ترکیب نا متجانسی! مردمی که می توانندعشق اساطیری به یک حیوان خانگی داشته باشند، در عین حال می توانند، سادیسم وار حیوانات را آزار دهند، درگیر معضل روانی اند.

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

در این نوشته با آن مدرنیته خریداری شده دارندگان حیوانات خانگی کاری نداریم، اما آن ها که خشونت را خرج حیوانات می کنند همان مصرف کنندگان دائمی سکس و خشونت هستند که از روحیه ای محافظه کارانه بهره می برند، ذهن هر چه را که مصرف کند همان را بازتولید می کند، ذهن هایی که دائما شنیع ترین تصاویر خشن را مصرف می کنند، فضایی برای ابراز خشونت می طلبند و چون این ابراز در مواجهه با دیگر انسان ها هزینه دارد، چه بهتر که این محافظه کاری قلدر مابانه را بر سرگوزن و سگ خالی کرد.

مضحک تر این که عده ای این وقایع را دست آویز شوخی های قومیتی می کنند، غافل از آن که سایه ی این خشونت، از آذربایجان تا لرستان و تا هر جای ایران افتاده است، بالای سر ما.



... یا (... ، هفته)

معلمی داشتیم در دوران دبیرستان که برای  دفع حضور پر شرارت من در کلاس درس تقلا می کرد ، هربار که می آمد تلاش می کرد، مرا تحمل کند، اما هنوز به نیمه ی کلاس نرسیده با پرتاب گچ و ...حکم اخراجم از کلاس را میداد، تکیه کلامش این بود؛ یه بز کم، یه هی کم...

یک هفته هفت چهره؛ از ستایش تا مهرداد اولادی

در همان دوران معلم دیگری داشتم، هر بار که می آمد در همان ابتدای کلاس یک توپ پلاستیکی به من می داد و می گفت: برو دو ساعت حال کن، با لبخند اخراجم می کرد.

هر دو در یک جهت بودند، اما....


ویدیو مرتبط :
داش مهرداد اولادی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

واکنش به عنوان«گشت‌های نامحسوس»/وضعیت پرونده‌های «امید کوکبی»، «ستایش» و «مهرداد اولادی»



 اخباراجتماعی  ,خبرهای اجتماعی , محسن  اژه ای

 سخنگوی قوه قضاییه عنوان کرد
واکنش به عنوان«گشت‌های نامحسوس»/وضعیت پرونده‌های «امید کوکبی»، «ستایش» و «مهرداد اولادی»

سخنگوی قوه قضاییه از شکایت 185 نفر از خانواده شهدا و 11 مصدوم فاجعه منا خبر داد.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای در نشست خبری خود با اهالی رسانه ضمن تبریک ایام مبارک رجب اظهار کرد: امروز سالروز یکی از شکست‌های آمریکا در مقابل جندالله است، آن شیطان بزرگ با تکیه بر قدرت نظامی و اطلاعاتی خود در اوایل انقلاب که هنوز جمهوری اسلامی ایران ارکانش به طور کامل استقرار پیدا نکرده بود تلاش کرد تا اقدامی غافلگیرانه را داشته باشد.

وی ادامه داد: خداوند به ملت ایران عنایت کرد و ریگ‌ها را مامور مبارزه با بالگردهای نظامی آمریکا قرار داد و همه‌ آنها در آتش خشم الهی سوختند. این روز را که شبیه به معجزه الهی است گرامی می‌داریم.

معاون اول دستگاه قضایی درباره‌ رفع تصرف اراضی گفت: در سال 94، 19 هزار و 990 پرونده منجر به صدور حکم و رای نهایی شد که از این تعداد 37 هزار و 297 هکتار از اراضی که به صورت غیرمجاز تصرف شده بود به دولت مسترد شد که این رقم، قابل توجه است و اگر بخواهیم قیمت این 37 هکتار زمین را در نظر بگیریم رقم قابل توجهی می‌شود.

