مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

حکم خرید و فروش ماهواره



حکم خرید و فروش ماهواره,فروش ماهواره,خرید ماهواره

اگر خرید کالاهای وارداتی از کشورهای غیراسلامی و استفاده از آن ها باعث تقویت دولت های کافر و استعمارگر که دشمن اسلام و مسلمین هستند، شود و یا قدرت مالی آن ها را برای هجوم به سرزمین های اسلامی یا مسلمین در سرتاسر عالم، تقویت نماید، واجب است که مسلمانان از خرید و بکارگیری و استفاده از آن ها اجتناب کنند، بدون اینکه فرقی بین کالایی با کالای دیگر و دولتی با دولت دیگر از دولت های کافری که دشمن اسلام و مسلمین هستند، وجود داشته باشد و این حکم هم اختصاصی به مسلمانان ایران ندارد. (آیة الله خامنه ای دام ظله)

سوال: اگر كسی در مقابل طلبی كه دارد سفته یا براتی داشته باشد و بخواهد طلب خود را پیش از وعده آن به كمتر از آن بفروشد اشكال دارد؟

جواب: اگر سفته یا برات را به خود بدهكار بفروشد به كمتر مانع ندارد ولی فروش آن به غیر مدیون به كمتر, ربا و حرام است. (استفتائات امام (ره)، ج1، ص 176، س227)
 
سوال: حكم خرید وسایلی چون كفش و لباس و غیره از دست فروش ها در صورتی كه نمی دانیم كه این وسایل را از چه طریقی به دست آورده اند چه حكمی دارد؟

جواب: در صورتی كه نمی دانید از چه راهی تهیه كرده اند خرید از آنها اشكالی ندارد. (توضیح المسائل 12 مرجع ج2، ص224 و 225)

چند سوال از آیة الله العظمی سیستانی (مدظله):
سوال: خرید و فروش و یا استعمال فرچه مسواکی که از موی خوک فراهم شده است جایز است؟

پاسخ: خرید و فروش و حتی استعمال آن جایز است اما دهان بدان وسیله آلوده و نجس می شود و با بیرون آوردن و بر طرف کردن بقایای آن فرچه، دهان نیز پاک می شود.

 سوال: در مورد خرید و فروش ماهواره کمی توضیح دهید؟

پاسخ: معظم له نگهداری آن را به کسی که برخودش و یا برخی اعضاء خانواده اش مطمئن نیست که استفاده حرام از آن نبرد اجازه نمی دهد.
 
سوال: من در كشور كانادا زندگى مى كنم، مطمئن هستم در این شهر مسلمانان زیادى زندگى مى كنند و مشغول به كار هستند آیا در این صورت حتما باید مطمئن شوم گوشتى كه مى خورم صد درصد ذبح اسلامى شده است؟

پاسخ: مى توان در آن بلاد از مسلمانى كه گوشت را براى خوردن عرضه مى كند یا مى فروشد خریدارى نمود.

سوال: آیا فروشنده باید عیب موجود در كالا را به خریدار بگوید؟ در صورتى كه نگوید حكم عمل وى و معامله چه خواهد بود؟

پاسخ: اگر چه اخفاء عیب جایز نیست ولى اظهار آن لازم نیست و بعد از ظهور عیب خریدار حق فسخ معامله را دارد.

 سوال: آیا خرید وفروش ارزاق دانشگاهى كه توسط دانشگاه عرضه مى شود اشكال دارد؟

پاسخ: اشكال ندارد.

 سوال: آیا كشیدن سود بر روى قیمت جنسى كه به صورت اقساط به فروش مى رسد حلال است؟

پاسخ: اگر با ملاحظه سود، قیمت فروش معین شود و با قیمت تعیین شده فروخته شود مانعى ندارد.

 سوال: آیا فروش چك با مبلغ پایین تر از بهاى آن مثلا ً چند ماه آینده آن اشكال شرعى ندارد و آیاحلال است یا حرام؟

پاسخ: اگر چك به اِِِِِِِِِِِزاء طلبى باشد كه صاحب چك از دیگران دارد فروش آن به نقد اشكال ندارد.
 
