اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چگونه سالهاست که اعتیاد می‌تازد و هنوز آگاهی ما اندک مانده؟



 اخبار اجتماعی - از خشخاش خانمان برانداز تا گلی متفاوت و زیبا +عکس
چگونه سالهاست که اعتیاد می‌تازد و هنوز آگاهی ما اندک مانده؟

وقتی می‌بینیم میزان شیوع مخدری در کشورمان زیاد است، منطق حکم می‌کند درباره آن روشن گری کرده و به جای نصیحت کردن، کاری کنیم که جامعه خود به جنبه های افیونی آن پی برده و با این مکانیزم به مقابله با آن برویم ولی تا چه اندازه این مسیر را پی گرفته ایم؟

طی روزهای گذشته مطلبی درج کردیم با عنوان «کاشت ماری‌جوانا به جای گل در مجتمع مسکونی!» که بازخوردهای متفاوتی در پی داشت. این متن به نوعی حاشیه نگاری بر بازخوردهای آن خبر است.

اخبار,اخبار اجتماعی,اعتیاد

 

به گزارش «تابناک»، از جمله مشکلاتی که همواره کشورمان با آن دست به گریبان بوده و اثرات شوم بسیاری بر جامعه گذاشته، مقوله اعتیاد است. مشکلی که عوامل گوناگون، به ویژه همجواری کشورمان با کشوری بیشترین سطح زیر کشت خشخاش در جهان را دارد، در پدید آمدن آن نقش به سزایی دارد و موجب شده که همواره احتمال بازار یافتن مخدرهای جدید در کشورمان داغ باشد.

به عبارت بهتر، شیوع بالای اعتیاد به محصولات تهیه شده از شیره خشخاش در سالیان دور و دراز، همواره احتمال ابتلای بسیاری از مردم کشورمان به دیگر مخدرها را افزایش داده و به نوعی قبح اعتیاد را شکسته تا شاهد آن باشیم که شبیه دیگر کشورهای جهان، مخدرهای صنعتی به فاصله کوتاهی از کشف(!)، در کشورمان هم رایج می‌شوند و قربانی می‌گیرند.

این در حالی است که آگاهی بخشی به جامعه در این باره، در حد تولید چند برنامه تلویزیونی و نصیحت های مکرر و البته تکراری باقی مانده و تغییری در یان شیوه حاصل نیامده است تا به عنوان مثال، آگاهی بخشی در مدارس یا آموزش آکادمیک در دانشگاه ها، حکم تجویز واکنسی برای افراد در معرض خطر داشته باشد.

نمونه آن را به وضوح در محتوای خبری که درباره کاشت ماری جوانا در گلدان مقابل یک مجتمع مسکونی زدیم می‌توان یافت یا سراغ آن را از کامنت های درج شده ذیل خبر گرفت که اگر بخواهیم به سان یک محقق با آن برخورد کنیم، جامعه آماری خوبی برای استقرا گرفتن و نزدیک شدن به واقعیت های بطن جامعه به دست می‌دهد.

کافی است ببینم در شرایطی که برخی بر سر شاهدانه بودن یا نبودن گیاه در کامنت ها بحث داشتند و حتی اصالت آمریکای جنوبی این گیاه برایشان بحث بود (غافل از آنکه گیاهی مانند گوجه فرنگی هم سالهاست در کشورمان کاشت می‌شود ولی این موضوع تاثیری در اصالت آن که آمریکای جنوبی است، ندارد!) کم نبودند شمار کسانی که برای نخستین بار تصویر گیاهی را می‌دیدند که خیلی درباره آن شنیده‌اند.


شاید اگر نیم نگاهی به تصویر فوق بیاندازیم که از فروشگاهی در هلند گرفته شده، شگفتی مخاطب ایرانی از دیدن گیاه ماری جوانا برایمان قابل درک باشد؛ همان گونه که دیدن خشخاش برای هلندی ها در زندگی روزمره شاید سوالی در ذهنشان پدید نیاورده و پیرو آن درنیافته اند که این گل متفاوت و چه بسا زیبا، چه زندگی ها که بر باد نداده است!

