کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

سوالاتـی كه والدین از جـواب دادن به آن‌هـا عاجـزند


در حالی كه فرزندتان از مدرسه تعطیل شده، توی ترافیك سنگین مسیر خانه گیر كرده‌اید و فكر می‌كنید برای ناهار چه چیزی تهیه كنید ناگهان فرزند 7 ساله‌تان با صدای بلند می‌پرسد: «مامان چرا آسمون آبیه؟»





صبح بخیر: شما كه همیشه كودكان را به یادگیری علم تشویق می‌كردید و آرزو داشتید برای یك بار هم كه شده به جای پرسیدن قیمت سی‌دی بازی، یك سوال درسی از شما بپرسد، اكنون از پاسخ دادن به این سوال ساده عاجز مانده‌اید اما شاید دانستن این موضوع كه تقریبا اكثر والدین پاسخ روشنی برای این سوالات ندارند، اندكی باعث آرامش شما شود. محققان انگلیسی با انجام مطالعاتی روی 2 هزار و 500 خانواده متوجه شدند بسیاری از والدین امروزی نمی‌توانند پاسخ سوالات علمی و حتی تعداد زیادی از سوالات معمولی كودكان خود را بدهند. این مطالعات هم‌چنین نشان داد فقط یك‌سوم والدین به‌دنبال یافتن پاسخ دقیق برای سوالات كودكان‌شان می‌افتند و متاسفانه بقیه یا دروغ می‌گویند یا با دادن یك جواب بی‌ربط به همه چیز پایان می‌دهند.



وقتی جواب را نمی‌دانیم

با این‌كه امروزه ندانستن جواب سوالات كودكان كاملا طبیعی است اما تقریبا 50 درصد از پدر و مادرها از گفتن كلمه «نمی‌دانم» احساس خجالت می‌كنند و حتی ممكن است احساس حماقت به آن‌ها دست ‌بدهد. اما باید بدانید زمانی كه صحبت از دانش و علوم جدید می‌شود، معمولا كودكان امروزی اطلاعات بسیار بیشتری نسبت به پدر و مادر خود دارند. امروزه اطلاعات كودكان به قدری افزایش پیدا كرده كه 26 درصد والدین معتقدند سواد آن‌ها از فرزندان دبستانی‌شان كمتر است و در خیلی از موارد مانند كامپیوتر و اینترنت در مقایسه با بچه‌های‌شان هیچ چیزی نمی‌دانند. پیشرفت تكنولوژی، استفاده از وسایل ارتباط جمعی مدرن مانند كامپیوتر، سی‌دی‌های آموزشی و تغییرات زیادی كه در محتوای كتاب‌های درسی به وجود آمده باعث شده كودكان امروزی نسبت به والدین خود اطلاعات به‌روزتری داشته باشند و در بسیاری از مواقع سوالاتی فراتر از سواد پدر و مادر خود بپرسند.جالب این‌جاست كه یك پنجم والدین در این مواقع آرزو می‌كنند كاش بیشتر درس می‌خواندند یا مطالعه بیشتری می‌داشتند تا هیچ وقت در این وضعیت قرار نمی‌گرفتند.



جواب چه سوالی را نمی‌دانیم؟

از مجموع سوالاتی كه معمولا كودكان می‌پرسند و والدین از دادن یك پاسخ روشن به آن‌ها عاجزند می‌توان به موارد زیر اشاره كرد: «چرا آب دریا شور است؟ خدا كجاست؟ نوزادان چگونه متولد می‌شوند یا بی‌نهایت به چه معناست؟» البته سوالات ریاضی و علمی بیشتر از همه برای پدر و مادرها دردسر درست می‌كنند به‌طوری كه نزدیك به 58 درصد از آن‌ها نمی‌توانند سوال ساده‌ای مانند دلیل آبی بودن رنگ آسمان را جواب بدهند. زمانی كه از والدین پرسیده می‌شود: «انرژی برق چگونه ساخته می‌شود؟» بیش از 67 درصد از آن‌ها دلیل آن‌ را نمی‌دانند. در برابر این سوال: «نوزادان چگونه به دنیا می‌آیند؟» نیز والدین سعی می‌كنند با دادن پاسخ‌هایی مانند خدا آن را پشت در ما گذاشته است یا ما آن را پیدا كرده‌ایم كودك كنجكاو خود را قانع كنند. سوالاتی در مورد خدا و سرنوشت انسان‌ها بعد از مرگ هم از جمله مواردی هستند كه بسیاری از والدین را به دردسر می‌اندازد. برای مثال زمانی كه یك كودك از پدر خود می‌پرسد: «برای مادربزرگ بعد از مرگ چه اتفاقی می‌افتد؟» نزدیك به 40 درصد از والدین این‌گونه به فرزندشان جواب می‌دهند: «او پیش خدا رفته.» یا «مادربزرگ اكنون در بهشت است.» یا «او تبدیل به یك فرشته شده و همیشه در حال نگاه كردن به توست.»