محسنی اژه‌ای درباره‌ ساخت و سازها در روستاهای استان زنجان خاطرنشان کرد:‌ تعدادی از این ساخت و سازهای غیرمجاز در دو روستای این استان تخریب و حکم قلع و قمع تعدادی از ساختمان‌های غیر مجاز صادر شده و در دستور اجرا قرار دارد. همچنین از طریق دادستان و مقامات وزارت جهاد کشاورزی به تمامی افرادی که ممکن بود در آینده‌ای نزدیک تصرفاتی را انجام دهد هشدار داده شده که اگر به صورت غیرمجاز تصرف انجام دهند بدون اغماض تخریب خواهد شد.

سخنگوی دستگاه قضایی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به تعداد افرادی که در حادثه منا دچار حادثه شده بودند، خاطرنشان کرد: در رابطه با فاجعه منا 440 و چند نفری که در منا به شهادت رسیدند تا کنون 185 نفر از خانواده‌های شهدا، شکایت کردند. همچنین 11 نفر از کسانی که مصدوم شدند نیز در این رابطه شکایت کردند. مابقی افراد هنوز شکایتی را به دادگاه تقدیم نکردند، البته این شکایت‌هایی هم که صورت گرفته هنوز منجر به صدور حکم نشده است.

دستگیری 8 کارچاق‌کن
قضات مشغول بررسی پرونده «بورسیه‌ها» هستند

محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری اظهار کرد:‌ افرادی تحت عنوان سودجو و دلال وجود دارند که از مردم پول می گیرند به عنوان اینکه می‌توانند در پرونده قضایی آنها موثر باشند، اما باید گفت که این افراد هیچگونه تاثیری در پرونده‌ها ندارند. همچنین افرادی که به آنها پول می‌دهند پول‌شان از دست می‌رود و همچنین ممکن است برای خود آنها پرونده‌ای تحت عنوان پرداخت رشوه تشکیل شود.

وی ادامه داد: در سال 95 با تلاش دستگاه نظارتی قوه قضاییه در همین راستا باندی دستگیر شد؛ در واقع آنها موسسه‌ای را تحت عنوان موسسه حقوقی ثبت کرده بودند که این موسسه دارای چندین دلال بوده و همچنین از افراد وکیل نیز استفاده می کردند و توانسته بودند با برخی از افراد در قوه قضاییه ارتباط بگیرند و تحت همین عنوان از مردم پول دریافت می‌کردند. این موارد موجب بدبینی مردم به قوه قضاییه می‌شود.

محسنی اژه‌ای اعلام کرد: بیش از 8 نفر در همین راستا در تهران دستگیر شدند.

محسنی‌اژه‌ای در رابطه با پرونده بورسیه‌ها گفت: سیر قضیه را چندین مرتبه توضیح داده‌ام و تکرار نمی‌کنم. پس از آن که ریاست محترم قوه قضاییه به مقام معظم رهبری نامه نوشتند رهبری اجازه دادند و رئیس قوه قضاییه از وزارت علوم خواست شاکیان را معرفی کند که در این راستا تعدادی معرفی شدند که ریاست قوه قضاییه موارد را ارجاع دادند تا تعدادی قاضی به صورت دقیق مشغول بررسی موضوع شوند و نظر نهایی خود را اعلام کنند.

محسنی اژه‌ای درباره‌ پرونده‌ شرکت تعاونی ثامن‌الحجج گفت: این پرونده یکی از کارهای موفقی بود که با همکاری چند دستگاه انجام شد. بانک مرکزی فردی را مسئول کرد و آن فرد روز و شب برای بررسی موضوع وقت گذاشت. دادستان تهران نیز بازپرسی را تعیین کرده و وزارت اطلاعات هم یک اداره‌ کل را برای این قضیه مجهز کرد و کار بسیار خوبی با همکاری خوبی انجام شد، اما هنوز پایان نیافته است.

وی ادامه داد: در این پرونده حدود 800 هزار مورد از حساب‌های مردم تعیین تکلیف شده است و برای این تعداد هزار و 225 میلیارد تومان پرداخت شده است؛ لذا تلاش می‌شود با کمترین هزینه جلوی کارهای غیرمجاز و غیر قانونی گرفته شود.

وی خاطرنشان کرد: حکم دو الی سه پرونده صادر شده، اما به دلیل عدم ابلاغ از بیان جزییات آن معذورم، اما یکی از این پرونده‌ها مربوط به پرونده‌ ارزی ها و روزچنگ بود که صادر شده و طی امروز و فردا ابلاغ خواهد شد.

