همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!


در طول اشغال خاک فرانسه توسط نیروهای آلمان نازی در جنگ جهانی دوم، هزاران زن و مرد با شکل دادن «نیروی مقاومت فرانسه» بطور مؤثری یاری‌گر نیروهای متفقین گشتند. در حالی‌که بسیاری از آنان مردمانی معمولی و شجاع بودند، برخی نیز در آن میان هنرمندان، بازیگران و نویسندگانی بودند که در همان زمان نیز بسیار مشهور بودند یا در آستانه‌ی دروازه‌ی شهرت قرار داشتند.

وب‌سایت یک پزشک - فرانک مجیدی: در طول اشغال خاک فرانسه توسط نیروهای آلمان نازی در جنگ جهانی دوم، هزاران زن و مرد با شکل دادن «نیروی مقاومت فرانسه» بطور مؤثری یاری‌گر نیروهای متفقین گشتند. در حالی‌که بسیاری از آنان مردمانی معمولی و شجاع بودند، برخی نیز در آن میان هنرمندان، بازیگران و نویسندگانی بودند که در همان زمان نیز بسیار مشهور بودند یا در آستانه‌ی دروازه‌ی شهرت قرار داشتند.

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

 از آنجا که جزئیات ضد اطلاعاتی و فوق‌محرمانه، چیزی نیست که راحت دست به دست گردد، در این نوشته به ۵ فرد بسیار مهم اشاره می‌کنیم. آن‌ها نام‌هایی بزرگ و فراموش‌ناشدنی هستند، نه فقط برای آثاری که بر جای نهادند، بلکه برای ایستادن، در زمانه‌ای که بهای شجاعت، مرگ بود!

۱- آلبر کامو

در آغاز سال ۱۹۴۴، آلبر کامو برای روزنامه‌ی زیرزمینیِ نیروی مقاومت، Combat، مطلب می‌نوشت. در نهایت، این نویسنده‌ی اگزیستانسیالیست، به عنوان سردبیر ارشد این نشریه، مشغول به کار شد.  قطعاتی که او برای این روزنامه می‌نوشت، در سال ۲۰۰۷ جمع‌آوری و ترجمه شد و با عنوان «کامو در Combat» به چاپ رسید. ولی اگر امکان آن را ندارید که نسخه‌ای از این کتاب را تهیه کنید، برای‌تان یکی از نوشته‌های بسیار شورانگیز و معروف‌ش را این‌جا می‌آوریم:

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

«پاریس دارد همه‌ی مهمات‌ش را در شب آگوست شلیک می‌کند. در برابر پس‌زمینه‌ی وسیعی از آب و سنگ، در دو سوی رودخانه‌ای که با تاریخ شسته می‌شود، موانع بر سر راه آزادی، دیگر بار علَم شده‌اند. عدالت باید دوباره با خون انسان‌ها رهایی یابد.»



۲- مارسل مارسو

هنرمند پانتومیم معروف، مارسل مارسو، در حقیقت با نام «مارسل مَنگِل» به‌دنیا آمد. وقتی که آلمانی‌ها، استراسبورگ را اشغال کردند، او نام خانوادگی‌اش را تغییر داد تا پیشینه‌ی یهودی‌اش را پنهان نماید و با برادرش آلن، به مقصد شهر Limoges فرار کرد. با وجود این اقدام پیشگیرانه، مارسو بارها و بارها زندگی‌اش را برای کمک به جریان مقاومت، به مخاطره انداخت.

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

او اوراق هویت چندین کودک محلی را جعل کرد و باعث شد نازی‌ها فکر کنند که آن‌ها کوچک‌تر از آن هستند که اخراج‌شان کنند، و همچنین به خروج کودکان زیادی از مرز، در قالب هنگ پسران پیشاهنگ، کمک کرد. مارسو تراژدی و تجربه‌ی دهشتناکی را متحمل شده‌بود، چرا که پدر او در اردوگاه آشویتز جان سپرد، و این موضوع منجر به بسیاری از اقدامات این‌چنینیِ او می‌شد و در زندگی هنری او نیز تأثیری شگرف داشت. او در سال ۲۰۰۱، مفتخر به دریافت مدال والنبرگ گردید، مدالی که نامش از «رائول والنبرگ» گرفته شده و جایزه‌ای معتبر برای فعالان حقوق‌بشر محسوب می‌گردد.



