اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

5 احتمال اگر توافق هسته‌ای حاصل نشود



اخبار,اخبار سیاست خارجی , مذاکرات ایران و 5+1

موسویان مدعی شد: جنگ علیه ایران که در نتیجه باعث دستیابی ایران به بمب اتمی شود، در واقع موضعی که ایران برای اطمینان از دستیابی به اهدافش را نیاز دارد تضمین خواهد کرد.

یک دیپلمات پیشین ایران مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب را نشان دهنده تمایل و آمادگی ایران برای اجرای مفاد معاهده NPT و حتی بیش از آن است.

به گزارش ایسنا، در مقاله‌ای به قلم حسین موسویان، عضو پیشین تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان نوشت: دستیابی به یک توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای گروه 1+5 تا پایان ماه مارس کاملاً به واقعیت نزدیک است. ایران مایل است محدودیت‌های را در مورد برنامه هسته‌ای‌اش بپذیرد که ضمن شفاف‌تر شدن ابعاد برنامه هسته‌ای‌اش راه‌های دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را از بین می‌برد.

اما در صورتی که فشارهای سیاسی از سوی کنگره یا اسراییل منجر به دست نیافتن دو طرف به هر گونه توافق هسته‌ای تا پایان ماه مارس شود دو طرف پنج گزینه احتمالی پیش روی خود دارند.

نخستین احتمال تمدید دوره توافق کوتاه مدتی است که در سال 2013 در ژنو میان دو طرف به امضا رسید که تاکنون نیز 2 دوره تمدید شده است. اگرچه احتمال تمدید دوباره توافق ژنو غیرممکن به نظر می‌رسد به خصوص از سوی ایران چرا که در آن صورت ضمن این‌که بخش زیادی از تحریم‌ها علیه ایران هم‌چنان باقی می‌ماند از گسترش برنامه هسته‌ای ایران نیز جلوگیری می‌کند و در نتیجه باعث خواهد شد تا روحانی نتواند به وعده‌هایی که در مورد مناسب شدن اوضاع اقتصادی داده است،‌ عمل کند.

گزینه دیگر، احتمال دستیابی دو طرف به یک توافق هسته‌ای کوتاه مدت دیگر است. اگرچه این توافق، توافق جامعی نخواهد بود که دو طرف انتظار آن را دارند اما ابعاد آن نسبت به توافق ژنو گسترده‌تر است. در این توافق احتمالاً از ایران در ازای برداشته شدن بخش دیگری از تحریم‌ها که حداقل شامل برداشته شدن تحریم‌های اتحادیه اروپا بر صادرات نفت و بانک مرکزی ایران است خواسته خواهد شد تا میزان غنی‌سازی اورانیوم خود را از 5 درصد بالاتر نبرد.

در ادامه این مقاله آمده است: احتمالات جدی‌تر دیگری نیز وجود دارند. در دوره‌ای که تحریم‌ها علیه ایران به طور پیوسته در حال افزایش بود، تعداد سانتریفیوژهای ایران از 164 به 20 هزار سانتریفیوژ رسید. اگر تلاش‌های نتانیاهو و کنگره برای جلوگیری از دستیابی به یک توافق با ایران به نتیجه برسد احتمال بروز تنش‌ها و اختلافات گسترده میان دو طرف بسیار بالاست و در آن صورت ممکن است آمریکا نتواند دیگر اعضای گروه 1+5 را به صدور تحریم‌های جدید علیه ایران متقاعد کند. چرا که اتحادیه اروپا و چین خواستار برداشته شدن هرچه سریع‌تر تحریم‌ها هستند و با توجه به تنش‌های موجود میان مسکو و غرب در مورد بحران اوکراین، به نظر نمی‌رسد که روسیه از هیچ یک از تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل در مورد ایران حمایت کند.

در هر صورت تنها گزینه پیش روی آمریکا در صورت شکسته کلی مذاکرات صدور تحریم‌های چندجانبه علیه ایران است و از سوی دیگر نیز ایران در نتیجه این اقدام برنامه هسته‌ای خود را گسترش خواهد داد. در نهایت ایران خواهد توانست از مرحله گریز هسته‌ای عبور کند. در این صورت آمریکا دوباره مجبور به بازگشت به میز مذاکرات با ایران است با این تفاوت که دیگر ایران از مرحله گریز هسته‌ای عبور کرده و آمریکا مجبور به اعطای امتیازات بیش‌تری به ایران خواهد بود. اما گزینه دیگری که پیش روی آمریکا خواهد بود، آغاز جنگ علیه ایران است.

