دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

راه‌هایی برای جلوگیری از كاهش بازدیدكنندگان



 

اشتباهات در طراحی وب, كاهش بازدیدكنندگان

هنگامی كه وب‌سایتی درباره كسب‌وكار در حال آماده‌شدن است، امكان وقوع اشتباهات زیادی وجود دارد. به‌همین علت در اینجا فهرستی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی را كه ممكن است شركت‌ها هنگام طراحی دوباره وب‌سایت‌شان یا ساخت یك سایت جدید انجام دهند، تهیه كرده‌ایم تا آنها را بشناسید و از آنها دوری یا اصلاح‌شان كنید.

فراموش‌كردن مخاطبان اصلی
تیم مدیریت پروژه و اعضای توسعه یك وب‌سایت، مخاطبان آن نیستند، بلكه مشتریان مخاطب شما خواهند بود. بیشتر شركت‌ها این مساله را فراموش كرده و به‌جای تولید محتوایی كه قابل‌پسند مشتریان باشد تا آنها را جذب كند، محتوای مورد علاقه خودشان را در وب‌سایت قرار می‌دهند. مشتریان باید احساس كنند شما آنها را در نظر گرفته‌اید، بنابراین تا حد امكان باید مشتریان و بازدیدكنندگان خود را بشناسید تا وب‌سایتی به آنها ارائه كنید كه دقیقا با مخاطب صحبت كرده و مطالب مورد نظر او را نشان دهد. به یاد داشته باشید در حالی كه ممكن است تصور كنید وب‌سایت شما درباره خودتان است (درباره محصولات و خدمات شما)، در واقع مشتریان هدف اصلی قرار گرفته‌اند.

نداشتن نسخه مناسب برای موبایل
امروزه تقریبا ۲۰ درصد از ترافیك وب ازطریق دستگاه‌های موبایل ایجاد می‌شود. اگر سایت شما مشتری‌تان را مجبور به استفاده از یك واسط غیرموبایلی كند، ممكن است آن مشتری دیگر به سایت شما بازنگردد. راه‌حلش این است كه مطمئن شوید سایت شما برای نمایش در دستگاه‌های موبایل بهینه‌سازی شده است. اگر پلتفرم مورد استفاده شما این گزینه را ندارد، چند ابزار و سرویس‌های كم‌هزینه در اختیار شما خواهد بود تا به شما در تولید نسخه موبایل وب‌سایت‌تان كمك كند.

تغییر URL و هدایت‌نكردن آدرس‌های قدیمی
هنگامی كه درباره برخی اشتباهات بزرگ وب‌سایت‌ها از بازدیدكنندگان پرسیده می‌شود، بیشتر آنها به این مشكل اشاره می‌كنند كه در خلال طراحی دوباره سایت، شركت‌ها فراموش می‌كنند تمام صفحه‌های قدیمی‌شان را به‌سمت صفحات جدید هدایت كنند. این مساله یك تجربه كاربری بسیار بد را نتیجه می‌دهد و همچنین بهینه‌سازی موتورهای جستجو را نیز با مشكل مواجه می‌كند؛ زیرا مقداری از لینك‌های قدیمی به ساختار جدید URL انتقال داده نمی‌شود.
برای حل این مشكل باید قبل از آن كه به‌طور كامل به سایت جدید بروید مدتی با آن كار كنید تا مطمئن شوید تمام URLها به‌طور صحیح به وب‌سایت جدید هدایت شده ‌است. این كار بسادگی با استفاده از ابزاری نظیر ردگیری لینك (Xenu's Link Sleuth Xenu) امكان‌پذیر است. از XML قدیمی نقشه سایت كپی بگیرید و تمام لینك‌های آن را بیازمایید تا ببینید كدام‌یك از آنها به خطای ۳۰۱ منجر می‌شود.

محتوای قدیمی یا ایستا
سازمان‌ها نیاز دارند تا در دنیای جستجوی امروزی یافته شوند. موتورهای جستجو از محتوا به‌عنوان بزرگ‌ترین عامل برای رتبه‌بندی وب‌سایت‌ها استفاده می‌كنند. بنابراین باید به‌طور مرتب محتوای جدید، مرتبط و قابل شرح (به‌منظور بهینه‌سازی موتورهای جستجو) در سایت خود قرار دهید.

