دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

ساخت چوب شفاف که نور از آن عبور می‌کند



اخبارعلمی,خبرهای علمی,چوب

با وجود پیشرفت‌های زیاد در زمینه‌ی علم مواد، چوب همچنان یکی از پرکاربردترین و مطمئن‌ترین مواد خام برای ساخت و ساز است. البته دلیل منطقی هم برای این موضوع وجود دارد. چوب یک ماده‌ی محکم و بادوام و ارزان است و اگر استفاده از آن به خوبی مدیریت شود، قابل تجدید هم هست.

اما این طور که به نظر می‌رسد قرار است به زودی کارهای بسیار بیشتری با آن انجام بدهیم. دانشمندان سوئدی موفق شدند با استفاده از یک تکنیک ساده چوب شفاف بسازند. بنابراین، شاید در آینده شاهد پنجره‌های محکم‌تر چوبی باشیم. حتی از آن مهم‌تر و هیجان‌انگیزتر این است که می‌توانیم سلول‌های خورشیدی ارزانی بسازیم که با چوب پوشیده‌ شده‌اند.

«لارس برگلاند»، از موسسه‌ی سلطنتی فناوری در استکهلم (KTH) و سرپرست این تحقیق می‌گوید: «چوب شفاف ماده‌ی خام خوبی برای سلول‌های خورشیدی است. چون یک منبع به‌صرفه و قابل تجدید است.»

برای ساخت چوب شفاف، اول فیبر چوب را کاملا از آن جدا کردند. این کار باعث می‌شود چوب به یک رنگ سفید زیبا درآید. اما آن را شفاف نمی‌کند چون چوب جلوی نور را می‌گیرد.

اما این تیم با ترکیب چوب سفید با پلیمر شفافی به نام PMMA توانستند ضریب شکست آن را طوری تغییر دهند تا بتواند 85 درصد نور را عبور دهد و در عین حال ساختار چوبی آن حفظ شود.

البته قبلا هم در صورت لزوم مواد چوبی را شفاف کرده‌اند، اما همیشه این کار در مقیاس بسیار کوچکی انجام شده است. مثلا برای تراشه‌های چوبی کامپیوتر از چوب شفاف استفاده شده است. اما این ماده‌ی سبک جدید می‌تواند کاربردهای بیشتر و بزرگ‌تری داشته باشد.  برگلاند می‌گوید: «قبلا هیچ‌کس به ساخت چوب‌های شفاف بزرگ‌تر برای استفاده در سلول‌های خورشیدی یا ساختمان‌ها فکر نکرده است.»

پنجره‌هایی که با چوب شفاف ساخته می‌شوند، نه تنها محکم‌تر از پنجره‌های شیشه‌ای خواهند بود، بلکه ویژگی‌های جالبی هم خواهند داشت، مثل نیمه شفافی. به این ترتیب، نور از پنجره عبور می‌کند، اما حریم شخصی حفظ می‌شود. از طرف دیگر، این ماده می‌تواند هزینه‌ی تولید سلول‌های خورشیدی را پایین بیاورد.

اعضای این تیم در حال حاضر می‌خواهند فرایند تولید این چوب را در مقیاس بزرگ‌تری انجام دهند تا مطمئن شوند که این پروسه به اندازه‌ی کافی آسان و ارزان است. همچنین آنها می‌خواهند این آزمایش را با انواع دیگر چوب تکرار کنند تا ببینند که آیا می‌توانند میزان شفافیت آن را بیشتر کنند یا نه. این نکته که منبع اصلی این ماده تجدیدپذیر است، خیلی خوب است. علاوه بر این، ویژگی‌های برتری مثل استحکام، دوام، تراکم کم و رسانایی حرارتی کم دارد.

 

اخبار علمی - دیجی کالا


ویدیو مرتبط :
آموزش ساخت دستگاه برش چوب با چوب

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ساخت اولین چوب شفاف در جهان +عکس


محققان موسسه سلطنتی فناوری سوئد موفق به شناسایی روشی برای گسترده‌تر کردن کاربرد چوب در زندگی روزمره انسان به عنوان جایگزینی ارزانتر برای شیشه مبتنی بر سیلیکا شده و آن را مانند شیشه شفاف کرده‌اند.

خبرگزاری ایسنا: محققان موسسه سلطنتی فناوری سوئد موفق به شناسایی روشی برای گسترده‌تر کردن کاربرد چوب در زندگی روزمره انسان به عنوان جایگزینی ارزانتر برای شیشه مبتنی بر سیلیکا شده و آن را مانند شیشه شفاف کرده‌اند.

محققان ابتدا لیگنین را که ماده پلیمری سازنده دیواره گیاه است، بطور شیمیایی از الیاف چوب طبیعی جدا کردند. ماده باقیمانده سفید رنگ بود اما هنوز شفاف محسوب نمی‌شد.

برای دستیابی به این شفافیت، ماده با متیل متاکریلات از پیش پلیمریزه شده (PMMA) ترکیب شد. این کار ضریب شکست مخلوط بدست آمده را تغییر داد و آن را شفاف کرد. بسته به کاربرد هدف، محصول نهایی را می‌توان با تنظیم دقیق نسبت چوب به PMMA، نیمه شفاف کرد.

ساخت اولین چوب شفاف در جهان +عکس

این نخستین باری نیست که چوب به یک ماده شفاف تبدیل شده است. پیش از این، از سلولز نانوفیبردار برای ساخت مواردی به عنوان زیرلایه تراشه‌های رایانه مبتنی بر چوب استفاده شده بود. اما به گفته محققان سوئدی، فرآیند جدید بطور خاص برای کاربردهای مقیاس بزرگ و تولید عمده سودمند است.

محققان اکنون به دنبال افزایش شفافیت ماده، افزایش مقیاس فرآیند تولید و استفاده از چوبهای متعددتر هستند.

این تحقیق اخیرا در مجله Biomacromolecules منتشر شده است.