مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

نسخه قرآن و اهل بیت برای افراد عصبانی



 

درمان خشم, درمان عصبانیت, عصبانیت

 

قویترین حربه ی شیطان که با آن می تواند آدمی را به چاه تاریک گمراهی کشانده و نور ایمان را در وجودش خاموش نماید، عصبانیّت نابجا است.
تاكنون برای افرادی كه مدام در زندگی گرفتار خشم و عصبانیت می شوند راه حل های متعددی از سوی  پزشكان بیان شده است اما آیا در آیات الهی و روایت نیز راهی برای فرو نشاندن آتش خشم بیان شده است؟
در آیات الهی و  روایات اسلامی پیرامون روش های غلبه بر خشم موارد متعددی بیان شده است كه به صورت اختصار به برخی از آنها اشاره می شود :
1)سعی كنیم اشتباهات دیگران را نادیده بگیریم
قرآن مجید پیرامون این مسئله می فرماید : (وَ الَّذینَ یَجْتَنِبُونَ كَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ وَ إِذا ما غَضِبُوا هُمْ یَغْفِرُون: و كسانى كه از گناهان بزرگ و زشتكاریها خود را به دور مى‏دارند و چون به خشم درمى‏آیند درمى‏گذرند.( الشورى :  37)
2)تقوا و پرهیزكاری
خداوند متعال افراد متقی و پرهیزكار را اینگونه معرفی می كند كه این افراد قدرت غلبه بر خشم خود را دارند و یكی از مهمترین عوامل دارا بودن این قدرت همین روحیه تقوا و پرهیزكاری آنهاست :
(وَ سارِعُوا إِلى‏ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقین.الَّذینَ یُنْفِقُونَ فِی السَّرَّاءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ الْكاظِمینَ الْغَیْظَ وَ الْعافینَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ :و براى نیل به آمرزشى از پروردگار خود، و بهشتى كه پهنایش [به قدر] آسمانها و زمین است [و] براى پرهیزگاران آماده شده است، بشتابیدهمانان كه در فراخى و تنگى انفاق مى‏كنند؛ و خشم خود را فرو مى‏برند؛ و از مردم در مى‏گذرند؛ و خداوند نكوكاران را دوست دارد.)( آل‏عمران :  133-134)
وقتی انسان در زندگی با حوادث ناخوشایند روبرو می شود و آنها را مطابق میل خود نمی بیند همواره در مقابل آنها عکس العمل نشان می دهد شاید شایع ترین نوع عکس العمل در این لحظات ناخوشایند، خشم و عصبانیّتی باشد که آدمی از خود بروز می دهد.
درمان های دیگری برای عصبانیت
گفتن ذکر شریف «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم»
شکی نیست که آتش خشم را شیطان در قلب آدمی، روشن می سازد و اوست که بر افزایش آن پافشاری دارد و لذا برای ریشه کن شدن عصبانیّت باید شیطان را از خود دور نماییم که این ذکر شریف در این موضوع بهترین نقش را می تواند ایفاء نماید.
 گفتن ذکر شریف «لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم
در حدیثی وارد شده که ابلیس به حضرت موسی گفت: از خشم بپرهیز و زمانی که خشمگین شدی بگو (لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم) که در اثر آن خشم تو فرو می نشیند.
 فرستان صلوات بر پیامبر (صلی الله علیه و آله) و آل پاک و مطهرش
یکی دیگر از راه های درمان عصبانیّت فرستادن ذکر شریف صلوات است که امید است مۆمنین با این ذکر زیبا و دلنشین بتوانند آتش خشم را فرو نشانده و آسمان دل خود را با آن بهاری نمایند.
حب نفس ریشه ی بسیاری از صفات زشت و ناپسند در انسان است، و در واقع چون بذری مسموم می باشد که در زمین قلب آدمی کاشته شده و محصولی ندارد جزء میوه ی تلخ مال دوستی، جاه طلبی، تکبر و غرور و ...
سجده
سجده کردن
