مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

حج واجب چیست ؟



حج واجب,حج تمتع,انواع حج,اعمال حج,اعمال حج واجب,اعمال حج تمتع

یکى از عبادتهاى بزرگ اسلامى حج است. حـج یک عبادت دسته جمعى است که هرسال در روزهاى معینى در سرزمین تاریخى و با شکوه  مکه انجام مى گیرد . ایـن نـوع عـبـادت عـلاوه بـر ایـن که پیوند استوارى میان بنده و خدا به وجود مى آورد، مى تواند ازجـهـات گـونـاگونى مبدا اثرات سودمند و ارزنده اى در اجتماع اسلامى باشد.

اولا: یک چـنـین عبادت دسته جمعى که با تجرد کامل و وارستگى مطلق , تنها باپوشیدن دو قطعه پارچه سـاده آغـاز مـى گـردد , نـشانه مساوات بندگان الهى در پیشگاه اوست و این یکى از آمال بزرگ انـسانى است که روزى انسانهاى جهان عوامل برتریهاى موهوم مانند نژاد , زبان , رنگ و ثروت را کنار گذارده , همگى خود را دربرابر خدا مساوى و برابر بدانند . عـمـل حـج از عبادتهایى است که به این هدف تحقق مى بخشد و موجب مى شود که افراد با ایمان امتیازات اجتماعى را وسیله برترى خود ندانند.

ثـانـیـا: چنین اجتماع عظیمى که اعضاى آن را نمایندگان واقعى ملتهاى مسلمان جهان تشکیل مـى دهـد , کنگره بزرگ سالانه مسلمانان دنیا محسوب مى گردد که در هر سال دراین سرزمین مقدس برگزار مى شود. آیین اسلام یک مشت قوانین اخلاقى و سنن تربیتى که هدفى جز اصلاح روح و روان مردم نداشته بـاشـد نـیست تا خود را از تأسیس کنگره سالانه و اجتماعات هفتگى و روزانه که مخصوص احزاب سـیـاسى و اجتماعات متحرک و زنده است دور بگیرد , بلکه یک آیین جهانى و جامعى است که به همه شوون زندگى بشر - اعم از اخلاقى , اجتماعى ,سیاسى , اقتصادى و نظامى - نظر دارد .

از این نظر آورنده اسلام با وضع قوانین سیاسى و دعوت به تشکیل کنگره سالانه درسرزمین مکه , بـقـا و ابـدیـت و مصونیت آیین خود را تضمین نموده است و طبعا این کنگره اثراتى بالاتر از اثرات کنگره هاى سالانه احزاب سیاسى و زنده جهان در برخواهد داشت . مـنـتها , سران سیاسى , در این اعصار به اهمیت چنین موضوعاتى توجه پیدا کرده اند در حالى که اسلام از چهارده قرن پیش طرح آن را ریخته و اثرات مطلوبى از آن گرفته است . متفکران اسلام که طبعا در اجتماع مزبور شرکت خواهند داشت , مى توانند آخرین تحولات اوضاع جهان اسلام را مورد بررسى قرار دهند و پس از گردآورى اطلاعات دقیق وتبادل نظر , در بهبود وضـع مـسـلـمـانـان بـکوشند و سرزمین اسلام را از عوامل ضد آزادى و استقلال پاک سازند و به پیشرفت همه جانبه مسلمانان جهان کمک کنند .

 

چـه اجـتماعى سودمندتر از این که مى تواند بزرگترین حلقه اتصال میان مسلمانان جهان باشد و سران اسلام را از اوضاع یکدیگر آگاه سازد. این کنگره مى تواند به وضع اقتصادى و فرهنگى مسلمانان کمکهاى شایانى بنماید،زیرا متفکران و صـاحبنظران - پس از اداى فریضه حج - مى توانند در محیطى آرام و پراز صفا و معنویت به تبادل افکار بپردازند و در زمینه فرهنگ و اقتصاد اسلام طرحهایى بریزند .

 

کـنگره سالانه حج همواره الهام بخش بسیارى از جنبشهاى آزادى خواهى و نهضتهاى عظیم براى گـسـسـتـن زنـجـیرهاى ظلم و ستم و تعدى بوده است و این نکته با مراجعه به تاریخ ‌اسلامى و انـقـلابـهـاى فـرزنـدان اسـلام روشـن مى شود ; زیرا نطفه بسیارى از نهضتهاى اسلامى که براى بـرانـداخـتـن حـکومتهاى جور و ستم صورت مى گرفت در ایام حج بسته مى شد و این سرزمین الهام بخش چنین آزادیهایى بود. ایـن بود نمونه اى از اسرار حج و به قول برخى از دانشمندان , هنوز زود است که جهان به اهمیت و اسرار حج پى ببرد.


