گردشگری


2 دقیقه پیش

مناظر بی نظیر زمین‌های گلف در آمریکا

در زندگی چیزهای کمی بهتر از بازی گلف در میان رشته کوه های باشکوه، بیابان های بی ثمر یا اقیانوس های خروشان وجود دارد. هر ایالت آمریکایی حداقل یک زمین گلف با مناظر بی نظیر ...
2 دقیقه پیش

باشکوه‌ترین مراکز خرید در جهان

برای اغلب مردم، خرید کردن بخشی از تفریح آن‌ها و برای‌شان مهم است! برای برخی دیگر، تاریخ و فرهنگ مهمتر است اما در صورتی که دو مورد بالا را باهم ترکیب کنید می‌توانید علاوه ...

مسجد الازهر از مهمترین مساجد مصر(+تصاویر)



مسجد الازهر,مسجد الازهر از مهم ترین مساجد مصر, مسجد الازهر در قاهره

مسجد الازهر

 

مسجد الازهر در قاهره
مسجد الازهر بین سالهای ۳۵۹ تا ۳۶۱ هجری به دست جوهر صقلی، فرمانده فاطمی و به امر خلیفه معز الدین الله همزمان با بنا نهادن قاهره، ساخته شد. در رمضان سال ۳۶۵ هجری، نخستین فعالیت های دانشگاهی در الازهر آغاز شد و علی ابن نعمان کتاب الاختصار را که نوشته پدرش بود در آنجا قرائت نمود و این نخستین سمینار برگزار شده در الازهر به شمار می آید. در این سال، علی ابن نعمان بنا به دستور معز الدین، اقدام به تشکیل حلقه هایی جهت مطرح ساختن آموزه های شیعی نمود.

 

مسجد الازهر در مصر,مسجد الازهر,مسجد الازهر در قاهره

مسجد الازهر در مصر

 

وی در این جلسات، کتاب فوق را تدریس می نمود. این کتاب به عنوان نخستین متن درسی الازهر شناخته می شود. همچنین در عهد عزیز بالله، مسجد الازهر گامی دیگر به پیش نهاد و از یک نظام آموزشی خاص برخوردار گردید و مدرسین بر طبق برنامه درسی مشخص و با دریافت حقوق در آنجا به تدریس می پرداختند.

 

عکس های مسجد الازهر, مسجد الازهر در مصر, مسجد الازهر در قاهره

عکس های مسجد الازهر

 

پس از حمله مغول، مسجد الازهر به یگانه پناهگاه پژوهشگران مسلمان سرزمین های تصرف شده تبدیل شد و دانشمندان از نقاط دور و نزدیک به آنجا آمدند. از این رو، در قرن هشتم و نهم هجری، مسجد الازهر دوران اوج جلال و شکوه خود را می گذارند و علاوه بر علوم مذهبی، سایر علوم نظیر پزشکی، ریاضیات، تاریخ، جغرافیا و نجوم، تدریس می شد.

 

مسجد الازهر,تصاویر مسجد الازهر در مصر, مسجد الازهر در قاهره

نمای بیرونی مسجد الازهر

 

 مسجد اصلی الازهر در حقیقت یک مسجد ستون دار ساده است و تأثیر پذیری آن از جامع قیروان آشکار است. چهار ردیف ستون، نمازخانه را به پنج راهرو موازی با قبله تقسیم می کند. این راه رو ها در مرکز به وسیله شبستان محوری پهنی که به محراب گچ بری شده مسجد منتهی می شود، قطع می گردد. این پلان متقاطع T شکل، پیش از این در مساجد شمال آفریقا به کار گرفته می شد.

 

در جلو شبستان محوری مسجد الازهر، گنبدی ساخته شده که تاریخ آن مربوط به سال ۵۰۹ هجری است و موقعیت آن، یکی از گنبدهای مشابه را در قیروان به یاد می آورد. در دوره عثمانی، دیوار سمت قبله مسجد الازهر بدون تغییر در وضعیت محراب، برداشته شد و نمازخانه در جهت شرق گسترش یافت و چهار راهرو دیگر به آن افزوده شد.

 

مسجد الازهر در مصر,مسجد الازهر,مسجد الازهر در قاهره

تصاویر مسجد الازهر

 

تزئینات دوره فاطمی در قوس پشت بغلی ها و قاب دور پنجره ها مشاهده می شود که اغلب شامل نقوش طوماری و برگ های پر پیچ و تاب تاک است و به نیمه ای از برگ خرما با اشکال درختچه ای و خوشنویسی منتهی می شود که تأثیرات هنر شرقی را می نمایاند.
بارو های مثلثی شکل بالای دیوارها به همراه نمونه های مشابه موجود در مسجد ابن طولون، الگویی را برای معماری گوتیک ایجاد می کند که نمونه آن در کلیسای کرامر واقع در نور فولک انگلستان دیده می شود.

