کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

چه ورزشی برای كودكم مناسب است؟



ورزش مناسب کودک,ورزش,ورزش کودک

ورزش مناسب کودکان - پدرها و مادرها همواره ‌این دغدغه را دارند كه فرزندانشان را درست تربیت كنند و منش‌ها و عادت‌های خوب را در آنها بپرورند و ماندگار كنند. از این‌رو علاوه بر آموزش‌هایی كه در خانه به آنها می‌دهند،‌ آنها را در كلاس‌های مختلفی از زبان و موسیقی گرفته تا نقاشی و سفالگری ثبت نام می‌كنند. به‌ این ترتیب توانایی، ‌استعداد و علاقه آنها در همین روزهای كودكی شناخته می‌شود و قدرت انتخاب آنها را برای انتخاب مشاغل و سبك‌های مختلف زندگی بالا می‌برند.

علاوه بر این فعالیت‌های ذهنی، فرهنگی و هنری،‌ بسیاری از خانواده‌ها تاكید بسیاری بر رفتن فرزندانشان به كلاس ورزشی دارند، اما به دلیل انتخاب نادرست رشته ورزشی برای كودك‌شان بعد از مدتی دلسرد می‌شوند و این مسئله مهم را رفته رفته به فراموشی می‌سپارند. این در حالی است كه بدن سالم تعیین‌كننده انتخاب‌های درست و برتر كودك در سنین بزرگسالی است. علاوه بر آن تشویق بچه‌ها به ورزش كردن در سنین كودكی هم آنها را به تناسب اندام می‌رساند و هم از دچار شدن آنها به اضافه وزن جلوگیری می‌كند.

اگر شما هم چنین دغدغه‌ای دارید و نمی‌دانید كه چه نوع ورزشی را باید برای فرزندتان انتخاب كنید و چطور او را علاقه‌مند و پیگیر كنید باید نكاتی را رعایت كنید. باید بدانید این مهم نیست كه فرزندتان به یك تیم بزرگ و مشهور بپیوندد یا به صورت حرفه‌ای بیشتر اوقات خود را به ورزش كردن بپردازد. مهم این است كه بتواند از فرصت‌های فراغتش چه در خانه و چه در مدرسه برای ورزش كردن استفاده كند.

اگر می‌خواهید فرزندتان ورزش كردن را در برنامه‌های همیشگی زندگی خود قرار بدهد، برای او در آغاز ورزش‌هایی متناسب با سلیقه و توان او در نظر بگیرید. تشویق و حمایت شما شانس علاقه‌مند شدن او به فعالیت‌های ورزشی را بیشتر می‌كند. كودك‌تان را به برنامه‌های ورزشی محلی ببرید، علاقه خودتان به ورزش را نیز به او نشان بدهید و ورزش مورد علاقه‌تان را به او معرفی كنید.

فعالیت‌هایی متناسب با سن کودک

کودک شما در سنین مختلف توانایی انجام فعالیت‌های ورزشی مختلفی را دارد كه شما باید با آنها آشنا باشید. به احتمال زیاد كودك بعد از گذشت چندین هفته از شروع ورزش، استعداد طبیعی و توانایی خود را بروز می‌دهد.

كودكان دو تا پنج سال

كودكان نوپا و پیش‌دبستانی‌ها می‌توانند ورزش‌های پایه‌ای و حركات ساده را انجام بدهند. این در حالی است كه آنها برای انجام ورزش‌های حرفه‌ای و سازمان‌یافته بسیار كوچك و كم سن و سالند.

بهترین ورزش‌ها برای این سنین، حركاتی ساده است كه به بازی شباهت دارد و شما می‌توانید بدون اینكه او را به كلاس ورزشی خاصی بفرستید با او ورزش كنید.

حركات مناسب برای این كودكان  دویدن، بالا رفتن از سراشیبی‌ها، لگد زدن، غلت زدن، رقصیدن، بازی كردن با یک توپ سبک ،پدال زدن با یك دوچرخه یا سه چرخه كوچك و بازی كردن در آب است.

