دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

تولید فیلم‌های بسته‌بندی تخریب پذیر با کیفیت برتر توسط محققان کشور



اخبار علمی,خبر های علمی,فیلم‌

به همت پژوهشگران دانشگاه اصفهان، تولید آزمایشگاهی فیلم‌های بسته بندی تجزیه پذیر با استفاده از نانومواد صورت گرفت. فیلم‌های نانوکامپوزیتی تولید شده در صورت تولید انبوه قابل کاربرد جهت بسته‌بندی محصولات مختلف است.

به گزارش ایسنا، در سال‌های اخیر، نگرانی‌ها پیرامون آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف بالای مواد پلیمری مصنوعی یا بر پایه نفت، همچون پلی اتیلن به خصوص در فیلم‌های بسته بندی و کیسه‌های یک‌بار مصرف افزایش یافته است. تجزیه‌ این مواد به دلیل ماهیت آلی تا بیش از 500 سال به طول می‌انجامد. یک راه جدید برای حل این مشکل، به‌کارگیری مواد تجزیه‌پذیر پلیمری همچون نشاسته در ساخت فیلم‌های بسته بندی است.

استفاده از نشاسته به دلیل ارزانی، فراوانی در طبیعت و سرعت زیاد تخریب طبیعی، کاربرد فراوانی در تولید مواد تجزیه‌پذیر دارد اما این مواد در مقایسه با محصولات تولید شده بر پایه مواد پلیمری کاملاً بر پایه نفت دارای خواص مکانیکی ضعیف و قابلیت فرایندپذیری کم هستند.

دکتر امیر حسین نوارچیان مجری طرح، هدف از این پژوهش را اقدام برای بهبود خواص مکانیکی فیلم‌های بسته بندی تجزیه پذیر با استفاده از نانوذرات رس خواند.

وی در خصوص اهمیت بهبود کیفیت این فیلم‌ها افزود:«در تولید فیلم‌های بسته بندی تجزیه پذیر، خواص مکانیکی و قابلیت تولید آن‌ها با تجهیزات رایج در صنعت بسته بندی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. فیلم‌های بسته بندی تولید شده در این طرح علاوه بر دستیابی به خواص مکانیکی بهینه، قابلیت کاهش هزینه و افزایش سرعت تولید در فرآیند پیوسته را داراست.

 

لذا در مقایسه با فیلم‌های رایج، علاوه بر کیفیت و بازدهی مناسب، کاهش آلودگی زیست محیطی به دلیل تجزیه‌پذیر بودن پلیمر/ نشاسته را در پی دارد. این ویژگی‌ها، توانایی رقابت با فیلم‌های کاملاً پلیمری را به فیلم‌های دوستدار محیط زیست می‌بخشد.»

نوارچیان پیرامون مزایای حضور نانوذرات در تولید فیلم های مذکور عنوان کرد:« استفاده از خاک رس با لایه‌های سیلیکاتی در مقیاس نانو، در بافت فیلم‌های پلیمر/ نشاسته زیست تخریب پذیر به دلیل ویژگی‌های لایه‌ای این نانوصفحات، منجر به تولید نانوکامپوزیت نشاسته‌- خاک رس شده و خواص ریز ساختار را در مقایسه با پلیمر خالص بهبود می‌دهد. این ویژگی موجب بهبود خواص مکانیکی همچون مدول کششی این فیلم‌ها می‌شود.»

وی در ادامه به روند ساخت و بررسی عملکرد فیلم های مذکور پرداخت و افزود:« ابتدا نانوذرات خاک رس با اسید سیتریک اصلاح و پس از اختلاط کامل با نشاسته و پلی(وینیل الکل) در داخل اکسترودر دو پیچی آمیزه کاری شد. محصول خروجی از اکسترودر به شکل فیلم، توسط پرس شکل دهی شد. خواص این نمونه‌ها به روش‌های مختلفی همچون میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و آزمون پراش اشعه‌ ایکس (XRD) مشخصه یابی و بررسی شد.»

به گفته‌ این محقق، نتایج آزمایش‌های صورت گرفته نشان می‌دهد خواص کششی این نمونه‌ها به شدت به میزان پلی(وینیل الکل) و نانوذرات مصرفی در فرمولاسیون مورد استفاده وابسته است. از طرفی برخی عوامل فرایندی همچون سرعت تولید نیز بر خواص مکانیکی اثرگذارند. این در حالی است که توزیع دمایی در اکسترودر در محدوده مورد بررسی در این تحقیق اثر چندانی بر این ویژگی ندارد.

این طرح حاصل همکاری‌های امیرحسین نوارچیان- دانشیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اصفهان- مهدی جلالیان- دانش آموخته رشته مهندسی شیمی گرایش پلیمر- مجید پیروز- دانش آموخته رشته مهندسی شیمی گرایش پلیمر در مقطع کارشناسی ارشد- است.

اخبار علمی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
تولید مقواهای بسته بندی تجزیه پذیر در طبیعت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تولید ذرت زودرس متناسب با شرایط خشکسالی پس از سالها مطالعات محققان کشور



 

اخبار , اخبار علمی,تولید ذرت زودرس,کاشت ذرت زودرس

 

پژوهشگران مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دو رقم هیبرید ذرت را عرضه کرده‌اند که علاوه بر نیاز کم به آبیاری، مقاوم بوده و تحمل بالایی در برابر دو آفت ذرت دارند.