این در حالی است که وقتی می‌بینیم میزان شیوع مخدری در کشورمان زیاد است، منطق حکم می‌کند درباره آن روشن گری کرده و به جای نصیحت کردن، کاری کنیم که جامعه خود به جنبه های افیونی آن پی برده و با این مکانیزم به مقابله با آن برویم ولی تا چه اندازه این مسیر را پی گرفته ایم؟

اکنون اگر توجه کنیم که کارشناسان، ناآگاهی را یکی از دلایلی می‌خوانند که موجب سوق دادن افراد به سمت اعتیاد می‌شود، درخواهیم یافت که آگاهی دادن در این باره تا چه اندازه می‌توان مهم باشد و چه بهتر که این آگاهی دادن از جنس معرفی، ارائه نتایج علمی و واگذاردن نتیجه به مخاطب باشد.

اینجاست که اگر رو به دور و اطرافیان خودمان کرده و از ایشان بپرسیم که به عنوان مثال «شیشه» چیست یا «کراک» چه اثراتی به همراه می‌آورد، خواهیم دید اغلب جز کلیاتی مبهم، چیزی نمی‌دانند، نظری درباره ظاهر آنها ندارند، چگونگی استعمال آنها را نمی‌دانند و قادر به تشخیص مصرف کنندگان آن نیستند و در نتیجه درکی از اثرات آنها هم ندارند؛ با این همه ناآگاهی، آیا توقعی غیر از این می‌توان داشت که روز به روز مهار غول اعتیاد سخت تر و سخت تر شود و شمار مبتلایان به آن افزون گردد؟!

 اخبار اجتماعی - تابناک


ویدیو مرتبط :
اندک اندک - شعر از مولانا - صدای شهرام ناظری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دو قدم مانده تا «اعتیاد جنسی»


هرزه‌نگاری اینترنتی مقدمه یك بیماری فراگیر روان‌شناختی به نام اعتیاد جنسی است. این جوری كه دارد پیش می‌رود، احتمالا در ویراست بعدی طبقه‌بندی اختلال‌های روانی جایی هم برای هرزه‌نگاری‌های اینترنتی كنار گذاشته می‌شود.





این جوری كه دارد پیش می‌رود، احتمالا در ویراست بعدی طبقه‌بندی اختلال‌های روانی جایی هم برای هرزه‌نگاری‌های اینترنتی كنار گذاشته می‌شود. متاسفانه در حال حاضر این اختلال فقط در بحث‌های حقوقی كشورهای مختلف مطرح شده‌ و روان‌شناس‌ها و روان‌پزشك‌ها آن را در اختلالات قرار نداده‌اند اما این به آن معنا نیست كه تحقیقی در این مورد انجام نشده باشد. هرزه‌نگاری اینترنتی مقدمه یك بیماری فراگیر روان‌شناختی به نام اعتیاد جنسی است. برای همین چند محقق روان‌شناس ته و توی این مشكل را درآورده‌ و مراحل مختلف هرزه‌نگاری را شرح داده‌اند. در این مطلب می‌خواهیم این مراحل پیش رونده را شرح دهیم تا هم شما پیشاپیش از عوارض آن آگاه شوید و انگیزه بیشتری برای پیشگیری داشته باشید و هم با راه‌های درمان آن آشنا شوید.



وسوسه‌ها

در صفحه «سلامت جنسی» این شماره درباره وسوسه صحبت كرده‌ایم. خیلی‌ها این روزها ابراز نگرانی می‌كنند از آلودگی جامعه به انواع وسوسه‌ها كه بنیان خانواده را سست می‌كنند؛ وسوسه‌های خیابانی، وسوسه‌های تلویزیونی، وسوسه‌های اینترنتی و...

