اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چگونه مشهورترین دریاچه ایران در حال نابودی است



لزوم اقدام عملی دولت برای نجات دریاچه ارومیه

تحقیقات تازه نشان می‌دهند که از دهه 70 میلادی به این سو بیش از 90 درصد از آب دریاچه ارومیه از دست رفته است. پژوهشگران این عرصه خواستار اقدام فوری دولت هستند.

به گزارش خرداد، روزنامه "گاردین" با اشاره به وضعیت دریاچه ارومیه می‌نویسد:"در اواخر دهه 90 میلادی، این دریاچه که در شمال غربی ایران واقع شده است بیش از دو برابر لوکزامبورگ وسعت داشت و بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه به شمار می‌رفت. با این حال، میزان آب دریاچه در سال 2008 به میزان نصف کاهش یافته و تبعات منفی آن تا به امروز گریبانگیر آن بوده است.

اخبار,اخبار اجتماعی ,نجات دریاچه ارومیه

 
از نظر تاریخی دریاچه ارومیه جاذبه اصلی برای پرندگان مهاجر از جمله پلیکان‌ها و فلامینگوها بوده است. اکنون با کاهش سطح آب در دریاچه، شبکه غذایی آن منطقه نیز واژگون شده است به خصوص آن که این دریاچه یکی از بزرگترین منابع طبیعی جهان در تامین میگوی آرتمیا بوده است؛ گونه‌ای که به‌سختی رشد می‌کند و با سطوح شوری آب 340 گرم سازگار است؛ میزان شوری آبی که در دریاچه ارومیه یافت می‌شد و هشت برابر بیش از شوری آب اقیانوس‌ها بود."

اخبار,اخبار اجتماعی ,نجات دریاچه ارومیه

 
این روزنامه بریتانیایی در ادامه اشاره می‌کند که وضعیت کنونی سبب از دست‌رفتن جاذبه توریستی انسانی آن منطقه نیز شده است. "گاردین" در ادامه اشاره می‌کند که طوفان‌های مداومی که سبب افزایش میزان شوری خاک می‌شوندسبب شده تا زمین‌های کشاورزی نواحی اطراف دریاچه ارومیه نیز حاصلخیزی خود را از دست بدهند. همچنین هوا، زمین و آب با کیفیت پایین سبب ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی شهروندان آن منطقه از جمله بیماری‌های تنفسی و عارضه‌های چشمی شده‌اند.

گاردین در ادامه به نتایج بدست‌آمده گروهی از پژوهشگران اشاره می‌کند که با دستور رییس‌جمهور مامور ارزیابی وضعیت دریاچه ارومیه شده‌اند. "گاردین" در این باره می‌نویسد:"حسن روحانی" رییس‌جمهوری ایران در کارزار انتخاباتی خود وعده تخصیص بودجه‌ای 5 میلیارد دلاری برای کمک به بهبود وضعیت دریاچه ارومیه طی ده سال آینده را داد. همچنین تحت نظارت وی گروهی از کارشاسان ایرانی در امریکا، کانادا و بریتانیا به‌طور مستقل مامور بررسی و ارزیابی وضعیت دریاچه ارومیه شدند. نتایج تحقیقات آنان در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی در نشریه تخصصی "ژورال آو گرت لیکز ریسرچ" که در حوزه تحقیقات علمی پیرامون دریاچه‌های بزرگ بین‌المللی فعال است منتشر شد. نتایج ارزیابی مذکور نشان می‌داد که علت اصلی وضعیت کنونی دریاچه ارومیه برخلاف فرضیات پیشین  تغییرات زیست‌محیطی نبوده است.

 

ارزیابی‌های آنان نشان داد که الگوی خشکسالی در آن منطقه تغییرات قابل‌توجهی نداشته و در سال‌های گذشته نیز در برابر خشکسالی مقاوم بوده است. همچنین سطح دریاچه در فاصله فصول گرم و سرد تقریبا ثابت مانده است. در نهایت مشخص شد که مدیریت نادرست آب دریاچه ارومیه و بهره‌برداری بیش از اندازه از آن در کنار اجرای پروژه‌های سدسازی و عمرانی که با هدف تقویت حمایت از حوزه کشاورزی و صنعتی انجام شده بود تاثیرات منفی بر روی دریاچه ارومیه گذاشته است.