 

مسجد الازهر,مسجد الازهر از مهم ترین مساجد مصر, مسجد الازهر در قاهره

مسجد الازهر از اماکن مذهبی مصر

 

 در دوره مملوک و عثمانی، سازه های تازه ای به مسجد الازهر نظیر مناره ها، مقبره ها، آب انبار ها و مدارس چسبیده به دیوار خارجی مسجد، افزوده شدند. در سال ۷۰۹ هجری، مدرسه مملوکی تایبرس در زیاده (فضای بیرونی) الازهر ساخته شد. این مدرسه دو ایوان داشت که یکی به شافعی ها و دیگری به مالکی ها اختصاص یافته بود. محراب آن به سبک هنر مملوک بحری از موزاییک های شیشه ای و مرمر های رنگین ساخته شده بود.

 

در سال ۷۴۰ هجری، مدرسه آق بقعه چسبیده به دیوار الازهر ساخته شد و از سال ۱۳۱۶ هجری، قرآن ها و نسخ خطی ارزشمند را در خود جای داد. مدرسه جوهر نیز که در سال ۸۴۴ هجری به مجموعه مسجد الازهر افزوده شد نخستین نمونه های حکاکی نقوش اسلیمی را بر گنبد سنگی، نمایان می سازد.

 

مسجد الازهر, مسجد الازهر در مصر, مسجد الازهر در قاهره

نمای داخلی مسجد الازهر

 

در قسمت غربی مسجد الازهر صحنی قرار دارد که ایوان هایی آن را در بر گرفته اند. این صحن در قرن ششم و در زمان حکومت خلیفه الحافظ ساخته شد. این صحن زیبا و ورودی آن در سال ۱۲۱۳ هجری به هنگام سرکوب دانشجویان مخالف به دستور بناپارت ویران شد و در سال ۱۳۱۲ مجددا بازسازی شد.


از آنجا که مسجد الازهر به تدریج به یکی از مراکز عمده معارف مذهبی تبدیل شد، همواره مورد توجه حاکمان زمان بوده و تغییرات فراوانی در آن صورت گرفته و از شکل اولیه و ساده خود دور شده است. حاکمان و امیران هر یک به فراخور سلیقه خود و نیاز زمان، بخشهایی را ویران کردند، سازه هایی را به آن افزودند و گاه، بخشی را از نو ساختند. لذا مسجد الازهر سبکی تلفیقی دارد و نمی توان آن را به دوره ای خاص نسبت داد.


منبع :

سایت هنرهای اسلامی

vista.ir


ویدیو مرتبط :
الازهر مصر: توسل،جایز است

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مسجد شیخ زاید در امارات یکی از زیباترین مساجد جهان(+تصاویر)



مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید در امارات

 

مسجد شیخ زاید در امارات یکی از زیباترین مساجد جهان(+تصاویر)
مسجد شیخ زاید (نام کامل عربی: مسجد الشیخ زاید بن سلطان آل نهیان) مسجدی در شهر ابوظبی، کشور امارات است. مسجد شیخ زاید بعد از مسجد الحرام و مسجد النبی سومین مسجد بزرگ جهان است و یکی از نقاط دیدنی امارات متحده عربی به شمار می‌آید.


نام این مسجد از شیخ زاید بن سلطان آل نهیان گرفته شده‌است که بنیان‌گذار و نخستین رئیس کشور امارات بوده و در همین مسجد دفن شده‌است. او در ۲۰ رمضان ۱۴۲۵ ه.ق (۴ نوامبر ۲۰۰۴ میلادی) درگذشت و قبر وی در سمت شمال مسجد واقع شده‌است مسجد شیخ زاید به طور رسمی در ماه رمضان در سال ۲۰۰۷ میلادی گشوده شد.

 

تصاویر مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید در شهر ابوظبی در کشور امارات قرار دارد

 

محل مسجد شیخ زاید
مسجد شیخ زاید در منطقه‌ای بزرگ میان دو پل «مصفح» و «مقطع» در مدخل جزیرهٔ أبوظبی قرار دارد. اگرچه ورود به مسجد برای نامسلمانان در امارات ممنوع است ولی این مسجد برای امکان بازدید گردشگران یک استثنا است.
روزانه ده‌ها زن غربی از مسجد شیخ زاید آل نهیان ابوظبی بازدید می‌کنند که با توجه به اینکه مسجد شیخ زاید به روی غیرمسلمانان باز است، آنها هم به احترام مکان معنوی مسلمانان با پوششهای اسلامی یعنی یک عبای بلند مشکی و پوشش سر وارد این مسجد می‌شوند.