وی در رابطه با ارتباط چند نفر با خارج از کشور که دستگیر شده بودند گفت: پرونده این افراد با حضور وکیل رسیدگی شد و برای 4 نفر از 5 نفر حکم صادر شده، اما هنوز حکم ابلاغ نشده است.

«امید کوکبی» از امکانات لازم برخوردار است

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به وضعیت جسمانی امید کوکبی و اینکه نیمی از محکومیت خود را گذرانده است، قوه قضائیه چه تصمیمی را درباره وی اتخاذ می‌کند؟ گفت: ایشان به اتهام جاسوسی محاکمه و به 10 سال حبس محکوم شده‌اند و حکم‌شان قطعی است. جرم جاسوسی برای بیگانه طبعاً ‌در مواردی مجازات بالاتر از این دارد.

وی ادامه داد: به نظرتان آیا اگر کارمند معمولی جاسوسی کند مهم‌تر است یا کارمند فنی که می‌تواند با دادن اطلاعات به بیگانه خسارت بیشتری را به کشور وارد کند.

معاون اول قوه قضاییه افزود: در مورد اصل جرم در این پرونده باید بگویم که رسیدگی شده و وی محکوم شده است. افراد داخل زندان هم مانند افراد دیگر مریض می‌شوند. اگر در داخل زندان امکانات زندان باشد که معالجه می‌شود در غیر این صورت به بیرون منتقل می‌شود.

محسنی‌اژه‌ای بیان کرد: در مورد وی یادآور می‌شوم که در بیمارستان تحت درمان است. اگر پزشکی قانونی نظر دهد که حضور یک زندانی در زندان به طور مطلق و یا تحت شرایطی در زندان وضعیت او را تشدید می‌کند تصمیم لازم اتخاذ می‌شود. در این صورت سازمان زندان‌ها و دادیار زندان با نظر پزشکی قانونی می‌تواند شرایطی را فراهم کند و اگر شرایط بیمار طوری باشد که باید قرنطینه شود و به هیچ وجه امکان حضور وی در زندان نیاز نیست، لذا باید در بیمارستان ویژه تحت بستری باشد که همه این امکانات با نظر پزشکی قانونی انجام می‌شود.

محسنی اژه‌ای تاکید کرد: وی از امکانات لازم برخوردار است.

سخنگوی دستگاه قضا در ادامه گفت: احکام متهمان بانک صادرات صادر شده، ولی هنوز ابلاغ نشده است و بعد از ابلاغ توضیحات لازم را ارائه می‌دهم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه احکام بانک صادرات صادر شده پرونده خاوری به کجا رسید؟ گفت: وی هنوز غیابی محاکمه نشده و من از این موضوع ناامید ناامیدم. من از استکبار ناامیدم. زیرا کسانی که مدعی مبارزه با تروریست و فسادند اگر راست می‌گویند باید همکاری می کردند. ما اکنون چند نفر از افراد فراری را داریم که جرم‌شان پولشویی است و آزاد هستند. چه بهانه‌ای دارند که آنها را نشان نمی‌دهند.

وی افزود: بعید می‌دانم که وی برگردد اما اگر برگشت می‌تواند واخواهی کند و دوباره پرونده با حضور خودش رسیدگی شود.

بخشی از نظرات پزشکی قانونی در پرونده «ستایش» ارائه شد

محسنی‌اژه‌ای درباره پرونده سیگار مارلبرو، گفت: در رابطه با این موضوع برای 8 نفر کیفرخواست صادر شد. پرونده به دادگاه رفت و دادگاه از آن نقص گرفت و پرونده را به دادسرا فرستاد. اکنون این پرونده در دادسرا جهت رفع نقص است.

وی با اشاره به کشف یک باند رشاء و ارتشاء در سازمان امور مالیاتی، گفت: یکی از نهادهای اطلاعاتی در این زمینه کار کرده و گزارش موضوع را به دادستانی داده و بر همین اساس باند رشاء و ارتشاء در سازمان امور مالیاتی کشف و دستگیر شدند که فاکتورهای صوری به مبلغ 1500 میلیارد تومان از این باند کشف شده و پرونده در ابتدای کار است.