می‌توانیم دروغ بگوییم؟

با این كه در بسیاری از مواقع والدین در جواب سوالات كودك خود دروغ می‌گویند، اما سعی كنید هیچ‌گاه به این شكل جواب كنجكاوی‌های فرزندان خود را ندهید. در سنین پایین كودكان همه چیز را به دقت به ذهن خود می‌سپارند و جواب‌های غلط شما ممكن است تا مدت‌ها در یاد آن‌ها باقی بماند. از سوی دیگر بعد از این‌كه آن‌ها جواب درست را پیدا كردند ممكن است شما را دروغگو بدانند و حتی اعتمادشان را به شما برای همیشه از دست بدهند. در بسیاری از موارد این سوالات به دلیل كنجكاوی كودكان نیست، بلكه آن‌ها باید برای انجام تكالیف خود جواب آن‌ها را پیدا كنند. در این هنگام است كه دیگر پدر و مادرها نمی‌توانند با جواب‌های ساختگی كودك خود را دست به سر كنند زیرا او به زودی پاسخ حقیقی را پیدا خواهد كرد. كارشناسان معتقدند بهترین كار برای والدین این است كه همراه با فرزندشان برای پیدا كردن پاسخ درست تلاش كنند. به این ترتیب نه تنها ارتباط بین پدر و مادر و فرزندان بهتر می‌شود بلكه این كار حالتی مشابه با بازی پیدا می‌كند و باعث تشویق بیشتر كودكان به یادگیری می‌شود. اگر والدین به استفاده از كامپیوتر آشنایی داشته باشند، اینترنت می‌تواند یكی از بهترین منابع برای رسیدن به پاسخ درست باشد؛ خواندن كتاب‌های درسی بچه‌ها هم كمك زیادی به كسب اطلاعات بیشتر در مورد كنجكاوی‌های فرزندتان می‌كند.



هدف كودكان از سوال پرسیدن

هدف كودكان زیر 5 سال از پرسیدن سوال، فقط صحبت‌كردن در مورد موضوعات مختلف است. شاید او اصلا به‌دنبال پیداكردن جواب واقعی سوالات خود نباشد و حتی سوال خود را درك نكند اما با این‌كار او فرصت پیدا می‌كند مهارت‌های گفتاری خود را تقویت كند.كودكان بین 6 تا 9 سال اغلب در مورد موضوعات جدید سوال می‌كنند و به‌دنبال یافتن جواب چراهای بسیاری هستند كه در ذهن‌شان شكل گرفته است. موضوعاتی كه در مدرسه مطرح می‌شود یا گفت‌وگوهای والدین با یكدیگر از جمله عواملی هستند كه حس كنجكاوی كودك را برمی‌انگیزد. درباره كودكان بین 10 تا 15 سال، بسیاری از سوالات از رسانه‌های گروهی مانند تلویزیون یا اینترنت سرچشمه می‌گیرد. تعداد زیادی از كودكان در این سنین در حال گذراندن دوره بلوغ هستند و طبیعی است كه كنجكاوی‌های آن‌ها در این‌باره به بالاترین حد ممكن برسد.



به این 10 سوال این ‌طور پاسخ دهید

در ادامه فهرستی از رایج‌ترین سوالاتی كه كودكان از پدر و مادرشان می‌پرسند آمده است.
1. چرا بعضی‌ موقع‌ها هنگام روز هم ماه در آسمان پیداست؟
2.چرا آسمان آبی است؟
3. آیا آدم فضایی‌ها وجود دارند؟
4.  وزن زمین چقدر است؟
5. هواپیماها چگونه پرواز می‌كنند؟
6.  پرنده‌ها یا زنبورها در زمستان كجا می‌روند؟
7. رنگین كمان از چه چیزی درست شده است؟
8.چرا قسمتی از دنیا روز و قسمتی دیگر شب است؟
9. چرا پیاز اشك ما را در می‌آورد؟
10.چرا ما پلك می‌زنیم؟



1. ماه در اثر تابش نور خورشید به سطح آن روشن می‌شود و به همین دلیل است كه ما می‌توانیم آن را در شب ببینیم اما گاهی اوقات به‌دلیل موقعیت خاصی كه ماه، خورشید و زمین در فضا دارند ماه، نور خورشید را هنگام روز هم به سمت ما بازمی‌تاباند و ما می‌توانیم آن را روشنایی روز هم ببینیم.

2. نور خورشید از رنگ‌های زیادی تشكیل شده اما زمانی‌كه به ذرات هوا برخورد می‌كند، ما فقط رنگ آبی را می‌بینیم.

3. هیچ‌كس نمی‌داند!

