اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

"جمعیت" با بگیر و ببند و زندان افزایش نمی یابد/ مجازات "جلوگیری" بیش از جعل و سرقت و قاچاق آثار باستانی!



 اخبار ,اخباراجتماعی, نرخ باروری


اخبار اجتماعی - نقدی بر طرح تأسف انگیز مجلس شورای اسلامی
"جمعیت" با بگیر و ببند و زندان افزایش نمی یابد/ مجازات "جلوگیری" بیش از جعل و سرقت و قاچاق آثار باستانی!

آیا آنها این قدر قوه تمییز و تفکیک را ندارند که بدانند سیاست افزایش جمعیت یک چیز است و حق خانواده ها برای تنظیم تعداد فرزندان و زمان فرزند آوری یک چیز دیگر؟ فرض کنید زن و شوهری صاحب 5 فرزند شدند و دیگر نخواستند بچه دار شوند؟ آیا حق ندارند نحوه جلوگیری از بارداری را بلد باشند یا از علم پزشکی برای این منظور استفاده کنند؟

 نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات "طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت" را به تصویب رساندند که در صورت تصویب جزئیات آن کلیه اقدامات راجع به سقط جنین، عقیم سازی، وازکتومی، توبکتومی و هرگونه تبلیغات راجع به تحدید موالید در کاهش فرزندآوری ممنوع است و افراد متخلف به دو تا پنج سال زندانی محکوم می شود.

در این باره نکاتی چند قابل تأمل جدی است:
1 - به نظر می رسد بسیاری از مسوولان و نمایندگان مجلس، درک درستی از سیاست افزایش جمعیت ندارند. پیشتر نیز آموزش های چگونگی جلوگیری از بارداری در مراکز بهداشت و دانشگاه ها حذف شده بود و اکنون هم اقدامات پزشکی برای جلوگیری از بارداری جرم انگاری می شود!

این در حالی است که صورت منطقی مساله باید چنین باشد: در کشوری که سیاست کلی اش ، افزایش جمعیت است، باید با بهسازی فضای عمومی جامعه ، از جمله اقتصاد و معیشت ، مردم به افزایش تعداد فرزندان تشویق شوند و در عین حال، هر کس بتواند بعد از رسیدن شمار فرزندانش به تعدادی که مورد نظر شخصی اش است، از تولد فرزندان بیشتر جلوگیری کند.
این که مردم نسبت به روش های جلوگیری از بارداری در جهالت باشند یا روش های شناخته شده علمی و پزشکی برای جلوگیری از باروری، جرم تلقی شود، هرگز تصمیمی ناشی از تعقل و خردمندی نیست.

افرادی که آموزش جلوگیری از بارداری ناخواسته را منع کرده اند و روش های جلوگیری پزشکی را نیز جرم شمرده اند ، آیا معتقدند که زوج ها باید بلافاصله بعد از ازدواج ، مدام در حال فرزند آوری باشند چون نه راه جلوگیری را می دانند و نه جرأت ارتکاب جرم دارند؟!
این چه منطق تأسف انگیزی است که برای افزایش جمعیت دارند؟

آیا آنها این قدر قوه تمییز و تفکیک را ندارند که بدانند سیاست افزایش جمعیت یک چیز است و حق خانواده ها برای تنظیم تعداد فرزندان و زمان فرزند آوری یک چیز دیگر؟
فرض کنید زن و شوهری صاحب 5 فرزند شدند و دیگر نخواستند بچه دار شوند؟ آیا حق ندارند نحوه جلوگیری از بارداری را بلد باشند یا از علم پزشکی برای این منظور استفاده کنند؟

 سیاست افزایش جمعیت ، باید بر مبنای آگاهی خانواده ها استوار باشد. یعنی مجموع شرایط فرهنگی و اقتصادی به گونه ای باشد که خانواده ها تصمیم بگیرند با اراده خود ، تعداد بیشتری فرزند داشته باشند. اما این طور به نظر می رسد که می خواهند با ناآگاه نگه داشتن مردم و تهدید آنها ، خانواده ها به طور ناخواسته بچه دار شوند و این یعنی آغاز مصائب بعدی ، از معیشت فرزندان گرفته تا تربیت آنان.