گاردین در پایان به لزوم اقدام عملی دولت برای مقابله با وخیم‌تر شدن وضعیت دریاچه ارومیه اشاره کرده و در این باره می‌نویسد:"علیرغم آن که کمک‌های بین‌المللی در این زمینه موثر و مفید هستند؛ ایرانی‌ها نیز خود بایستی از دریاچه ارومیه و سایر منابع آبی‌شان حفاظت کنند. ایران کشوری با منابع آبی محدود است و در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار گرفته است.
 

اخبار,اخبار اجتماعی ,نجات دریاچه ارومیه

 
تاکنون انتقال آب برای پروژه‌های کوتاه‌مدتی چون مصارف غیرضروری در حوزه کشاورزی و توسعه شهری مورد استفاده قرار گرفته‌اند. قطعا، بدون اتخاذ برنامه کاری عملی ایران با مشکلات جدی در حوزه کمبود آب مواجه خواهد شد."

اخبار اجتماعی - خرداد

 


ویدیو مرتبط :
بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان در حال نابودی است

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بازار صادرات تخم‌مرغ ایران در حال نابودی



بازار صادرات تخم‌مرغ ایران در حال نابودی

در حال حاضر کشور امسال ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید تخم مرغ دارد که نیازمند اتخاذ برنامه صادراتی است، تخم مرغها در انبارها انباشته شده و به ناچار و برای جلوگیری از فساد توسط دوره‌گردها روی وانت‌بارها به فروش می‌رسد.

 

در حالی امسال ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید تخم مرغ در کشور وجود دارد و ترکیه به تازگی برای حذف ایران از بازارهای منطقه به صادرات هر کارتن تخم مرغ ۱۳ دلار یارانه می‌دهد اما هنوز برنامه صادراتی در کشور نیست و پیشنهاد جایزه صادراتی هم مسکوت مانده است.

 

به گزارش فارس، زمانی که مقام معظم رهبری امسال را "سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی" نام‌گذاری کردند، نشان از توجه و لزوم حمایت از تولید داخل و نگرانی معظم له از چالش‌هایی است که در این حوزه وجود دارد.

 

خبرگزاری فارس طی سلسله‌ گزارش‌ها و گفتگوهای تفصیلی مشکلات موجود تولید را درصورت امکان با ارائه راهکارهایی از سوی متولیان در حوزه های مختلف صنعت و کشاورزی بررسی می‌کند.

 

بعد از شیوع آنفلوآنزای پرندگان که در اواخر سال ۸۸ مرغداری‌های ۴ استان کشور را درگیر کرد تقریبا یک میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه از مرغ‌ها که اکثر آنها تخمگذار بودند از بین رفته یا معدوم شدند، نتیجه آن شد که با کاهش عرضه در نیمه‌دوم سال ۸۹ قیمت هر شانه تخم مرغ به ۱۰ هزار تومان رسید، پس از آن مرغداری‌ها، جوجه ریزی‌ها را افزایش دادند اما چون تحت مدیریتی خاص انجام نشد باعث شد این بار به دلیل فراوانی عرضه در سال جاری قیمت به شدت کاهش یابد طوری که تولید کنندگان نصف قیمت تمام شده فروختند که به گفته آنها صنعت مرغداری کشور روزانه ۱.۵ میلیارد تومان ضرر می‌ببند.

 

در حال حاضر کشور امسال ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید تخم مرغ دارد که نیازمند اتخاذ برنامه صادراتی است، تخم مرغها در انبارها انباشته شده و به ناچار و برای جلوگیری از فساد توسط دوره‌گردها روی وانت‌بارها به فروش می‌رسد.

اگرچه دولت اقدام به حذف تعرفه ۷۰ درصد صادرات کرد اما از نظر تولید کنندگان این اقدام دیر هنگام بوده است.

