دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

کشف نوعی مولکول نادر در فضا



دانشمندان مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان نوعی مولکول نادر را در فضا کشف کردند.

اخبار,اخبار علم,کشف نوعی مولکول نادر در فضا

 فضای بین ستارگان خالی نیست و حاوی مخزنی عظیم از ماده منتشر شده است که حدود پنج تا 10 درصد جرم کلی کهکشان راه شیری را تشکیل می‌دهد.

بخش اعظم این ماده گاز است اما حدود یک درصد از این جرم در شکل دانه‌های ریز غبار است که عمدتا از سیلیکات‌ها تشکیل شده است؛ با این حال، دانه‌ها می‌توانند از کربن و عناصر دیگر نیز تشکیل شده باشند.

دانه‌های غبار حاوی کسر عظیمی از بسیاری از عناصر مهم از جمله سیلیکون، کربن و آهن هستند. آن‌ها همچنین برای فعالیت‌های شیمیایی که در فضای بین‌ستاره‌ای انجام می‌شوند، حیاتی هستند زیرا سطحی را به مولکول‌های گاز ارائه می‌دهند که این مولکول‌ها می‌توانند با استفاده از آن، به مولکول‌های دیگر واکنش نشان دهند.

این دانه‌های غبار، نور نوری (optical) و فرابنفش را جذب و انرژی را به عنوان نور مادون‌قرمز بازساطع می‌کنند و بنابراین بخش مهمی از تعادل انرژی را در فضای میان‌ستاره‌ای کنترل می‌کنند. همچنین، در مراحل آغازین تکامل یک ستاره، غبار می‌تواند به شکل خوشه‌های عظیم منسجم شود و این نخستین گام به سوی تشکیل سیارات است.

اما این دانه‌ها از کجا می‌آیند؟ دانه‌های بین‌ستاره‌ای در دو نوع منبع اصلی تشکیل می‌شوند که عبارت‌اند از بادهای درونی گروهی از ستارگان تکامل‌یافته و پرتابه‌های ابرنواخترها.

دانه‌ها از بذرهای مولکولی شکل می‌گیرند؛ در ستارگان تکامل‌یافته چنین بذرهایی می‌توانند مولکول‌هایی مانند TiO، VO، ZrO، C_2، CN یا C_3 باشند که برای یکصد سال شناخته شده‌اند. ابرنواخترها نیز دارای عناصر متعدد تشکیل‌دهنده احتمالی هستند.

چون منوکسیدکربن در فضا بی‌نهایت باثبات است، تقریبا تماما از کربن یا اکسیژن استفاده می‌کند. بنابراین اگر فراوانی اکسیژن کمتر از کربن باشد، مقداری کربن بر جای می‌ماند و این مقدار برای دانه‌ها در دسترس خواهد بود. ستارگان غنی از کربن، اجرام کیهانی دارای فراوانی کربن هستند.

غبار از بذرهای هسته‌ای شکل می‌گیرد که هنگام منسجم‌شدن مولکول‌ها در درون آن، رشد می‌کند. پیش‌بینی می‌شود یکی از بذرهای احتمالی Si-C-Si (دی‌سیلیکون کاربید) باشد اما تا پیش از این چنین مولکولی در فضا شناسایی نشده بود.

پیش از این، مولکول‌های مشابهی مانند Si-C-C یا همان SiC_2 شناسایی شده بودند و هر دوی مولکول‌های SiC و دانه‌های غبار شناخته‌شده هستند بنابراین جستجو برای یافن دی‌سیلیکون کاربید دهه‌هاست که ادامه دارد.

منجمان مرکز هاروارد-اسمیتسونیان، 112 گذار (transition) دی‌سیلیکون کاربید را در جو گسترده ستاره غنی از کربن و تکامل‌یافته RW Leo یافته‌اند.