2 - اعمالی مانند وازکتومی و توبکتومی، جزو شخصی ترین حیطه های افراد است و هر انسانی حق ذاتی دارد که درباره خودش تصمیم بگیرد. جای تعجب و تأسف دارد که مجلسی ها این نکته ساده و بدیهی را نادیده گرفته اند و برای این عمل معمول پزشکی که در همه دنیا امری متعارف است، زندان ، آن هم در حد 2 الی 5 سال در نظر گرفته اند! آیا مجلسی ها می دانند 2 تا 5 سال ماندن در زندان یعنی چه؟ کجای عقل و انصاف و شرع می پذیرد که برای یک وازکتومی یا توبکتومی، شخص بازداشت، محاکمه و به 2 تا 5 سالزندان محکوم شود؟!

جالب است که مجلسی ها در حالی برای کارهایی مانند وازکتومی و توبکتومی 2 تا 5 سال زندان در نظر گرفته اند که بسیاری از جرائم سنگین ، مجازات های حبسی به مراتب کمتر دارند. به عنوان مثال، جرم هایی که ذکر می شوند کمتر از 2 الی 5 سال زندان دارند:

 "سرقتی که موجب اخلال در جامعه و خوف شود ، معاونت در سرقت مستوجب حد ، معاونت در قتل عمدی که اولیای دم قاتل را عفو کنند، شروع به قتل عمد، نزاع دسته جمعی منتهی به قتل عمد، معاونت در جرم قطع عضو دیگران ، عضویت در گروه هایی که با هدف بر زهم زدن امنیت جامعه تشکیل شده اند،مخفی کردن جاسوس ها ، تهدید به بمبگذاری هواپیما و کشتی،ترغیب و تحریک مردم به جنگ و کشتار با هدف بر هم زدن امنیت داخلی، توهین به مقدسات اسلام و رهبری، جعل سند، جعل عنوان، ساخت سکه مجعول،رساندن اسلحه به زندانی برای فرار، سرقت آثار تاریخی و فرهنگی، قاچاق آثار باستانی،  شنود غیر مجاز و جاسوسی رایانه ای ،رشا و ارتشاء، مقاومت در برابر مأموران قانون با دست بردن به اسلحه،چاقو کشی،دزدیدن طفل یا عوض کردن طفل تازه متولد شده، تخریب اموال منقول و غیرمنقول دیگران، شکار غیر مجاز، غصب مسلحانه ملک دیگران و ... "

واقعاً شرم آور است که برای وازکتومی و توبکتومی، مجازاتی سنگین تر از جرم های فوق تعریف کرده اند تا کسی که این عمل پزشکی را کرده، بیشتر از فردی که در نزاع منتهی به قتل شرکت کرده یا به روی مأمور دولت اسلحه کشیده یا نوزاد تازه به دنیا آمده را دزدیده، یا آثار باستانی را سرقت و قاچاق کرده یا به مقدسات اسلام توهین نموده یا جعل سند نموده است! مضحک نیست؟!

وانگهی زندان مجازات تبهکارانی است که ارتکاب جرم ، امنیت جامعه را به خطر می اندازند نه برای فردی که یک عمل شخصی وازکتومی یا توبکتومی انجام داده است.

توجه شود که قرار است طبق سیاست های کلی نطام، جمعیت زیاد شود ولی قرار نیست مردم به اجبار بچه دار شوند و کسی که نخواهد بچه دار شود را به زندان بیندازند.

3 - ممنوعیت وازکتومی و توبکتومی، می تواند منجر به مخفی کاری در این خصوص شود و این اعمال پزشکی ، خارج از نظارت صورت گیرد و آثار مخرب داشته باشد.

