اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

کارگران هم سبد کالای ویژه رمضان می گیرند؟



کارگران هم سبد کالای ویژه رمضان می گیرند؟

بر اساس برآوردهای انجام شده، فقط ۳۰ درصد کارگران از بنگاه ها و واحدهایی که کار می کنند، کمک های غیر نقدی یا سبد کالا در مناسبت ها می گیرند.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

به گزارش خبرنگار مهر، برنامه ریزی و درنظرگرفتن کمک های غیرنقدی علاوه بر حقوق و دستمزد سالیانه کارگران، یکی از موضوعاتی است که همواره در بخش هایی از بنگاه ها و واحدهای تولیدی کشور به منظور حمایت از معیشت نیروی کار صورت می گیرد.

 

تهیه بن غیرنقدی خرید مایحتاج خانوار، تهیه کارت های اعتباری خرید، ایجاد تعاونی های مصرف کارکنان در بنگاه ها به منظور ارائه اقلام مصرفی نیروی کار با قیمت هایی به مراتب مناسب تر از بازار آزاد و تهیه و واگذاری برخی اقلام در مناسبت هایی مانند ماه مبارک رمضان، عید نوروز و هفته کارگر؛ از اقداماتی است که امروز توسط برخی از صاحبان بنگاه ها و کارفرمایان انجام می شود.

در واقع کارفرما با هدف حمایت از بهبود معیشت نیروی کار و اینکه امکان بهتری در قدرت خرید شاغلان واحد تولیدی ایجاد شود، اقدام به تهیه سبد کالایی می کند که عموما متشکل از برنج، گوشت، مرغ، روغن و سایر مایحتاج خانوار کارگری از این دست است.

 

دلایل عدم تامین سبد کالای ویژه کارگران

دولت هر ساله در این خصوص کمک هایی را به صورت نقدی یا غیرنقدی برای کارمندان شاغل در زیرمجموعه های دولتی که حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر هستند، در نظر می گیرد.

هرچند به دلیل مشخص بودن آمار کارمندان و پرداخت حقوق به آنها از طریق یک فرمول و قانون مشخص، امکان بهتری برای دولت جهت اتخاذ تصمیم در این زمینه وجود دارد، اما در جامعه کارگری به دلیل بزرگ بودن جامعه و فعالیت حداقل ۱۰ میلیون نفر در پوشش قانون کار و همچنین وجود کارفرمایان فراوان دولتی، خصوصی و شبه دولتی؛ عملا اخذ یک تصمیم مشخص و قابل اجرا و پیگیری وجود ندارد.

 

علاوه بر این، قانون کار نیز چنین تعهدی را بر عهده کارفرمای بخش خصوصی قرار نداده است و این خود صاحب بنگاه است که می تواند چنین امکانی را برای نیروی کار خود فراهم کند و یا اینکه بنا به دلایلی از جمله ناتوانی در تامین مالی؛ از چنین برنامه ای صرفنظر نماید.

ولی الله صالحی در گفتگو با مهر با اعلام اینکه عملا چنین طرحی در مورد ۱۰ میلیون کارگر و صدها هزار کارفرمای بخش خصوصی، دولتی و شبه دولتی وجود ندارد، گفت: به دلیل غیرمتمرکز بودن مدیریت در بخش خصوصی و گستردگی جامعه کارگری؛ عملا چنین برنامه ای قابلیت اجرا نخواهد داشت.

 

عضو سابق شورای عالی کار و نماینده کارگران کشور اظهار داشت: به دلیل مشخص بودن تعداد کارفرمایان، تبعیت از یک کارفرمای اصلی و همچنین آسانی دسترسی به آمار شاغلان دولتی، اخذ تصمیم درباره سبد کالایی کارمندان آسانتر و قابل اجراتر است.

 

عرف فراموش شده دهه ۶۰ و ۷۰

صالحی با تاکید بر اینکه منابع مورد نیاز برای تامین سبد کالای کارمندان از سوی دولت تامین می شود، ادامه داد: وجود فراوان بنگاه های کوچک، متوسط، بزرگ، کارفرمایان خصوصی و دولتی و کارفرمایانی وابسته به هر دو بخش؛ عملا اجرای چنین برنامه ای را غیرممکن می سازد.