یکی دیگر از درمان های مۆثر در جهت کنترل عصبانیّت آن است که به هنگام عصبانیّت، صورت را بر زمین گذاشته و به درگاه خداوند بی همتا سجده نماید و از آن قدرت بی مثال برای فروکش کردن این آتش شیطانی یاری بجوید.
ابو سعید خدری از پیامبر عزیز اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل می کند که حضرت فرمود: غضب جرقه ای است که در قلب انسان قرار می گیرد، آیا نمی بینید که چشمان او سرخ و رگ های او متورّم می شود. کسی که چنین حالتی در خود مشاهده کرد، صورتش را بر زمین گذارد (و برای خدا سجده نماید) به یقین هرکس چنین کند و به درگاه خدا پناه برد و از او رفع شیطان و خشم را بخواهد، آرامش می یابد.
 تغییر حالت دادن
در روایات دلنشین معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) وارد شده که اگر شخص عصبانی نشسته، بایستد و اگر ایستاده بنشیند و صورت از آن صحنه برگرداند یا دراز بکشد و یا از محل دور شود و خود را به کار دیگری مشغول سازد. این تغییر حالت در فرونشاندن آتش خشم بسیار مۆثر و مفید است.
اینک به یک نمونه از این روایات حیات بخش اشاره می کنم:
امام صادق (علیه السلام) از پدر بزرگوارش امام باقر (علیه السلام) روایت می کند که در نزد ایشان درباره ی خشم سخن به میان آمد و ایشان فرمود: همانا مرد خشمگین می شود تا جایی که هرگز خشم او فرو نمی نشیند و خشنود نمی گردد و در اثر آن وارد جهنّم می گردد، پس هر مردی که در حال ایستاده به خشم آمده بنشیند، زیرا در این صورت به زودی پلیدی شیطان بیرون می رود و اگر نشسته باید بایستد.
 تماس بدنی از طریق لمس
این نوع از درمان مربوط به خویشاوندان محرمی است که انسان نسبت به آنها خشمگین شده است، در این روش آمده که بر بدن شخصی که شما از او خشمگینید دست بزنید و بدن او را لمس نمایید که از این طریق خشم شما فروکش می نماید و آرام می گیرید.
ششمین امام همام امام صادق (علیه السلام) در این باره به زیبایی می فرماید: هر مردی که بر خویشاوند خود خشم گرفت، باید به سوی او رود و به او نزدیک شود و با او تماس گیرد، زیرا خویشاوند هنگامی که خویشاوند خود را لمس کند آرامش می یابد.
وضو گرفتن و غسل کردن
شستن دست و صورت و رساندن آب بر بدن در خاموش نمودن آتش خشم موثر است که در این میان وضوء گرفتن و غسل کردن نقش مۆثّرتری دارد که در شستشوی عادی چنین تأثیری وجود ندارد.
در روایتی زیبا و دلنشین از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) وارد شده که حضرت فرمود: (اذا غضب احدکم فلیتوضا و الیغتسل فان الغضب من النار). هنگامی که یکی از شما خشمگین شد پس وضوء بگیرد و غسل کند، زیرا غضب از آتش است.
این دستور مشکل گشا از پیامبر عزیز اسلام (صلی الله علیه و آله) بدین جهت است که خشم آتشی است که از درون انسان بر می خیزد و آثارش در ظاهر انسان نمایان می شود به گونه ای که کمتر عضوی از اعضاء بدن است که تحت تأثیر آن واقع نشود و لذا حرارت این آتش اعضاء بدن را فرا گرفته و آنها را می آزارد. طبیعی است که بهترین چیزی که می تواند حرارت ایجاد شده را پایین آورده و به انسان آرامش بخشد، آب است.
 ذکر یونسیه درمان خشم و گرفتاری
ذکر یونسیه "لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین" بهترین درمان برای دردهای لاعلاج روحی است که انسان را گرفتار می‌کند .در این ذکر پناه به خدا می‌بریم و او را تسبیح و تقدس می‌کنیم .و به اشتباهات و خطاهای خود اعتراف می‌کنیم که هر رنج و گرفتاری که به ما می‌رسد از خود ماست پس دست ما را بگیر.
طلب آمرزش و استغفار برای خود و دیگران باعث می‌شود که آتش خشم درون انسان خاموش شود و به معنایی دشمن نیز خلع سلاح می‌شود .