عمره به معنی زیارت، و از عماره به معنی «آبادی» گرفته شده است، زیرا ملاقات و زیارت موجب آبادی است و در شریعت اسلامی، به زیارت خانه خدا با تشریفات خاصی که عبارت است از احرام و انجام طواف و نماز آن و نیز سعی بین صفا و مروه و تقصیر، اطلاق می شود. بنابراین زائر بیت الله الحرام با انجام این اعمال خاص، قصد تقرب به حضرت پروردگار و زیارت بیت او را دارد.


عمره دو گونه است:
عمره مفرده و عمره تمتع. عمره مفرده آن عمره ای است که همراه با اعمال دیگر (حج) نیست. بلکه خود عمره، مستقل و جدا از حج است. به خلاف عمره تمتع که به پیوست حج می باشد یعنی بعد از انجام عمل عمره، حج بجا آورده می شود و چون به سبب عمره، 24 چیز بر انسان محرم حرام می شود ولی بعد از انجام عمره این محرمات حلال می شود و تا انجام مناسک بعدی یعنی حج، این زائر بیت الله الحرام از برخی التذاذات و یا تمتعات بهره مند می گردد مثلا بوی خوش، ارتباط با همسر و آرایش و... بدین سبب این عمره را عمره تمتع می نامند کما این که در حج تمتع نیز این جهت در نامگذاری لحاظ شده است.نساء.
عمره مفرده با عمره تمتع چهار فرق دارد:


الف) محل احرام عمره تمتع یکی از میقات‏های پنجگانه است که برای عمره تمتع مشخص شده است و محل احرام عمره مفرده نزدیک‏ترین جا به حرم از بیرون حرم است. البته برای عمره مفرده از میقات‏های پنجگانه هم می شود احرام بست.


ب) در عمره تمتع تقصیر لازم است، ولی در عمره مفرده می توان تقصیر کرد و می توان سر را تراشید (حلق) .


ج) عمره تمتع طواف نساء ندارد، ولی عمره مفرده طواف نساء و نماز طواف نساء دارد.(امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 1، ص 405 و 408.)


د) عمره تمتع فقط در ماه‏های حج (شوال، ذی القعده و ذی الحجه) باید انجام شود، ولی عمره مفرده را در تمامی ماه‏های سال می توان انجام داد.


کسانی که عمره مفرده انجام می دهند حاجی نمیشوند و حج تمتع از گردنشان ساقط نمیشود.


در پایان عرض کنیم که در برخی فروعات مسائل حج فتوای بعضی از مراجع با هم متفاوت می باشد؛ مقلدین برای آگاهی از این گونه موارد و انجام صحیح اعمال حج لازم است به رساله عملی و یا به کتاب مناسک حج رجوع نمایند.

منبع:pardad.ir


ویدیو مرتبط :
خریدار فیش حج عمره و تمتع واجب 09127650121

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حرمت مومن از حج مستحبی واجب‌تر نیست؟



اخبار,اخبار اجتماعی , تعرض به دو نوجوان ایرانی

اکنون علاوه بر حجت عقلی، حجت شرعی نیز برای توقف اعزام حجاج به حج عمره وجوذ دارد و برای درک بهتر می‌توان به این حدیث نقل شده از رسول خدا حضرت محمد (ص) اشاره کرد: «المومنُ حرامُ کلّه عرضهُ و مالُهُ ودمُهُ / مومن همه چیزش، آبروی او، مال او و خون او حرام(محترم) است.»

اگرچه هتک حرمت به دو ایرانی توسط ماموران عربستان در فرودگاه جده، با واکنش‌هایی همراه شده اما آنچه رخ داده هیچ نسبتی با انتظارات ندارد و کف خواسته منتقدان نسبت به چنین اقدام بی‌شرمانه‌ای، توقف حج عمره به عنوان امری مستحب است؛ مسئله‌ای که در سخنان امروز آیت الله مکارم شیرازی نیز مطرح شد تا برای انجام یک مستحب، یک امر واجب نقض نشود.

به گزارش تابناک؛ پس از آنکه تعرض یا شبه تعرض به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده توسط دو مامور فرودگاه جده در شرایطی رسانه‌ای و توسط معاون کنسولی وزارت امورخارجه تایید شد، مسئولان آهسته آهسته در این زمینه واکنش نشان دادند و اکنون تقریباً تمامی مسئولان ارشد کشور مواضع جدی در قبال آنچه رخ داد اتخاذ کرده و خواستار برخورد با عوامل چنین اقدام شنیعی در حق شهروندان ایرانی شدند.

