دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

دیسک ستاره‌ای جدید‌ترین یافته اخترشناسان + عکس



اخبار علمی - دیسک ستاره‌ای جدید‌ترین یافته اخترشناسان + عکس

یک تیم بین المللی از دانشمندان به شواهدی از شکل گیری سیاره‌ها در فاصله ۳۳۵ سال نوری از زمین در یک دیسک ستاره‌ای چرخان که به دور ستاره‌ای بنام HD ۱۰۰۵۴۶ در حال چرخش است، دست یافتند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، یک قرص ستاره‌ای یک حلقه قوی از گرد و غبار است که به دور یک ستاره تازه شکل گرفته در حال چرخش می‌باشد. این تیم تحقیقاتی با استفاده از تکنیک اختر‌شناسی طیفی روی گازهای داغ و چرخان این دیسک ستاره‌ای مطالعه کردند.

 

اخبار,اخبار علمی , دیسک ستاره‌ای

 
محققان یک منبع فوق العاده از انتشار گازهای ساطع شده کربن مونوکسیدکربن، مولکول‌هایی که نمی‌تواند به تنهایی توسط دیسک ستاره‌ای توضیح داده شود مشاهده کردند. دانشمندان با ردیابی سرعت و نقطه یابی تشعشعات اضافی در طول چندین سال توانستند آن چیزی که به دور ستاره جوان در حال چرخش است را مشاهده کنند. شواهد نشان می‌دهد یک سیاره جوان در حال چرخش به دور این دیسک گازی می‌باشد که فاصله‌اش تا ستاره کمی بیشتر از فاصله زحل تا خورشید ما است.

یکی از دانشمندان اشاره می‌کند که بجای مشاهده مستقیم سیاره، آن‌ها گازی که به دور آن می‌چرخید و سیاره را شکل می‌داد مشاهده کردند. اختر‌شناسان قادر بودند تا تشعشعات اضافی را زمانی که آن به دور ستاره می‌چرخید بررسی کنند. طبق مشاهدات محققان این سیاره یک غول گازی با جرم حداقل سه برابر مشتری است و فرضیه قابل بحث این است که ماده دیسک سیاره‌ای در حال چرخش (protoplanetary disk) دیسک ستاره‌ای (circumstellar disk) را تغذیه می‌کند تا در ‌‌نهایت به رشد خود ادامه دهد.

مطالعات این تیم بر اساس چهار مجموعه از مشاهدات در سال‌های ۲۰۰۳، ۲۰۰۶، ۲۰۱۰ و ۲۰۱۳ با استفاده از داده‌های تلسکوپ جمینی و تلسکوپ بسیار بزرگ VLT که هر دو در شیلی واقع است جمع آوری شده است.

مشاهدات تلسکوپ جمینی بر اساس دو تلسکوپ نوری ۸٫ ۱ متری مادون قرمز انجام شده، مشاهدات دیگر هم با تلسکوپ‌های VLT که مجموعه‌ای از چهار تلسکوپ که هر کدام دارای یک آینه با قطر۸٫ ۲ متری دارند، انجام شده است. داده‌ها با استفاده از وضوح بالای طیف سنج مادون قرمز جمع آوری شده است که اجازه اندازه گیری دقیق از حرکت‌های مولکول‌های گاز به دور ستاره‌ها را می‌دهند.

جریان یافتن گرد و غبار در دیسک چرخان ستاره‌ای در اطراف ستاره ۱۳AU منجر به شکل گیری دیسک سیاره‌ای می‌شود، باور بر این است که دیسک‌های چرخشی مکان‌های تولد قمرهای سیاره‌ای مانند اقمار گالیله سیاره مشتری نیز هستند. این در حالی که پیش بینی‌های تئوریک می‌گوید که قمر‌ها به دور سیارات متولد می‌شوند.