 

تصاویر مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید به طور رسمی در ماه رمضان در سال ۲۰۰۷ میلادی گشوده شد

 

 مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید بعد از مسجد الحرام و مسجد النبی سومین مسجد بزرگ جهان است

 

هزینهٔ و مساحت مسجد شیخ زاید
هزینهٔ ساخت مسجد شیخ زاید (دو میلیارد و ۱۶۷) میلیون درهم امارتی بوده‌است. اولین نماز در مسجد شیخ زاید نماز عید قربان (عید الأضحی)، سال ۱۴۲۸ هجری قمری برابر با ماه دسامبر ۲۰۰۷ میلادی بر‌گزار شد که هنوز ساخت بناء مسجد بطور کامل پایان نیافته بود. مساحت اجمالی مسجد شیخ زاید (۴۱,۲۲۲) متر مربع است،به غیر از دریاچه‌های اطراف خارجی مسجد.

 

مسجد شیخ زاید,عکس های مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مساحت  مسجد شیخ زاید (۴۱,۲۲۲) متر مربع است

 

مسجد شیخ زاید، سومین مسجد جهان از نظر مساحت، و دهمین مسجد جهان از لحاظ حجم و بزرگی است. در سال ۱۹۹۶ میلادی، بفرمان شیخ زاید بن سلطان آل نهیان حاکم وقت امارت ابوظبی دستور بنا این مسجد صادر شد. مسجد شیخ زاید روی تپه ای به‌ ارتفاع ۹ متر از سطح زمین بنا شده‌است.

 

قبه‌ها و مناره‌های مسجد شیخ زاید
طبق بررسی‌های صورت گرفته از سوی سازمان کنفرانس اسلامی (منظمهٔ مؤتمر اسلامی)، قبه اصلی مسجد شیخ زاید، بزرگترین و نخستین قبه درجهان است که ارتفاع آن (۸۳) متر،  قطر داخلی آن (۸ر۳۲) متر می‌باشد.

 

زیباترین مساجد جهان, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید,دیدنی های امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

ظرفیت مسجد شیخ زاید ۴۰۹۶۰ هزار نفر می‌باشد

 

تعداد گنبدهای مسجد شیخ زاید ۵۷ عدد می‌باشد که به اندازه های مختلف ساخته شده و بر سر رواق‌های خارجی، و مداخل اصلی و جانبی قرار دارند. گنبد اصلی مسجد شیخ زاید در ابوظبی، یکی از بزرگترین گنبدهای موجود در جهان شناخته شد.

 

مسجد شیخ زاید,مسجد شیخ زاید در ابوظبی, مسجد شیخ زاید در امارات

مسجد شیخ زاید یکی از دیدنی های امارت

مسجد شیخ زاید, مسجد شیخ زاید در امارات, مسجد شیخ زاید در ابوظبی

مسجد شیخ زاید یکی از زیباترین و بزرگترین مساجد جهان

 

ظرفیت مسجد شیخ زاید ۴۰۹۶۰ هزار نفر نمازگزار می‌باشد.همچنین یکی از جاذبه‌ای مسجد شیخ زاید وجود چهار مناره است که أرتفاع هر مناره (106 ) متر است، و در چهار رکن از صحن خارجی مسجد قرار دارد و بر زیبایی مسجد افزوده‌است.

 

مسجد شیخ زاید در امارات,مسجد شیخ زاید,مسجد شیخ زاید در ابوظبی

فرش مسجد شیخ زیاد توسط هنرمندان ایرانی بافته شده است که ۷۱۱۹ متر مربع مساحت دارد

 

در مسجد شیخ زاید در امارات می توانید بزرگترین فرش را مشاهده کنید که به طور مخصوص به این مکان اختصاص دارد. این فرش دست باف است و هنرمند بزرگ ایرانی به نام خالقی مسئول این فرش بوده و با همکاری ۱۲۰۰ بافنده بافته شده  است این فرش که بیش تر از هفت هزار متر مربع اندازه و مساحت دارد وزنی بالغ بر ۴۷ تن دارد که معروف ترین دیدنی در این مکان محسوب می شود.

منبع : fa.wikipedia.org