كودكان شش تا هفت سال

همان‌طور که کودکان بزرگ‌تر می‌شوند، قدرت هماهنگی و توجه آنها بیشتر و بهتر می‌شود و می‌توانند جهت و مفهوم کار تیمی‌ را درك كنند. اگر می‌خواهید كودكتان را در این سنین به كلاس‌های ورزشی بفرستید،‌ فعالیت‌های ورزشی تیمی ‌بهترین انتخاب هستند.فوتبال، ژیمناستیک، شنا، تنیس، گلف، دو و میدانی و  هنرهای رزمی برای این سنین مناسبند.

كودكان هشت سال و بالاتر

كودكان وقتی به سن هشت سالگی می‌رسند،‌ توان انجام طیف وسیعی از ورزش‌ها را دارند كه شما می‌توانید با توجه به علاقه و سلیقه كودك و همچنین مشورت با مربی‌های این رشته‌ها او را به كلاس ورزشی بفرستید. البته‌ این را فراموش نكنید كه انجام ورزش‌های حرفه‌ای،‌ تنها راه داشتن یك اندام مناسب برای كودك‌تان نیست. اگر متوجه شدید فرزند شما به ورزش علاقه‌مند به نظر نمی‌رسد،

نباید او را مجبور كنید. در این شرایط باید برای او فعالیت‌های فیزیکی دیگری در نظر بگیرید. برای مثال شما می‌توانید دوچرخه بخرید و به همراه هم به دوچرخه‌سواری تفریحی بروید. یا اینكه مسیرهایی برای پیاده‌روی در نظر بگیرید و هر روز كودك‌تان را به پیاده‌روی ببرید. علاوه بر اینها می‌توانید برنامه منظمی ‌برای كوهنوردی در نظر بگیرید و او را همراه خود به كوه ببرید. البته فراموش نكنید نباید او را مسافت زیادی پیاده ببرید و خسته كنید.

شرایط كلاس ورزش را بررسی كنید

اگر رشته‌های ورزشی مختلفی در باشگاه‌های ورزشی محل زندگی‌تان آموزش داده می‌شود، قبل از اینكه كودك‌تان را به عضویت یك تیم درآورید یا در یكی از كلاس‌های ورزشی انفرادی ثبت‌نام كنید، اجازه بدهید كودك شما هر یك از آنها را برای چند مرحله امتحان كند.

سپس برای مقایسه كردن ورزش‌ها با یكدیگر موارد زیر را در نظر بگیرید:

میزان و بهای تجهیزات مورد نیاز كودك برای انجام آن ورزش

فرصت و توان كودك برای شركت در این كلاس‌ها

میزان فعالیت‌های فیزیكی

تاكید بر مهارت‌های فردی در مقابل اجرای تیمی‌

میزان زمانی كه شما و فرزندتان می‌توانید به رفتن به كلاس‌های ورزشی اختصاص بدهید.

چه ورزشی برای كودكم مناسب است؟

علاوه بر اینها برنامه هفتگی فرزند خود را نیز باید در نظر بگیرید. اگر کودک شما در طول هفته به كلاس‌های دیگری مانند زبان یا موسیقی می‌رود، اضافه شدن یك برنامه ورزشی سنگین مانند دو و میدانی،‌ در او ایجاد ضعف و خستگی می‌كند. مهم‌تر از همه ‌این است كه باید مطمئن شوید فرزند شما واقعا می‌خواهد در كلاس‌های ورزشی شركت كند چراكه با وجود مزایای فراوانی كه ورزش كردن حرفه‌ای برای بدن دارد،‌ تنها راه داشتن سبك زندگی سالم نیست آنچه اهمیت دارد این است كه كودك دریابد این فعالیت‌های ورزشی برای او مفید و سرگرم‌كننده است.

درگیر ورزش كودك‌تان باشید

همان‌طور كه فرزند شما ورزش‌های مختلفی را امتحان می‌كند، شما نیز با او همراه باشید. برای مثال به دنبال پاسخ سوال‌های زیر باشید.