محسنی اژه‌ای افزود: این پرونده در تهران است و افراد آن در حال شناسایی و بعضاً احضار شده‌اند.

معاون اول قوه قضائیه درباره تخلفات انتخاباتی نیز گفت: در انتخاباتی که پشت سر گذاشتیم، چه قبل از زمان شروع رسمی تبلیغات و چه بعد از انتخابات و حتی روز انتخابات تخلفاتی صورت گرفت که مجموعاً 943 پرونده در کل دادگستری‌های سراسر کشور تشکیل شد، البته در مورد تعدادی از آن‌ها تشخیص داده شد که جرم نیست و بعضی از آن هم مستقیماً مربوط به تخلفات انتخاباتی نبود و اختلاف بین دو طایفه در زمینه نامزدهای‌شان بود که بین‌شان دعوا شده بود. متعاقب آن برای این افراد هم که ارتباط مستقیم به انتخابات نداشت پرونده تشکیل شد که بیشتر پرونده نزاع بود.

محسنی اژه‌ای افزود: از تعداد 943 پرونده تخلفات انتخاباتی، 433 پرونده تعیین تکلیف شد و بقیه در حال رسیدگی است.

وی درباره صدور حکمی از سوی دیوان عالی آمریکا علیه ایران و در نظر گرفتن 2 میلیارد دلار به عنوان غرامت در این حکم و اینکه اخیراً رییس بانک مرکزی اعلام کرده که این میزانی که در آمریکا بوده در دولت قبل آزاد بوده است و به دلیل بی‌احتیاطی مسئولان قبلی است که این اتفاق روی داده، گفت: فکر می‌کنم کار دولت قبلی است (با شوخی). یکی از اقدامات ظالمانه و خلاف موازین بین‌المللی توسط آمریکا صورت گرفته که اولی و آخری هم نیست؛ لذا بانک مرکزی و وزارت امور خارجه باید نسبت به این اقدام ظالمانه و خلاف موازین بین‌المللی واکنش جدی نشان دهند.

وی افزود: من از اینکه این موضوع چگونه بوده اطلاعی ندارم ولی این بی‌انصافی است که ما هر جا کم می‌آوریم بخواهیم فرافکنی کنیم و همه گناه را گردن دیگری بیاندازیم. آنچه که مسلم است حکم ظالمانه و خلاف موازین بین‌المللی است و وزارت امور خارجه و بانک مرکزی و دستگاه‌های دیگر باید جلوی آن را بگیرند.

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در پرونده ستایش قریشی مطرح شده به دلیل اینکه قاتل جوان نابالغ است ممکن است او با وثیقه آزاد شود، گفت: این موضوع از سه جنبه قابل بحث است، اول اینکه بحث وقوع جنایت است که به طور طبیعی همه از آن متأثر شدیم؛ چرا که جنایت بزرگی بود. جنبه دیگر جرمی است که اتفاق افتاده، دستگاه‌های مختلف و مردم واکنش نشان دادند. کسانی هم با خانواده مجنی علیه همدردی کرده‌اند و دستگاه‌های مسئول هم به‌جد و در اولین زمان ممکن وارد شدند و با حساسیت بالا پرونده را دنبال کردند؛ بنابراین در اینجا همه دستگاه‌های ذی‌ربط به صورت فوق‌العاده وارد شدند و پرونده را تعقیب می‌کنند. آیا مانند جنایاتی که در آمریکا رخ داد و مردم را در روز روشن می‌کشتند و هیچ اتفاقی نمی‌افتاد و بعد از سال‌های سال قاتل را تبرئه می‌کردند، در رابطه با این پرونده اقدام شده است؟ که اینطور نیست، به جد همه دستگاه‌ها وارد موضوع شده‌اند.

وی افزود: اولاً فردی که این کار را انجام داده نابالغ نبوده حدود 17 سال سن دارد و مسلماً پرونده‌اش به دادگاه می‌رود و رسیدگی می‌شود. اگر این جوان 17 ساله مجازات شد مدعیانی که امروز می‌گویند چرا فرد را مجازات نمی‌کنید فردا بلند می‌شوند که وا کجا نشسته‌اید که حقوق بشر در ایران نقض شد؛ چرا که یک جوان 17 ساله را مجازات کردند.