4 - ممنوع کردن هر گونه تبلیغات راجع به تحدید موالید هم یک گزاره کلی است و بیم آن می رود از فردای تصویب این قانون، هر کس حرفی در این باره بزند، مجرم شناخته شود و به زندان برود. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب هنگام اعلام سیاست جدید نظام در خصوص جمعیت، تصریح کردند که افراد می توانند نظرات کارشناسی مخالف خود را نیز بیان کنند.


با این حال ، طبق مصوبه جدید ، نه تنها وازکتومی و توبکتومی زندان دارد، حتی حرف زدن در این باره هم خطرناک می شود!

5 - سیاست افزایش جمعیت ، با بگیر و ببند و تهدید و زندان پیش نمی رود. بلکه تصمیم به بچه دار شدن در خانواده ها، تابعی از مقتضیات فرهنگی و اقتصادی آنهاست. زن و مردی که در تأمین نیازهای فرزند اول شان درمانده اند، با چه امیدی بچه های دوم و سوم و چندم را به دنیا بیاورند؟ زوجی که برای تأمین معیشت، از صبح تا شب کار می کنند و حتی به تربیت عادی کودک شان هم نمی رسند، بر اساس کدام وظیفه شناسی اجتماعی و فردی باز هم بچه دار شوند و نتوانند به تربیت اش برسند؟


اگر مسوولان به جای شعار و پیش کشیدن پای زندان و نظایر این، به وظایف ذاتی خویش در بهبود وضعیت اقتصادی جامعه بپردازند و خانواده ها نسبت به تأمین نیازهای مادی و معنوی کودکان شان آسوده خاطر کنند، جمعیت به طور طبیعی افزایش می یابد چون خانواده های ایرانی اصولاً فرزند دوست هستند و اتفاقاً عدم تمایل شان به فرزند آوری نیز از همین فرزند دوستی است زیرا نمی خواهند انسانی را به دنیا بیاورند که در تأمین نیازهای اولیه اش هم درمانده اند.

امیدواریم مجلسی ها در بررسی جزئیات طرح، با خردمندی بیشتری به این موضوع بنگرند و از تصویب نهایی این طرح عجیب و تأسف انگیز خودداری کنند زیرا این طرح بیش از آن که جمعیت کشور را پرشمار دهد ، جمعیت زندان ها را افزایش می دهد.
  اخبار اجتماعی - عصر ایران


ویدیو مرتبط :
amp در سئو چیست

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ممنوعیت و مجازات راه افزایش جمعیت است؟


نمایندگان مخالف و موافق مجلس دیدگاه خود را درباره طرح جدید برای افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور اعلام کردند.

خبرآنلاین: نمایندگان مخالف و موافق مجلس دیدگاه خود را درباره طرح جدید برای افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور اعلام کردند.

هفته پیش 131 نماینده به یک فوریت طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت رای موافق دادند.

طرحی که طبق آن سقط جنین، عقیم‌سازی مانند وازکتومی و هرگونه تبلیغات درباره تحدید موالید و کاهش فرزندآوری ممنوع و مرتکبان به مجازات مندرج در ماده 624 قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد.

اما این طرح که ابتدا با دوفوریت به صحن آمد، مخالفانی هم دارد که معتقدند که با شیوه های اجباری نمی توان مردم را مجبور به فرزند آوری کرد و این کار نیاز به فرهنگ سازی دارد.

در همین زمینه نظر نمایندگان مجلس را پرسیده ایم که در جدول زیر نظر موافق و مخالف آنها آورده شده است:

ردیف

نام

موضع

شرح اظهارنظر

۱

مراد هاشمی‌زهی عضو کمیسیون بهداشت

موافق

من موافق طرح افزایش جمعیت هستم و به نظرم این شیوه مناسبی برای تشویق افزایش جمعیت است چون الان کاهش جمعیت در کشور ما یک تهدید است. باید به خانواده ها آگاهی داد که از شیوه های دیگری برای کنترل فرزند آوری استفاده کنند نه اینکه از شیوه ای استفاده کنند که بعدا اگر قصد داشتن فرزند داشتند امکان آن وجود نداشته باشد.