آیا بچه‌ها در كلاس ورزشی با توجه به سن و میزان مهارت‌هایشان گروه‌بندی شده اند یا نه؟

در كلاس ورزشی فرزند شما تا چه میزان به ‌ایمنی و سلامت آنها در زمان ورزش دقت می‌شود؟

مربی تا چه میزان فرزند شما را در فعالیت‌های تیم مشاركت می‌دهد؟

آیا مربی قواعد ورزشی و روش استفاده از تجهیزات ایمنی مناسب را به خوبی به كودك شما آموزش می‌دهد؟

آیا اعضای تیم با اصل گرم کردن و سرد کردن قبل و بعد از انجام حركات ورزشی آشنا هستند؟

آیا مربی در جریان فعالیت‌های ورزشی، به هیدراته و كم آب نشدن بدن بچه‌ها توجه دارد؟

در كلاس ورزش حرفه‌ای،‌ آیا کودک‌تان انجام حرکات مناسب بدنی را آموخته است؟

شانس بروز توانایی و شركت در فعالیت ورزشی كودك شما در زمان كلاس چقدر است؟

علاوه بر اینها یكی از مهم‌ترین عواملی كه می‌تواند برای كودك شما در ادامه دادن به فعالیت ورزشی تعیین‌كننده باشد،‌ سبک مربیگری است. اگر یک مربی به طور مداوم به كودكان ماهرتر توجه كند و كودكان تازه‌كار را از دایره توجه خود خارج كند، كودك به سرعت دلسرد می‌شود و دیگر حتی به اجبار شما هم به كلاس نخواهد رفت.

علاوه بر آن انتخاب برنده و بازنده توسط مربی در پایان فعالیت ورزشی روزمره عاملی بسیار منفی برای طرد كودكان از كلاس است.  به طور کلی، نگرش و رفتار شما به ورزش كردن كودك‌تان باید مثبت و دلگرم‌کننده باشد تا عملكردهای او را بهبود ببخشد و او را به سمت تداوم فعالیت‌های ورزشی سوق بدهد. تا آنجا كه می‌توانید و برنامه هفتگی شما این اجازه را به شما می‌دهد، در برنامه‌های ورزشی به خصوص زمان مسابقات تیمی‌ فرزندتان شركت كنید.

این را هم فراموش نكنید كه شما بهترین الگو برای فرزندتان هستید. ورزش كردن مداوم شما تاثیر زیادی بر او خواهد داشت.

 

منبع:7sobh.com


ویدیو مرتبط :
حرکات ورزشی مناسب تقویت مچ دست

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چه ورزشی برای کودکان مناسب است؟



 

 

چه ورزشی برای کودکان مناسب است

 

طبق آمار جهانی و براساس نتایج مطالعه های انجام شده، تعداد کودکان چاق و دارای اضافه وزن روزبه روز  در حال افزایش است و علت اصلی آن هم کاهش فعالیت های بدنی کودکان است. در اثر کاهش فعالیت، میزان استقامت و توانایی های استقامتی کودکان کم می شود و از سوی دیگر شاخص توده بدنی و ضخامت چین های پوستی شان بالا می رود...

 

امروزه کودکان مدت زمان کمتری را به فعالیت های فیزیکی و ورزش اختصاص می دهند و بیشتر به تماشای تلویزیون می پردازند. از آنجا که دغدغه بسیاری از والدین، سلامت فرزندشان است و با شروع فصل تابستان به طور معمول برای پرکردن اوقات فراغت ، کودکان ثبت نام در کلاس های ورزشی و آموزشی را انتخاب می کنند، با دکتر احمد باقری مقدم، متخصص پزشکی ورزشی گفت وگو کرده و نظر ایشان را در این باره جویا شده ایم. مطالعه این مطلب کمک می کند تا بتوانید با توجه به سن و روحیه فرزندتان، کلاس ورزشی مناسبی برای او انتخاب کنید.

 

▪ آقای دکتر! از چه زمانی کودک آمادگی لازم را برای شروع فعالیت های ورزشی دارد؟

 

احتمال ابتلا به چاقی در کودکانی که کمتر از یک ساعت تلویزیون تماشا می کنند در مقایسه با کودکانی که روزانه ۴ ساعت پای برنامه های تلویزیونی می نشینند، کمتر است و به احتمال کمتری در دوران بلوغ، در معرض چاقی و عوارض ناشی از آن قرار خواهند گرفت. بنابراین انجام فعالیت های ورزشی، یکی از گزینه های مناسب برای پیشگیری از چاقی کودکان است و در دوران بلوغ باعث کاهش بروز بیماری عروق کرونر و سکته مغزی، پرفشاری خون، چاقی و دیابت و پوکی استخوان و سرطان می شود. آمادگی کودک برای شرکت در فعالیت های ورزشی به تکامل سیستم عصبی، تکامل اجتماعی و سطح شعور و فهم آنها بستگی دارد. اصولا کودکان قبل از ۶ سالگی توانایی لازم برای پرداختن به ورزش های سازمان یافته مانند فوتبال را ندارند. در این محدوده سنی، ورزش هایی مانند دویدن و شنا را توصیه می کنیم. به طور کلی ورزش هایی برای این رده سنی مناسب هستند که تکنیک های کمی داشته باشند و در عین حال لذت بالایی در کودکان ایجاد کنند.