یكپارچه‌نشدن با سایت‌های رسانه اجتماعی
برای موفق‌شدن در دنیای امروز كه برپایه رسانه‌های اجتماعی است، شركت‌ها باید لینك‌هایی به كانال‌های رسانه اجتماعی خود در وب‌سایت‌شان و در صفحه اصلی ارائه كنند. اگرچه این كار بسادگی و به‌وسیله توابعی كه در صفحه‌های محتوا كار گذاشته می‌شود انجام می‌گیرد، ولی اگر یك سازمان بخواهد سایت خود را در مركز توجه قرار دهد، باید از عناصر و المان‌های اجتماعی استفاده كند.

استفاده از فلش
با وجود مشكلاتی كه فلش ایجاد می‌كند، هنوز شركت‌های زیادی وجود دارد كه در وب‌سایت‌هایشان از این ابزار استفاده می‌كنند. اگر یك سایت فروش را مدیریت می‌كنید، فلش می‌تواند تاثیرات منفی زیادی در شانس شما برای فروش بگذارد؛ زیرا نمی‌تواند در دستگاه‌های سیار از جمله محصولات سیار شركت اپل (آیفون، آیپد و...) اجرا شود. همچنین موتورهای جستجو نمی‌توانند به محتوایی كه به‌وسیله فلش فراهم می‌شود، دسترسی داشته باشند. به این معنی كه نمی‌توانید به همان سادگی كه سایت‌های برپایه جاوا را برای موتورهای جستجو بهینه‌سازی می‌كنید، سایت‌های فلش را بهینه كنید.

تعبیه‌نكردن فرم ثبت‌نام بازاریابی ایمیلی در صفحه اصلی
به كسانی فكر كنید كه برای فشردن دكمه «خرید» آماده نیستند، ولی به حرف‌ها و محتوای شما علاقه دارند و مشتاقانه می‌خواهند برای دریافت آگهی‌های فروش یا هر ایمیل تبلیغاتی و اخبار مربوط به محتوای شما ثبت‌نام كنند، درحالی كه دكمه یا فرم ثبت‌نام در وب‌سایت شما پیدا نمی‌شود. بازاریابی ایمیلی یكی از بهترین كانال‌های بازاریابی برای بازگشت سرمایه است و اگر گزینه خاص این منظور یا ثبت‌نام برای بازاریابی ایمیلی در صفحه اصلی خود (یا دیگر صفحات مهم وب‌سایت) ندارید، مشتری‌ها و فرصت‌های بالقوه زیادی را از دست خواهید داد. (برای افراد و شركت‌هایی كه به‌دنبال راه‌اندازی بازاریابی ایمیلی و اینترنتی هستند، سرویس‌هایی كه توسط Aweber و MailChimp ارائه می‌شود پیشنهاد شده ‌است).

انجام‌ندادن آزمون‌های تجربه كاربری
خودداری از انجام آزمون‌های تجربه كاربری (قابلیت استفاده سایت و تجربه‌ای كه كاربر در برخورد با سایت شما به‌دست می‌آورد) یكی از بزرگ‌ترین اشتباهات رایج وب‌سایت‌هاست. بیشتر شركت‌ها نگران هزینه‌ای هستند كه ممكن است به آنها تحمیل شود؛ ولی بسادگی می‌توان از یك همكار كه در كار توسعه شركت نداشته، درخواست كرد یكسری كارها را در طرح‌بندی جدید انجام دهد. این كار ساده می‌تواند مشكلات پنهان و دردسرساز را آشكار كند.

بررسی‌نكردن كارایی سایت در مرورگرهای گوناگون
یكی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی كه مشاهده می‌كنیم این است كه بعد از آماده‌شدن وب‌سایت آن را در تمام مرورگرها و همچنین در صفحه‌هایی با اندازه‌های مختلف آزمایش نمی‌كنیم. شاید به‌نظر بسیار ساده برسد، ولی گاهی اوقات عناصر صفحه در برخی مرورگرها كار نمی‌كنند یا حتی قالب سایت ممكن است به‌هم بریزد. به‌همین علت است كه تمام حرفه‌ای‌های دنیای وب پیشنهاد می‌كنند قبل از شروع به كار سایت، آن را روی چند مرورگر مختلف (اینترنت اكسپلورر، فایرفاكس، كروم و سافاری) و همچنین روی چند دستگاه سیار (آیپد، آیفون، اندروید و... ) اجرا كنید.

