کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

نشانه های تاخیر رشد در کودک نوپا



 علل  تاخیر رشد,درمان  تاخیر رشد در کودکان

مهارتهای حرکتی کودکانی که اختلال رشد دارند دیرتر از سایر کودکان است

 

  اختلال رشد چیست؟

اختلال رشد بچه به ناتوانی کودکان و شیرخواران از رشدطبیعی گفته می‌شود. تا زمانی که تشخیص خاصی برای توجیه این مشکل نباشد از اصطلاح اختلال رشد بچه صحبت می‌شود سنی که این بیماری آن رادربرمیگیرد ۵-۱سالگی است .

علائم شایع اختلال رشد
دور سر، وزن و قد این کودکان به طور طبیعی رشد نمی‌کند. مهارتهای حرکتی این گونه کودکان از جمله چرخیدن در تخت ونشستن وایستادن و راه رفتن معمولا" دیرتر از حالت طبیعی سایر کودکان ظاهر می‌شود. مهارتهای ذهنی و اجتماعی مانند صحبت کردن، رابطهٔ اجتماعی و غذا خوردن بدون کمک دیگران و اختیار ادرار و... نیز غالبا" از حالت طبیعی و نرمال خود به تآخیر میافتد.

 

وقتی در مورد مراحل شکل گیری مهارت های حرکتی ظریف و درشت کودکان صحبت می کنیم، محدوده وسیعی از آنچه که به آن طبیعی گفته می شود برای کودکان نوپا در نظر گرفته می شود.

برای مثال راه رفتن کودک را در نظر بگیرید، بعضی از کودکان یک دفعه شروع به دویدن می کنند در حالی که کودکان دیگر مشغول تاتی تاتی کردن هستند. معمولا این تفاوت ها کاملا طبیعی و نرمال هستند اما اگر مدت زمان زیادی طول بکشد که کودک بتواند قاشق در دست بگیرد و یا اولین قدمش را بردارد، احتمال تاخیر در رشد مهارت های ظریف یا درشت حرکتی وجود دارد.

خوشبختانه راه های زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها می توانید به رشد مهارت های کودک سرعت دهید. همین حالا شروع کنید، با جواب دادن به متداول ترین سوالات در خصوص تاخیر مهارت های حرکتی ظریف و درشت کودکان نوپا می توانید به روند رشد این مهارت ها کمک کنید.

تاخیر مهارت های ظریف و درشت حرکتی به چه معناست؟
همانطور که مشخص است، کودکانی که دچار تاخیر در مهارت های ظریف حرکتی هستند، قادر نیستند به خوبی از ماهیچه های کوچک خود استفاده کنند، بنابراین کارهایی مانند نگه داشتن مدادرنگی با انگشتان برای این دسته از کودکان نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. زمانی که نوبت به مهارت های حرکتی درشت می رسد، مشکل مربوط به ماهیچه های درشت و تسلط بر مهارت هایی مانند راه رفتن، لگد زدن، رقصیدن و بالا رفتن از پله ها می شود.

 تاخیر رشد,علت  تاخیر رشد در کودکان

در صورت مشاهده هرگونه تاخیر رشدی کودکان نوپا، به پزشک مراجعه کنید

 
نشانه های تاخیر در مهارت های حرکتی ظریف  و درشت کدامند؟
برخی از علائم مهمی که باید نسبت به آنها حساس باشید:
- تاخیر در رسیدن به مراحل رشد فیزیکی مانند غلت زدن و نشستن
- عدم وجود نشانه هایی مبنی بر شروع راه رفتن در ۱۸ ماهگی
- اندام سفت یا توان ماهیچه ای اندک (کودک نمی تواند اجسام با وزن سنگین را نگه دارد)
- همیشه روی نوک انگشتان پا راه می رود
- قادر نیست از هر دو سمت بدنش استفاده کند (فقط با پای چپ لگد می زند)
- نمی تواند به آسانی اشیا را نگه دارد و از آنها استفاده کنید (قادر نیست فنجان را در دستش نگه دارد و یا با مداد رنگی خط خطی کند)
- دست و پا چلفتی است و اغلب زمین می خورد
- بعد از ۱۸ ماهگی آب دهانش بیرون می ریزد
- در جویدن و بلیعدن مشکل دارد