 

▪ آیا باید با توجه به سن کودک فعالیت ورزشی اش را انتخاب کرد؟

 

بله، با اینکه کودکان از سن ۶ تا ۹ سالگی، توانایی لازم و پایه حرکتی را به دست می آورند ولی هنوز هماهنگی لازم بین دست و چشم ها وجود ندارد، بنابراین می توانند به صورت محدود و ساده در سطح ابتدایی در ورزش های سازمان یافته ای مانند فوتبال شرکت کنند. در سنین ۱۰ تا ۱۲ سال، سطح شعور و فهم افزایش می یابد و کودک می تواند در کار گروهی و یادگیری حرکات پیچیده شرکت کند. در این سن کودک می تواند به ورزش های تماسی ـ برخوردی مانند فوتبال بپردازد زیرا به علت نیروی تولیدی پایش در بازیکنان، احتمال بروز آسیب پایین است.

 

▪ چه عواملی باعث تشویق یا دلزدگی کودک از ثبت نام در کلاس های ورزشی می شود؟

 

برای گسترش فرهنگ ورزش در کودکان یا تشویق آنها، باید به نکاتی مانند حمایت خانواده، شادی بخش بودن نوع فعالیت ورزشی، انجام ورزش بعدازظهرها، موفقیت، همراهی با دوستان و هیجان توجه کرد.

 

در این میان عواملی مانند شکست یا ترس از شکست در مسابقه، مواخذه و شرمندگی کودک، احساس اجبار و نظم ارتشی در ورزش و خستگی ناشی از تمرین شدید یا قوانین سخت بازی هم باعث دلزدگی کودک از شرکت در فعالیت های ورزشی می شوند که والدین باید این مسایل را مدنظر بگیرند.

 

▪ بهترین فعالیت ورزشی در این سن، چه نوع فعالیت هایی است؟

 

انجام ورزش های هوازی در کودکان همان آثار مثبتی را دارد که در بزرگسالان دیده می شود. تمرین های قدرتی نیز با بهبود کیفیت عصبی و هماهنگی عصب و عضو، باعث افزایش قدرت عضلانی در کودکان می شوند ولی باید مواظب آسیب صفحه رشد استخوانی در کودکان باشیم.

 

▪ ثبت نام کودکان در کلاس های وزنه برداری کار درستی است؟

 

تمرین با وزنه های کوچک ایرادی ندارد ولی ورزش هایی مثل وزنه برداری و پاورلیفتینگ برای کودکان ممنوع است. گرچه بدن کودکان در مقایسه با بزرگسالان انعطاف پذیری بیشتری دارد، اما نباید فراموش کنیم که دارای مفاصل سست تر و شل تری هستند. ضعیف ترین نقاط در کودکان، محل اتصال عضلات به استخوان و صفحه رشد استخوانی است بنابراین صدمه هایی مانند پیچ خوردگی مفاصل که در بالغان شایع تر است، در کودکان کمتر اتفاق می افتد و در عوض، آسیب های صفحه رشد و آسیب محل اتصال عضله به استخوان شیوع بیشتری دارد.

 

▪ آیا کودکانی که مبتلا به بیماری دیابت یا آسم هستند، می توانند در کلاس های ورزشی ثبت نام کنند؟

 

کودکان بیماری که به ناراحتی های خاص مانند دیابت یا آسم مبتلا هستند باید قبل از شروع ورزش به پزشک متخصص مراجعه کنند تا توصیه های لازم به آنها داده شود. اگر ورزش در کودکان آسمی باعث تشدید علایم بیماری شان می شود، قبل از شروع باید داروهای تنگی نفس مصرف کنند و به اندازه کافی مرحله گرم کردن را انجام دهند. این کودکان باید از ورزش در هوای خشک و سرد و محیط های آلوده پرهیز و تا حد امکان از تنفس دهانی خودداری کنند. در پایان ورزش، اقدام به سردکردن بدن به صورت حرکت های سبک و تفریحی ضروری است و از انجام ورزش هایی که شدت بالا دارند مانند دویدن، شنا یا دوچرخه سواری طولانی جلوگیری کنید.