منابع :
hafezanenoor.mihanblog.com
تفسیر المیزان –علامه محمدحسین طباطبایی
tebyan.net

 

 

 


ویدیو مرتبط :
جایگاه اهل بیت در قرآن و کتب اهل سنت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روحانی: راهی جز قرآن و اهل بیت (ع) نداریم


رییس جمهور کشورمان با تاکید بر اینکه سوءاستفاده کردن به نام دین و اسلام ظلم بزرگی است اظهار کرد: خدا نکند به نام قرآن مردم را جمع کنیم و در جمعی سخنی برخلاف قرآن به زبان بیاوریم و خدا نکند که به نام اهل بیت (ع) مردم را جمع کنیم و سخنی خلاف رضای خاندان رسالت و اهل بیت (ع) بگوییم.

خبرگزاری ایسنا: رییس جمهور کشورمان با تاکید بر اینکه سوءاستفاده کردن به نام دین و اسلام ظلم بزرگی است اظهار کرد: خدا نکند به نام قرآن مردم را جمع کنیم و در جمعی سخنی برخلاف قرآن به زبان بیاوریم و خدا نکند که به نام اهل بیت (ع) مردم را جمع کنیم و سخنی خلاف رضای خاندان رسالت و اهل بیت (ع) بگوییم.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهور کشورمان در مراسم ضیافت افطار با خادمان قرآن کریم و ذاکران اهل بیت (ع) که در سالن اجلاس سران برگزار شد با بیان اینکه خادمان قرآن مجید فرزندان جامعه ما، خواندن و فهمیدن قرآن و عمل کردن به آن را می‌آموزند خاطرنشان کرد: اگرچه حتی نگاه کردن به مصحف قرآن کریم نیز از عبادات است.

وی با تاکید بر اینکه نزول قرآن تنها برای دیدن یا حتی تنها برای خواندن و فهمیدن آن نیست اظهار کرد: قرآن کریم هدی للناس است و راه و مسیر را به انسان‌ها نشان می دهد.

روحانی همچنین با بیان اینکه افتخار کشور ما از روز نخست و از دیرباز اتصال به قرآن بوده است خاطرنشان کرد: افتخار انقلاب اسلامی و نظام ما این است که همواره از روز نخست به قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت متصل بوده است و چنان‌چه این دو صقل بزرگ نباشد، سعادت نیز نخواهد بود. کتاب خدا و عترت پیامبر هر دو سعادت‌مان را تضمین می‌کنند.

رییس جمهور با بیان اینکه قرآن و پیامبر تنها برای مسلمانان نیست بلکه قرآن کتابی است که مسیر هدایت را نه تنها برای مسلمانان بلکه برای هرآنکس که بخواهد نشان می‌دهد، به حدیثی از امیرالمومنین در تاکید به متصل بودن مسلمین به قرآن اشاره کرد و گفت: امیرالمومنین (ع) همواره بر متصل بودن به قران تاکید کرده‌اند. ایشان همچنین فرموده‌اند که مباد روزی فرا برسد که دیگران به قرآن عمل کنند، اما مسلمانان از آن عقب بمانند.

وی در تفسیر این حدیث اظهار کرد: در این حدیث منظور از دیگران و غیر، غیرمسلمانان و آن‌هایی است که حتی به اسلام ایمان نیاورده‌اند. این حدیث می‌گوید که این افراد نیز می‌توانند از متن قرآن و از فهم آیات آن بهره ببرند و راه و مسیر درست را پیدا کنند.

رییس جمهور در ادامه صحبت های خود با تاکید بر اینکه بی تردید انقلاب اسلامی ایران از قرآن و اهل بیت بوده و پیروزی ما نیز در سایه قرآن و اهل بیت (ع) اتفاق افتاده است، گفت:‌ چیزی جز قرآن و اهل بیت (ع) نمی توانست مردم را به خیابان‌ها برود. راه اتصال مردم و امام نیز از این راه بود که ایشان مرجع مردم برای فهم دین و اسلام بودند.