محسنی اژه‌ای تاکید کرد: مدعیان حقوق بشر آمریکایی چه سروصدایی را به راه می‌اندازند. واقعا‌ً شما توجه داشته باشید گاهی بیان جزئیات یک جنایت به نفع خانواده مجنی علیه نیست. گاهی هم ما جزئیاتی از این جنایت را طرح می‌کنیم که به نفع خانواده صدمه دیده نیست. خانواده مقتول در این پرونده بسیار جریحه‌دار شده‌اند و ما هم بیاییم موضوع را مدام در رسانه‌ها مطرح کنیم. آیا در اینجا به نفع خانواده مقتول است یا به ضررش.

محسنی اژه‌ای تاکید کرد: به شدت تمام این پرونده قضایی دنبال می‌شود، نظریاتی از پزشکی قانونی درخواست شده که بخشی از آن را دادند و امروز هم قرار بود بخشی را بدهند. بعد از نظریات پزشکی قانونی نسبت به مقتول و قاتل پرونده، اقدامات لازم انجام می‌شود.

نیروی انتظامی درباره عنوان «گشت‌های نامحسوس» خوش‌سلیقگی نکرد

محسنِی‌اژه‌ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تشکیل گشت‌های نامحسوس پلیس در حالی که ما گشت‌های محسوس را داریم ضروری بوده یا خیر؟ گفت: به نظرم نیروی انتظامی خوش سلیقگی ندارد، این چه عنوانی است که به قضیه داده‌اند؟ البته توضیحات را ارائه داده‌اند و روشی را برای برخورد با فسادهای ظاهری و مشهود در نظر گرفته‌اند که من وارد روش و سلیقه آنها نمی‌شوم.

وی افزود: باید پلیس مراقب باشد که کسی از این بابت سوءاستفاده نکند و تخلفی صورت نگیرد. ما هم تذکر می‌دهیم که مراقبت کنند.

سخنگوی قوه قضاییه درباره اقدامات پیشگیرانه و برخورد با مسائل خلاف عفت عمومی که توسط نیروی انتظامی انجام شده و در رسانه‌ها منعکس می‌شود، گفت: من نمی‌خواهم مسائل رسانه‌ها را مطرح کنم ولی باید به چند نکته اشاره کنم. اول اینکه ما یک اصل در قانونی اساسی به نام اصل هشتم داریم که در رابطه با موضوع امر به معروف و نهی از منکر است و در رابطه با این اصل سالیان سال بود که قانون عادی نوشته نشده بود و قانون مستقلی نداشتیم که در همین راستا قانون آن تصویب شد و به مرحله نهایی رسید و با تایید شورای نگهبان ابلاغ شد که در مرحله ابلاغ هم رئیس جمهور تعلل کردند، ولی نهایتاً ابلاغ شد.

وی افزود: بر اساس این قانون هم حکومت و هم آحاد مردم و هم کسانی که مرتکب منکری می‌شوند وظایفی دارند که در ماده یک آن قانون آمده است. موضوعاتی همچون اینکه چگونه باید از آمران به معروف حمایت شود و اینکه حکومت و مردم چه وظایفی دارند و ... در قانون آمده که هم برای دولت و هم برای قوه مجریه و هم قوه قضائیه وظایفی مشخص شده است.

معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: در ماده 4 این قانون قید شده که امر به معروف و نهی از منکر قلبی،‌ زبانی و نوشتاری است؛ لذا آحاد جامعه و دولت وظایفی را دارند اما مرتبه عملی آن تنها برای دولت است. اگر کسی می‌خواهد سوال کند که دولت نسبت به این قانون که لازم‌الاجرا شده چه کاری انجام داده و یا دستگاه‌های دیگر و وزارتخانه‌های مختلف و حتی قوه قضائیه چه کار کرده‌اند، درست است.

معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: یکی از اقدامات قوه قضائیه این بوده اگر امر به معروف و ناهی از منکر صدمه‌ای دید و فردی که علیه امر به معروف مرتکب جرمی شده باشد، جرم او قابل تعلیق نیست. آیا کسی در این راستا نظارت کرده است که باید بگویم قوه قضائیه موظف بوده شعبات ویژه تشکیل دهد و حمایت قانونی داشته باشد.