محققان در طول 10 سال مشاهده از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ چرخش دیسک شکل دهنده سیارات را در این دیسک ستاره‌ای ردیابی کردند و به نتایج جالبی دست یافتند. در واقع طبق مشاهدات یک سیاره به دام افتاده مشاهده نشده است، بلکه در عمل شکل گیری یک سیاره در میان گرد و غبار ستاره‌ای مشاهده شده است. این تیم تا ۱۵ سال آینده همچنان به مشاهده حرکت و اثر چرخشی سیارات در مدار این دیسک ستاره‌ای ادامه خواهند داد تا داده‌های بیشتری رای تعریف خواص دیسک‌های شکل دهنده سیارات بدست آورند.

اخبار علمی - باشگاه خبرنگاران

 


ویدیو مرتبط :
فیلم موبایلی تنها عکس یادگاری، راه یافته بخش اصلی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ثبت چرخه تولد و مرگ ستاره ها در میان کهکشان آندرومدا (+عکس)



 

 

ثبت چرخه تولد و مرگ ستاره ها در میان کهکشان آندرومدا

 

از این رو مطالعه بر روی آندرومدا روشی مناسب برای آشکار کردن برخی از اسرار ستاره ای نهفته در قلب راه شیری و همسایه اش خواهد بود که این ماموریت به دو تلسکوپ هرشل و نیوتن سپرده شده است.

 

تلسکوپ های قدرتمند فضایی هرشل و XMM نیوتن با تمرکز بر روی کهکشان زیبای آندرومدا موفق به ثبت تصویری ترکیبی و خارق العاده از چرخه عظیم حیات ستاره ها از لحظه تولد تا زمان نابودی آنها شده اند.

 

به گزارش مهر، تلسکوپ هرشل نسبت به نور فروسرخ حساس بوده و می تواند ابرهای سرد گازها و غبارهایی که زادگاه ستارگان به شمار می روند را به خوبی ببیند و در مقابل تلسکوپ نیوتن توانایی مشاهده پرتوهای ایکس را داشته و نشانه های به جا مانده از پدیده های خشن کیهانی و مرگ ناشی از انفجارهای مهیب ستاره ها را به ثبت برساند.

 

آندرومدا به گونه ای کهکشان دوقلوی راه شیری به شمار می رود، این کهکشان بخشی از گروه محلی است و در فاصله ای در حدود 2.5 میلیون سال نوری قرار گرفته است و مانند راه شیری، یک کهکشان مارپیچی به شمار می رود.

 

از این رو مطالعه بر روی آندرومدا روشی مناسب برای آشکار کردن برخی از اسرار ستاره ای نهفته در قلب راه شیری و همسایه اش خواهد بود که این ماموریت به دو تلسکوپ هرشل و نیوتن سپرده شده است.

 

بخشهایی از این تصویر ترکیبی که به تلسکوپ هرشل مرتبط است به رنگ نارنجی دیده شده و جزئیات دست کم پنج حلقه متحد المتمرکز از غبارهای ستاره زا را به خوبی آشکار کرده اند.

 

این حلقه ها وسعتی برابر ده ها هزار سال نوری دارند و به گفته محققان دانشگاه گنت در بلژیک این اولین باری است که چنین وضوح تصویری از این حلقه های غباری به دست آمده است.

 

تلسکوپ XMM نیوتن تلسکوپ پرتو ایکس مدارگرد اروپا است که در سال 1999 به فضا پرتاب شده است و می تواند با جذب طول موجهای کوتاهتر نور شاهد رویدادهای خشونت آمیز ستاره ها در زمانی باشد که عمر آنها رو به پایان گذاشته و در حال انفجار و نابودی هستند.

 

بر اساس گزارش بی بی سی، تصاویر آبی رنگ در تصویر ترکیبی بالا نشانه هایی از مرگ ستاره ها در آندرومدا هستند که نیوتن آنها را به چشم دیده و صدها منبع پرتو ایکس ناشی از این رویدادها را در میان کهکشان آندرومدا به ثبت رسانده است./عصرایران