روحانی خاطرنشان کرد: محرم ما را به خیابان آورد و عاشورا انقلاب ما را پیروز کرد و ماه رمضان و شب‌های احیا و قرآن، ما را پیروز کرد.

وی تاکید کرد:‌امروز نیز برای حفظ و ادامه این نظام و رسیدن به اهداف آن راهی جز قرآن و اهل بیت (ع) در اختیار نداریم. این دو می‌توانند هم سعادت این دنیای ما را تضمین کنند و هم سعادت دنیای دیگر را.

رییس جمهور کشورمان در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه گاهی می‌شود از بهترین تعلیمات الهی نیز سوء استفاده کرد اظهار کرد: چشم یک نعمت خداست اما گاهی از آن استفاده‌های نادرست می‌شود و فکر،‌اندیشه و عقل نیز از جمله نعمات حق هستند، اما چقدر بد است که از آن‌ها سوء استفاده شود؛ چه ظلمی بالاتر از این است که به نام حق و قرآن به قران و راه آن خیانت کنند و افترا ببندند.

وی با بیان اینکه جوانان ما را در دورانی به نام قرآن و اسلام منحرف کردند، اظهار کرد: نکند امروز نیز در گوشه و کناری این گونه باشد. چنانچه از کشور خود بگذریم، در منطقه مشاهده می کنیم که به چه صورتی درحال سوءاستفاده از جهاد و قرآن هستند.می‌بینیم که چگونه در مساجد و هنگام برگزاری نماز جمعه مردم را به نام اسلام قطعه قطعه می‌کنند. آیا در عربستان، کویت، عراق و سامرا این کارها را نکرده‌اند؟

روحانی اضافه کرد: به نام دین و به نام اسلام سوءاستفاده کردن ظلم بزرگی است و خدا نکند که روزی به نام قرآن مردم را جذب کنیم و در جمعی سخنی بر خلاف رضای قرآن و نازل کننده آن بر زبان بیاوریم. خدا نکند که به نام اهل بیت (ع) مردم را جمع کنیم و سخنی خلاف رضای خاندان رسالت و اهل بیت عصمت بگوییم.

وی با اشاره به سالروز شهادت شهدای هفتم تیر با بیان اینکه آیا ما از بهشتی‌ها و شهدای هفتاد و دو تن بهتر نیز داشتیم؟ اظهار کرد: ما مشاهده کردیم که چطور توانستند جامعه ما را و بخش بزرگی از نسل ما را از مسیر هدایت گمراه کنند. در سال های ابتدای انقلاب نیز دیدیم که با شهید بهشتی چه کردند. در آن روزها این امکان وجود نداشت که بالای منبرها یا حتی در دانشگاه‌ها و جامعه از شهید بهشتی تجلیل کرد.

رییس جمهور با اشاره به تاثیرات تبلیغات غلط و منحرف کننده ، با بیان اینکه مشاهده کردیم که چگونه این گونه اقدامات می تواند جامعه را به انحراف بکشاند گفت: مشاهده کردیم که با شهید بهشتی بزرگ چه کردند که امام خمینی نیز فرمودند شهادت در برابر مظلومیت شهید بهشتی هیچ نیست. مظلومیت این مرد به گونه‌ای بود که همه جا تهمت و بدگویی و غیبت علیه ایشان وجود داشت و پس از شهادت ایشان نیز ده‌ها و صدها نفر از کسانی که در زمان حیات ایشان تهمت‌هایی را مطرح کرده بودند نزد من آمدند و می‌گفتند که حال که بهشتی شهید شده است ما فهمیده‌ایم که اشتباهاتی را مرتکب شده‌ایم.

وی در پایان اظهار کرد: امیدواریم که خداوند به همگان توفیق دهد تا بتوانیم در نظام جمهوری اسلامی ایران در بیان،‌ تبیین و تفسیر قرآن کریم و همچنین هدایت مسلمانان با قرآن و سیره پیامبر موفق شویم.

در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین سید محمود علوی وزیر اطلاعات، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور، حسین فریدون دستیار رییس جمهور و احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران نیز حضور داشتند.