اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

کشف دلیل شامه بهتر زنان نسبت به مردان


یک تیم بین‌المللی به رهبری دانشمندان برزیلی موفق به کشف دلیل شامه بهتر زنان نسبت به مردان شده‌اند.

خبرگزاری ایسنا: یک تیم بین‌المللی به رهبری دانشمندان برزیلی موفق به کشف دلیل شامه بهتر زنان نسبت به مردان شده‌اند.

محققان دانشگاه سائوپائولو، دانشگاه کالیفرنیا در سان‌فرانسیسکو، بیمارستان آلبرت اینشتین در سائوپائولو به رهبری دانشگاه ریودوژانیرو دریافته‌اند که منطقه مغزی مسئول پردازش بویایی در زنان 40 تا 50 درصد بزرگتر از مردان است.

به گفته پرفسور روبرتو لنت، استاد دانشگاه ریودوژانیرو و محقق موسسه ملی علوم اعصاب انتقالی، طبق یک قانون کلی، منطقه بزرگتر نشان‌دهنده پیچیدگی بیشتر است.

لنت افزود: در کل، مغزهای بزرگتر با نورونهای بیشتر به معنی پیچیدگی عملکردی بیشتر آنها است. از این رو منطقی است که فکر کنیم نورونهای بیشتر در پیاز بویایی زنان منجر به حساسیت بیشتر شامه آنها شود.

اگرچه دانشمندان از مدتهای پیش می‌دانستند که تفاوت زیادی در ارزیابی ادراکی بو بین زنان و مردان وجود داشته و حس بویایی زنان بسیار بهتر عمل می‌کند، هیچ شاهدی برای تفاوتهای زیستی عامل این امر وجود نداشت.

پژوهشهای پیشین به بررسی ریشه‌های زیستی حساسیت شامه بیشتر زنان با استفاده از روشهای تصویربرداری پرداخته بودند که سنجشهای ناخالصی از سازه مغزی ارائه می‌دادند. نتایج این پژوهشها جنجال‌برانگیز بوده و این سوال که آیا تفاوتهای حس بویایی از ریشه زیستی برخوردار بوده یا در نتیجه تفاوتهای اجتماعی و شناختی بین جنسیتهاست، بی‌پاسخ باقی مانده بود.

محققان برزیلی با استفاده روش جدیدی موسوم به تجزیه‌کننده ایزوتروپیک، به اندازه‌گیری تعداد مطلق نورونها در یک ساختار خاص مغزی مانند پیاز بویایی پرداختند که اولین بخش دریافت‌کننده اطلاعات بویایی ثبت شده توسط سوراخهای بینی است.

دانشمندان مغز هفت مرد و 11 زن مرده را که همگی در زمان مرگ 55 ساله بودند، بررسی کردند. همه این افراد از لحاظ عصب‌شناسی سالم بوده و هیچکدام دارای شغلی که داشتن بویایی قوی لازمه آن باشد، نبودند.

محققان با محاسبه تعداد نورونهای پیاز بویایی این افراد درزیافتند که مغز زنان بطور میانگین از 43 درصد نورون بیشتر از مردان برخوردار است. با شمارش دقیقتر، این تفاوت به حدود 50 درصد رسید.

نتایج این پژوهش در مجله PLOS ONE منتشر شده است.


ویدیو مرتبط :
دلیل محبت مردان به زنان! ...

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چرا حس مسیریابی مردان بهتر از زنان است؟



اخبار,اخبارعلمی, حس ردیابی

نتایج مطالعه‌ای که به تازگی توسط محققان دانشگاه علوم و تکنولوژی نروژ انجام شده نشان می‌دهد که مردان از حس ردیابی بهتری نسبت به زنان برخوردارند و وقتی زنان تستوسترون دریافت می‌کنند حس ردیابی آنها بهبود می‌یابد.

 محققان در اولین مرحله آزمایش خود 18 مرد و 18 زن را مورد آزمایش قرار دادند. در دومین مرحله 42 زن از نظر میزان بهبود حس ردیابی بعد از دریافت تستوسترون که یک هورمون جنسی مردانه است، مورد آزمایش قرار گرفتند. از افراد خواسته ‌شد که مسیر خود را در یک مارپیچ سه‌بعدی پیدا کنند. در حین بازی محققان از مغز افراد تصویربرداری می‌کردند.

محققان می‌گویند که این مطالعه شواهدی به دست می‌دهد مبنی بر این که مردان حس ردیابی بهتری دارند. مردان از چهار جهت اصلی (شمال، جنوب، شرق و غرب) بهتر استفاده می‌کنند. سریع‌تر به انتهای مسیر می‌رسند و معماهای تخصصی بیشتری در طول مسیر حل می‌کنند. در حقیقت حس مسیریابی مردان کارآمدتر است و سریعتر از زنان به مقصد می‌رسند.

در آزمایش دوم زنان به دو گروه تقسیم شدند. به یک گروه یک قطره تستوسترون داده شد و گروه دیگر به عنوان گروه شاهد یک داروی بی‌اثر دریافت کردند.

در این آزمایش مشخص شد که زنان معماهای بیشتری در طول مسیر حل نمی‌کنند ولی بعد از دریافت تستوسترون درک آنها از نقشه مارپیچ بهتر می‌شود. زنان بعد از دریافت تستوسترون از هیپوکامپوس مغز بیشتر استفاده می‌کنند که در حقیقت همان بخشی از مغز است که در مسیریابی و هدایت مسیر از سوی مردان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محققان می‌گویند این اختلاف ناشی از پیشینه تکاملی مغز است. مردان شکارگر بوده‌اند در حالی که زنان بیشتر به جمع‌آوری مواد می‌پرداخته‌اند. به بیان ساده‌تر زنان چیزهای داخل خانه را سریعتر پیدا می‌کنند، در حالی که مردان خود خانه را.

این یافته نشان می‌دهد که مغز زنان و مردان آنقدرها با هم مشابه نیست و بخصوص از لحاظ اندازه هیپوکامپوس اختلافاتی با هم دارند.

از دست دادن حس راه‌یابی یکی از اولین نشانه‌های بیماری آلزایمر است و محققان امیدوارند که بتوانند با درک بیشتر فرآیندهایی که در مسیریابی دخیل هستند به این بیماران کمک کنند.


 اخبار علمی  -  ایسنا