فراهم‌نكردن امنیت سایبری
نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس تنها شما را كمی از دسترس خارج می‌كند. حمله‌هایی كه باعث می‌شود یك سرویس قطع شود (DDoS) نه‌تنها روز به روز درحال افزایش است، بلكه می‌تواند به‌وسیله ارسال خوشه‌های مخرب و هدفمند در ترافیك وب كه برای از كار انداختن یك وب‌سایت طراحی شده‌است، تبادلات سایت و سرویس‌هایی را كه به كاربران می‌دهید به كلی مختل كند. طبق بررسی‌های انجام‌شده‌، به گفته ۶۷درصد فروشندگانی كه حمله‌های DDoS را تجربه كرده‌اند، ضرر آنها از قطع وب‌سایت در هر ساعت بیش از صدهزار دلار بوده است؛ حدود دو میلیون دلار در روز. راه مقابله با این‌گونه حملات این است كه همواره سیستم‌عامل و آنتی‌ویروس خود را به‌روز نگه دارید و علاوه بر آن، سایت خود را زیر نظر داشته و به‌طور منظم فایل پشتیبان را تهیه و در محلی ذخیره كنید.

دنبال‌نكردن واكنش بازدیدكننده
بهترین راه برای این كه متوجه شوید در وب‌سایت شما چه‌چیزی مناسب و چه‌چیزی نامناسب است، استفاده از برنامه‌های تحلیلی و اندازه‌گیری ارقام به‌دست آمده است. این كار بهترین راه درك رفتار كاربران شماست و نشان می‌دهد آنها چه‌چیزی را می‌خواهند و به چه‌چیزی علاقه ندارند. با این حال، بسیاری از كسب‌وكارها از نصب ابزار پایه‌ای هم غافل هستند درحالی كه به‌عنوان مثال گوگل یك ابزار تحلیلی قدرتمند ارائه كرده كه رایگان و برای استفاده و نصب راحت است .

منبع:noorportal.net


ویدیو مرتبط :
كاهش وزن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تنش در نشست كاهش آلودگی هوا



 

 

۲ هفته مانده به فرارسیدن روز هوای پاك، اعضای كارگروه كاهش آلودگی هوای تهران در بلندای ساختمان اداری پارك پردیسان گرد هم آمدند تا با مرور آنچه كرده‌‌اند و باید بكنند، چاره‌ای تازه برای هوای همیشه آلوده پایتخت بیندیشند.

دیروز حاضران در نشست، فرصت ۲ ساعته خود را غنیمت شمردند تا در همان حالی كه مشكلات را می‌گویند، زبان تیز كنند و به دستگاهی كه به‌زعم آنها بیشترین كم‌كاری را كرده است بتازند، هرچند برخی اعضای محتاط‌تر كارگروه حضور خبرنگاران را در جلسه مانعی برای بی‌پرده سخن گفتن دانستند.

مرتضی تمدن، استاندار تهران یكی از همین اعضای میاندار بود كه حتی وقتی می‌گفت، مردم با برنامه‌های كاهش آلودگی هوای تهران بیگانه‌اند و مدیریت واحدی برای اجرای برنامه‌ها وجود ندارد نیز اعتدال در گفتارش را رعایت می‌كرد.

تمدن روز گذشته در حالی از ورود همزمان مجموعه دولت، شورای شهر و شهرداری به بحث آلودگی هوای تهران به عنوان یكی از ۲ مشكل اساسی موجود یاد می‌كرد كه چندی پیش هادی حیدرزاده، مشاور زیست‌ محیطی شهرداری تهران از این مشكل با عنوان مدیریت پینگ‌پنگی یاد كرده بود.

حیدرزاده البته در جلسه دیروز كلامی به زبان نیاورد، اما وی همان مسوولی است كه بتازگی تاكید كرده علت این كه مدیریت واحد شهری تاكنون محقق نشده، ورود آن به تعاملات سیاسی بوده است. روز گذشته سرپرست اداره كل محیط زیست استان تهران نیز آماری را ارائه كرد تا به زبان اعداد و ارقام به حضار نشان دهد كه وضعیت هوای پایتخت در سال ۸۸ اگرچه نسبت به سال پیش از آن بهبود چشمگیری را نشان نمی‌دهد، اما گویای تلاش مسوولان برای ثابت نگه داشتن اوضاع است.

آن‌گونه كه گل‌علیزاده اعلام كرد، امسال (تا ماه مهر)‌ پایتخت‌نشینان تنها ۴۰ روز پاك و ۶۳ روز سالم از نظر شاخصPM و ۲۰ روز پاك و ۸۱ روز سالم را از نظر شاخص CO تجربه كرده‌اند، یعنی وضعیتی كه وی را واداشت تا بصراحت نتیجه بگیرد كه اهداف مورد نظر محقق نشده است.

گل‌علیزاده البته حرفی از تعداد روزهای بحرانی به میان نیاورد، همان اتفاقی كه سرهنگ هادی هاشمی، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ را به واكنش واداشت، هرچند مسوول محیط زیست استان تهران كه منظور هاشمی را بخوبی متوجه شده بود به این جمله بسنده كرد كه ورود ریزگردها به كشور از اراده دستگاه‌های اجرایی خارج بوده است.