۲

عبدالرحمن رستمیان عضو کمیسیون بهداشت

موافق

من مخالف دو فوریت بودن طرح بودم، چون هنوز آنقدر طرح کارشناسی نشده و نیاز به اصلاحاتی دارد. برای همین وقتی یک فوریت آن تصویب شد یک ماهی فرصت داریم تا طرح را تکمیل و مشکلات آن را برطرف کنیم. من با کلیات طرح موافقم چون این شیوه به افزایش جمعیت کمک می کند.بسیاری بدون اینکه ضرورت داشته باشد و شرایط خوبی دارند با وازکتومی یا شیوه های دیگر از داشتن بچه خودشان را محروم می کنند. البته برای مادرانی که مثلا دچار بیماری قلبی هستند و فرزند آوری مشکل است هم ما در این طرح استثناهایی در نظر می گیریم.

۳

مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون بهداشت

مخالف

خلاصه این طرح این است که اگر شخصی بخواهد سقط جنین یا وازکتومی کند، با محدودیت روبه رو می شود، این در حالی است که برخی اشخاص به دلیل بیماری باید بتوانند این کارها را انجام دهند. این طرح برای مراکز درمانی و افرادی که دست به چنین کارهایی بزنند، جرایم سختی در نظر گرفته درواقع این افراط گرایی است و باید این طرح از نظر اجتماعی و اقتصادی دوباره بازبینی شود. این طرح اهداف بزرگی می تواند داشته باشد و اگر بخواهد تاثیرگذار باشد، باید نگرانی ها را برطرف کند. ما مخالف کل طرح نیستیم به نظر ما برای رسیدن به هدف باید در جامعه انگیزه ایجاد کرده به دنبال عوامل بازدارنده بود، زیرا قبلامردم نگران مسائل اقتصادی، اشتغال و آینده نبودند، اما اکنون آنها چنین موانعی دارند. باید برای رسیدن به هدف بسته ای کامل آماده کرد و به مسائل جوانان مانند ازدواج، اشتغال و کمک هزینه پرداخت.تولید مثل نیازمند اطمینان اقتصادی مردم است، جامعه امروز نیاز امروزی دارد، نمی توان به آنها گفت مانند مردم 40 سال پیش زندگی کنند، ساده زیستی باید باشد، اما متناسب با زندگی امروز باید تعریف شود.

۴

شهلا میرگلوبیات عضو فراکسیون زنان

موافق

در صورت تصویب نهایی این طرح، آموزشهای پیشگیری از ازدواج در مراکز بهداشتی و درمانگاهها حذف می شود هر چند که به عنوان یک پزشک معتقدم نباید روش های پیشگیری از بارداری و خدمات ارائه شده در درمانگاه ها به طور کامل حذف شود، چرا که بارداری برای برخی از زنان زیان بار است.و تمام آموزشهای پیش از ازدواج منوط به بچه دار شدن نیست و تنها یک بخش از این آموزشها به روشهای پیشگیری از بارداری مربوط می شود.طرح پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور به دنبال آن است روندی که سالها براساس تبلیغات سازمان بهداشت جهانی وسایل پیشگیری را به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می داد، متوقف کند.
باید سیاستهای جمعیتی کشور هر پنج سال یک بار مورد بازنگری قرار گیرد و نباید با اتخاذ یک تصمیم از وضعیت جمعیتی کشور غافل ماند. در دوره ای افزایش جمعیت کشور خوب بود که در نهایت دولت سیاستهای کاهش جمعیت را در دستور کار خود قرار داد و در حال حاضر جمعیت کشور به سمت سالمندی می رود که در حال حاضر باید سیاستهای کاهش جمعیت به فراموشی سپرده شده و تبلیغات دوباره باید به سمت افزایش زاد و ولد برود.