4. وزن كـــره زمـــیـن 6,000,000,000,00,000,000,000,000 كیلوگرم است. (البته لازم نیست این عدد را برای كودك‌تان توضیح بدهید، همین‌كه این تعداد صفر را ببیند خودش متوجه می‌شود كه زمینی كه ما روی آن زندگی می‌كنیم بسیار سنگین است)

5. در هواپیماها بال‌ها به شكل خاصی طراحی شدند كه هوا را به زیر خود هدایت كرده و به‌این ترتیب باعث وارد آمدن نیرویی به سمت بالا به هواپیما شده و آن را به سمت آسمان می‌برد.

6. در این فصل زنبورها دیگر پرواز نمی‌كنند و پرنده‌ها هم در دسته‌های پرجمعیت به قسمت‌های گرم‌تر زمین مهاجرت می‌كنند.

7. نور خورشید بعد از برخورد با قطرات آب معلق در هوا به رنگ‌های گوناگون تجزیه می‌شود و در این هنگام است كه شما رنگین‌كمان را می‌بینید.  دقیقا به همین دلیل است كه معمولا رنگین‌كمان بعد از بارش باران در آسمان ظاهر می‌شود.

8. به دلیل آن‌كه زمین به شكل كروی است، نور خورشید فقط می‌تواند نیمی از آن را روشن كند. به همین دلیل، همیشه قسمتی از زمین روشن است و قسمت دیگر در تاریكی شب به سر می‌برد.

9. در پیاز یك ماده شیمیایی وجود دارد كه پس از بریده‌شدن آن، این ماده به سرعت با هوا تركیب شده و پس از برخورد با سطح بیرونی چشم آن را تحریك می‌كند. این تحریك همراه با سوزش است و منجر به خارج شدن اشك از داخل چشم می‌شود.

10. هر زمانی‌كه ما پلك می‌زنیم، مخلوطی از روغن‌ها و ترشحات مخاطی بر سطح چشم پراكنده می‌شود تا از خشكی آن جلوگیری شود. با این‌كار همچنین می‌توان از ورود اجسام خارجی به داخل چشم و نورهای آزاردهنده جلوگیری كرد.


ویدیو مرتبط :
دامـاد هـا بـبـیـنـن ...

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خصوصیات والدین موفق



 

 

والدین موفق

دردنیای امروزی که کلیه ی ملل دنیادرحال رشد ،توسعه وپیشرفت می باشند .برنامه ریزیهای دقیق وسنجیده برای آینده از ارکان مهم ،بزای نیل به این اهداف می باشد ازآن جمله می توان تعلیم وتربیت کودکان که آینده سازان مملکتی هستند نام برد .والدین موفق کسانی هستند که با سرمایه گذاری هر چه بیشتر در این راه باعث پیدایش نسلی سالم ،متعهد وآگاه می شوند ،که ضامن حرکت بیشتر چرخهای مملکت آینده می باشد .از این رو می بایست کودک رااز بدو تولدزیر نظر شدید از لحاظ(آموزش وپرورش،محیط ،خانواده ،مدرسه ،شخصیت و...)قرارداد. اگر والین ازروش های صحیح تربیتی آگاه باشند ،باتمرین وبه مرور زمان تجربه ومهارت آنان افزایش خواهد یافت ودرتربیت فرزندشان موفق تر خواهند بود .در اینجا برخی از نکات تربیتی است که برای آشنایی مقدماتی مطرح می گردد.

 

 

در کوتاه مدت انتظار پیشرفت زیادی نداشته باشید.


موارد زیادی وجود دارد که دوست دارید به فرزندان خود بیاموزید ولی هیچ رفتاری با یک بار آموختن بدست نمی آید وآنان نیز همیشه برای فرا گرفتن آمدگی ندارند. آموزش نیاز به وقت ، حوصله و موقعیت شناسی دارد. اگر والدین در این کار پشتکار نداشته باشند، خسته و بی‌حوصله شوند یا از کوره در روند، احترام خود را نزد فرزندان از دست خواهند داد.در این صورت فرزندان به خواسته‌های آنها بی‌توجه خواهند شد و خود را موظف به انجام آنها نخواهند دانست. تربیت مسئولیتی یک روزه نیست، آرامش ، پایداری و مقاومت می‌خواهد و تا زمانی که یک اصل تربیتی حاصل شود، فرزند شما بارها اشتباه خواهد کرد. بنابراین در کوتاه مدت نمی‌توان انتظار پیشرفت زیادی داشت.

 

والدین موفق

 

توقع خود را کم کنید و پیشرفتهای کوچک را نیز در نظر بگیرید.