دنیا هیچ‌وقت خالی از وسوسه نبوده. اصولا هم، آدمی كه در دنیایی بدون وسوسه سالم بماند، هنری نكرده. پس شاید بد نباشد به جای این‌كه همه تلاش‌مان را برای حذف وسوسه‌ها به خرج دهیم، كمی هم یادآوری كنیم غلبه بر وسوسه‌ها چقدر ارزشمند است؛ نشان مردم بدهیم كه ایستادن جلوی وسوسه‌ها چه حالی می‌دهد و همچنین یاد آدم‌ها بدهیم چطور بایددر برابر وسوسه‌ها مقاومت كنند.

سال‌هاست تلاش كرده‌ایم، بچه‌های‌مان از میكروب‌ها در امان باشند. شده؟ می‌شود؟ دنیا پر از میكروب است. می‌شود همه جا را استریل كرد؟ اصلا اگر بچه‌ها در محیط استریل بزرگ شوند، سیستم ایمنی‌شان تكامل پیدا می‌كند؟

سال‌هاست كه بچه‌های‌مان را در برابر میكروب‌ها واكسینه می‌كنیم تا خیال‌مان راحت باشد. برای وسوسه ولی فقط از روش پرهیز استفاده كرده‌ایم. نتیجه‌اش هم این بوده كه گاهی بچه‌های‌مان یا از این طرف بام افتاده‌اند یا از آن طرف.

گاهی در همان دوران كودكی‌، مراقبت‌های سفت و سخت‌مان نتیجه نداده و بچه مریض شده و برای علاجش بیچاره شده‌ایم. گاهی هم، توانسته‌ایم بچه را در محیط استریل بزرگ كنیم اما وقتی بزرگ شده،  از كنترل ما خارج شده و در دنیای وسوسه‌ها غرق شده. باز مریض شده و برای علاجش توی سرمان زده‌ایم.

راستی چرا این روزها زندگی‌های مشترك، این‌قدر سست شده؟ چرا به بچه‌های‌مان یاد نداده‌ایم و نمی‌دهیم كه چطور جلوی وسوسه‌ها بایستند؟ اصلا كسی به‌خودمان یاد داده؟...



مرحله اول: اعتیاد

  • وابستگی آنلاین
اولش این جوری است كه شما برای كنجكاوی به یكی از سایت‌های مستهجن كه لینك‌های‌شان این طرف و آن طرف زیاد ریخته‌اند، مراجعه می‌كنید. اما این پایان ماجرا نیست این تصاویر و متن‌ها آن قدر قدرت تخیل شما را به كار می‌اندازند كه شما بار‌ها و بارها، دوباره و دوباره به آن سایت‌ها مراجعه می‌كنید. فرد این تصویرها و داستان متن‌ها را بارها و بارها در ذهن خود تصور می‌كند و تحریك می‌شود. جالب این‌جاست كه افراد تحصیلكرده و باهوش، شاید به دلیل قدرت تصور بالاترشان در مقابل این سایت‌ها آسیب‌پذیرترباشند. خلاصه این‌كه یك دفعه فرد به‌خودش می‌آید و می‌بیند كه واقعا به این سایت‌ها معتاد شده است. دقیقا مانند مصرف‌كننده‌های مواد، معتادان به این سایت‌ها هم دیگر با دیدن مثلا یك عكس یا فیلم در شبانه‌روز راضی نمی‌شوند و وقت بیشتری را صرف تصاویر مستهجن و مستهجن‌تر می‌كنند و البته كم‌كم عوارض این اعتیاد گریبان خانواده و شغل فرد را هم می‌گیرد. در شدید‌ترین موارد از دست دادن خانواده، طلاق و حتی مشكلات قانونی ممكن است برای معتادان به این سایت‌ها پیش بیاید.