از دست دادن مهارت های حرکتی که پیش از این بر آن تسلط داشته است مانند دست تکان دادن برای خداحافظی (مگر اینکه دچار بیماری یا استرس و یا یادگیری مهارت تازه ای باشد، در این موارد پسرفت کودک طبیعی است)

روش های تشخیص تاخیر در مهارت های ظریف و درشت حرکتی کدامند؟
علاوه بر اینکه پزشک کودک بر مراحل رشد او نظارت دارد، تشخیص تاخیر در مهارت های فیزیکی در وهله اول توسط والدین صورت می گیرد. مراقب نشانه هایی که در بالا به آن اشاره شد باشید و در صورت مشاهده هرگونه نقص و یا شاخص تاخیر رشدی کودکان نوپا، بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید. به احتمال زیاد، پزشک بررسی های بیشتر توسط متخصص رشد و/ یا عصب شناس و یا شرکت در برنامه های بازتوانی اولیه را توصیه خواهد کرد.

این معاینات بر وضعیت کلی، قدرت، واکنش و هماهنگی ماهیچه ای متمرکز است و در مرحله بعدی متخصص رشد ذهنی نتایج معاینات را بررسی می کند تا تشخیص رسمی و نهایی انجام شود. این تشخیص می تواند هیپوتونی (کاهش کشیدگی عضلات)، خام حرکتی و یا تاخیر حرکتی ساده باشد.

علت تاخیر در مهارت های حرکتی درشت و ظریف چیست؟
مشکلات و بیماری های عصبی مانند فلج مغزی و خام حرکتی - نوعی اختلال حرکتی است که کودکان در انجام الگوهای حرکتی متناسب با سنشان از هماهنگی و تبحر لازم برخودار نیستند و برای طراحی و انجام کامل وظایف خود دچار مشکل می شوند – بر عملکرد مغز برای ارسال پیام به ماهیچه ها تاثیر می گذارند و منجر به مشکلات مرتبط با مهارت های حرکتی می شوند.

روش های بهبود تاخیر مهارت های حرکتی ظریف و درشت کدامند؟
خبر خوب این است که  RX مخصوص کودکان مبتلا به تاخیر رشدی شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و درمان های فیزیکی است. این نوع درمان بیشتر شبیه بازی مخصوص کودکان طراحی شده است. به طور مثال برای تقویت ماهیچه های دست کودک، کاردرمانگر اسباب بازی های مخصوص دست ورزی را در اختیار کودک قرار می دهد و یا برای بهبود تعادل و هماهنگی ماهیچه ای از تجهیزاتی که در زمین بازی وجود دارند، استفاده کند.

منبع:ninisite.com


ویدیو مرتبط :
صحنه ای از همدردی عمیق یک کودک نوپا!!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نشانه هاي اخطاردهنده درباره تاخير رشد کودک



 

 

رشد اجتماعی کودک

 

 

شيوه استفاده كودك از زبان و حركتهاي فيزيكي براي برقراري ارتباطهاي كلامي و غير كلامي يكي از بهترين نشانه هاياوليه اي است كه مي تواند اختلالات رشدي كودك مانند اوتيسم (Autism) را كه ممكن است مانع رشد اجتماعي يا شناختي كودك شوند نشان دهد.

 

 

اختلالاتي مانند "اوتيسم" كه اختلالات رشدي فراگير ناميده مي شوند، نتيجه مشكلات عصبي هستند كه بر نواحي خاصي از مغز اثر مي گذارند. اوتيسم يك نقص رشدي پيچيده است كه ارتباط با ديگران و دنياي خارج را براي مبتلايان به اين بيماري مشكل مي كند.

