دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

معاینه قلب یک توفان خورشیدی مرموز با انیمیشن جدید



اخبار علمی - معاینه قلب یک توفان خورشیدی مرموز با انیمیشن جدید

ناسا از انیمیشنی رونمایی کرده که معماهای موجود پیرامون توفان خورشیدی عظیم سال 2005 را حل می‌کند.

   اخبار,اخبار علمی,معاینه قلب یک توفان خورشیدی مرموز با انیمیشن جدید

 این انیمیشن انفجار ذرات خورشیدی را هنگام ساطع‌شدن آن‌ها از سطح خورشید نمایش می‌دهد.

 
توفان خورشیدی عظیم سال 2005 با اثرگذاری اندک بر شبکه‌های برق زمین محققان را سردرگم‌ کرد و هم‌اکنون دانشمندان با استفاده از انیمیشن و داده‌های جدید، دریافته‌اند که طی این فرآیند چه رخ داده است. این توفان در 21 ژانویه سال 2005 زمین را احاطه کرد و آغاز آن 20 ژانویه و زمانی بود که ابری از مواد خورشیدی از خورشید جدا و راهی زمین شد.

زمانی که این انتشارات به زمین رسیدند، جریان حلقه و کمربندهای تابش اطراف زمین به دلیل وجود ذرات اضافی متورم شدند و شفق قطبی نیز برای شش ساعت ادامه یافت.

این یکی از بزرگ‌ترین جریان‌های پروتون‌های خورشیدی است که تاکنون از خورشید ساطع شده است. با این حال این توفان اثر اندکی بر میدان مغناطیسی اطراف زمین داشت، این در حالی است که بروز اختلال در این میدان‌ها می‌تواند بر شبکه برق زمین اثر بگذارد.

هم‌اکنون، ژانت کوزیرا، دانشمند فضایی دانشگاه میشیگان در آن آرلور، و همکارانش این پدیده را مطالعه کرده‌اند. رخدادی از این دست به آن‌ها در درک جوانب و اثرات فوران تاج خورشیدی در نزدیکی زمین کمک می‌کند. با تحلیل مشاهدات جمع‌آوری‌شده از شبکه‌های زمین‌محور و 20 ماهواره مختلف، تیم علمی دریافت فوران تاج خورشیدی (CME) دارای مولفه نادر ماده رشته خورشیدی متراکم بود. وجود این رشته‌ پر سرعت به ساطع‌شدن مقادیر بالای ماده خورشیدی انجامید؛ با این حال، نوعی هندسه مغناطیسی تصادفی منجر به کاهش اثرات مغناطیسی آن شد.

دانشمندان حاضر در این مطالعه داده‌هایشان را از فضاپیمای مدارگرد در یونوسفر زمین جمع‌آوری کردند و این ناحیه بیش از 965 کیلومتری بالای سیاره زمین را پوشانده است. داده‌های تحقیقاتی همچنین از ماهواره‌های موجود در قلب محیط مغناطیسی زمین به نام مغناطوسفر دریافت کردند.

همچنین تیم علمی با تحلیل مدل‌های قابل‌دسترس، تاریخچه این توفان خورشیدی را بازسازی کرد. به نظر می‌رسد در این توفان رشته متراکم به سرعت به سمت جلو حرکت کرده، به مغناطوسفر برخورد کرده و مقادیر بزرگی از ذرات پرانرژی را به فضای نزدیک زمین فرستاده است.

با این حال، علی‌رغم مقدار شدید پلاسمایی که توسط CME حمل می‌شد، این توفان خورشیدی فاقد یک جزء کلیدی معمول در یک ابرتوفان بود. میادین مغناطیسی موجود در فوران تاج خورشیدی این توفان درست مانند میادین مغناطیسی زمین به سمت قطب شمال زمین بودند. این پیکربندی منجر به واردکردن اختلالات بسیار کمتری به سیستم زمین در مقایسه با زمانی شد که میدان‌های مغناطیسی به سمت جنوب هستند.

زمانی که آن‌ها به سمت جنوب هستند، میدان‌های CME با میدان‌های مغناطیسی زمین برخورد می‌کنند و اختلالات مغناطیسی ایجاد می‌کنند که از مغناطوسفر عبور می‌کنند. در واقع، این جهت میدان مغناطیسی بود که سطوح آسیب‌های وارده به این توفان خورشیدی را پایین نگه داشت.

جزئیات این مطالعه در «مجله تحقیقات ژئوفیزیک، فیزیک فضایی» منتشر شد.


   اخبار,اخبار علمی,معاینه قلب یک توفان خورشیدی مرموز با انیمیشن جدید

 جاگیری ماهواره‌های حاضر در توفان خورشیدی سال 2005


اخبار علمی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
سوپر توفان خورشیدی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حرکت توفان عظیم خورشیدی به سمت زمین



اخبار,اخبار علمی ,حرکت توفان عظیم خورشیدی به سمت زمین

 

اخبار علمی - حرکت توفان عظیم خورشیدی به سمت زمین

جرقه عظیم خورشیدی از کلاس ایکس که روز چهارشنبه به وقوع پیوست، در مسیر حرکت به سمت زمین قرار دارد که می‌تواند اختلالاتی را در سیستم‌های مخابراتی ایجاد کند.

به گزارش ایسنا، رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا روز چهارشنبه 19 شهریور ساعت 17:45 به وقت گرینویچ (22:15 به وقت تهران)، جرقه خورشیدی کلاس ایکس را در منطقه فعال 2158 خورشید رصد کرد؛ کلاس ایکس (X-class) قویترین جرقه خورشیدی محسوب می‌شود.

توفان خورشیدی ناشی از این جرقه کلاس X1.6‌ در مسیر حرکت به سمت زمین قرار دارد، اما محققان تأکید می‌کنند که هیچ خطری ساکنان زمین یا فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) را تهدید نمی‌کند. با این حال انتظار می‌رود که ارتباطات رادیویی فرکانس بالا (HF) تحت تأثیر رسیدن این طوفان به زمین، به مدت چند ساعت دچار اختلال شوند.

درصورتی که لکه خورشیدی «منطقه فعال 2158»، ابری از پلاسمای فوق‌ داغ موسوم به فوران جرم از تاج خورشیدی (CME) را به فضا پرتاب کند، اثرات ثانویه‌ای از جمله وقوع طوفان‌های وابسته به جاذبه زمین قابل پیش‌بینی هستند.

اثرات فوران جرم از تاج خورشیدی معمولا دو تا سه روز بعد به زمین می‌رسد که در شدیدترین حالت، باعث ایجاد اختلال در عملکرد سیستم‌های موقعیت‌یاب جهانی(GPS) ، سیگنال‌های مخابراتی، ارتباطات رادیویی و شبکه‌های برق می‌شود.

جرقه‌های عظیم خورشیدی با توجه به یک سیستم سه لایه، به کلاس ضعیف C، کلاس متوسط M و کلاس پرقدرت X‌ تقسیم‌بندی می‌شوند؛ بطورمثال ماه فوریه سال جاری میلادی (بهمن 92) جرقه عظیم خورشیدی از کلاس X4.9 (چهار برابر قویتر از X1) بوقوع پیوست.

به گفته محققان، خورشید در حال حاضر در یا نزدیک به اوج چرخه فعالیت 11 ساله موسوم به Solar Cycle 24 قرار دارد.
اخبار علمی - ایسنا