۳- لوئی ژوردان

لوئی ژوردان تازه وارد دنیای سینما شده‌بود که پاریس، توسط نازی‌ها اشغال شد. پدر او که هتلی را در کن اداره می‌کرد، توسط گشتاپو دستگیر شد. ولی موفق شد که فرار کند. بنابراین تمام خانواده‌اش به سوی جنوب فرار کردند. به محض آن که ژوردان و برادران‌ش به محلی امن رسیدند، به نیروهای مقاومت پیوستند. آن‌ها اعلامیه های زیرزمینی را به چاپ می‌رساندند و توزیع می‌کردند.

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

 لویی در نهایت با یکی از اعضای مبارزان آزادی به نام «برِت فردریک» ازدواج کرد. او تا پایان یافتن دوران جنگ، فعالیت بازیگری خود را از سر نگرفت. اما بعد از آن، به سرعت به عنوان یک کمدین محبوب در کشورش مشهور شد. گاردین درباره‌ی او نوشته بود که ژوردان در محاصره‌ی هواداران‌ش است، چرا که نه تنها بازی در فیلم‌های تبلیغاتیِ نازی‌ها را نپذیرفته‌بود، بلکه از اعضای نهضت مقاومت علیه آلمانی‌ها نیز بود. این دستاوردی ارزشمند بود، آن هم در زمانه ای که هنرمدان تراز اولی مانند «موریس شاوالیه» دقیقاً بخاطر رویه‌ای عکس، در دوره ی بعد از جنگ، بدنام شده‌بودند.



۴- ژوزفین بِیکر

«جاسوس مخفی میخانه» شبیه عناوین بعضی فیلم‌های تلویزیونیِ نازل است، اما این عنوان در حقیقت، شهرت بسیار غیر رسمیِ ژوزفین بیکر بود. این خواننده و رقصنده حتی پیش از آن‌که «ژاک اَبتی»، رئیس سازمان اطلاعات Le Deuxième Bureau، او را به‌عنوان یک خبرچین استخدام نماید، در سطح اروپا به شهرت فراوان رسیده‌بود. او خیلی زود شروع به انتقال اطلاعاتی از افسران آلمانی به جاسوس‌های انگلیسی و آمریکایی و مبارزان نهضت مقاومت فرانسه نمود.

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

 در یکی از اقدامات شجاعانه‌اش، او اطلاعاتی طبقه‌بندی‌شده را که با جوهر نامرئی روی ورقه‌های موسیقی‌اش نوشته و جابجا نمود. بعدها دولت فرانسه به او مدال‌های مقاومت و  Croix de Guerre را اعطا نمود. امروزه برای او در موزه‌ی بین‌المللی جاسوسی، جایگاه یادبودی ایجاد شده‌است.



۵- ارنست همینگوی

در حقیقت، داستان پیوستن همینگوی به نیروهای مقاومت، بخاطر یک «بار» بود. در سال ۱۹۴۴، همینگوی سربازان آمریکایی و مشخصاً نیروهای رسته‌ی چهارم را که در نورماندی پیاده شدند، همراهی می‌کرد. در حالی‌که او ظاهراً خبرنگار جنگیِ نشریه‌ی Collier بود، چیزی نگذشت که وی موضع خود را از یک ناظر خاموشِ صِرف، تغییر داد. او ابتدا برای چند روز در رامبویه، به «عملیات اطلاعاتیِ شبه‌نظامی» روی آورد. بعد از مدتی او به فکر افتاد که خود، بارِ هتل ریتز در پاریس را آزاد کند.

همه ایستادند، حتی کامو و همینگوی: در برابر اشغالگر!

 وقتی افسران ارتش از ارائه‌ی هرگونه تجهیزاتی به او در این مأموریت سر باز زدند، همینگوی چند تن از سربازان جبهه‌ی مقاومت را در اطراف خود جمع کرد، یک جیپ دزدید و به بار حمله برد. او فکر می کرد که نازی‌ها آن‌جا بودند، اما در حقیقت، مدتی بود که آن‌جا را ترک کرده‌بودند. بنابراین طبیعی بود که همینگوی برای خود مقدار زیادی مارتینی سفارش دهد تا «پیروزی‌اش» را جشن بگیرد!


ویدیو مرتبط :
تقدیم به مردمی که در برابر تمام دنیا ایستادند

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اگر نمایندگان شجاعت مدرس را داشتند در برابر تخلفات احمدی‌نژاد می‌ایستادند



اخبار,اخبار سیاسی, تخلفات احمدی‌نژاد

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود به مناسبت روز مجلس، به بررسی ویژگی های مدرس پرداخته و آن را با ویژگی های نمایندگان امروز کشور مقایسه کرد.

