دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

رضوانی بیست، ابر خودرو ایرانی


در میان خودروهای سوپر اسپرت در جهان به تازگی ایرانیان خارج از کشور بسیار فعال عمل می کنند. ابتدا آرش فربد خودرو آرش را معرفی کرد و حالا فردیس رضوانیه، رضوانی موتور را تاسیس کرده که اولین محصولش هم به تازگی با نام بیست( Beast) رونمای شده است.

وب‌سایت خودروکده: با رونمایی از بیست، دومین ایرانی وارد عرصه ساخت خودرو سوپر اسپرت شد

در میان خودروهای سوپر اسپرت در جهان به تازگی ایرانیان خارج از کشور بسیار فعال عمل می کنند. ابتدا آرش فربد خودرو آرش را معرفی کرد و حالا فردیس رضوانیه، رضوانی موتور را تاسیس کرده که اولین محصولش هم به تازگی با نام بیست( Beast) رونمای شده است. ( Beast در انگلیسی به معنی جانور است. )

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

قبل از فردیس رضوانی، آرش فربد اولین ایرانی در خارج از ایران بود که شرکت خود را با نام آرش موتورز برای ساخت خودروهای سوپر اسپرت در انگلستان تاسیس کرده بود . محصول آرش موتورز هم خودرو آرش AF8، است که با موتور ۷ لیتری و ۵۵۰ اسب بخاریش و با توجه به وزن ۱۲۰۰ کیلوگرمی خودرو می تواند به سرعت ۳۲۲ کیلومتر در ساعت برسد. قیمت این خودرو ۲۷۵ هزار دلار اعلام شده است.

آرش فربد در این شرکت با تلفیق موتور و اجزای خودروهای مختلف سوپر اسپرت جدیدی شرکت خود را خلق می کند.حال فردیس رضوانی هم در آمریکا دست به کاری مشابه زده است.

شرکت وی به تازگی از مدل اسپرت «بیست» (جانور) رونمایی کرده است. این خودرو اسپرت بر روی شاسی و موتور آریل اتم، خودروی اسپرت انگلیسی ساخته شده و قیمت پایه آن ۱۶۵ هزار دلار است.

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

طراح این خودرو سمیر سادیخوف است که در  گذشته استون مارتین DBC را طراحی کرده است. طراحی خودرو در عین سادگی بسیار اسپرت و عضلانی و پر از انحنا است. چراغ های جلوی خودرو باریک بوده و شیشه جلو نیز متحرک است.

کمپانی رضوانی موتورز در ایالت کالیفرنیا آمریکا مستقر است. فردیس  به دلیل آنکه  پدرش  یک خلبان جنگنده بوده ، عاشق هواپیماها مخصوصا جنگنده F-4 است. بنابراین جای تعجب نیست که خودروی او نیز شباهت زیادی به جنگنده داشته باشد.

فردیس رضوانی کار طراحی خودرو را ابتدا از شرکت ونسر سارته در اروپا آغاز کرد. او از بچگی به دلیل شغل پدرش که خلبان بود عاشق سرعت و هیجان بود. وی برای همین، استعداد خود را به سمت طراحی خودرو های سوپر اسپرت سوق داد .

نشان رضوانی موتور ترکیبی از یک بال و فرمان خودرو است . بال شاید نشانه ای علاقه زیاد وی به هواپیما و پرواز باشد و فرمان نیز نشان خودرو است . البته اگر مرد وسط نشان فروهر را حذف کنید . نشان شرکت وی شبیه فروهر خواهد شد.اولین خودرو شرکت رضوانی موتور البته اصلا ارزان نیست .

به گزارش اقتصادنیوز، قیمت پایه خودرو ۱۶۵ هزار دلار است و مشتریان باید برای شیشه جلو، صندلی‌ و فرمان فیبرکربن، سیستم صوتی، صندوق عقب مبلغ  بیشتری بپردازند . قیمت خودرو با تمامی موارد انتخابی به ۲۱۹ هزار دلار می رسد.طراحی این خودرو را سمیر سادیخف، طراح آذربایجانی انجام داده است وی پیش از این مدل ، خودروهای کانسپت آستون مارتین DBC و فراری Xerzi را طراحی کرده بود.