دکتر زیبنده دهقان‌پور ، مجری طرح در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری ایسنا با اشاره به تولید دو رقم هیبرید ذرت متوسط - زودرس با نام دهقان و رقم هیبرید زودرس فجر گفت: بذر این ارقام سالها پیش معرفی شدند که برای خالص سازی لاین‌های این بذرها 7 سال و برای آزمایش‌های مقایسه‌ای در کرج و سایر مناطق شش سال زمان صرف شده است.

وی زودرس بودن را از ویژگی‌های این لاین‌ها ذکر کرد و افزود: ارقام بذرهای تولید شده بین 15 تا 25 روز زودتر می‌رسند و از این رو نیاز به آب کمتری دارند و با توجه به شرایط خشکسالی و بحران کم آبی در کشور این ارقام مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است.

دهقان پور، با بیان اینکه ارقام زودرس سه تا چهار بار نسبت به ارقام دیررس آب کمتری نیاز دارند، ادامه داد: این ارقام در هر بار آبیاری حدود سه تا چهار هزار متر مکعب آب کمتری نسبت به ارقام دیررس نیاز دارند.

وی ادامه داد: کشت ارقام دیررس معمولا با فصل سرما و بارش‌های پاییزه مواجه می‌شوند که این امر باعث کاهش افت کیفیت ذرت خواهد شد؛ به گونه‌ای که دانه ذرت نمی‌تواند به طور کامل خشک شود؛ از این رو نیاز به دستگاه‌های خشک‌کن است.

مجری طرح با تاکید بر اینکه رطوبت بالا موجب افت کیفیت کاشت ذرت خواهد شد، اضافه کرد: این در حالی است که لاین هیبرید ذرت تولید شده علاوه بر آن که در زمان رطوبت مناسب و مطلوب برداشت می‌شود، موجب می‌شود که کشت پاییزه نیز با تاخیر مواجه نشود.

به گفته وی ارقام دیررس معمولا سبب خواهد شد تا کشت پاییزه (گندم و جو) با تاخیر مواجه شود که این امر کاهش کیفیت گندم و جو را به همراه دارد و عملکرد گندم را کاهش می‌دهد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به سایر ویژگی‌های این ارقام بذر ذرت اشاره کرد و یادآور شد: ارقام هیبریدی تولید شده نیاز به زمان مشخصی برای کشت ندارد به گونه‌ای که تا اوایل تیرماه در اکثر مناطق کشور قابل کشت است و در رطوبت مناسب برداشت می‌شود.

وی این مزیت را زمینه‌ای دانست تا کشاورز با انتخاب زمان مناسب اقدام به کشت ذرت کند و اضافه کرد: علاوه بر آن محصولات این ارقام از کیفیت بالاتری برخوردار است.

دهقان پور، این ارقام را مناسب شرایط خشکسالی کشور توصیف کرد و توضیح داد: در سال گذشته در کرمانشاه 10 هزار هکتار سطح زیر کشت به دلیل کمبود آب کاهش یافت که استفاده از این بذرهای تولید شده زارعان را یاری خواهد کرد تا در شرایط مناسب‌تری به کشت این محصول بپردازند.

مجری طرح به بیان تکنیک‌های تولید این ارقام پرداخت و با تاکید بر اینکه ذرت یک گیاه "دگر گشن" است یادآور شد: لاین‌های مورد نظر باید دارای یک پدر و یک مادر باشد که برای تولید پدر و مادر هر لاین باید ذرتی که گرده افشانی باز دارد را وادار به "خودگشنی" کنیم تا پدر و مادر را تولید کنیم.

وی ادامه داد: پس از این مرحله در خصوص اینکه تلاقی کدام مادر با کدام پدر موجب ترکیب بهتر و عملکرد مطلوب‌تر خواهد شد ، هفت سال مطالعه انجام شد تا بتوانیم لاین‌های مورد نظر را خالص سازی کنیم.

به گفته مجری طرح،هر سال، در مزارع، لاین مورد نظر کشت شد و با انجام فرآیند "خودگشن" ، پدر و مادرهای هر لاین به صورت ضعیف تولید شدند که با تلاقی آنها فرزندانی عرضه شد که عملکرد بهتری نسبت به پدر و مادر خود داشتند.

وی ادامه داد: برای انتخاب بهترین لاین آزمایشات مقایسه‌ای ارقام انجام شد که بر اساس استانداردهای موجود در کشور اقدام به مقایسه ارقام به منظور انتخاب بهترین آنها به لحاظ عملکردی و پایداری شد.

دهقان پور با بیان اینکه در این تحقیقات ارقام بسیاری از ذرت مورد مقایسه قرار گرفتند، گفت: برای هر مقایسه حدود 10 تا 20 رقم ذرت مورد بررسی قرار گرفتند.

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، به مزایای ارقام هیبرید ذرت متوسط- زودرس دهقان (ذرت دانه‌ای سینگل کراس کرج 400) و هیبرید ذرت زودرس فجر (ذرت دانه‌ای سینگل کراس کرج 260) اشاره کرد و اظهار داشت: هر دو این ارقام مقاوم به بیماری سیاهک و فوزاریوم (پوسیدگی ذرت) هستند.

این محقق به بیماری سیاهک اشاره کرد و گفت: سیاهک، یک بیماری قارچی است که در صورت ابتلا، توده سیاهی بر روی ساقه و یا ذرت می‌نشیند و در نهایت پودر سیاهی بر روی ذرت ایجاد می‌کند.

 

اخبار علمی - ایسنا