۵

محمدعلی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی

مخالف

من مخالف این موضوع هستم چون به شیوه مجازاتی نمی توان به افزایش جمعیت کمک کرد. تا الان به خودی خود جمعیت در حال افزایش بود اما این روند کند بود.برای همین نمایندگان تصمیم گرفتند که با تصویب طرح دو فوریتی سریع تر این طرح را تصویب کنند که یک فوریت آن تصویب شد. به نظرم اگر شیوه های گذشته که برای کنترل جمعیت بود را بردارند و فرهنگ سازی کنند بیشتر به افزایش جمعیت کمک می کند. البته در گذشته شیوهای تشویقی هم مانند دادن سکه و پول را نمایندگان مطرح کردند اما تا فرهنگ سازی نشود و مشکل اشتغال و مسکن حل نشود نمی توان با شیوه های مجازات مردم را وادار به افزایش جمعیت کرد، چون این شیوه با اصول حقوقی مطابقت ندارد.

۶

زهره طیب‌زاده عضو کمیسیون بهداشت

مخالف

مصوبه اخیر مجلس در خصوص افزیش جمعیت، درست برعکس قانون تنظیم خانواده سال 72 است و دستگاه‌های فرهنگی را به تبلیغ در زمینه افزایش جمعیت موظف می‌کند و ملاحظات بهداشتی را نیز در نظر گرفته است. سال گذشته اصلاحیه‌ای در مجلس تصویب شد که بر اساس آن برخی از روش‌های پزشکی کاهش جمعیت را ممنوع کرده بود، اما به بخش‌های فرهنگی وارد نشده بود و فقط یکی- دو ماه از قانون سال 72 را اصلاح کرد و به تبلیغات فرهنگی نپرداخته بود؛ یعنی اگر در قانون سال 72 روش وازکتومی ‌رایگان برای کاهش جمعیت مطرح شده بود، در این اصلاحیه آمده بود که این اقدام باعث تحدید نسل و کاهش جمعیت می‌شود؛ اما طرح اخیر مجلس اقدامات فرهنگی در راستای کاهش جمعیت را نیز ممنوع اعلام می‌کند تا سیاست‌های فرهنگی در مورد تحدید نسل توسط دستگاه‌های ارتباط جمعی وجود نداشته باشد.طرح پیشگیری از کاهش رشد جمعیت، سیاست‌های تشویقی برای افزایش جمعیت را مطرح می‌کند تا صدا و سیما و همه دستگاه‌های فرهنگی مسئول در کشور، سیاست‌های تبلیغی رشد جمعیت را به لحاظ فرهنگی مطرح و با بیان اهمیت افزایش جمعیت، رشد جمعیت را تبلیغ کنند. همچنین در این طرح به دولت اجازه داده شده است که اگر بارداری ناخواسته‌ای صورت گرفت که به حیات زن لطمه وارد می‌کرد؛ مجوز سقط جنین را به نهادهای بهداشتی برای این فرد صادر کند.

۷

نعمت الله منوچهری نماینده پاوه و عضو کمیسیون بهداشت و درمان

مخالف

من با اینکه مجازاتهایی را برای پیشگیری در نظر بگیرند خیلی موافق نیستم. با برخورد چکشی که نمی توان مردم را وادار به فرزند آوری کرد.در یک دوره از زمان مردم را تشویق به داشتن دو فرزند م کردند اما الان سیاستها 180 درجه تغییر کرده است. من احساس می کنم همان زمان که مقام معظم رهبری اعلام کردند باید جمعیت کشور افزایش یابد همین حجت را بر مردم کامل کرد و مردم با اعتمادی که به ایشان دارند در این زمینه گامهایی بر می دارند.البته باید زیرساختها فراهم باشد و مردم شغل و آرامش داشته باشند.باید فرهنگ سازی کرد وقتی الان به خاطر فقر و اعتیاد طلاق رو به افزایش است داشتن فرزند تنها باعث می شود که کودکان طلاق زیاد شوند و همین منشا آسیبهای اجتماعی می شود.