این مقام مسئول کارگری، تامین منابع مورد نیاز تهیه سبد کالایی برای کارگران و مشمولان قانون کار و توزیع آن را مستلزم تامین مالی و صرف هزینه از سوی کارفرمایان دانست و بیان داشت: البته قبل از اینکه دولت بخواهد چنین روش هایی را مرسوم کند، در اواخر دهه ۶۰ و ابتدای دهه ۷۰ این موضوع از سوی کارفرمایان خصوصی در جامعه عرف شد.

مشاور ارشد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور افزود: البته گرایش کارفرمایان در آن سالها به این نوع حمایتها نیز دستوری نبوده است اما در حال حاضر به دلیل بروز مشکلات متعدد نقدینگی و کمبود منابع در واحدها، انجام چنین برنامه هایی عملا از سوی بخش غیردولتی محدود شده است.

به گفته صالحی، در دهه ۶۰ و ۷۰ صنایع مختلفی از جمله خودرو، صوتی و تصویری، لاستیک و به صورت کلی صنایع مختلفی حمایت هایی از نوع تهیه سبد کالا و کمک های غیرنقدی را در دستور کار خود داشتند، اما امروز دچار چالش نقدینگی و کمبود شدید منابع هستند و عملا غیر از تامین حقوق مصوب قانون کار و نیازهای ضروری، امکان دیگری را ندارند.

 

چالش نقدینگی در واحدها

عضو سابق شورای عالی کار و نماینده کارگران، گفت: در دوره ای با عرف شدن اینگونه کمکها به کارگران در واحدهای تولیدی و بنگاه های کشور، حتی آئین نامه هایی نیز برای آن تدوین شده بود و به نوعی کارفرمایان موظف شده بودند با وجود اینکه تاکیدی در قانون کار وجود ندارد، در زمان های مختلف و به مناسبت ها از نیروی کار به صورت غیرنقدی نیز حمایت کنند.

این مقام مسئول کارگری کشور تصریح کرد: هم اکنون واحدهایی می توانند به انجام اینگونه برنامه ها و حمایت های جانبی از نیروی کار فکر کنند که یا کاملا خصوصی باشند و یا دولتی، چون در بنگاه های خرد و کوچک که درصد بسیار بالایی از واحدهای کشور را تشکیل می دهند، چنین طرح هایی به دلیل مشکلات مالی قابلیت انجام ندارد.

صالحی این مطلب را نیز افزود که نمی توان به صورت قطعی گفت که چند درصد از بنگاه ها و واحدهای مشمول قانون کار می توانند حمایت هایی به صورت غیرنقدی از نیروی کار داشته باشند، اما این میزان بیش از ۳۰ درصد نخواهد بود و درصد بالایی از نیروی کار شناخته شده مشمول قانون کار که جمعیتی بالغ بر ۷ میلیون نفر خواهند شد، از اینگونه حمایت ها بهره ای نخواهند برد./مهر


ویدیو مرتبط :
ربات های بنا به زودی جای کارگران ساختمانی را می گیرند

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ارائه سبد کالای رمضان به کارگران



اخبار,اخباراجتماعی  , سبد کالای رمضان به کارگران

به‌زودی ۱.۵تا۲میلیون کارگر بسته‌های غذایی و معیشتی ماه مبارک رمضان را از کارفرمایان خود دریافت می‌کنند اما نمایندگان کارگران می‌گویند دولت اگر بخواهد می‌توان این کمک‌ها را برای۱۳میلیون کارگر ارائه کرد

 هر ساله در آستانه ماه مبارک رمضان برخی واحدهای تولیدی و صنعتی کشور و به صورت کلی بنگاه های مشمول قانون کار بسته های غذایی ویژه ای را برای نیروهای خود تدارک می بینند که برای مصرف در ایام ماه مبارک رمضان به کارگران واگذار می شود.

این بسته ها معمولا شامل مواد غذایی از قبیل برنج، روغن، گوشت و مرغ، حبوبات، رب، ماکارونی، خرما، پنیر و مواردی از این دست است که توسط کارفرمایان تامین و به کارگران داده می شود. با این وجود، از حدود ۱۳ میلیون کارگر شناخته شده و دارای لیست‌های بیمه ای کشور، تنها درصد کمی موفق به دریافت اینگونه حمایت‌ها از کارفرمایان می شوند و مابقی تقریبا بی نصیب می مانند.