 

همچنین محدود بودن بازار های منطقه رقابت برای حضور در این بازارها را بیشتر کرده است اخیرا با حذف تعرفه صادرات تخم مرغ از سوی ایران ترکیه نیز به صادرات هر کارتن تخم مرغ ۱۳ دلار یارانه می‌دهد، در این میان تولید کنندگان کشور نیز پیشنهاد پرداخت جایزه صادراتی کرده‌اند تا در رهگذر رقابت منطقه‌ای پیروز میدان باشند که هنوز از سوی مسئولان پاسخی دریافت نکرده‌اند.

 

در خصوص مشکلات فعلی صنعت تخم مرغ کشور با سید‌فرزاد طلاکش رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی پرورش‌دهندگان مرغ تخم‌گذار ایران گفت‌وگویی انجام دادیم.

طلاکش گفت: خواب سنگین دولت و سحر‌خیزی واسطه‌ها جان مرغداران را خواهد گرفت بی‌تدبیری و انفعال مقامات دولتی به زودی ریشه صنعت تولید تخم‌مرغ را می‌سوزاند.

وی ادامه داد: در سالی که "تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" نام گرفته، صنعت مرغداری که بزرگترین صنعت کشور بعد از نفت است در هاله‌ای از ابهام و تهدید قرار گرفته است.

 

طلاکش گفت: مدعیان تنظیم بازار و حمایت از تولید‌کنندگان از همین ابتدای سال تولید و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به پستوها پناه برده‌اند برای حداقل ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید تخم‌مرغ که امکان انبار و مصرف آن نیست کسی پاسخگو نیست چه کسی مسئولیت زیان تخم‌مرغ در ازای هر کیلوگرم حداقل هزار و ۳۰۰ تومان است به دوش خواهد کشید.

 

طلاکش گفت: به واسطه فروش ۵۰ درصدی زیر قیمت، گله‌های مرغ تخم‌مرغ حذف می‌شوند آیا دولتی که در خصوص صنعت مرغ تخم‌گذار خود را به خواب زده است را می‌توان بیدار کرد.

وی گفت: مرغداران تولید‌کننده تخم‌مرغ از روی ناچاری و عدم حمایت از تولید در حال حذف گله‌های جوان خود هستند این در حالی است که دولت به آینده این صنعت و امکان گرانی مجدد آن در بازار نمی‌اندیشد.

 

رئیس کانون سراسری انجمن‌های صنفی پرورش‌دهندگان مرغ تخم‌‌گذار اضافه کرد: با اینکه اخذ هر گونه عوارض صادراتی از کالاهای غیرنفتی در برنامه پنجم توسعه ممنوع شده اما دولت همچنان به وضع تعرفه در صادرات این نوع کالاها اصرار دارد.

طلاکش گفت: تولید بدون پشتوانه صادرات یا مصرف یعنی فاسد کردن نعمت الهی و ریختن آن در چاه است. در حالی که امروزه ماهانه بیش از ۱۵ هزار تن تخم‌مرغ در کشور تولید می‌شود که ۲ هزار تن آن مازاد است.

 

وی افزود: قیمت نهاده‌ها حداقل ۴۰ درصد افزایش یافته و خرید آن نقدی است در حالی که بدون حمایت‌های بانک و اخذ تسهیلات باید نهاده خود را تأمین کند.

 

* وضعیت صنعتی مرغ تخم‌گذار در سال ۹۱

طلاکش گفت: تعداد مرغ‌تخم‌گذار فعال صنعتی در کشور حدود ۴۳ میلیون قطعه است و تعداد پولت در حال پرورش که وارد تولید تخم‌مرغ خواهد شد حدود ۱۲ میلیون قطعه است.

پیش‌بینی شده در سال ۹۱ مرغداری‌های صنعتی حدود ۸۰۰ هزار تن و مرغ بومی ۹۰ هزار تن تولید داشته باشند.

وضعیت مطالعه شده منحنی مصرف تخم‌مرغ بین ۸ سال گذشته نشان می‌دهد کمترین مصرف در ماه‌های خرداد و تیر و بیشترین مصرف در ماه‌های مهر و آبان است.