محسنی اژه‌ای یادآور شد: نیروی انتظامی موظف است که با جرایم مشهود برخورد کند؛ چرا که بعضی از لباس‌هایی که در کشور تولید، توزیع و استفاده می‌شود طبیعتاً خلاف قانون است. امروز اگر دستگاهی در این زمینه کوتاهی کرده باید بازخواست شود. این درست نیست که اگر برخورد شد بگوییم چرا برخورد می‌کند؟ یک جا قانون ابلاغ می‌شود ولی عمل نمی‌کنیم جای دیگر قانون ناقص عمل می‌شود؛ لذا ما باید همه ملتزم به قانون باشیم.

محسنی‌اژه‌ای تاکید کرد: برخورد با متجاهرین فساد و فحشا و کسانی که برخلاف قانون چه در رابطه با رفتار و چه با پوشش و موارد خلاف و نابهنجار اجتماعی تظاهر به این امر می‌کنند، انجام می‌شود. یک اصل است که دستگاه انتظامی وظیفه دارد با این جرم مشهود برخورد کند و قوه قضاییه هم از آن حمایت می‌کند.

وی یادآور شد: حقیقتاً آنچه که در جامعه ما رخ می‌دهد به خصوص در جامعه ما که یک جامعه اسلامی هستیم خلاف قانون بوده است.

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قدرت تونجل 51 درصد از سهام اونر ایر متهم نفتی را فروخته و اینکه قوه قضائیه از طریق اینترپل وی را تحت تعقیب قرار می‌دهد، گفت: من نمی‌دانم که فروخته یا نه؛ بابک زنجانی وکیل دارد، اموال او هم تا آنجا که می‌دانم شناسایی و توقیف شده و در مواردی هم به شرکت نفت داده شده است؛ لذا شرکت نفت و وزارت نفت می‌توانند در این زمینه اقدام کنند.

وی یادآور شد: وی در داخل و خارج وکیل دارد اگر احساس می‌کند که کسی پول او را برده می‌تواند از آن جلوگیری کند.

خودکشی «مهرداد اولادی» منتفی است
منتظر پاسخ آزمایش‌ها هستیم

محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد علت فوت مهرداد اولادی فوتبالیست کشورمان و اینکه آیا در قوه قضاییه پرونده‌ای در مورد مرگ وی تشکیل شده است؟ گفت:‌ بله، پرونده‌ای در رابطه با فوت مرحوم مهرداد اولادی در دستگاه قضایی تشکیل شده است و جزء آن مواردی است که باید پزشکی قانونی نسبت به آن اظهارنظر کند.

وی ادامه داد: امروز از دادستانی موضوع را پیگیر شدم و گفتند نظریات ابتدایی در این زمینه ارائه شده، ولی پزشکی قانونی هنوز نتیجه نهایی «سم شناسی» را نداده است، اما قطعا موضوع خودکشی وی منتفی است، اما اینکه علت تامه مرگ چیست باید از سوی پزشکی قانونی مشخص شود و در حال حاضر منتظر پاسخ آزمایش‌ها هستیم.

 خانم مولاوردی گفته اظهاراتش درست منتقل نشده است

محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در رابطه با اینکه امیرعباس سلطانی که عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی است مدعی شده تیم پشت پرده ای رضا ضراب، بابک زنجانی و سعید مرتضوی را حمایت می‌کند، آیا شما در رابطه با این ادعا اطلاعاتی دارید، گفت: این موضوع را از خودشان بپرسید. اگر فردی چنین اطلاعاتی دارد باید در اختیار سیستم قضایی قرار دهد.

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر آخرین وضعیت پرونده شکایت دادگستری استان سیستان و بلوچستان از معاون امور زنان رییس‌جمهور گفت:‌ ایشان احضار و تحقیقات انجام شده است. وی مطرح کرده بود مطالبی که خبرنگار به نقل از ایشان را گفتند اینگونه نبوده؛ بنابراین آن طرف را هم خواستند که حضور یابد و رسیدگی ادامه دارد؛ بنابراین باید ببینیم مطالبی که گفته شده صحت دارد یا خیر.

