اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

120 میلیارد دلار ایران در دسترس نیست


ریزش قیمت نفت در بازار جهانی که طی هفته‌های اخیر با شتاب بیشتری ادامه داشته، تأمین درآمدهای کشور را با دشواری مواجه کرده است.

همشهری آلاین: نگرانی‌ها از كاهش درآمدهای ارزی در حالی افزایش یافته است كه بخش قابل توجهی از دارایی‌های ارزی ایران، از دسترس خارج شده است. تحریم‌های اقتصادی كه نقل و انتقال وجوه ارزی را نشانه رفته است، از سال 91وارد مراحلی شد كه انتقال ارزهای حاصل از فروش نفت خام به كشور را با چالش مواجه ساخت. از سوی دیگر نوسانات ارزی در سال‌های 90و 91موجب شد تا سفته‌بازی در این بازار رواج پیدا كند.

در این جریان بسیاری از سرمایه‌های سرگردان راهی بازار ارز شد تا با خریداری پول آمریكایی و انتقال آن به خانه‌ها عملا بخش قابل توجهی از ارزهای موجود در كشور از چرخه خارج شود. در شرایطی كه نیازهای ارزی كشور افزایش یافته و ورودی ارزهای ناشی از فروش نفت با توجه به كاهش قیمت طلای سیاه محدود شده است، این موضوع اهمیتی دوچندان پیدا كرده است.

برآوردها نشان می‌دهد كه مجموع این دو رویداد حدود 120میلیارد دلار از دارایی‌های كشور را منجمد كرده است. 100میلیارد دلار در بانك‌های خارجی و 20میلیارد دلار ارز كه مردم نزد خود نگهداری می‌كنند و به ارزهای خانگی مشهور شده است. البته 2 روز پیش، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم خبر داد طی 3 سال گذشته روزانه یك و نیم میلیون بشكه صادرات نفت ایران كاهش یافته است كه این موضوع بیش از یكصد میلیارد دلار از درآمد ارزی ایران را كاهش داده است. اما اگر آمار ارائه شده توسط رضایی را هم درنظر نگیریم، 120میلیارد دلار نقدینگی بالقوه داریم كه امكان فعال‌سازی‌ آن وجود دارد.

ماجرای ارزهای بلوكه شده

طی سال‌های گذشته با افزایش فشارهای تحریمی یكجانبه و چندجانبه از سوی غرب ارزهای ورودی به كشور محدود شده است. تا پیش از ایجاد محدودیت در فروش نفت و اعمال تحریم بانك مركزی شرایط مطلوبی بر درآمدهای ارزی كشور حاكم بود. اوج‌گیری قیمت نفت و صادرات حدود 5/2میلیون بشكه نفت به‌طور روزانه موجب شده بود تا ركورد درآمدهای ارزی در تاریخ فروش نفت شكسته شود. پس از آن اما اوضاع تغییر كرد. از طرفی تحریم‌های نفتی محدوده فروش نفت را در سطح یك میلیون بشكه در روز كاهش داد؛ از سوی دیگر با تحریم‌های بانكی، بازگرداندن ارزهای حاصل از فروش نفت با چالش مواجه شد تا بخش قابل‌توجهی از این ارزها نزد حساب‌هایی در كشورهای خریدار نفت ایران باقی بماند.

آمار دقیقی از مجموع این ارزها وجود ندارد اما برخی اظهارنظرها نشان می‌دهد كه حدود 100میلیارد دلار ارز حاصل از فروش نفت در برخی كشورهای آسیایی منجمد شده و عملا دسترسی به آن غیرممكن شده است. یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی تهران به همشهری گفت: میزان ارزهای منجمد شده، عددی است كه با توجه به میزان صادرات و قیمت نفت دائما در حال تغییر است اما به‌طور میانگین 80تا 100میلیارد دلار را می‌توان در این بخش برآورد كرد.

راه‌های بازگرداندن ارزها

واردات كالا از كشورهای خریدار نفت ایران با استفاده از این ارزها، طی سال‌های اخیر در دستور كار قرار گرفته است اما این موضوع نتوانسته مشكلات این بخش را از‌میان بردارد. همچنین طی یك سال گذشته مذاكرات گسترده‌ای در سطح مقام‌های اول اجرایی ایران و چین برای بهره‌برداری از ارزهای بلوكه شده در این كشور انجام شد كه در نهایت به فاینانس 22میلیارد دلاری چینی‌ها در پروژه‌های ایرانی انجامید. رئیس اتاق بازرگانی تهران معتقد است كه همچنان راه‌هایی برای استفاده از این ارزها وجود دارد. یحیی آل‌اسحاق به همشهری گفت: تعاملات بانك مركزی با طرف‌های مقابل، اعمال سیاست‌های تجاری بین كشورها و همراهی نظام بانكی برای تسهیل امور، در همین اقتضائات فعلی می‌تواند بخشی از مشكلات را كاهش دهد.