 

 

اين بيماري معمولا در سه سال اول زندگي ظاهر مي شود و به دلايلي كه هنوز مشخص نيست ميزان شيوع آن در پسران چهار برابر دختران است. پيشرفتهاي اخير در تحقيقات مغزي نشان داده اند كه محيط زيست بر روي مغز كودك اثر مي گذارد. همچنين اين تحقيقات بر اهميت تشخيص و درمان زود هنگام تاكيد مي كنند:

 



زيرا مغز بر مبناي يك قاعده معروف كار مي كند كه متخصصان آن را "يا از مغزت استفاده كن يا اينكه آن را از دست مي دهي" ناميده اند و در نتيجه تجربه هاي اوليه كودك مي توانند ساختار مغز او را شكل دهند؛ پس بايد به محض اينكه متوجه شديد كودك شما به كمك پزشك نياز دارد فورا به دكتر مراجعه كنيد. به غريزه خود اعتماد كنيد و اگر فكر مي كنيد كه مشكلي وجود دارد با پزشك مشورت كرده يا به درمانگاههاي مخصوص درمان زود هنگام كودكان براي ارزيابي وضعيت كودك مراجعه كنيد. موارد زير ممكن است نشانه هاي اوليه بروز تاخير رشدي يا شناختي باشند.



سن نشانه


13 تا 18 ماهگي


*
هنگام نگاه كردن به شما لبخند نمي زند يا نمي خندد.

* به طور مرتب سعي نمي كند تا از خودش صدايي دربياورد.

* در هنگام حرف زدن صرفا از يك حرف بي صدا استفاده مي كند نه بيشتر.

* چيزهايي را كه برايش جذاب است به شما نشان نمي دهد يا به آنها اشاره نمي كند.

* نسبت به شنيدن اسم خودش واكنش نشان نمي دهد.

* نسبت به صداهاي آشنا (صداي زنگ تلفن، صداي پدرش و...) پاسخي نمي دهد كه نشانه شناختن اين صداها باشد.

*
هنگام ارتباط برقرار كردن با ديگران از حركات اعضاي بدن استفاده نمي كند (مثلا دستش را براي خداحافظي كردن تكان نمي دهد).

*
نمي گذارد كه شما بفهميد او چه چيزهايي را مي خواهد يا نمي خواهد.

* در بازيهاي گروهي شركت نمي كند.

* حركات ديگران را تقليد نمي كند و تلاش نمي كند كه صداها يا آوازها را تقليد كند.

*
با اسباب بازيهاي متنوع (خانه سازي كتاب عروسك ماشين و...) بازي نمي كند.

 

 

بازی کردن کودک

 


19 تا 24 ماهگي

* هنگام بازي كردن با ديگران رابطه برقرار نمي كند (مثلا چيزي را به بقيه نشان نمي دهد، اسباب بازي را به ديگري نمي دهد و منتظر واكنش ديگران نمي ماند).

* عكس افراد يا چيزهاي آشنا را تشخيص نمي دهد (مثلا تلاش نمي كند آنها را با دست نشان بدهد يا با ديدن آنها سعي نمي كند حرف بزند).

* در بازيهايي كه لازم است نقش كسي يا چيزي را بازي كند (مثلا در غذا دادن به عروسكهايش) شركت نمي كند.

 


25 تا 30 ماهگي

* به داستانهاي مصور گوش نمي دهد.

* عكسها را نام نمي برد.

* دستورهاي ساده را رعايت نمي كند.

 


3
0 تا 36 ماهگي


* درباره تجربه هاي اخير خود سوال نمي پرسد.

* حالت فيزيكي خود (مثلا گرسنگي يا درد) را بيان نمي كند.

* دستوراتي را كه از دو يا سه بخش تشكيل شده باشند رعايت نمي كند.

* در بازيهاي نمادين (مثلا استفاده از يك موز به جاي تلفن يا يك آجر خانه سازي به جاي ماشين) شركت نمي كند.

* در تبادلهاي كلامي كوتاه شركت نمي كند و از زبان صرفا براي برآورده كردن نيازهايش استفاده مي كند.

* براي حداقل 10 دقيقه توجهش را بر روي يك كار خاص متمركز نمي كند.