مرحله دوم: تشدید

  • هر چه مستهجن‌تر، بدتر
همان‌طور كه در مرحله قبل هم توضیح داده‌شد، معتادان به این سایت‌ها كم‌كم وقت بیشتر و تصاویر مستهجن‌تری را طلب می‌كنند. اما این فقط در فضای مجازی اینترنت نیست. آن‌ها كم‌كم توقعات عجیب و غریب جنسی كه در نتیجه دیدن این سایت‌ها برای‌شان ایجاد شده‌است را از همسر خودشان هم دارند. معلوم است كه این توقعات عجیب و غریب كه فقط منحرفان جنسی از پس آن‌ها برمی‌آیند در زندگی طبیعی برآورده نمی‌شود. این‌جاست كه فرد ممكن است حتی بخواهد تنوع طلبی جنسی خود را با یافتن شریك‌های متعدد‌ ارضا كند. ضمن این‌كه این نوع برخورد باعث می‌شود كه همسر فرد كم‌كم از او آزرده شده و كناره‌گیر‌ی كند. این دور باطل همچنان ادامه پیدا كرده و زندگی طبیعی فرد را كاملا مختل می‌كند.





مرحله سوم: حساسیت‌زدایی
  •   هیچ‌چیز زشت نیست
  هر چه كه فرد بیشتر پیش می‌رود و بیشتر در سایت‌های مستهجن غرق می‌شود، تشخیص فضای مجازی از فضای واقعی و التزامات اخلاقی‌ برایش مشكل‌تر می‌شود. در درجه اول دیگر هیچ محتوای مستهجنی برای او شوك‌برانگیز نیست او دیگر میخكوب نمی‌شود. هیچ‌چیزی برایش كریه نیست. در فضای واقعی هم بسیاری از انحرافات جنسی در دیگران برای او طبیعی به حساب می‌آید. تركیب شدن فضای مجازی و واقعی برای او این توهم را به‌وجود می‌آورد كه «این كاری است كه همه آن را انجام می‌دهند». فرد دیگر قادر به درك این نكته نیست كه فضای مجازی مستهجنی كه او در آن سیر می‌كند را فقط یك اقلیت بسیار كوچك از جامعه واقعی آن هم با هدف‌های بیشتر اقتصادی به‌وجود آورده‌اند و این گروه كوچك به هیچ عنوان نماینده جامعه واقعی نیستند. در جامعه واقعی برای اكثریت هنوز هم آن تصاویر وقیح و میخكوب‌كننده هستند و این افراد معتاد به سایت‌های مستهجن هستند كه مشكل دارند، نه جامعه.



مرحله چهارم: انحراف جنسی
  •   بدل شدن به تصاویر
 در سایت‌های مستهجن فقط به تمایلات طبیعی جنسی پرداخته نمی‌شود. بخش عظیمی از این تصاویر و متن‌ها مربوط به كسانی است كه از انحرافات جنسی رنج می‌برند. در آخرین مرحله و شدید‌ترین مرحله از اعتیاد به سایت‌های مستهجن، خود فرد هم ممكن است این رفتارهای انحرافی را انجام دهد. لاقیدی جنسی و انجام رفتارهای پرخاشگرانه جنسی 2 نمونه از رفتارهایی است كه در نتیجه مشاهده این سایت‌های مستهجن انجام می‌شود. یكی از بدترین عواقب این مشكل روان‌شناختی، این است كه نگرش‌های فرد به اطرافیانش كاملا جسمی می‌شود. در واقع بخش عاطفی و انسانی كه به‌طور طبیعی در روابط آدم‌ها با یكدیگر وجود دارد كم‌كم از ذهن این افراد محو می‌شود و او به همه فقط با دیدگاه جنسی نگاه می‌كند.





