دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

بیوگرافی هنری فورد صنعتگر مشهور آمریكایی



هنری فورد,بیوگرافی هنری فورد,زندگینامه هنری فورد

بیوگرافی هنری فورد صنعتگر مشهور آمریكایی
هنری فورد، این صنعتگر مشهور آمریكایی بیش از هر فرد دیگری برای ارائه روش‌های تولید انبوه صنعت نوین نقش داشته‌ است. با به كارگیری چنین روش‌هایی استاندارد زندگی را ابتدا در میان مردم كشور خود و درنهایت در تمام كشورهای جهان به طور وسیع افزایش داد.
فورد كه در «دیربورن» میشیگان متولد شده بود هیچ‌گاه به دبیرستان نرفت. او پس از خاتمه تحصیلات دبستانی به عنوان شاگرد ماشین كار در دیترویت به كار پرداخت. سپس تعمیر كار و سرانجام استادكار شد. هنگامی كه در سال 1885 كارل بنز و گوتلیب دایملر، هر كدام مستقل از دیگری، اتومبیل خود را اختراع كرده و روانه بازار كردند فورد جوانی بیست و دو ساله بود.
«كالسکه بدون اسب» خیلی زود توجه فورد جوان را به خود جلب كرد. در سال 1896 اولین اتومبیلی را كه خود طراحی كرده بود، ساخت اما علی رغم استعدادی كه داشت اولین و دومین اقدام او در كسب و كار با شكست مواجه گردید. اگر فورد در چهل سالگی مرده بود اكنون از او تنها به عنوان مردی شكست خورده یاد می‌شد.
اما فورد به آسانی دلسرد نشد. در سال 1903 بار دیگر تلاش كرد و در نتیجه این سومین اقدام، تشكیل كمپانی فورد، بود كه به ثروت، شهرت و اهمیتی پایدار دست یافت.

موفقیت سریع كمپانی فورد عمدتاً مرهون این برداشت اصلی و اساسی فورد بود كه او آن را در یكی از آگهی‌های اولیه كمپانی خود چنین بیان می‌كند:

«ساخت و فروش اتومبیلی كه به ویژه برای استفاده روزمره شغلی، حرفه‌ای و خانوادگی طراحی شده است... ماشینی كه به خاطر فشردگی و جمع و جور بودن به طور یكسان از سوی مردان، زنان و كودكان مورد پسند و تحسین قرار گیرد. سادگی، ایمنی، آسایش همه جانبه و بالاتر از همه بهای فوق‌العاده مناسب آن، آن را در دسترس هزاران نفری قرار می‌دهد كه هیچ‌گاه نمی‌توانستند در مورد پرداخت قیمت‌های افسانه‌ای كه برای اغلب ماشین‌ها خواسته می‌شود، حتی فكر كنند.»
فورد با مدل‌های اولیه خود، گرچه كاملاً مناسب بودند، نتوانست به آن اهداف بلند دست یابد. اما مدل مشهور T كه در سال 1908 روانه بازار شد به خوبی آن نظریات را تأمین كرد. بدون تردید آن مدل نام‌آورترین اتومبیلی بود كه تا آن هنگام تولید شده بود و در نهایت بیش از پانزده میلیون دستگاه از آن فروخته شد.
مدت‌ها قبل از آن فورد دریافته بود در صورتی كه هزینه‌های تولید را كاهش دهد می‌تواند محصولاتش را با قیمت پایین‌تری بفروشد. برای وصول به این هدف مجموعه‌ای از روش‌های بسیار مؤثر تولید را در كارخانه‌های خود پیاده كرد.

این روش‌ها عبارت بودند از:
قطعات كاملاً قابل تعویض
حد اعلای تقسیم كار
خط سوار كردن قطعات
تمام اینها به منظور افزایش كارایی كارگران صنعتی طراحی شده بود. فورد معتقد بود نباید وقت كارگر با مجبور كردن او برای رفتن به دنبال مواد و ابزار مورد نیاز، و یا حتی برداشتن آنها از روی زمین، تلف شود. به جای آن فورد ترتیبی اتخاذ كرد تا با استفاده از نوار نقاله، سر سره و نقاله‌های متحرك بالای سركار را نزد كارگر بیاورد.

مواد و ابزار در سطح وسیعی توزیع می‌شد و كارگر می‌توانست وظیفه خود را بسیار سریع‌تر انجام دهد. او بر این باور بود كه در تلاش دائم برای یافتن تكنیك‌های برتر و كاراتر باید روش‌های تولید به دقت تحلیل گردد. كارهای پیچیده و مركب را باید به كارهای ساده تجزیه نمود. به این ترتیب انجام آن حتی از كارگر غیرماهر، كه ممكن است كم‌هوش، بی‌سواد و یا حتی معلول باشد، بدون نیاز به گذراندن دوره‌های طولانی كارآموزی برمی‌آید.
هیچ یك از این نظریات در اصل متعلق به فورد نبود. «الی ویتنی» بیش از یك قرن قبل از قطعات قابل تعویض استفاده كرده بود. «فردریك وینسلو تیلور» كارشناس معروف بهره‌وری تمام این نظریات را در نوشته‌های خود آورده بود و چند كارخانه كوچك‌تر مدتها بود كه از خط سوار كردن قطعات استفاده می‌كردند. اما فورد اولین تولیدكننده بزرگ بود كه این نظریات را یكجا و با تمام وجود به كار گرفت.
نتایج كار واقعاً خیره‌كننده بود:

در سال 1908 ارزان‌ترین مدل‌ T به بهای 825 دلار فروخته شد تا سال 1913 قیمت آن تا 500 دلار پایین آمد و در 1916 به 360 دلار تنزل كرد و بالاخره در سال 1926 قیمت خرده‌فروشی آن به 290 دلار رسید. همچنان كه قیمت پایین می‌آمد میزان فروش بالا رفت. ایالات متحده به كشور مردم «سوار بر چرخ» بدل شد و فورد ثروتمندترین فرد بخش خصوصی جهان گردید.
همچنان كه كارگران فورد بیشتر تولید می‌كردند او نیز قادر شد دستمزد بالاتری به آنها بپردازد. در سال 1914 او حداقل دستمزد روزانه را در كارخانه‌هایش تا پنج دلار بالا برد و با این كار دنیای صنعت را شگفت زده كرد.

این مبلغ برای آن زمان بسیار زیاد و تقریباً دو برابر متوسط دستمزدی بود كه پیش از این در همین كارخانه‌ها پرداخت می‌شد. از سطح بالای دستمزدی كه فورد معمول كرد به ناچار در سراسر كشور تبعیت شد و در نتیجه كارگران كارخانه‌ها از فقر و تنگدستی بیرون آمده و به طبقه متوسط راه یافتند.
اما ابداعات فورد اثر مبسوط‌تری نیز داشت. او در مورد روش‌های تولید انبوه خود پنهان‌كاری نمی‌كرد. برعكس بسیار مشتاق بود كه آنها را به اطلاع همگان برساند. سایر تولیدكنندگان با مشاهده موفقیت فورد روشهای تولید او را تقلید كردند. نتیجه این كار افزایش چشمگیر تولید در سراسر كشور و در نهایت در تمام جهان بود.

منبع:mgtsolution.com

 


ویدیو مرتبط :
بیوگرافی هنری سعید فتحی روشن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تبلیغات كم سابقه شبكه مشهور آمریكایی از احمدی نژاد



 

 

تبلیغات كم سابقه شبكه مشهور آمریكایی از احمدی نژاد

در حالی كه موعد برگزاری اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورك و احتمال سفر دكتر احمدی نژاد به نیویورك نزدیك می شود، شبكه مشهور MSNBC  آمریكا امروز فیلمی كاملا مثبت تحت عنوان «یك روز در زندگی رئیس جمهور ایران» پخش كرد.

 

به گزارش آینده، در ابتدای این فیلم، مجری این شبكه از نیویورك با اشاره به دسترسی اختصاصی خبرنگار این شبكه، بینندگان را دعوت به دیدن گزارش خانم Ann Curry می كند كه در تهران پارچه قرمزی بر سر انداخته و گزارش خود را آغاز می كند.

گزارش از مقابل منزل احمدی نژاد در تاریكی صبح آغاز می شود و خبرنگار می گوید به خروج وی بعد از نماز ساعت 5 صبح اشاره می كند و با رئیس جمهور good morning ردو بدل می كند و سپس صحنه های ورزش و نرمش صبحگاهی احمدی نژاد و دوچرخه زدن او را قبل از طلوع آفتاب در محوطه ریاست جمهوری و سپس ورود او قبل از ساعت 7 به دفترش را نشان می دهد.

 

 

تبلیغات كم سابقه شبكه مشهور آمریكایی از احمدی نژاد

این فیلم كه ظاهرا روز یكشنبه فیلمبرداری آن انجام شده، سپس گوشه هایی از حضور احمدی نژاد در اجلاس مجمع جهانی اهل بیت و سفر به یكی از شهرها برای ثبت اثر موسیقی را نشان می دهد. در بخشی از بازدید احمدی نژاد از یك نمایشگاه، خانم خبرنگار كه دوشادوش احمدی نژاد حركت می كند، با ابراز شگفتی از وی می پرسد: آقای رئیس جمهور! ما از صبح با شما بودیم، شما چرا این قدر سخت كار می كنید؟ كه وی در پاسخ می گوید: خیلی كار كردیم؟! هنوز كه به نصفه روز نرسیده ایم.

 

در ادامه صحنه هایی از افتتاح مسكن مهر و گفتگوی رودررو با مردم ، از جمله پیرمردی كه سر احمدی نژاد را می بوسد، نشان می دهد.

وقتی احمدی نژاد به تهران باز می گردد، خبرنگار آمریكایی از وی می پرسد چه آرزویی برای آینده مردم ایران دارد كه وی می گوید: همان آرزویی كه برای تمام مردم جهان داریم: صلح، دوستی، شادی و وحدت

 

 

 

 

تبلیغات كم سابقه شبكه مشهور آمریكایی از احمدی نژاد

 

در نهایت صحنه ای از نماز و بازگشت احمدی نژاد به خانه در تاریكی شب پخش می شود.

 

این خبرنگار در سال 88 و بعد از حوادث بعد از انتخابات هم مصاحبه ای با دكتر احمدی نژاد داشت كه البته رویكردی انتقادی و نه تبلیغی داشت.

گفتنی است، احمدی نژاد امروز سه شنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با شبكه MBC ‌هم از آزادی دو آمریكایی محكوم به جاسوسی تا چند روز آینده خبر داد..../آینده