سوال: اینكه یك فرد شغلش فقط این باشد كه جنسش را اَقساطى بفروشد و از سودى كه در مدت چكها مى برد ارتزاق كند آیا این شغل اشكال شرعى ندارد؟

پاسخ: مانعى ندارد.

چند سوال از آیة الله خامنه ای دام ظله:
سوال: آیا وارد کردن کالاهای اسرائیلی و ترویج آن ها جایز است؟ در صورتی که این کار هرچند بر اثر اضطرار صورت بگیرد، آیا فروش آن ها جایز است؟

باید از معاملاتی که به نفع دولت غاصب اسرائیل که دشمن اسلام و مسلمین است، خودداری شود و وارد کردن و ترویج کالاهای آنان که از ساخت و فروش آن سود می برند، برای هیچ کس جایز نیست و همچنین برای مسلمانان هم خرید آن کالاها به خاطر مفاسد و ضررهایی که برای اسلام و مسلمین دارد جایز نیست.
 
سوال: آیا برای مسلمانان خرید کالاهای اسرائیلی که در سرزمین اسلامی به فروش می رسند، جایز است؟

بر آحاد مسلمین واجب است که از خرید و استفاده از کالاهایی که سود تولید و فروش آن ها عاید صهیونیست ها که با اسلام و مسلمین در حال جنگ هستند، می شود، اجتناب کنند.

 سوال: خرید و فروش کالاهای امریکایی چه حکمی دارد و آیا این حکم شامل همه کشورهای غربی مثل فرانسه و انگلستان هم می شود؟ و آیا آن حکم مخصوص ایران است و یا در همه کشورها جاری است؟

اگر خرید کالاهای وارداتی از کشورهای غیراسلامی و استفاده از آن ها باعث تقویت دولت های کافر و استعمارگر که دشمن اسلام و مسلمین هستند، شود و یا قدرت مالی آن ها را برای هجوم به سرزمین های اسلامی یا مسلمین در سرتاسر عالم، تقویت نماید، واجب است که مسلمانان از خرید و بکارگیری و استفاده از آن ها اجتناب کنند، بدون اینکه فرقی بین کالایی با کالای دیگر و دولتی با دولت دیگر از دولت های کافری که دشمن اسلام و مسلمین هستند، وجود داشته باشد و این حکم هم اختصاصی به مسلمانان ایران ندارد.

چند سوال از آیة الله مکارم شیرازی د ام ظله:
سوال: اخیراً تهیّه و توزیع تصاویر مهیّج شهوت در شکل هاى مختلف و بعضاً به بهانه عرضه آثار هنرى و عرفانى، بر روى کاشیها، لباسها، کارتهاى تبریک و مانند آن، شایع گردیده است؟ نظر مبارک نسبت به موارد ذیل چیست؟ الف) خرید و فروش این گونه تصاویر چه حکمى دارد؟ ب) وظیفه فروشندگان نسبت به محو تصاویر مبتذل، که بر روى اجناسى مانند لباس، صابون، بسته هاى شیرینى و امثال اینهاست، چیست؟ ج) مزد کارگران و بنّاها در قبال نصب کاشیهایى که منقّش به این گونه تصاویر مى باشد، چه حکمى دارد؟ د) آیا نصب تصاویر مذکور در معرض دید افراد جایز است؟

استفاده از تصاویر مبتذل و فسادانگیز، به هر نحو که باشد، جایز نیست، و ترویج آن نیز شرعاً ممنوع است، و مزد گرفتن در برابر آن مجاز نمى باشد، و چنانچه بتوانند باید آن را محو کنند.

 سوال: فرش ها تابلوهایی با تصاویر زنان سر برهنه، یا رقّاصى هاى دسته جمعى بافته مى شود، همچنین عکس هاى مینیاتورى با همین مضامین کشیده مى شود. تهیّه، تولید، خرید، فروش و نصب آنها در منازل یا مغازه ها چه صورتى دارد؟

با توجّه به این که این عکس ها ترویج فساد است، تولید و خرید و فروش و نگهدارى آن اشکال دارد.