هرچند چنین تعرضی نه تنها در قبال ایران، بلکه در دیگر فرودگاه‌های جهان نیز اقدامی بی‌سابقه و یا حداقل، کم سابقه بود اما پیش از این، ماموران عربستانی، روحانیون کاروان را به صورت لخت مادرزاد بازرسی بدنی نموده که گاها این رفتار توهین آمیز مقابل دیگر حجاج صورت گرفته و حتی تعدادی از کاروان های حجاج را ممنوع الورود کرده و به ایران برگردانده و این رفتار در شرایطی مقابل کاروان‌های بزرگ ایران رخ می‌دهد که عربستان درآمدی کلان از قبل زائران کشورمان دارد.

در همین راستا، طرح یک فوریتی توقف اعزام زائران ایرانی حج عمره با بیش از هفتاد امضاء امروز تقدیم هیات رییسه مجلس شورای اسلامی شد تا این طرح به طور کامل متوقف شود اما آیا سازمان متولی داخلی که درآمد قابل توجهی از این حوزه دارند، حاضر خواهند شد تا زیر بار چنین رویه‌ای بروند و از سود کلان اعزام زائران برای دفاع از حیثیت ایرانی بگذرند؟ ظاهراً باید چنین تصمیم بگیرند، چرا که مراجع تقلید نیز تلویحاً از این موضع حمایت کردند.

آیت‌الله نوری‌همدانی با اشاره به حادثه ناگوار فرودگاه جده، از وقوع چنین حادثه‌ای شدیدا ابراز تاسف کرد و خواستار پیگیری جدی و قاطعانه این حادثه از سوی مسئولان ذیربط شد تا عزت و کرامت ملت ایران حفظ شود و تاکید کرد: «اتفاق فرودگاه عربستان نباید در سکوت باشد و نباید به سادگی در برابر این مسئله گذشت و از همین رو مسئولان باید به این امر توجه نشان دهند.»

همچنین آیت‌الله مکارم شیرازی با اشاره به مسأله فرودگاه جده گفت: «سؤال ما از مسئولان عمره‌گذار این است که آیا باید عمره مستحب را به هر قیمت برویم؟ من به دنبال تحریم عمره نیستم، ولی بیان می‌کنم که آیا باید عمره را با هر ذلتی به جای آورد؟ من به مسئولان سعودی عرض می‌کنم ‌ساخت و ساز‌ها در مکه به اندازه امنیت ارزش ندارد. اگر در فرودگاه جده امنیت نباشد در کوچه‌های مکه چه امنیتی تضمین شده است؟ اگر این امنیت از بین برود، مردم دنیا چه فکری در مقابل شما خواهند کرد. مسئولان ما باید فکر کنند که ‌ما تا کی قرار است ‌به مکه و حج مستحبی برویم؟ در مسجد النبی به علمای ما اهانت می‌کنند و در فرودگاه هم اهانت می‌کنند؛ نباید اینچنین تحقیر شویم.»

به نظر می‌رسد علاوه بر حجت عقلی، حجت شرعی نیز برای توقف اعزام حجاج به حج عمره وجوذ دارد و برای درک بهتر می‌توان به این حدیث نقل شده از رسول خدا حضرت محمد (ص) اشاره کرد: «المومنُ حرامُ کلّه عرضهُ و مالُهُ ودمُهُ / مومن همه چیزش، آبروی او، مال او و خون او حرام(محترم) است.» روزی ایشان به کعبه نگاه کردند و فرمودند: «ای کعبه! خوشا به حال تو، خداوند چقدر تو را بزرگ و حرمتت را گرامی داشته است! به خدا قسم حرمت مومن از تو بیشتر است، زیرا خداوند تنها یک چیز را از تو حرام کرده، ولی از مومن سه چیز را حرام کرده است: مال، جان و آبرو تا کسی به او گمان بد نبرد. (بحار الانوار، ج 64، ص71)»

با این اوصاف منطق حکم می‌کند که یک واجب شرعی که حفظ مال و جان و آبروی مومن برای انجام سفر مستحب حج عمره در معرض خطر قرار نگیرد و در واقع یک عمل حرام در حق مومنین کشورمان در مسیر یک عمل مستحب انجام نشود و با ساده انگاری، اقدام دو مامور فرودگاه جده را صرفاً یک اقدام فردی تلقی نکرد، چرا که سایر هتک حرمت‌های صورت پذیرفته به ایرانی‌ها و برهنه کردن کامل مکرر هم‌وطنانمان به بهانه بازرسی در عربستان این گمانه را پررنگ می‌سازد که چنین اقداماتی اتفاقی و خودسرانه نیست.

اخبار اجتماعی - تابناک