اهم مطالب این یادداشت را بخوانید:
مدرس در تمام دوران نمایندگی هرگز فراموش نکرد که باید به وظیفه‌ای که قانون برعهده او گذاشته است عمل کند و برای انجام این وظیفه وقت لازم را بگذارد. این ویژگی مدرس، برای کسانی که مجلس را ابزاری برای راه یافتن به مراکز پول‌ساز و کارساز قرار می‌دهند و به جای انجام وظیفه قانونی و ذاتی خود در قوه مقننه به اهداف مادی خود می‌اندیشند و می‌رسند، یک هشدار است و به آنها می‌گوید تا زمانی که مدرس را الگوی رفتاری خود قرار ندهید نمی‌توانید خود را نماینده مردم در مجلس بدانید.

ویژگی‌ دیگر شهید مدرس شجاعت او بود. شجاعت شهید مدرس اگر در نمایندگان مجلس ما وجود داشت، در برابر بی‌قانونی‌های رئیس دولت نهم و دهم می‌ایستادند و اجازه آنهمه اقدامات خلاف قانون و پدید آمدن مفاسد اقتصادی را نمی‌دادند. آنچه بیشتر مایه تاسف است اینست که اگر یک نماینده مجلس در برابر تخلفات و نارواها فریاد می‌زند عده‌ای تلاش می‌کنند او را ساکت کنند و به جای اینکه شجاعت او را الگوی خود قرار دهند، به سرکوب او می‌پردازند تا هیچکس جرات نکند راه مدرس را در مجلسی که همه باید همچون مدرس باشند بپیماید.

ترغیب مسئولین اجرائی و قضائی به انجام وظایف قانونی و برخورد آشکار با کسانی که از مسیر قانون و حق و اخلاق منحرف می‌شدند، از دیگر ویژگی‌های شهید مدرس بود. این ویژگی را مقایسه کنید با شیوه زشت بعضی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ما که یک وزیر را با طرح سوال به مجلس می‌کشانند و در نیمه راه به او می‌گویند اگر به این خواسته شخصی من عمل کنی سوال را پس می‌گیرم و از تو حمایت می‌کنم! این نماینده مجلس، جایگاه نمایندگی را برای سوءاستفاده شخصی و کار چاق کنی می‌خواهد درحالی که مدرس به مجلس به عنوان جایگاه قانون‌گذاری و صیانت از قانون و منافع ملت و کشور و تربیت کننده کارگزاران صادق و لایق نگاه می‌کرد.

ساده زیستی مدرس، ویژگی دیگر او بود. آن دسته از نمایندگانی که با خانه‌هائی چون قصر، خودروهای گران قیمت و زندگی اشرافی سروکار دارند و خو کرده‌اند، هرگز نمی‌توانند مدرس را الگوی خود قرار دهند و از شجاعت و صراحت و آزادگی او بهره‌مند باشند.

این ویژگی‌ها به همراه ایمان و اخلاصی که آیت‌الله مدرس داشت، از او انسان معتدلی ساخته بود که در گفتار و رفتار و حتی زندگی شخصی همواره با اتقان عمل می‌کرد و به راه صواب می‌رفت. در زمان مدرس هم افراطیونی وجود داشتند که با روش غیرعادی خود تلاش می‌کردند کشور را دچار ناملایمات کنند ولی مدرس با اعتدال سرچشمه گرفته از علم، ایمان، اخلاص و شخصیت ممتاز خود همواره جامعه را به اعتدال سوق می‌داد تا افراطیون مجال میدان‌داری و یکه‌تازی پیدا نکنند.

اکنون که در آستانه انتخابات مجلس دهم قرار داریم، این مردم هستند که باید با استفاده از فرصت باقیمانده برای شناسائی افرادی که زمینه الگو قرار دادن شهید مدرس را در خود دارند تلاش کنند مجلس را از وضعیت غیرقابل قبول کنونی نجات دهند و کاری کنند که مجلس دهم با نمایندگانی ساده زیست، شجاع، معتدل، قانون‌گرا، با ایمان، وظیفه شناس و با اخلاص تشکیل شود تا هم بتواند در راس امور باشد و هم بتوان آن را عصاره ملت دانست. امروز که سالروز شهادت مدرس و روز مجلس است، جای مدرس بیش از هر زمان دیگری خالی است.

 

 اخبار  سیاسی  - روزنامه جمهوری اسلامی