دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

Root کردن گوشی های آندروید


مهم‌ترین دلیل روت کردن را می‌توان کنترل همه‌جانبه گوشی دانست. کاربر بعد از روت کردن گوشی‌ به قابلیت‌ها یا امکاناتی دسترسی پیدا می‌کند که قبلا قادر به استفاده از آنها نبوده است.



ویدیو مرتبط :
تبلیغ گوشی آندروید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هک کردن سیستم کنترل هواپیما با گوشی آندروید



در کنفرانس Hack In The Box در آمستردام سیستم کنترل هواپیما توسط گوشی هوشمند آندروید هک شد.

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

گوشی آندروید , هک سیستم کنترل هواپیما

هوگو تسو محقق امنیت اطلاعات در N.Runs بیش از 3 سال روی پروژه کار کرده و توانسته کد مخصوص را بنویسد که بوسیله آن می توان کنترل هواپیما را بدست گرفت.
وی همچنین با خرید نرم افزار تجاری پرواز به صورت دست دوم، و سخت افزار مرتبط، توانست حفره های آنرا پیدا کند.
وی نام کدی که نوشته را SIMON گذاشته و با استفاده از اپ آندرویدی PlaneSploit کنترل کامب سیستم پروازی را بدتس گرفته و مانند خلبانهای امروزی توانست سیستم را به جهتی که می خواهد بچرخاند.
با برنامه accelerometer روی گوشی هوشمند می توان کنترل کامل را بدست گرفته و حتی سرعت هواپیما را بالا و پایین برد.
با استفاده از کدهای نوشته شده توسط تسو می توان سیستم تمام هواپیماهای مجهز به نویگیشن را دستکاری کرد.
وی به فوربس گفت بسیاری از کارها در هواپیما که شدنی نوبده، اینک می توان انجام داد و منظور وی هک کردن سیستم هواپیما و خلبان شدن در حالی که مسافر هستید، می باشد!
نخست تسو سیستم موسوم به ADS-B را مدیریت می کند. این سیستم Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) system نام دارد که بوسیله کنترلر های زمینی با دیتا لینک 1 مگابیت بر ثانیه بر اساس موقعیت هواپیما، گزارش خود را برای زمین ارسال می کند. به گفته تسو، این لینک هیچ گونه امنیتی برایش تعریف نشده است و به راحتی هک می شود.
به صورت پسیو می توان ارتباطات هواپیما را مختل کرد و به سورت اکتیو می توان در براودکست و دادن اطلاعات غلط به زمین، آنرا دستکاری کرد.
همچنین سیستم ACARS نیز در هواپیما بعنوان سیستم گزارش دهی حفره پذیر است. از این سیستم برای ارتباط بین خلبان و کنترلر های زمینی استفاده می شود.(Aircraft Communications Addressing and Reporting System)
تسو بوسیله گلکسی سامسونگ نشان داد چگونه می توان در سیستم نویگیشن هواپیما نقشه جدید تعریف نشده را نشان داد و خلبان را به اشتباه انداخت.
تسو می گوید سیستم آکارس به هیچ وجه امنیت ندارد. هواپیما نمی داند پیام دریافتی صحت دارد یا نه چرا که اصلا کنترل نمی شود که پیام از چه جایی توسط خلبان دریافت شده است. اگر هکر دیتای خود را برای خلبان آپلود کند، خلبان چاره ای جز اطاعت نمی بیند و بعد همه چیز گیم آور می شود!
تسو از روی حفره موجود در آکارس، به سیستم مدیریت پرواز نیز دست برده و کدهای خود را جای کدهای استاندارد قرار می دهد. بنابراین کنترل کامل بدست هکر افتاده و آنچا خلبان می بیند، از جمله مقصد و سرعت و ارتفاع، همه چیزهایی است که هکر می بیند!
کدهای تسو می تواند نمایشگر خلبان را دوباره سازی کند و کنترل اکسیژن، کنترل روشنایی داخل هواپیما و ... را دستکاری کند.
تسو کدهای خود را در معرض عموم قرار نداده و مسوولین هواپیمایی در اروپا و هواپیمایی فدرال امریکا را از موضوع مطلع کرده و آنها در حال فیکس کردن مشکل هستند.

منبع:khabaronline.ir