خبرنگاری سوال خود را اینگونه مطرح کرد که اواخر سال 94 عده‌ای تحت عنوان نفوذ در رسانه‌های کشور دستگیر شدند، آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده آن‌ها چگونه است؟

محسنی‌اژه‌ای پاسخ داد: در مورد 4 نفر از آن‌ها حکم صادر شده اما به دلیل اینکه حکم هنوز ابلاغ نشده، نمی توانم جزئیات را بیان کنم. اجازه دهید زمانی که حکم ابلاغ شد در مورد آن اطلاع‌رسانی خواهم کرد.

وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در مورد اینکه حمایت قوه قضاییه از تولیدات داخلی چگونه است؟ گفت:‌ دستگاه اجرایی موظف است قوانین کلی و موضوعه را در این رابطه پیگیری کند. در غیر این صورت سازمان بازرسی کل کشور در صورت بروز تخلف گزارش تهیه خواهد کرد.

خبرنگاری سوال خود ر ا اینگونه مطرح کرد که یکی از مجریان یکی از شبکه های معاند نظام در جشنواره بین‌المللی فیلم فجر حضور پیدا کرده، آیا قوه قضاییه در این رابطه اقدامی انجام داده است؟ که محسنی اژه ای در پاسخ گفت:‌ به طور کلی پاسخ می‌دهم و مصداق سوال شما را نمی‌دانم. در خصوص فضای مجازی و ماهواره‌ای افرادی که فساد و فحشا را رواج می‌دهند و با بیگانگان ارتباط دارند سیستم اطلاعاتی آن‌ها رصد و تعقیب می‌کند. اگر در موارد اولیه باشد تذکر می‌دهد و اگر آن‌ها متنبه نشدند و به کار خود ادامه دادند شناسایی و دستگیر می شوند. همچنین اگر از کشور خارج شده باشند نیز تحت تعقیب قرار می‌گیرند.

اتهام «حمید بقایی» جاسوسی نیست

به گزارش ایسنا، محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چند ماه از آزاد شدن حمید بقایی می‌گذرد و اخیرا یکی از نزدیکان رییس دولت قبل گفته که اتهام وی جاسوسی است. آیا چنین موضوعی را تایید می‌کنید و در کل پرونده ایشان در چه مرحله‌ای قرار دارد؟‌ گفت: خیر، اتهام جاسوسی به ایشان تفهیم نشده است. یک بخش از اتهاماتی که به وی تفهیم شده مالی است و به دلیل اینکه حکمش هنوز صادر نشده قانونا مجاز نیستم جزئیات را بیان کنم، اما اتهام جاسوسی به ایشان تفهیم نشده است.

وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد اینکه پرونده‌هایی در دستگاه قضایی در رابطه با فساد آقازاده‌ها تشکیل شده است، آیا این آقازاده ها مربوط به دولت قبل و یا فعلی هستند و پرونده آن‌ها در چه وضعیتی قرار دارد؟ خاطرنشان کرد: آقازاده کار به دولت ندارد؛ آقازاده، آقازاده است و ممکن است اصلا دولت نباشد. نه قبلی و نه فعلی؛ لذا پرونده‌ها در حال رسیدگی است.

 اصلاح بخشی از حکم «زنجانی» در اساس حکم تغییری ایجاد نمی‌کند

محسنی اژه‌ای در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت شکایت بورسیه‌ها از وزارت علوم بابت انتشار اسامی آن‌ها اظهار کرد: تعدادی از این افراد شکایت کیفری را مطرح کردند که در دادسرای تهران در حال رسیدگی است و هنوز قرار نهایی برای آن صادر نشده است.

وی در پاسخ به سئوال ایسنا در رابطه با اینکه مطرح شده بخشی از حکم بابک زنجانی تغییر پیدا کرده، آیا چنین موضوعی صحت دارد؟ آیا وکیل‌مدافع ایشان لایحه اعتراضی خود را به دادگاه تقدیم کرده است یا خیر؟ گفت: امروز از دفتر دادگاه سوال شد که پاسخ دادند که وی لایحه اعتراضی خود را به دفتر دادگاه ارائه کرده است. در صورتی که سایرین متهمان نیز لوایح خود را به دادگاه بدهند پرونده به مرجع مربوطه برای رسیدگی ارسال می‌شود.

