متفرقه


2 دقیقه پیش

با زخم های زندگی چه کنیم؟

در این سلسله مطالب مباحثی درباره زندگی معنای زندگی روابط و احساسات و ... توسط دکتر شیری ارائه خواهد شد. صبح بخیر: ممکن است شما هم مانند بسیاری از افراد جامعه برای حل مشکلات ...
2 دقیقه پیش

نظر آیت‌الله محقق داماد درمورد سید حسن

آیت الله سید مصطفی محقق داماد، برادر حضرت آیت الله سید علی محقق داماد در پاسخ به سئوالی در خصوص اجتهاد آیت الله سید حسن خمینی، گفت: نظر بنده در مورد ایشان همان نظر اخوی ...

آفرینش طاووس



ترجمه فارسی نهج البلاغه
آفرینش طاووس
شگفتی آفرینش انواع پرندگان
خداوند پدیده‏های شگفتی از جانداران حرکت‏کننده، و بی‏جان، برخی ساکن و آرام، بعضی حرکت‏کننده و بی‏قرار آفریده است، و شواهد و نمونه‏هایی از لطافت صنعتگری و قدرت عظیم خویش بپا داشت چندان که تمام اندیشه‏ها را به اعتراف واداشته، و سر به فرمان او نهادند، و در گوشهای ما بانگ براهین یکتایی او پیچیده است، آنگونه که پرندگان گوناگون بیافرید، و آنان را در شکافهای زمین، و رخنه دره‏ها و فراز کوهها مسکن داد، با بالهای متفاوت و شکل و هیاتهای گوناگون، که زمام آنها به دست اوست، پرندگانی که با بالهای خود در لا به لای جو گسترده و فضای پهناور پرواز می‏کنند، آنها را از دیار نیستی در شکل و ظاهری شگفت‏آور بیافرید، و استخوانهاشان را از درون در مفصلهای پوشیده از گوشت به هم پیوند داد. برخی از پرندگان را که جثه سنگین داشتند از بالا رفتن و پروازهای بلند و دور باز داشت، آنگونه که آرام و سنگین در نزدیکی زمین بال می‏زنند، پرندگان را با لطافت قدرتش و دقت صنعتش، در رنگهای گوناگون با زیبایی خاصی رنگ‏آمیزی کرد، گروهی از آنها را تنها با یک رنگ بیاراست که رنگ دیگری در آن راه ندارد، دسته‏ای دیگر را در رنگ مخالف آن فرو برد، جز اطراف گردنشان که چونان طوقی آویخته، مخالف رنگ اندامشان است.
شگفتیهای آفرینش طاووس
و از شگفت‏انگیزترین پرندگان در آفرینش طاووس است، که آن را در استوارترین شکل موزون بیافرید، و رنگهای پر و بالش را به نیکوترین رنگها بیاراست با بالهای زیبا که پرهای آن به روی یکدیگر انباشته و دم کشیده‏اش که چون به سوی ماده پیش می‏رود آن را چونان چتری گشوده و بر سر خود سایبان می‏سازد، گویا بادبان کشتی است که ناخدا آن را برافراشته است. طاووس به رنگهای زیبای خود می‏نازد، و خوشحال و خرامان دم زیبایش را به این سو و آن سو می‏چرخاند، و سوی ماده می‏تازد، چون خروس می‏پرد، و چون حیوان نر مست شهوت با جفت خویش می‏آمیزد، این حقیقت را از روی مشاهده می‏گویم، نه چون کسی که بر اساس نقل ضعیفی سخن بگوید، اگر کسی خیال کند. (باردار شدن طاووس به وسیله قطرات اشکی است که در اطراف چشم نر حلقه زده و طاووس ماده آن را می‏نوشد آنگاه بدون آمیزش با همین اشکها تخمگذاری می‏کند) افسانه بی‏اساس است ولی شگفت تر از آن نیست که می‏گویند: (زاغ نر طعمه به منقار ماده می‏گذارد که همین عامل باردار شدن زاغ است.) گویا! نی‏های پر طاووس چونان شاخه‏هایی است که از نقره ساخته، و گردیهای شگفت‏انگیز آفتاب‏گونه که به پرهای اوست از زر ناب و پاره‏های زبرجد بافته‏شده است، اگر رنگهای پرهای طاووس را به روییدنیهای زمین تشبیه کنی، خواهی گفت: دسته گلی است که از شکوفه‏های رنگارنگ گلهای بهاری فراهم آمده است و اگر آن را با پارچه‏های پوشیدنی همانند سازی پس چون پارچه‏های زیبای پرنقش و نگار یا پرده‏های رنگارنگ یمن است، و اگر آن را با زیورآلات مقایسه کنی چون نگینهای رنگارنگی است که در نواری از نقره با جواهرات زینت‏شده است.
روانشناسی حیوانی طاووس
طاووس، چون به خود بالنده مغرور راه می‏رود، دم و بالهای زیبایش را برانداز می‏کند، پس با توجه به زیبایی جامه و رنگهای گوناگون پر و بالش قهقهه سرمی‏دهد، اما چون نگاهش به پاهای او می‏افتد، بانگی برآورد که گویا گریان است، فریاد می‏زند گویا که دادخواه است، و گواه صادق دردی است که در درون دارد، زیرا پاهای طاووس چونان ساق خروس دو رگه (هندی و پارسی) باریک و زشت و در یک سو ساق پایش ناخنکی مخفی روییده است.