  با اعتیاد به اینترنت چه كنیم؟

دیدن هر روزه سایت‌های مستهجن، همان‌طور كه گفته شد نوعی اعتیاد است و راه‌حل‌هایی كه برای بقیه اعتیاد‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود با انجام تغییراتی، برای درمان این مشكل هم توصیه می‌شود. فرق آشكار این اعتیاد با اعتیاد به مواد این است كه در اعتیاد به مواد درمان جسمی و روانی با هم به كار برده می‌شود اما در این نوع اعتیاد، روان‌درمانی به تنهایی درمان اصلی است. یكی از اصلی‌ترین درمان‌هایی كه برای این نوع اعتیاد به كار برده می‌شود رفتاردرمانی است. متخصصان رفتاردرمانی می‌گویند، معتادان به سایت‌های مستهجن در واقع با شرطی شدن به این ورطه می‌افتند. در واقع دیدن نخستین تصویر یا متن مستهجن در اینترنت به‌عنوان یك محرك خنثی با تحریك ذهنی یا حتی عمل جنسی همراه می‌شود. وقتی كه دیدن این محرك‌های خنثی لذت‌بخش شد كم‌كم فرد یاد می‌گیرد كه برای تحریك شدن همین تصاویر را در ذهن خود تكرار كند. در واقع به‌تدریج فرد به دیدن این سایت‌ها وابسته می‌شود و تنها به این شرط تحریك می‌شود. وقتی كه فرد شرطی شده باشد برای درمانش باید این وابستگی بین تصاویر و تحریك را بشكنیم. اما چطور؟





  چگونه درمان كنیم؟

برای این‌كه این سایت‌ها دیگر آن قدرت تحریكی را نداشته باشند، رفتاردرمانگران از روش‌های زیادی استفاده می‌كنند.

1. محروم‌سازی: یكی از این روش‌ها محروم‌سازی است. به‌عنوان مثال درمانگر با بیمارش یك قرارداد می‌بندد و از او یك چك با رقمی قابل توجه می‌گیرد. بعد وقت معینی مثلا 90 روز معین می‌شود كه اگر در آن مدت فرد به این سایت‌ها سر نزند چك برگردانده می‌شود وگرنه درمانگر آن را نقد می‌كند.

2.  محرك‌های ناخوشایند: یكی دیگر از روش‌های شرطی‌زدایی این است كه این تصاویر را با محرك‌های ناخوشایند مثل شوك الكتریكی یا مایع تهوع‌آور همراه كنیم. در نتیجه فرد با دیدن این تصاویر نه‌تنها حالت خوشایند همیشگی را ندارد بلكه حالی نامطبوع به او دست می‌دهد.

3.  كارت‌های هشداردهنده: یكی دیگر از روش‌های رفتار درمانگران استفاده از كارت‌هایی با جمله‌های هشداردهنده است. در این روش هر وقت فرد وسوسه شد كه به این سایت‌ها سر بزند باید یكی از كارت‌هایی كه روی آن عوارض ناخوشایند این اعتیاد نوشته شده‌است را بخواند و عبرت بگیرد.

4.  درمان‌های دیگر: البته همیشه هم این طور نیست كه اعتیاد به سایت‌های مستهجن باعث مشكلات خانوادگی شود. گاهی بر عكس است؛ یعنی مشكلات خانوادگی باعث پناه آوردن به این سایت‌ها می‌شود. در این موارد باید یك خانواده‌ درمانگر، مشكل ریشه‌ای را حل كند تا مشكل ثانویه یعنی اعتیاد به این سایت‌ها درمان شود. در این موارد رفتاردرمانی به تنهایی فایده‌ای ندارد؛ درست مثل اعتیاد‌های دیگر. در كشور‌های دیگر گروه‌های خودیاری برای این مشكل هم وجود دارد. شبیه گروه «ان. ای» ( معتادان گمنام) كه برای درمان اعتیاد كاربرد دارد، گروه‌های خودیاری دیگری هم برای این اعتیاد‌ها تشكیل شده‌است. در ایران البته این گروه‌ها وجود ندارند اما روان‌درمانگران ممكن است از شیوه‌های گروهی هم برای درمان این بیماری استفاده كنند.



اگر در مورد میزان وابستگی‌ به اینترنت دچار شك هستید، این آزمون را برای خودتان انجام دهید

شاید شما معتاد اینترنتی باشید!