محسنی اژه‌ای خاطرنشان کرد: سهو‌القلمی از ناحیه دادگاه صورت گرفته بود که این موضوع باعث تغییری در اساس حکم بابک زنجانی نمی‌شود. فرض کنید چند چک برای ایشان بوده و گفته شده که به سازمان تامین اجتماعی مسترد شود و یا رد مالی را باید به بانک مسکن می نوشته بودند اما آن را ننوشتند؛ لذا یکی دو مورد این چنینی وجود داشته که تغییری در اساس حکم بابک زنجانی ایجاد نمی‌کند.

محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه طی هفته‌های اخیر موضوع نامزدی رییس دولت دهم در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 مطرح شده است در حالیکه وی در دستگاه قضایی پرونده دارد که می‌تواند در احراز صلاحیت یا رد صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان تاثیر داشته باشد. آیا قوه قضاییه به صورت ویژه به این پرونده رسیدگی می‌کند یا خیر؟ گفت: در رابطه با پرونده ایشان اتفاق جدیدی رخ نداده است و بر همان مسیری است که هفته‌های قبل اعلام کردند.

وی افزود: تشخیص صلاحیت، الزاما به داشتن یا نداشتن پرونده و یا محکوم شدن و یا نشدن نیست. امکان دارد فردی در دستگاه قضایی پرونده نداشته باشد اما صلاحیتش احراز نشود و همچنین ممکن است فردی پرونده داشته باشد محکوم هم شود، اما محکومیت وی مانع از احراز صلاحیتش نباشد.

وی ادامه داد: در عین حال قوه قضاییه باید کار خود را انجام دهد که در حال حاضر نیز در حال انجام است و ربطی به اینکه کسی نامزد شود یا نشود ندارد.

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره حکم دیوان عالی آمریکا مبنی بر غرامت دو میلیارد دلاری که برای ایران در نظر گرفته اند و اینکه آیا سازمان بازرسی کل کشور نسبت به این موضوع ورود پیدا کرده است یا خیر؟ گفت:‌ این اقدامی است که دولت و وزارت امور خارجه باید آن را دنبال کنند تا این حکم نقض شود.

وی ادامه داد: البته شاید دادستان کل کشور در رابطه با موضوع حقوق بشری اقداماتی را انجام داده باشد که من خبر ندارم، اما وظیفه اولیه این است که نهاد حقوقی دولت و بانک مرکزی برای نقض این حکم اقدام کنند.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین محسنی اژه‌ای در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در چند روز گذشته خبری مبنی بر شکنجه خانمی توسط همسرش در رسانه ها منتشر شد که در همین راستا همسرش دستگیر و با قرار بیست میلیون تومانی آزاد شده است آیا چنین خبری صحت دارد و پرونده ای در دستگاه قضایی در این راستا تشکیل شده است؟ گفت:‌ بله، پرونده تشکیل شده است، اما اینکه گفته می‌شود شوهر این خانم با وثیقه 20 میلیون تومانی آزاد شده، دروغ بوده و صحت ندارد. وی در حال حاضر بازداشت و تحت نظر است و پرونده در حال رسیدگی است.

وی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با پرونده اختلافی میان شرکت بهران وابسته به بنیاد مستضعفان و یک شرکت خارجی گفت: اصل پرونده مطرح شده اما هنوز حکمی در این راستا صادر نشده و از جزئیات آن اطلاع ندارم.

یکی از خبرنگاران سوال خود را اینگونه پرسید که تعدادی از شاکیان پرونده نگین غرب مدعی هستند که اجازه ورود وکیل شاکیان به پرونده داده نمی‌شود خواهان پاسخ سخنگوی دستگاه شد که وی گفت:‌ شما نشانی فردی که چنین ادعایی دارد را به من بدهید و او را به من معرفی کنید تا ببینم چه کسی اجازه نمی دهد وکیل شاکیان به پرونده ورود پیدا کند.

 

اخبار سیاسی  - ایسنا