 سوال: آیا مى توان به خانواده هایى که فرزند ندارند، فرزندى بدون سرپرست (مانند کودکان سر راهى) تحویل داد، و در مقابل پولى از آنها گرفت؟ اگر مبلغ اخذ شده بر اساس جنس طفل، یا ویژگیهاى ظاهرى او، متفاوت باشد، چه حکمى دارد؟

 فروختن فرزند به هیچ عنوان جایز نیست.

منابع:
 انهار

حوزه

 اندیشه قم

تبیان

پایگاه اطلاع رسانی آیة الله خامنه ای دام ظله

پایگاه اطلاع رسانی آیة الله مکارم شیرازی دام ظله
توضیح المسائل 12 مرجع ج2

 


ویدیو مرتبط :
حکم شرعی طلا برای مرد و حکم خرید و فروش صلیب و بت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حکم شرعی خرید و فروش اسپرم مردان



 اخباراجتماعی ,خبرهای اجتماعی , اسپرم

خرید و فروش اسپرم مدل‌ها، ورزشکاران و ...به زوج‌های نابارور با قیمت‌های میلیونی این روزها به بازاری برای سودجویی برخی از افراد تبدیل شده است.

«نسیم آنلاین» با استفتاء از ۴ مرجع عالیقدر تقلید از حیث شرعی این موضوع را بررسی می‌کند.

 

به گزارش نسیم آنلاین، یکی از مشکلاتی که برخی از زوجین پس از ازدواج و با گذشتن چند سال از زندگی مشترکشان دچار آن می‌شوند موضوع ناباروری است. این مشکل زمانی حاد می‌شود که بنیان رابطه زناشویی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و کم نیستند زوج‌هایی که به دلیل این بحران در زندگی خود از هم جدا شده‌اند. راهکارهای متفاوتی برای غلبه بر این مشکل از قدیم وجود داشته است مانند اینکه برخی خانم‌های نابارور برای حفظ زندگی خود داشتن هوو را می‌پذیرفتند.
 
عده‌ای دیگر راهکار انسانی فرزندخواندگی را به عنوان راه حل این بحران در زندگی خود در نظر می‌گرفتند و از این حیث که هم مشکل خود را حل کنند و هم در کار ثوابی که سرپرستی یک کودک یتیم را می‌پذیرفتند شرکت می‌کردند. در سالیان اخیر و با پیشرفت‌های پزشکی در کشورمان راهکارهای علمی برای حل معضل ناباروری در کشور بوجود آمده است که پژوهشکده رویان در صدر این پیشرفت‌ها قرار دارد. در این سال‌ها تعداد بسیاری از زوجین نابارور با استفاده از روش‌های پزشکی مورد تایید شرع و قانون توانستند فرزند آوری کنند.
 
اما راهکاری که چندی سر از آگهی‌ها و تبلیغات در آورده است خرید و فروش اسپرم است تا زوج‌ها علاوه بر حل مشکل ناباروری خود به ادعای این افراد سودجو مشخصات مطلوب فرزند آینده خود را از لحاظ ظاهری و ژنتیکی بدست بیاورند. خرید و فروش اسپرم در برخی از کیلینیک‌های پزشکی در مناطق متمول تهران متاسفانه به یک شغل پر درآمد تبدیل شده است.  
 
پژوهشکده رویان نیز که به عنوان بزرگترین مرکز علمی در ایران در زمینه ناباروی فعالیت می‌کند خرید و فروش اسپرم در این پژوهشکده را تکذیب می‌کند. رضا سامانی دبیر کمیته اخلاق پزشکی پژوهشکده رویان در ارتباط با خبری مبنی بر فروش و اهدا اسپرم در پژوهشگاه رویان، گفته بود: در پژوهشگاه رویان به‌ هیچ‌ عنوان اهدا و خرید و فروش اسپرم انجام نمی‌پذیرد.
 
کلینیک‌های ناباروری خاصی در تهران در این زمینه مشغول به کار شده‌اند و برای مشتریان خاص خود در این زمینه قیمت‌های خاصی ارائه می‌کنند. به عنوان مثال اگر اهدا کننده اسپرم مدل، ورزشکار و یا یک بازیگر خوشتیپ باشد اسپرم‌های آنها از 25 میلیون تا صد میلیون تومان به فروش می‌رود. در این بین اسپرم افراد با ضریب هوش بالا هم تا 25 میلیون تومان به فروش رسیده است تا شاید نوزادی که از این طریق پا به عرصه حیات می‌گذارد در آینده دانشمند بزرگی شود!
 