طراحی این خودرو با توجه به علاقه فردیس رضوانی بی شباهت به هواپیما جنگنده نیست حتی برخی از عکس های تبلیغاتی این خودرو هم در کنار جدید ترین جنگده ایالات متحده، اف ۳۵ انداخته شده است.

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

فردیس رضوانی، مدیر رضوانی موتورز، به سایت یاهو گفته است می خواهد لذت خالص و عریان رانندگی با سرعت بالا را به مشتریانش عرضه کند بدون آنکه وسایل کنترل الکترونیکی رانندگی، این لذت را از راننده بگیرد.

وی دلیل انتخاب آریل اتم را به عنوان پایه خودرو، سبک بودن این خودرو و هیجان خالص رانندگی با این خودرو می داند.رضوانی معتقد است برخی فناوری های جدید لذت خالص رانندگی با خودرو را از بین می برد اما محصول شرکت وی همچنان لذت واقعی رانندگی با یک خودرو اسپرت را حفظ کرده است.

خودرو ساخت شرکت رضوانی با فیبرکربن ساخته شده و وزن آن تنها ۷۰۴ کیلوگرم است. طول خودرو ۴۱۴۵ میلی‌متر، عرضش ۱۹۸۱ میلی‌متر و ارتفاع آن ۹۷۰ میلی‌متر است. فاصله بین دو محور خودرو هم ۲۳۴۵ میلی‌متر است.

در این خودرو با این ابعاد از یک موتور ۲٫۴ لیتری ۵۰۰ اسب بخاری بهره گرفته شده که می تواند با استفاده از یک سوپر شارژ و یک توربوشارژ طی مدت ۲٫۷ ثانیه این خودرو را از سرعت صفر به ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برساند.

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

نیرو در این خودرو به چرخ های عقب منتقل می شود و در خودرو هم از یک گیربکس ۶ دنده دستی استفاده شده است.خودرو جدید شرکت رضوانی موتورز مورد توجه بسیاری از رسانه ها در جهان از جمله فاکس نیوز، بی بی سی ، یاهو نیوز ، موتر ترند، لس آنجلس تایمز و ساندی تایمز قرار گرفته است.

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها

رضوانی بیست؛ عضو جدید ایرانی باشگاه ابرخودروها


ویدیو مرتبط :
سوپر اسپرت ایرانی به نام رضوانی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ابر خودرو 6 چرخ (+ عکس)



 

 

 

ابر خودرو 6 چرخ

 

ایده ساخت این خودرو از یک ماشین مسابقه‌ای در 1967 گرفته شده و علاوه بر اینکه احتمال چپ کردن درآن به صفر رسیده، امکان ترمز سریع نیز تقویت شده است. البته این خودرو هنوز به شکل انبوه عرضه نشده و صحبتی از زمان عرضه و قیمت آن در میان نیست.

 

شرکت ایتالیایی کووینی، ابر خودوریی را با 6 چرخ و طراحی ویژه به بازار عرضه می‌کند.

 

ابر خودرو 6 چرخ

 

به گزارش برنا، ایده اولیه ساخت کووینی C6W از شرکت خودروسازی ایتالیایی کووینی مربوط به 32 سال پیش است. ماشینی استثنائی با 6 چرخ و بدنه‌ای از فایبرگلاس و فیبر کربنی با 434 اسب بخار قدرت و سرعت 300 کیلومتر در ساعت.

 

ابر خودرو 6 چرخ

 

ایده ساخت این خودرو از یک ماشین مسابقه‌ای در 1967 گرفته شده و علاوه بر اینکه احتمال چپ کردن در آن به صفر رسیده، امکان ترمز سریع نیز تقویت شده است. البته این خودرو هنوز به شکل انبوه عرضه نشده و صحبتی از زمان عرضه و قیمت آن در میان نیست.

 

ابر خودرو 6 چرخ

 

مشخصات:    Covini C6W

 

8 سیلندر، 6 دنده

ظرفیت موتور: 4 هزار و 200 سی سی

حداکثر سرعت: 185 مایل. 300 کیلومتر در ساعت

ابعاد: 4 متر و 180 سانتی متر طول ـ یک متر و 99 سانتی متر عرض

وزن: یک هزار و 150 کیلوگرم

منبع:عصرایران