هرچند براساس قانون کار، وظیفه ای از این بابت متوجه کارفرمایان نیست و اگر هم کاری انجام می شود در قالب سیاست‌های تشویقی و حمایتی از سوی کارفرمایان است و نیروها نمی‌توانند از کارفرمایان توقع انجام قطعی این حمایت را داشته باشند اما نمایندگان کارگری می‌گویند بخشی از جامعه کارفرمایی به دلیل اعتقادات و به منظور حمایت از معیشت نیروهای خود، در این بخش هزینه می کنند.

سبدهای کالایی رمضان برای کارگران
شاید بسیاری دیگر از کارفرمایان نیز باشند که تمایل به انجام حمایت‌هایی غذایی و معیشتی از نیروهای خود را داشته باشند اما مشکلات تامین مالی و کمبودهای نقدینگی باعث می شود تا آنها نتوانند از انجام چنین برنامه هایی پشتیبانی کنند.

در عین حال، برخی کارفرمایان با وجود تمکن مالی و توان مناسب بنگاه برای انجام حمایت‌های معیشتی از کارگران، اساسا اینگونه برنامه‌های خارج از چارچوب قانون کار را در دستور کار خود قرار نمی دهند که همانگونه هم که ذکر شد، مسئولیتی به لحاظ قانونی متوجه آنها نیست و تنها جنبه های انسانی و نگاه حمایتی از نیروی کار مطرح است.

هادی ابوی در گفتگو با مهر با بیان اینکه هر ساله با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، اقلامی به بخشی از کارگران داده می شود، گفت: با توجه به وضعیت فعلی حقوق و دستمزد نیروی کار و وجود مشکلات متعدد معیشیتی نیروی کار، جا دارد که کارفرمایان در صورت توان برای این موضوع نیز برنامه ریزی داشته باشند.

عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران اظهارداشت: همچنین بهتر است اینگونه برنامه های حمایتی از طریق اتحادیه ها و تعاونی های مصرف کارگری کشور باشد که بتوان سبدی از کالاهای مورد نیاز را تهیه و به کارگران ارائه کرد.

ابوی درباره اینکه آیا دولت نیز می تواند مانند حمایت‌هایی که از کارمندان صورت می گیرد، برنامه هایی را برای کارگران در این بخش اجرا کند؟ خاطرنشان کرد: دولت‌ها تاکنون چنین حمایت‌هایی را از جامعه کارگری نداشته اند ولی می تواند یارانه ای را برای این منظور در نظر بگیرد و یا از طریق تعاونی های مصرف کارگری کالاهایی را با تخفیف به جامعه کارگری کشور واگذار کند و این موارد شدنی است اما نیاز به این دارد که دولت بخواهد و برای آن اعتبار اختصاص دهد.

فقط ۲ میلیون کارگر بسته معیشتی می‌گیرند
وی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی بازار کار، برخی کارفرمایان قدیمی تر اینگونه برنامه های انگیزشی را در دستور کار خود دارند، افزود: درصدی از کارفرمایان هستند که در هر شرایطی که باشند و در بدترین اوضاع اقتصادی هم از نیروهای خود حمایت معیشتی می کنند.

این مقام مسئول کارگری کشور گفت: در عین حال، کمک های معیشتی از کارگران توسط کارفرمایان کمرنگ شده و برآورد می شود طبق تحقیقات میدانی بین ۱.۵ تا ۲ میلیون کارگر بتوانند از بسته های کالایی ماه مبارک رمضان که توسط کارفرمایان تهیه می شود بهره مند شوند.

به گفته ابوی، با اینکه برخی کارفرمایان اعتقادی به این مسئله نگاه می کنند و به کارگران کمک معیشتی می دهند اما دولت می تواند برای تمامی ۱۳ میلیون کارگر شناخته شده کشور کمک ارائه دهد و یا حداقل با تعیین مراکزی، به آنها تخفیف بدهد.

عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران اظهارداشت: از وزیر کار می خواهیم که موضوع کمک دولت از معیشت کارگران را در دولت مطرح کند تا شاید بتوان برای اولین بار، کمکی از دولت برای تقویت معیشت کارگران در نظر گرفت.


 اخبار  اجتماعی  - مهر