 

کودکان مبتلا به دیابت با توجه به نوع دیابت و شدت آن باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرند. این کودکان در صورت کنترل دیابت اجازه دارند در فعالیت های ورزشی شرکت کنند. به علت خطر افت قندخون (هیپوگلیسمی) یا افزایش قندخون (هیپرگلیسمی) لازم است قبل و بعد از ورزش قندخون آنها با گلوکومتر اندازه گیری شود و در صورتی که میزان آن زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد، مقداری قند مصرف کنند. اگر قندخون بالای ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر بود، فعالیت ورزشی مجاز نیست.

 

▪ بهترین زمان ورزش برای کودکان دیابتی از نظر شما چه زمانی است؟

 

بهترین زمان ورزش برای کودکان مبتلا به دیابت، یک تا دو ساعت پس از صرف غذاست. بچه هایی که انسولین تزریق می کنند، با دستور پزشک معالج باید مقداری از دوزاژ آن را قبل از ورزش کاهش دهند. به علت احتمال افت قند تا ۲۴ ساعت پس از ورزش، بهتر است فعالیت های ورزشی در صبح انجام شود. فعالیت در عصر، احتمال افت قند هنگام خواب را بالا می برد. در صورت بروز عوارض بیماری بسته به نوع عارضه، باید مراقبت های خاصی انجام شود.


▪ از آنجا که نگرانی بسیاری از والدین آسیب دیدگی فرزندان شان در کلاس های ورزشی است برای پیشگیری از آنچه توصیه هایی می کنید؟

 

توصیه می شود قبل از ورزش، مربی اقدام های لازم برای گرم کردن و حرکات کششی را انجام دهد و مراقب باشد کودکان از تجهیزات حفاظتی مانند کلاه ایمنی، عینک، ساق بند و کفش مناسب هم حتما استفاده کنند. این موضوع اهمیت زیادی دارد زیرا آسیب صفحه رشد می تواند باعث کوتاهی و تغییر شکل زاویه دار عضو شود.

 

▪ در این مورد بیشتر توضیح می دهید؟

 

بیشترین شکستگی در صفحه رشد استخوانی در ناحیه مچ دست است که در کودکان چاق بیشتر اتفاق می افتد. آسیب ناشی از ضربه های مکرر در ورزش، می تواند به صفحه رشد آسیب بزند. مثلا باعث شکستگی مزمن انتهای تحتانی استخوان ران در شناگران قورباغه، ناحیه فوقانی استخوان بازو در رشته های پرتابی و ناحیه مچ دست در ژیمناستیک شود.

 

از دیگر آسیب های شایع، آسیب های مربوط به محل اتصال عضله به استخوان است که به صورت تورم و برجستگی استخوانی و در موارد شدید به صورت کندگی استخوان بروز می کند و بیشتر در ناحیه فوقانی ساق در زیر زانو یا آرنج دیده می شود.

 

آسیب غضروفی مفاصل به خصوص زانو و آرنج هم در کودکان شایع است که به صورت درد و تورم مفصل و گاه قفل شدن مفصل ظاهر می شود.

 

▪ مهم ترین توصیه شما به والدین چیست؟

 

سخن آخر اینکه کودکان به علت تولید حرارتی بیشتر، تعریق کمتر، احساس تشنگی دیررس و همچنین بالا بودن نسبت سطح به توده بدن، پایین بودن برون ده قلبی و افزایش سریع دمای بدن در معرض خطر بیشتر عوارض گرمایی محیط هستند بنابراین برای پیشگیری از آسیب گرمایی در فصل تابستان، ضمن رعایت اصول اولیه، والدین باید توجه زیادی به مصرف مایعات کافی قبل، حین و بعد از ورزش داشته باشند.

منبع: salamat.ir