امیر فاتح وحدتی، مدیر مركز پایش كاهش آلودگی هوای تهران نیز حرف‌هایی را در نشست دیروز مطرح كرد كه كمتر بوی احتیاط كاری می‌داد؛ او روال معاینه فنی خودروها را موفق نمی‌دانست و معتقد بود بعضی برنامه‌ها اصلا اجرا نشده و بعضی الزامات نیز اصلا در برنامه‌ها لحاظ نشده‌اند.

اما سرهنگ هاشمی تنها حاضر جلسه بود كه بی‌آن‌كه حتی در چالشی‌ترین لحظات نشست عنان از كف بدهد و عصبانی شود، خطاب به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست جملاتی را بیان و در ابتدای سخنانش نیز آرزو كرد كاش خبرنگاران حضور نداشتند تا او می‌توانست راحت سخن بگوید.

او گفت: ما آزمایش جدیدی را روی نیروهای پلیس مستقر در تقاطع‌ها انجام داده‌ایم كه نتایج آن نشان می‌دهد، میزان الیاف آزبست در ریه آنها ۴‌برابر میزان آزبست در هوای شهر تهران است.

هاشمی سخنانش را این گونه پی گرفت: ما در كشور نقص ساختاری داریم یعنی در صنعت خودروسازی‌مان سیاستگذار، تولیدكننده و ناظر یك مرجع است و استانداردهای ایمنی و زیست محیطی را وزارت صنایع تایید می‌كند. این در حالی است كه در تهران، حدود ۲۸۰ هزار خودرو پلاك شده اما تنها ۱۳ هزار خودروی فرسوده از دور خارج شده است. این در شرایطی است كه خودروهای فرسوده ۳۰ برابر خودروهای استاندارد هوا را آلوده می‌كنند.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ، كیفیت سوخت و انرژی در كشور را نیز از عوامل اصلی آلودگی هوا معرفی كرد و گفت، گاز بنزن موجود در هوای تهران ۵۰ تا ۱۵۰ برابر استاندارد جهانی است، هر چند از انتقاد به خودروسازان برای امتناع از نصب ترمز ABS و كنیستر نیز ابایی نكرد.

البته سخنان بدون تعارف هاشمی سبب شد نماینده وزارت صنایع در جلسه خشمگین شود و در حالی كه مرتبا با جملاتی تند از مواضع هاشمی انتقاد می‌كرد، قصد داشت جلسه را به اعتراض ترك كند كه میانداری استاندار تهران به این لحظات پرتنش خاتمه داد.

جلسه كه دوباره به آرامش رسید، محمدی‌زاده رئیس سازمان حفاظت محیط زیست كه حضار به عملكرد سازمان متبوعش در كاهش آلودگی هوا بسیار خرده گرفته بودند بوضوح سعی داشت مانع تنش‌زایی در جلسه شود، ولی در نهایت او نیز مانند دیگر حضار از عملكرد سازمانش دفاع كرد.

او گفت: چه در تهران و چه در سایر نقاط كشور مجموعه‌ای از غفلت‌ها دست به دست هم داده و وضعیت فعلی را به وجود آورده است. ما باید بپذیریم كه نقص‌ها، سستی‌ها و اشكالات موجود ریشه در تاریخ دارد و ربطی به این دوران ندارد اما ما باید آن را جبران كنیم.

محمدی‌زاده در عین حال بدون آن كه در سخنانش آثاری از ناهماهنگی سازمان متبوعش با سازمان‌ها و وزارتخانه‌های درگیر در آلودگی هوا پیدا باشد، از تعامل موجود میان دستگاه‌ها ابراز رضایت كرد و تنها تاكید كرد كه این توافق‌ها نیاز به ساز و كار عملیاتی دارد.

اما سخنان محمدی‌زاده در حالی به پایان رسید كه اعضای كارگروه كاهش آلودگی هوای تهران تشكیل كمیته ملی كاهش آلودگی هوا، بررسی وظایف دستگاه‌های مسوول و شمارش ‌اقدامات انجام شده یا نشده، تقویت جایگاه كارگروه كاهش آلودگی هوا و تهیه بسته آموزشی و اطلاع‌رسانی با كاركرد ملی را تصویب كردند هرچند میزان موفقیت این مصوبات همچون بسیاری از مصوبات دیگری كه به گفته حاضران در جلسه هنوز اجرا نشده است، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.