 

* وضعیت مرغداری تخم‌گذار در نیمه دوم سال ۹۰ و ۹۱

وی افزود: واحدهای تعطیل شده در اثر بیماری در سال‌های ۸۹ و ۹۰ در نیمه دوم سال ۹۰ اقدام به جوجه‌ریزی کرده‌اند. جوجه‌ریزی بدون برنامه و بدون پشتوانه بود و باعث شد حداقل ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید تخم‌مرغ به ویژه در نیمه اول سال ۹۱ تولید شود. نرخ فروش تخم‌مرغ به دلیل مازاد شدید تولید و عدم صادرات و کاهش مصرف در جامعه و کارخانجات صنایع غذایی ۱۳۰۰ تومان کمتر از قیمت تمام شده به فروش رسید و مرغداران را با مشکل مواجه کرد.

 

* بازار‌رسانی تخم‌مرغ

وی تصریح کرد: اگر چه به تازگی تعرفه ۷۰ درصدی صادرات تخم‌مرغ حذف شده اما همانند یک بازی شطرنج کشور ترکیه نیز برای صادرات هر کارتن تخم‌مرغ ۱۳ دلار یارانه در نظر گرفته بنابر این لزوم ارائه مشوق‌های صادراتی نیز در کشور ما ضروری است. این موضوع به وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد شده اما متأسفانه تاکنون پاسخی نداده‌اند.

وی افزود: در سال ۹۱ کمیته تنظیم بازار تخم‌مرغ هیچ اقدامی در جهت حمایت از مرغدار نکرده و به مکاتبات کانون و سایر تشکل‌ها هم پاسخی نمی‌دهد این در حالی است که تولید‌کنندگان با زیان شدید مواجه هستند.

طلاکش همچنین افزود: به دلیل شرایط ویژه کشور در اواخر سال ۹۰ و ۹۱ قیمت نهاده‌های مصرفی خوراک طیور حداقل ۲ برابر و شرایط خرید آن کاملا نقدی و در عین حال با کمبود شدید مواجه شد که وضعیت تولید را در ابهام جدی وارد کرده و مسئولیت‌پذیری خاصی هم از سوی دستگاه های دولتی دیده نمی‌شود.

وی افزود: هزینه انبارداری در گمرکات کشور برای نهاده‌ها بر مبنای روز به صورت تصاعدی افزایش یافته و در نتیجه در چنین شرایط بحرانی هزینه کالا به شدت افزایش می‌یابد.

به گفته طلاکش از سوی دیگر پشتیبانی امور دام نیز در تأمین نهاده‌ها و یا خرید تضمینی تخم‌مرغ اقدام خاصی نکرده و یا اقدام آن مؤثر نبوده است.

طلاکش گفت: تولید‌کنندگان تخم‌مرغ تماما با انباشتگی محصول خود در انبارها مواجه بوده و کمبود فضای انباری و همچنین شرایط آب و هوایی فعلی که رو به سوی گرم شدن است طول مدت انبارداری را بسیار کوتاه کرده است.

طلاکش گفت: در صورت عدم اقدام فوری به حل مشکلات و حداقل جبران خسارت وارده در سال ۸۹ تعدادی از فعالان این صنعت از چرخه تولید حذف خواهند شد.

 

* پیشنهادات عملی برای حل مشکل تولید‌کنندگان تخم‌مرغ

دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخم‌مرغ اظهار داشت: برای رفع مشکلات این صنعت و انجام صادرات لازم است مشوق‌های صادراتی حداقل ۵۰۰ تومان برای صادرات هر کیلوگرم تخم‌مرغ منظور شود.

وی افزود: از سوی دیگر قیمت تخم‌مرغ بر پایه قیمت تمام شده با حداقل ۱۰ درصد سود محاسبه و با تایید وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت معدن و تجارت اعلام و برای جلوگیری از اعمال نفوذ واسطه‌ها نسبت به حداقل ۱۵ روز ذخیره‌سازی تخم‌مرغ اقدام کنند و پشتیبانی امور دام نیز نسبت به تأمین ذخیره‌سازی تخم‌مرغ اقدام کند.

طلاکش ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت هم نقدینگی برای ذخیره‌سازی موقت تخم‌مرغ را تأمین کند.سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان سازمان تعزیرات و کمیته تنظیم بازار تخم‌مرغ نیز از نرخ تمام شده حمایت کرده و اجازه دهد کانون و انجمن‌های وابسته به آن در جهت حفظ قیمت و پایداری تولید اقدام کنند./فارس