این موضوع بستگی به مذاكرات و قدرت مانور در عملیات نقل و انتقال ارز دارد. اگر قرار باشد با سیكل قوانین و رویه‌های موجود عمل شود این امكان فراهم نمی‌شود. باید امكان خروج از چارچوب معمول و بروز ابتكارات جدید وجود داشته باشد. آل‌اسحاق تأكید كرد: مدیرانی كه از بانك مركزی و یا دیگر بخش‌های اقتصادی به مذاكره با كشورهای خریدار نفت ایران می‌پردازند باید از این هنر برخوردار باشند. ضمن اینكه باید كشور و نظام ریسك این تصمیمات را بپذیرد چراكه تصمیمات غیرعادی توأم با ریسك خواهد بود و هیچ حركتی بدون هزینه نخواهد بود. نمی‌توان از مدیران انتظار داشت تا این عملیات را بدون هزینه انجام دهند.

مذاكره با هند

رئیس اتاق تهران با اشاره به برخی مذاكرات با كشور هند گفت: رئیس‌كل بانك مركزی از مثبت بودن برخی مذاكرات با مقامات هندی سخن گفته است.در حال حاضر ارزش موجودی ایران در هند كه به‌صورت روپیه است، معادل 3میلیارد دلار برآورد می‌شود كه طبق توافقات باید دولت این كشور این مبلغ را به دلار تحویل ایران دهد. براساس توافقات 2 كشور بخشی از مبلغ حاصل از صادرات نفت ایران با واردات كالا از این كشور دریافت می‌شود و بخشی دیگر به‌طور نقدی به كشور می‌آید. در حال حاضر در هر دو بخش به سقف توافق نرسیده‌ایم. هم در بخش كالا می‌توانیم كالاهای بیشتری وارد كنیم و هم در بخش نقدی حدود 3میلیارد دلار طلب داریم.

آل اسحاق ادامه داد:‌ باید با تعامل از این ارزها بهره برد. به‌عنوان مثال می‌توان توافق كرد تا طرف مقابل پولی را كه باید ایران بابت واردات كالا به یك كشور بپردازد مستقیما به این كشور پرداخت كند تا طلب ما با بدهی ما به كشوری ثالث تسویه شود. این مسائل بستگی به هنر ما و همراهی طرف مقابل دارد.


ویدیو مرتبط :
پلاسما 120- کات 120 - برشکاری 120- cnc

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اوپک جشن نفت 120 دلاری می‌گیرد/ نفت ایران 115 دلار شد



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

اوپک جشن نفت 120 دلاری می‌گیرد/ نفت ایران 115 دلار شد

همزمان با واکنش آمریکا به گرانی بهای طلای سیاه و ادامه ماراتن نفتی عربستان و روسیه، اوپکی‌ها در حالی خود را برای برگزاری جشن نفت 120 دلاری آماده می‌کنند که بهای نفت ایران هم با افزایش چند دلاری از مرز 115 دلار گذشت.

به گزارش خبرنگار مهر، با وجود تلاش کشورهای نفت‌خیز جهان و به ویژه برخی از اعضای اوپک برای افزایش تولید و صادرات نفت، اما بهای جهانی طلای سیاه به روند رو به رشد خود ادامه می دهد.

بر این اساس قیمت جهانی نفت خام از ابتدای سالجاری میلادی تاکنون نزدیک به 20 دلار در هر بشکه افزایش یافته است و با توجه به تغییر و تحولات متعدد ژئوپولیتیکی و طبیعی پیش بینی می‌شود به زودی حتی بهای طلای سیاه از مرز 120 دلار در هر بشکه هم عبور کند. همزمان با تحریم نفت ایران توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا و فشارهای غرب به برخی از مشتریان سنتی نفت ایران همچون ترکیه، ژاپن، کره جنوبی، هند و آفریقای جنوبی، میزان تولید و صادرات برخی از کشورهای نفتخیز در ماه‌های اخیر افزایش قابل توجه‌ای یافته است. 