نتیجه اقدام نظامی آمریکا علیه تأسیسات هسته‌ای ایران باعث خواهد شد تا ایران با تمام توان خود به سمت ساخت تسلیحات هسته‌ای پیش رود.

نتایج حمله نظامی آمریکا علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، وارد شدن صدمات جبران ناپذیری به آمریکا، ‌ایران و اسراییل و نیز بروز یک بی‌ثباتی غیرقابل تصور در منطقه خاورمیانه است. در نهایت آمریکا دوباره مجبور خواهد بود تا برای پایان دادن به این اوضاع با ایران مذاکره کند.

در آن صورت ایران خواستار امتیازات بیش‌تری مثل برداشته شدن تهدید وجود همه گزینه‌ها بر روی میز، توقف سیاست‌های تغییر رژیم ایران، لزوم برخورد یکسان با ایران مثل دیگر اعضای معاهده (NPT)،‌ برداشته شدن سریع همه تحریم‌ها و لزوم پیوستن اسراییل به معاهده NPT از آمریکا خواهد بود.

موسویان مدعی شد: جنگ علیه ایران که در نتیجه باعث دستیابی ایران به بمب اتمی شود، در واقع موضعی که ایران برای اطمینان از دستیابی به اهدافش را نیاز دارد تضمین خواهد کرد.

گزینه احتمالی پنجم نیز در صورت شکست مذاکرات، خروج ایران از معاده NPT و دیگر پیمان‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی در مورد تسلیحات کشتار جمعی است. از این رو آمریکا و غرب در واقع از معاهده NPT به عنوان ابزاری برای صدور تحریم‌ها و محدودیت‌ها علیه ایران استفاده می‌کند، در حالی که اسراییل به دلیل آن که معاهده NPT را امضا نکرده است به راحتی می‌تواند تعداد زیادی کلاهک هسته‌ای در اختیار داشته باشد.

مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب در واقع نشان دهنده تمایل و آمادگی ایران برای اجرای مفاد معاهده NPT و حتی بیش از آن است.
اخبار سیاست خارجی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
احتمال نابودیه ایران با توافق هسته ای 4 برابر شد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

احتمال پرهیز سعید جلیلی از توافق هسته ای





اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

ادعایی که ری تکیه مطرح کرد

احتمال پرهیز سعید جلیلی از توافق هسته ای

جلیلی ممکن است با توافق مخالفت کند، چرا که نمی خواهد با توجه به گزارش هایی که در خصوص تمایل وی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مخابره می شود، مورد انتقاد رقبایش قرار گیرد.

دیپلماسی ایرانی: ایران و گروه 1+5 ، سرانجام پس از وقفه ای 8 ماهه بر سر زمان و مکان مذاکره که خود به موضوعی برای مذاکره تبدیل شده بود، توافق کردند. نشست ایران با 5 عضو دایم شورای امنیت(آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه ) و آلمان، این بار نه در استانبول یا مسکو و حتی بغدادکه هر یک به نوعی رابطه نزدیکی با ایران دارند، بلکه در قزاقستان برگزار می شود.

کشوری کوچک ، باقی مانده از جماهیر شوروی سابق که بر خلاف آذربایجان کمتر در مباحث سیاست خارجی جمهوری اسلامی به آن پرداخته شده است. قزاقستان به هیچ وجه از وزن سیاسی روسیه و ترکیه در عصه جهانی و منطقه ای برخوردار نیست و می رود تا با میزبانی مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5، جایگاهی در عصه بین المللی برای خود پیدا کند.

به هر ترتیب پس از 3 ماه چانه زنی بر سر زمان و مکان که در تاریخ یک دهه ای مذاکرات هسته ای با ایران بی سابقه بوده، صدور بیانیه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، مشخص کرد، مذاکرات در زمان 8 اسفند(26 فوریه) و مکان قزاقستان، برگزار خواهد شد.