دانشمندان از اندازه‌گیری‌های آزمایشگاهی جدید که ارزش‌های دقیق‌تری را تعیین می‌کنند، استفاده کردند. تیم علمی همچنین از آرایه زیرمیلی‌متری و تلسکوپ زیرمیلی‌متری IRAM برای بررسی ستاره RW Leo بهره برد. محققان پیش‌تر می‌دانستند این ستاره میزبان گروه غنی از مولکول‌های حامل کربن است.

فراوانی دی‌سیلیکون کاربید تقریبا 10 برابر کمتر از خویشاوند خود یعنی SiC_2 است. تصور می‌شود این دو مولکول، فراوان‌ترین انواع سیلیکون-کربن در بخش تشکیل‌دهنده غبار در محیط ستاره‌ای باشند و آن‌ها نقش مهمی را در تشکیل دانه‌های غباری ایفا می‌کنند.

اخبار علمی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
کشف مولکول های سازنده ی حیات پیرامون یک ستاره جوان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کشف مولکول گاز نجیب در فضا برای نخستین بار



اخبار,اخبار علمی,کشف مولکول گاز نجیب در فضا


اخبار علمی - کشف مولکول گاز نجیب در فضا برای نخستین بار

منجمان دانشگاه کالج لندن برای نخستین بار توانسته‌اند مولکول‌های گاز نجیب (بی‌اثر) را در فضا و در سحابی خرچنگ شکار کنند.

به گزارش ایسنا ، تیمی از دانشمندان به رهبری پروفسور مایک بارلو از گروه فیزیک و نجوم ‌دانشگاه کالج لندن، با استفاده از رصدخانه فضایی هرشل آژانس فضایی اروپا به رصد سحابی خرچنگ که بقایای یک ابرنواختر بوده، در نور مادون‌قرمز پرداخته‌اند.

اندازه‌گیری نواحی گاز و غبار سرد توسط این محققان، آنها را به کشف مشخصه منحصر‌به‌فرد شیمیایی یون‌های هیدرید آرگون سوق داد.

رصدخانه هرشل، تلسکوپ فضایی آژانس فضایی اروپاست که اخیرا ماموریتش را تکمیل کرده، بزرگ‌ترین تلسکوپ فضایی به شمار می‌آید که تاکنون به فضا پرتاب شده است.

ابزار هرشل برای شناسایی نور مادون‌قرمز طراحی ‌شده‌اند؛ این نور دارای طول‌موج‌هایی بسیار طولانی‌تر از آن‌چه انسان با چشمشان قادر به مشاهده آن بوده، است.

پروفسور بارلو در خصوص این کشف گفت: کشف یون‌های هیدرید آرگون غیرمنتظره بود، زیرا انتظار نمی‌رود آرگون که یک گاز بی‌اثر است، مولکول‌هایی را شکل دهد و همچنین انتظار نداشتیم که این مولکول‌ها را در محیط خشن بقایای یک ابرنواختر کشف کنیم.

گرچه اجسام داغی همچون ستارگان، به طور شفاف در نور مرئی می‌درخشند، اشیای سردتر مانند غبار موجود در سحابی‌ها عمدتا در نور مادون‌قرمز تابش دارند؛ طول‌موج‌های نور مادون‌قرمز توسط جو زمین مسدود می‌شوند.

تیمی علمی از ابزار SPIRE هرشل برای انجام مشاهدات طیف‌سنجی استفاده کرد. در این مشاهدات نور مادون‌قرمز تجزیه می‌شود و متناظر با طول‌موجش منتشر می‌شود.

کشف مولکول آرگون-36 در سحابی خرچنگ در کنار اینکه اولین کشف از این نوع بوده، به حمایت از نظریات دانشمندان در مورد چگونگی شکل‌گیری این گاز در طبیعت کمک خواهد کرد.

آرگون همراه با دیگر گازهای نجیب دیگر در این دانشگاه و توسط ویلیام رامزی در اواخر قرن نوزدهم میلادی کشف شد.

جزئیات این مطالعه در مجله ساینس منتشر شد.
اخبار علمی - ایسنا