شگفتی رنگ‏آمیزی پرهای طاووس
برفراز گردن طاووس به جای یال، کاکلی سبزرنگ و پر نقش و نگار روییده، و برآمدگی گردنش چونان آفتابه‏ای نفیس و نگارین است، و از گلوگاه تا روی شکمش به زیبایی وسمه یمانی (برگ گیاهی با رنگ سبز بسیار سیر) رنگ‏آمیزی شده، یا چون پارچه حریر براق یا آیینه‏ای شفاف که پرده بر روی آن افکندند، بر اطراف گردنش گویا چادری سیاه افکنده که چون رنگ آن شاداب و بسیار می‏باشد، پنداری با رنگ سبز تندی درهم آمیخته است که در کنار شکاف گوش جلوه خاصی دارد، کمتر رنگی می‏توان یافت که طاووس از آن در اندامش نداشته باشد، یا با شفافیت و صیقل فراوان و زرق و برق جامه‏اش آن را جلای برتری نداده باشد. طاووس چونان شکوفه‏های پراکنده‏ای است که باران بهار و گرمای آفتاب را در پرورش آن نقش چندانی نیست، و شگفت‏آور آنکه هر چند گاهی از پوشش پرهای زیبا بیرون می‏آید، و تن عریان می‏کند، پرهای او پیاپی فرو می‏ریزند و از نو می‏رویند، پرهای طاووس چونان برگ خزان‏رسیده می‏ریزند و دوباره رشد می‏کنند و به هم می‏پیوندند، تا دیگر بار شکل و رنگ زیبای گذشته خود را باز می‏یابد، بی آنکه میان پرهای نو و ریخته‏شده تفاوتی وجود داشته باشید یا رنگی جابجا بروید. اگر در تماشای یکی از پرهای طاووس دقت کنی، لحظه‏ای به سرخی گل و لحظه‏ای دیگر به سبزی زبرجد و گاه به زردی زرناب جلوه می‏کند
عجز انسان از درک حقائق موجود در پدیده‏ها
راستی، هوشهای ژرف‏اندیش و عقلهای پرتلاش چگونه این همه از حقائق موجود در پدیده‏ها را می‏توانند درک کنند؟ و چگونه گفتار توصیف‏گران، به نظم کشیدن این همه زیبایی را بیان توانند نمود؟ و در درک کمترین اندام طاووس، گمانها از شناخت درمانده و زبانها از ستودن آن در کام مانده‏اند. پس ستایش خداوندی را سزاست که عقلها را از توصیف پدیده‏ای که برابر دیدگان جلوه‏گرند ناتوان ساخت، پدیده محدودی که او را با ترکیب پیکری پرنقش و نگار، با رنگها و مرزهای مشخص می‏شناسد، باز هم از تعریف فشرده‏اش زبانها عاجز و از توصیف واقعی آن درمانده‏اند. (پس چگونه خدا را می‏توانند درک کنند؟)
شگفتی آفرینش جانداران کوچک
پاک و برتر است خدایی که در اندام مورچه، و مگس ریز، پاها پدید آورد، و جانداران بزرگتر از آنها را نیز آفرید، از ماهیان دریا، و پیلان عظیم‏الجثه و بر خود لازم شمرد، که هیچ کالبد جانداری را وانگذارد و به درستی اداره‏اش نماید، جز آنکه میعادگاهش مرگ و پایان راهش نیستی باشد.
وصف ویژگیهای بهشت
اگر با چشم دل به آنچه از بهشت برای تو ستودند بنگری، از آنچه در دنیاست دل می‏کنی، هر چند شگفتی‏آور و زیبا باشد، و از خواهشهای نفسانی و خوشیهای زندگانی و منظره‏های آراسته و زیبای آن کناره می‏گیری، و اگر فکرت را به درختان بهشتی مشغول داری که شاخه‏هایشان همواره به هم می‏خورند، و ریشه‏های آن در توده‏های مشک پنهان، و در ساحل جویباران بهشت قرار گرفته آبیاری می‏گردند، و خوشه‏هایی از لولو آبدار به شاخه‏های کوچک و بزرگ درختان آویخته، و میوه‏های گوناگونی که از درون غلافها و پوششها سر بیرون کرده، سرگردان و حیرت‏زده می‏گردی. شاخه‏های پرمیوه بهشت که بدون زحمتی خم‏شده در دسترس قرار گیرند، و چیننده آن هرگاه که خواهد برچیند، مهمانداران بهشت، گرد ساکنان آن و پیرامون کاخهایشان در گردشند و آنان را با عسلهای پاکیزه و شرابهای گوارا پذیرایی کنند، آنها که همواره از کرامت الهی بهره‏مندند تا آنگاه که در سرای ثابت خویش فرود آیند و از نقل و انتقال سفرها آسوده گردند. ای شنونده اگر دل خود را به منظره‏های زیبایی که در بهشت به آن می‏رسی مشغول داری، روح تو با اشتیاق فراوان به آن سامان پرواز خواهد کرد، و از این مجلس من با شتاب به همسایگی اهل قبور خواهی شتافت. خداوند با لطف خود من و شما را از کسانی قرار دهد که با دل و جان برای رسیدن به جایگان نیکان تلاش می‏کنند.
متن عربی نهج البلاغه