روزنامه لس آنجلس تایمز ضمن انتشار این خبر می نویسد، این یکی از آخرین تلاش هایی است که به منظور پرهیز از گزینه نظامی علیه ایران، انجام می شود. یک مقام عالی رتبه آمریکایی در این زمینه اظهار داشت: توافق بر سر زمان و مکان مذاکره مثبت است اما باید دید که اوضاع چگونه پیش می رود و آیا طرفین برای تعامل جدی آمادگی دارند، یا خیر.

این در حالی است که شماری از دیپلمات های غربی در خصوص چشم انداز گفت و گو ها ابراز تردید کرده و بر این باورند با توجه به رفتار تهران، به نظر نمی رسد جمهوری اسلامی بخواهد در جهت محدود کردن برنامه های هسته ای و عمل به درخواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی حرکت کند. یکی از مقامات نزدیک به روند گفت و گو ها ، ابراز امیدواری می کند که ایرانیان در مودر عزم جدی غرب دچار سوء قضاوت نشوند. با این حال وی چندان خوش بین نیست و به تحریم هایی اشاره می کند که از امروز( چهارشنبه) از سوی آمریکا علیه ایران به اجرا درآمده که گامی دیگر در جهت تحریم تجاری کلی جمهوری اسلامی به شمار می رود.

پیش از این نیز برخی دیپلمات ها با اشاره به تحریم های نفتی که از اواسط تابستان علیه ایران اعمال شده و تحریم های 18 بهمن ماه که از سوی آمریکا به اجرا درمی آید، شرایط را بسیار وخیم تر از اوایل سال جاری توصیف کرده و شانس توافق را بسیار اندک پیش بینی کردند.

این در حالی است که با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن، در صورتی که دو طرف ظرف چند هفته آینده پیشرفتی در مذاکرات نداشته باشند، روند گفت و گو ها با تعلیقی طولانی مواجه خواهد شد. چرا که آغاز فصل انتخابات در ایران و تعطیلات سال نو، عملا امکان گفت و گو در فاصله زمانی اواسط مارس تا جولای را از بین می برد.

از سوی دیگر در روزهای اخیر با وجود ابراز تمایل دوباره آمریکا برای مذاکره با ایران، برخی مقامات در تهران انگیزه غرب برای مذاکره را زیر سئوال برده اند ، نشانه ای مبنی بر اینکه احتمالا تهران در موقعیت لازم برای توافق قرار ندارد. در این بین شماری از کارشناسان بر این باورند نه تهران و نه غرب پیشنهاد جدیدی برای روی میز گذاشتن ندارند و این خود می تواند عاملی برای شکست مذاکرات باشد. اظهارت ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس پس از نهایی شدن زمان و مکان مذاکره نیز مهر تاییدی بر این نظریه کارشناسان است. هیگ گفته است که گروه 1+5 در مذاکرات قزاقستان نسخه ای معتبر و به روز شده از بسته پیشنهادی در دور قبلی مذاکرات را به ایران ارائه خواهد کرد. بسته ای که هیچ نکته جذابی برای ایران نداشت و از همین رو مذاکرات شکست خورد.

کلیف کاپچان، تحلیلگر موسسه مشاوره ای اوراسیا می گوید، این بسته پیشنهادی به روز شده به طور حتم شامل تعلیق غنی سازی اورانیوم و انتقال ذخایر اورانیوم غنی شده به خارج از ایران است. همچنین گروه 1+5 ، درخواست تعطیلی فوردو را نیز بار دیگر مطرح می کند. سایت غنی سازی زیرزمینی در نزدیکی قم که اخیرا سانتریفوژهای بیشتری در آن نصب شده است. در مقابل تهران نیز به سهم خود خواستار تعدیل تحریم ها است. ایران می خواهد حتی در صورت توافقی جزئی نیز تحریم ها لغو شوند و این درخواستی است که به طور حتم غرب با آن مخالفت خواهد کرد.

ری تیکه، کارشناس امور ایران در شورای روابط خارجی آمریکا بر این باور است که یکی دیگر از موانع پیش رو، شخص سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران است. بنا بر ادعای وی، جلیلی ممکن است با توافق مخالفت کند، چرا که نمی خواهد با توجه به گزارش هایی که در خصوص تمایل وی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مخابره می شود، مورد انتقاد رقبایش قرار گیرد./دیپلماسی ایرانی