همه اولش می‌گویند: «نمی‌دانم چطور شد كه معتاد شدم! اولش تفریحی بود، بعد شد عادت و حالا بدون آن نمی‌توانم زندگی كنم!» در مورد هر نوع اعتیادی كه فكرش را بكنید، همه معتادها همین را می‌گویند. واقعا هم همین‌طور است؛ افراط در هر كاری می‌تواند بلایی بر سر آدم بیاورد كه او را از كار و زندگی بیندازد، اما بعضی اعتیادها مثل اعتیاد به مواد مخدر آدم را از ریخت و قیافه هم می‌اندازند!

در تست IAT هر چه نمره شما بیشتر باشد؛ اعتیاد شما به اینترنت شدیدتر است. نمرات هم به‌ترتیب از یك تا 5 هستند. در پایان؛ باید مجموع نمراتی را كه به ۲۰ پرسش زیر می‌دهید جمع بزنید…

1 - به ندرت
2 - گاه گاهی
3 - غالبا
4 - زیاد
5 - همیشه
شامل من نمی شود

1. چقدر بیشتر از آنچه قصد دارید؛ در اینترنت می‌مانید؟

2. چقدر به‌ دلیل آنلاین ماندن؛ اعضای خانواده را نادیده‌ گرفته‌اید؟   

3. چقدر اینترنت را به بودن با همسرتان ترجیح می‌دهید؟

4. چقدر از طریق اینترنت با كاربران دیگر رابطه ایجاد ‌می‌كنید؟

5. چقدر دیگران از شما به دلیل میزان آنلاین بودن‌تان شاكی هستند؟

6. چقدر به‌خاطر اینترنت؛ نمرات و كارهای‌تان در مدرسه افت كرده است؟

7. چقدر ایمیل‌های‌تان را پیش از كارهای ضروری دیگرتان چك می‌كنید؟

8. چقدر عملكرد كاری و بهره‌وری شما به خاطر اینترنت آسیب دیده است؟

9. در مورد كارهای آنلاین چقدر پنهان‌كاری می‌كنید؟

10. چقدر افكار آزار‌دهنده در زندگی را با افكار آرام‌بخش در اینترنت خنثی می‌كنید؟

11. چقدر وقتی در اینترنت هستید؛ احساس می‌كنید توان پیش‌بینی امور را دارید؟

12. چقدر فكر می‌كنید زندگی بدون اینترنت، چیزی كسالت‌بار؛ تهی و بی‌لذت است؟

13. هنگام كار با اینترنت مزاحمت دیگران چقدر عصبانی‌تان می‌كند؟    

14. چقدر به دلیل قطع نكردن اینترنت؛ دچار بیخوابی می‌شوید؟

15. چقدردر حالت آفلاین حواس پرتی دارید؛ ولی در حالت آنلاین بهتر هستید؟

16. چقدر وقتی آنلاین هستید این جمله را به كار می‌برید: فقط چند دقیقه مونده؛ الان میام!

17. چقدر سعی كرده‌اید از میزان آنلاین بودن خود بكاهید و موفق نشده‌اید؟

18. چقدر سعی دارید میزان آنلاین بودن‌تان را از دیگران مخفی كنید؟

19. چقدر میزان آنلاین بودن را به بیرون رفتن با دیگران؛ ترجیح می‌دهید؟

20. چقدر وقتی آفلاین هستید؛ احساس افسردگی و عصبی بودن دارید ؟



   نمره شما چند است؟

  • امتیاز 20 - 49
این امتیاز نشان می‌دهد شما یك كاربر معمولی هستید.

  • امتیاز 50- 79
 باید مراقب باشید! زیرا شما در معرض ابتلا به مشكل اعتیاد اینترنتی هستید.

  • امتیاز 80-100
 یعنی شما به اكثر پرسش‌ها نمرات ۴ یا ۵ داده‌اید و متاسفانه دچار اعتیاد اینترنتی هستید و باید مشكل‌تان را در اسرع وقت حل كنید. واقعا فكر كنید كه اگر در پرسش دوم؛ جواب شما ۴ بوده است، چه به سر خودتان آورده‌اید؟!