ویدیو مرتبط :
شگفتیهای آفرینش طاووس(الله اکبر)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

غار سهولان یکی از شگفتی های آفرینش



 

 

غار سهولان

 


غار سهولان از شگفتی های آفرینش است و بعد از غار علیصدر همدان دومین غار آبی  ایران بشمار می آید. این غار در منطقه بسیار خوش آب و هوایی قرار گرفته و هر چهار فصل سال در این منطقه شکوه خاص خود را دارد . این منطقه چشم اندازهای زیبایی دارد، خصوصا کوههای برفگیر بلند آن در زمستان و پوشش گیاهی ( دارویی و خوراکی آن در بهار . این غار در 43 کیلومتری شرق شهرستان مهاباد و بین جاده مهاباد و بوکان قرار گرفته و از نظر آغاز پیدایش به دوره دوم زمین شناسی ( کرتاسه ) برمی گردد.

 


مختصات سنگ ها و آب داخل غار :


جنس سنگها آهکی دولومیتی و آهکی رسوبی می باشد. فشار هوا در غار 892 میلی بار  -  رصوبت 70% الی 80%   -  ارتفاع آب از سطح دریا 1780 متر   -  دمای هوای داخل غار 13 درجه   -  دمای آب در فصول مختلف   7   -  10 درجه  -   PH  :    6.8