دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

آینده ستارگان



 

 

آینده ستارگان

 

 

برای ستاره ای که تمام هیدروژن موجود در هسته اش را مصرف کرده است چه اتفاقی می افتد؟ پاسخ این پرسش به جرم آن ستاره بستگی دارد. چیزی که باقی مانده است، یک هسته ی پر از اتمهای هلیوم است که دیگر انرژی تولید نمی کند تا بتواند جلوی فشار لایه های بالایی ستاره را بگیرد. آن تعادلی که بین انرژی هسته ای و نیروی گرانش وجود داشت دیگر به هم خورده است. در برابر نیروی خستگی ناپذیر گرانش، ستاره شروع به منقبض شدن می کند تا جایی که دمای مرکزی آن بالا و بالاتر می رود تا اینکه دما برای همجوشی هلیوم آماده می شود.

 

همجوشی هلیوم می تواند در طی ساختن عناصر سنگین تر، دوباره انرژی تولید کند. این دما که برابر 100 میلیون درجه سانتی گراد است، می تواند بر نیروی دافعه ی بین هسته های هلیوم غلبه کند. چرا که هسته ی هلیوم 2 بار مثبت دارد پس نیروی بین دو هسته هلیوم 4 برابر نیروی دافعه ی بین پروتونها است. بر اثر این واکنشها، درون پوسته ای بدور هسته، دوباره واکنشهای هسته ای هیدروژنی آغاز می شود، چرا که دما در آنجا برای همجوشی هیدروژنی مناسب شده است. افزایش تولید انرژی خروجی از ستاره باعث می شود که لایه های خارجی ستاره به سمت بیرون منبسط شوند. این انبساط باعث افزایش حجم ستاره می شود. ستاره در چنین حالتی غول سرخ خوانده می شود. لایه های خارجی ستاره سردتر و در نتیجه قرمزتر شده اند، به همین دلیل رنگ خروجی ستاره قرمز خواهد بود.

 

سه اتم هلیوم می توانند همجوشی کرده و کربن تولید کنند، و باز می توانند با اتمهای هلیوم همجوشی کرده و اکسیژن، نئون و منیزیم بسازند. اگر ستاره به اندازه ی کافی پرجرم باشد، ممکن است هسته اش به دماهای بالاتری نیز برسد و این همجوشی را تا عناصر سنگین تر نیز ادامه دهد و همجوشی کربن و اکسیژن، به تولید سیلیکون، نیکل و آهن منجر شود. تمام این واکنشهای همجوشی باعث طولانی تر شدن عمر ستاره نمی شود، چرا که بسیار سریع اتفاق می افتند، برعکسِ واکنش همجوشی هیدروژن که بسیار آرام بود.

 

در این دماهای بسیار بسیار بالا، واکنشهای بسیار متفاوتی به طور همزمان در حال انجام هستند، هسته های مختلف با پروتونها و نوترونهای پرسرعت برخورد می کنند و می شکنند یا همجوشی انجام می دهند:


یک ستاره، یک دیگ غول پیکر است که عناصر جدول تناوبی در آن«پخته می شوند»!


در بعضی موارد، یک ستاره ی پرجرم ممکن است دارای چندین پوسته ی هم مرکز، بدور هسته اش باشد، که در هر کدام واکنشهای همجوشی خاصی در جریان است. داغ ترین پوسته در مرکز ستاره، شامل آهن است. ستاره اندازه اش دائما در حال افزایش است، مقادیر خروج انرژی بسیار بالا است، ولی دمای سطحی ستاره کاهش می یابد و به همین دلیل قرمز به نظر می رسد.

 

ستاره ی «ابط الجوزا» دومین ستاره ی پرنور در صورت فلکی جبار، یک ابرغول سرخ می باشد که دمای سطحی اش فقط نصف دمای سطح خورشید است، ولی حدود 50000 برابر خورشید درخشنده تر است.

 

ابط الجوزا به قدری بزرگ است که اگر بجای خورشید در منظومه ی شمسی قرار بگیرد، سطح این ستاره به مدار سیاره ی مشتری خواهد رسید!!

 

اگر با چشم غیرمسلح هم به این ستاره نگاه بیاندازید، رنگ قرمز آن را تشخیص خواهید داد. صورت فلکی جبار و ستاره ی ابط الجوزا در فصل زمستان بعد از غروب خورشید در افق شرقی به راحتی قابل دیدن است. سه ستاره ی همخط، مشخصه ی این صورت فلکی است.


ویدیو مرتبط :
چهره ستارگان فوتبال در ۲۰ سال آینده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

4 ایرانی در فهرست ستارگان آینده فناوری دنیا


مجله «فوربس» فهرستی از ستارگان جوان و پیشتاز در حوزه فناوری را معرفی کرده است که در این فهرست نام چهار ایرانی نیز دیده می شود.

خبرگزاری ایسنا: مجله «فوربس» فهرستی از ستارگان جوان و پیشتاز در حوزه فناوری را معرفی کرده است که در این فهرست نام چهار ایرانی نیز دیده می شود.

 در فهرست «ستارگان آینده فناوری جهان» مجله فوربس تحت عنوان Forbes' 30 Under 30 List اسامی 30 محقق جوان زیر 30 سال به دلیل دستاوردهای برجسته آنها در حوزه فناوری درج شده که نام چهار جوان ایرانی نیز در این فهرست دیده می شود. تبریز، شیرازی، پهلوان و فردوسی جوانان نام آور ایرانی هستند که نام آنها در فهرست صبح بخیری فناوری به چشم می خورد.



«پریسا تبریز» 29 ساله از متخصصان برجسته امنیت شبکه، به عنوان مشاور و مسئول بخش آموزش امنیت محصولات با شرکت گوگل همکاری می کند.

«داریان شیرازی» 26 ساله بنیانگذار شرکت Radius Intelligence است که ابزارهای نوین برای کشف چشم اندازهای جدید، تحقیقات و بروز نگه داشتن داده های CRM را ارائه می دهد.

«بابک پهلوان» 29 ساله مدیرعامل شرکت CleverSense‌ و مبتکر برنامه نرم افزاری Arthur‌ ویژه تلفن همراه آیفون است.

«آرش فردوسی» 27 ساله یکی از بنیانگذاران شرکت DropBox بعنوان ارائه دهنده ابزار به اشتراک گذاری فایل ها با بیش از 100 میلیون کاربر محسوب می شود.

در این فهرست نام های دیگری همچون «مارک سوکربرگ» مدیرعامل Facebook ، «دیوید راسنکو» مدیرعامل Weebly‌ و «جک آبراهام» مدیر محلی eBay‌ دیده می شود.