آمارهای رسمی حاکی از آن است که در ماه گذشته میلادی سه کشور عراق، روسیه و عربستان سعودی و حتی ونزوئلا به رکوردهای جدیدی در تولید و صادرات نفت خام دست یافته اند به طوری‌که عراق پس از دو دهه رکورد جدید صادرات 2 میلیون و 565 هزار بشکه نفت در روز را ثبت کرده است. 

عربستان سعودی و روسیه هم این روزها یک ماراتن تمامی عیار را برای افزایش صادرات نفت در دستور کار قرار داده اند و از این رو در ماه آگوست روسیه با تولید 10 میلیون و 380 هزار بشکه و عربستان با تولید 10 میلیون و 100 هزار بشکه نفت بزرگترین تولیدکنندگان طلای سیاه جهان لقب گرفته اند. با این وجود طلای سیاه همچنان به سیر صعودی افزایش قیمت خود ادامه می دهد و حتی تصمیم آمریکا برای بازگشایی درب مخازن راهبردی و استراتژیک هم تاکنون نتوانسته به توقف رشد قیمت این کالای استراتژیک سیاسی و اقتصادی کمکی کند. 

از سوی دیگر در یک هفته گذشته گسترش طوفان‌ "ایزاک" در آمریکای شمالی و کاهش تولید نفت در خلیج مکزیک منجر به افزایش قیمت جهانی نفت شده و با وقوع این طوفان‌های سهمگین فصلی، فعالیت 4 پالایشگاه نفت در آمریکا متوقف شده و توقف تولید در این واحدهای پالایشگاهی منجر به گرانی بهای بنزین در این کشور شده است.

 در همین حال کارشناسان اقتصادی از ادامه طوفان‌های ایزاک، کاهش سطح تولید نفت اوپک، بهبود شاخص‌های اقتصادی در ایالات متحده آمریکا و گسترش تنش‌های ژئوپولیتیکی در منطقه خاورمیانه به عنوان مهمترین عوامل تقویت کننده بهای جهانی طلای سیاه یاد می‌کنند. از این رو در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، ظهور نفت 120 دلاری هر چند منجر به برگزاری جشن غیر رسمی در بین اعضای اوپک و برخی از کشورها همچون روسیه خواهد شد اما نفت گران به یکی از چالش‌های پیش روی کاخ سفید تبدیل می‌شود. 

بهای نفت ایران از 115 دلار گذشت 

به گزارش مهر، روز گذشته در ادامه افزایش بهای جهانی نفت، قیمت هر بشکه نفت سبک آمریکا با افزایشی 69 سنتی به 97 دلار و 16 سنت رسید. بهای هر بشکه نفت برنت دریای شمال هم در بازار اروپا با رشدی 51 سنتی، بشکه‌ای 116 دلار و 28 سنت به پالایشگرهای اروپایی تحویل داده شده است

. مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران هم با انتشار گزارشی درباره آخرین وضعیت قیمت فروش نفت خام سبک و سنگین صادراتی ایران، اعلام کرد: سوم سپتامبر سالجاری میلادی بهای نفت خام سبک صادراتی ایران در بازارهای آسیایی 113 دلار و 49 سنت در هر بشکه معامله شده است. 

همچنین نفت خام سبک ایران سوم سپتامبر 2012 میلادی برای عرضه در بازارهای شمالغرب اروپا، حوزه مدیترانه و آفریقای جنوبی به ترتیب به 115 دلار و 71 سنت، 112 دلار و 73 سنت و 114 دلار و 83 سنت به مشتریان خارجی تحویل داده شده است. در همین حال، بهای نفت خام سنگین ایران هم در یک هفته گذشته با افزایش چند دلاری در بازارهای چهار گوشه جهان معامله شده است به طوری‌که نفت خام سنگین ایران با بهای 111 دلار و 66 سنت به مشتریان آسیایی فروخته شده است. 

قیمت نفت خام سنگین ایران برای عرضه در بازارهای شمال غرب اروپا، حوزه مدیترانه و آفریقا به ترتیب به 114 دلار و 3 سنت، 111 دلار و 13 سنت و 113 دلار و 13 سنت معامله شده است. از سوی دیگر بهای هر بشکه نفت خام سبک ایران در منطقه فوب سیدی کریر به 115 دلار و 33 سنت و هر بشکه نفت خام سنگین به 113 دلار و 73 سنت افزایش یافته است./مهر