این موضوع جنبه‌های بسیاری از لحاظ پزشکی، حقوقی و شرعی دارد.  این موضوع را از لحاظ شرعی مورد بررسی قرار دادیم و با ارائه سوالی به دفاتر محترم 4 مرجع معظم تقلید پرسشی در این خصوص مطرح کرد.

در ادامه سوال و پاسخ مراجع معظم تقلید برای هر چه روشن‌تر شدن اذهان مخاطبان درج می‌گردد.
 
باسمه تعالی
 با سلام و عرض تحیات وافره و آرزوی طول عمر برای آن مرجع بزرگوار
 
اخیرا مشاهده شده است که عده ای با قبح زدایی و سوء استفاده از موضوع اهدای اسپرم به دنبال ایجاد مراکز داد و ستد اسپرم با مبالغ سنگین هستند. این افراد که با راه اندازی دفاتری در تهران به دنبال کسب درامدهای هنگفت از این کار هستند برای جذب زوج‌های جوان و پر کردن جیبشان از اهدای اسپرم آقای بازیگر، اهدای تخمک خانم ورزشکار یا فروش اسپرم یک فوتبالیست با قیمت میلیونی می‌پردازند. سوالی که در این بین بوجود می‌آید این است که:
 
 1. از نظر شرع مقدس چنین کاری مجاز است؟
 
 2. با توجه به اینکه بین اهدا کننده اسپرم و دریافت کننده ازدواجی صورت نگرفته و از طرفی عمل زنا هم صورت نگرفته حکم فقهی چیست؟ اولا حلال زاده یا حرام زاده بودن بچه‌ای که به دنیا می‌آید؟ ثانیا محرمیت و ارث بین اهدا کننده اسپرم و فرزند چگونه خواهد بود؟
 
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای
تلقیح زن از طریق نطفه مرد نامحرم فی نفسه اشکال ندارد؛ ولی باید از مقدّمات حرام مثل لمس ونگاه حرام اجتناب شود. به حال چنانچه از این طریق فرزندی به دنیا بیاید، ملحق به شوهر زن نمی شود؛ بلکه ملحق به صاحب اسپرم وتخمک است و در احکام نسب رعایت احتیاط شود.
 
حضرت آیت الله العظمی سیستانی
اگر اسپرم مردى دیگر وارد رحم زن کنند که قطعا جایز نیست ولى اگر تخمک زن را در خارج از رحم با اسپرم مردى دیگر بارور کنند ودر رحم او جاى دهند از این جهت حرام نیست گرچه خلاف احتیاط است ولى چون این امر مستلزم کشف عورت مى شود از این جهت در غیر حال ضرورت جایز نیست و ضرورت بر فرض که باشد با یک فرزند برطرف مى شود ودر هر حال این بچه فرزند شوهر نیست وجایز نیست اورا به نام خود ثبت کند و او را فرزند خود بداند یا بخواند.
 
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
پاسخ: اسپرم به معنای اسپرمی که در منی غرق است نجس است و اگر منافع مشروعی داشته باشد مالیت داشته و قابل خرید و فروش است. البته توجه داشته باشید تلقیح نطفه بیگانه، شرعا حرام است و فرزند حاصل نامشروع خواهد بود. تنها راه برای استفاده از نطفه مرد بیگانه این است که مرد موقتا همسر خود را طلاق دهد و آن زن پس از عده به عقد موقت مرد مورد نظر درآید(هر چند اصلا همدیگر را نبینند) سپس نطفه آن مرد را برداشته و در زمان عقد با تخمک زن ترکیب کنند و پس از بخشش باقیمانده مدت عقد موقت و تجدید عقد دایم با شوهر سابق، نطفه ترکیب شده را در رحم او بکارند. فرزندی که متولد می شود بر آن مرد و زن محرم است، ولی تنها از آن زن و صاحب نطفه ارث می برد.

 

 اخبار  اجتماعی  -  فرادید