کودکان و والدینی که از هر نظر کامل و بی‌عیب باشند وجود ندارند. فرزندان همیشه آنگونه که والدین توقع دارند عمل نمی‌کنند. مشکلات کودکان معمولا یک شبه حل نمی‌شود و تغییرات در کودکان و بالغین تدریجی ، آرام و مرحله به مرحله صورت می‌گیرد. برخی والدین وقتی درتغییر عادات و رفتارهای فرزندشان به مشکل برمی‌خورند، به سرعت آشفته و ناامید می‌شوند و اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند. حال آنکه باید به پیشرفتهای کوچک و تدریجی فرزندشان توجه نمایند زیرا کلید پیشرفتهای بزرگ ، تشویق پیشرفتهای کوچک است.

 

 

در هر زمان تنها روی یک مشکل تمرکز نمایید.


فرزند شما ممکن است مشکلات متعددی داشته باشد ولی اگر شما بخواهید همه موارد را باهم اصلاح نمایید، هرگز موفق نخواهید شد. برای موفقیت باید تنها یک مشکل را در نظر بگیرید و پس از حل آن به نوبت به مشکل دیگری بپردازید. هدفتان را با کلمات ساده‌ای که برای کودک قابل فهم باشد برایش توضیح دهید و به او بگویید در این مورد خاص دقیقا چه انتظاری از او دارید، مثلا: می‌خواهم قبل از آمدن سر سفره دستهایت را صابون بزنی! سپس به پیشرفتهای هر چند کوچک کودک در راه اصلاح رفتارش دقت نمایید، مثلا: قبلا اصلا صابون نمی‌زده و حالا یک مرتبه صابون زده است، هر چند توقع ما چهار مرتبه صابون در روز باشد و با واکنشهای مثبت و تحسین آمیز به او بفهمانید که رفتارش مناسب و مورد پسند است.

 

والدین موفق

 

با دید مثبت نگاه کنید و هرگز از تحسین کودکتان غافل نباشید.


تحسین کودک بسیار ارزشمند است. کودکان در هر مرحله سنی که باشند تمایل دارند والدین آنها را بپسندند و از آنها راضی باشند. کودک نمی‌داند کدام رفتار مناسب و کدام نامناسب است. او هر رفتاری را که با واکنش والدین روبرو شود یا او را به هدف برساند مثبت تلقی کرده و تکرار خواهد نمود. تصور نکنید داشتن رفتار مناسب امری بدیهی و از وظایف فرزند شماست و یا رفتارهای فوق‌العاده است. این طرز تفکر باعث می‌شود پرتوقع شوید، نسبت به رفتارهای مناسب فرزندتان بی‌اعتنا گردید و تنها به رفتارهای نامناسب و منفی او توجه نمایید.مسلما به جز رفتارهایی که شما را ناراحت می‌کند، رفتارهای مناسب و مثبت زیادی نیز در فرزند شما وجود دارد. اگر شما هر رفتار مناسبی را مثبت تلقی کنید و با واکنشی تایید کننده به فرزندتان نشان دهید که از کدام رفتارش راضی هستید، کودک سعی می‌کند با تکرار آن رضایت بیشتر شما را بدست آورد. نشان دادن نارضایتی از رفتارهای نامناسب تنها زمانی موثر خواهد بود که قبل از آن فرزندتان را به دلیل رفتارهای مناسبش تشویق کرده باشید.

 

 

اهدافی را که در نظر دارید، با نیازهای کودکتان منطبق نمایید.


اهداف خود را متناسب با سن ، شخصیت ، توانایی ، رشد عقلی و شرایط محیطی فرزندتان تعیین نمایید. همه کودکان در یک سن خاص وارد مرحله مشابهی نمی‌شوند و میزان آموزش پذیری آنها نیز به یک میزان نیست. با توجه به این که همه افراد یک‌جور نیستند و موقعیتها نیز متفاوت است. یک راه حل قطعی و مستقل برای هر مشکلی وجود ندارند. راه حلی که امروز در مورد فرزندتان موثر است، ممکن است فردا تاثیرش را از دست بدهد یا روشی که برای یکی از کودکانتان جواب می‌دهد، شاید برای دیگری بی‌فایده باشد. اگر حوصله کنید می‌توانید حتی روشهای ابتکاری و موثرتری خلق نمایید که بنا به شرایط خاص شما طراحی شده باشد.

 

 

مادران ، پدران ، لطفا هماهنگ عمل کنید.


موفقیت والدین در تغییر رفتارهای کودک نیازمند هماهنگی بین پدر و مادر است. پیش از هر اقدامی ، رفتارهایی را که می‌خواهید اصلاح کنید، دقیقا مشخص نمایید و برای رفع آن برنامه‌ای هماهنگ طراحی کنید .شما و همسرتان باید پیش از دست زدن به هر کاری در مورد کودکتان اتفاق نظر داشته باشید. وقتی تصمیم خود را گرفتید و روی برنامه اجرایی توافق کردید، هر دو هماهنگ و یکسان عمل نمایید.