دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

کشف بزرگترین سیستم دو ستاره‌ای نادر حین بوسه مرگ



کشف بزرگترین سیستم دو ستاره‌ای نادر حین بوسه مرگ

ستاره‌شناسان رصدخانه جنوب اروپا موفق به شناسایی داغ‌ترین و بزرگترین سیستم ستاره‌ای دوتایی تا به امروز شده‌اند که در آن،‌ دو ستاره با یکدیگر در تماس بوده و ماده به اشتراک می‌گذارند.

به گفته محققان، سیستم VFTS 352 در فاصله حدود 160 هزار سال نوری از زمین در سحابی رتیل در ابر بزرگ ماژلانی قرار دارد.

این سیستم احتمالا به سمت یک پایان دراماتیک در حال حرکت بوده که ادغام به شکل یک ستاره غول‌پیکر یا شکل‌گیری یک سیاهچاله دوتایی خواهد بود.

سیستم VFTS 352 از دو ستاره غول‌پیکر و بسیار درخشان و داغ تشکیل شده که در مداری بیش از یک روز زمینی دور یکدیگر می‌چرخند.

مرکز این دو ستاره تنها 12 میلیون کیلومتر از هم فاصله دارد.

این ستاره‌ها به قدری به یکدیگر نزدیکند که سطوح آنها روی هم افتاده و یک پل بین آنها شکل گرفته است.

VFTS 352 نه تنها بزرگترین سیستم شناخته شده تاکنون در گروه سیستم‌های دوتایی با تماس بیش از حد بوده و دارای جرم ترکیبی حدود 57 برابر خورشید است، بلکه همچنین داغ‌ترین سیستم با دمای سطحی 40 هزار درجه سانتیگراد است.

ستارگان افراطی مانند این دو جزو سیستم دوتایی، نقش مهمی در تکامل کهکشان‌ها ایفا کرده و تصور می‌شود که تولید کننده‌های اصلی عناصری مانند اکسیژن باشند.

اینگونه ستارگان دوتایی همچنین با رفتارهای غیرعادی مانند نمونه مشاهده شده توسط ستارگان خون‌آشام مرتبط هستند که در آن یک ستاره کوچک‌تر، ماده سطح ستاره بزرگتر را می‌مکد.

اما در مورد سیستم دوتایی مذکور، هر دو ستاره تقریبا به یک اندازه هستند از این رو ماده نیز توسط هیچ کدام مکیده نشده، بلکه در عوض به اشتراک گذاشته می‌شود.

طبق برآوردها، ستارگان موجود VFTS 352 حدود 30 درصد از ماده خود را به اشتراک می‌گذارند.

چنین سیستمی بسیار نادر بوده، زیرا این مرحله از حیات ستاره‌ای بسیار کوتاه است و مچ‌گیری آنها حین عمل را دشوار می‌سازد.

نتایج این تحقیق در مجله Astrophysical منتشر شده است.

 

اخبارعلمی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
بزرگترین ستاره ای که تاکنون کشف شده ستاره ای یک میلیارد برابر خورشید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مرگ بزرگترین ستاره کشف شده کیهان



مرگ بزرگترین ستاره , بزرگترین ستاره کشف شده کیهان

مرگ بزرگترین ستاره کشف شده کیهان

بزرگترین ستاره شناخته شده کیهان با پرتاب کردن لایه های بیرونی مملو از مواد غنی شده به فضا به مرحله نهایی مرگ نزدیک شد.

اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ VST رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی موفق به مطالعه بزرگترین خوشه ستاره یی در کهکشان راه شیری موسوم به Westerlund1 شدند که مجموعه ای متشکل از چند صد هزار ستاره در فاصله 16 هزار سال نوری از زمین است.

محققان با بررسی ابر ستاره W26 که در مرکز این خوشه ستاره یی واقع شده است، متوجه احاطه شدن این ستاره به وسیله ابر بزرگ و درخشانی از گاز هیدروژن شدند.

پهنای ستاره غول پیکر W26، هزار و 500 برابر خورشید است که آن را به بزرگترین ستاره شناخته شده در کیهان تبدیل می کند؛ این ابرغول سرخ در حال نزدیک شدن به مراحل پایانی حیات و منفجر شدن به شکل یک ابرنواختر است.

در تصویر جدید از خوشه ستاره یی Westerlund1 و ابر غول سرخ W26، سحابی یونیزه شده به رنگ سبز درخشان دیده می شود و با وجود اندازه بزرگ، این خوشه تا حدودی کم نور به نظر می رسد، چرا که گاز و گرد و غبار اطراف آن باعث پنهان شدن در نور مرئی از زمین شده اند.

در بیانیه انجمن سلطنتی نجوم انگلیس تأکید شده است: ستارگان با جرمی ده ها برابر بزرگتر از خورشید از عمر بسیار کوتاه تری در مقایسه با ستارگان کم جرم برخوردار هستند؛ عمر برخی از ستارگان ابر پرجرم کمتر از چند میلیون سال است و در پایان عمر، این ستارگان بسیار ناپایدار شده و مقادیر قابل توجهی از مواد لایه های خارجی خود را به فضا پرتاب می‌کنند.

این نخستین «سحابی یونیزه» در اطراف یک ابرغول سرخ محسوب می شود که شانس جدیدی را برای بررسی چگونگی کنده شدن لایه های خارجی ستاره W26‌ و ستارگانی از این دست پیش از تبدیل شدن به ابرنواختر و پرتاب مواد به فضای بین ستاره یی، فراهم می کند.

مشاهده لحظه مرگ این ستاره عظیم به دانشمندان برای درک بهتر نحوه بذرپاشی کیهان توسط مواد تشکیل دهنده ستارگان پر جرم و در حال مرگ که به شکل گیری سیارات سنگی و حتی حیات منجر می شوند، کمک می کند. /ایسنا