اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا چین و روسیه برای ایران از حق وتو استفاده نمی کنند؟




چرا چین و روسیه برای ایران از حق وتو استفاده نمی کنند؟

 

چین و روسیه در نشست اخیر شورای امنیت با استفاده از حق وتو مانع از تصویب قطعنامه علیه دولت سوریه شدند.

قطعنامه ضد سوریه با وجود داشتن اکثریت رای موافق در شورای امنیت (9 رای موافق)، ولی به دلیل رای مخالف و وتوی دو عضو دائم یعنی چین  و روسیه، به تصویب نرسید.

این قطعنامه ضد سوریه به دلیل  سرکوب های خونین اعتراضات مردمی در سوریه، راه را برای اعمال تحریم های جدید علیه این کشور باز می کرد.

با این حال این قطعنامه برای جلب رضایت روسیه وچین، بارها از شدت آن کاسته شد ولی همین قطعنامه هم نتوانست در شورای امنیت صادر شود.

با وجود سرکوب شدید اعتراضات مردمی در سوریه در 7 ماه گذشته که تاکنون حدود 3 هزار کشته بر جای گذاشته ولی شورای امنیت به دلیل مخالفت شدید چین و روسیه از صدور حتی یک قطعنامه در محکومیت حکومت سوریه باز مانده است.

شورای امنیت در هفت ماه گذشته تنها موفق شد یک بیانیه غیرالزام آور درباره سوریه منتشر کند.

این در حالی است که روسیه و چین برای پرونده هسته ای ایران در شورای امنیت تاکنون نه تنها از رای مخالف و حق وتو استفاده نکرده اند بلکه به رغم مخالفت های اولیه، رای آنها به افزایش تحریم ها و فشارها علیه تهران، مثبت بوده است.

این سئوال هم اکنون به وجود می آید که چرا روسیه و چین برای حمایت از دمشق در چنین شرایط سختی، از رای مخالف و حق وتو استفاده می کنند و مانع از تایید قطعنامه در شورای امنیت می شوند ولی از چنین شیوه و رویکردی در برابر اقدامات ضد ایرانی شورای امنیت خودداری می کنند؟

چرا روسیه و چین قطعنامه های شفاف افزایش تحریم های شدید علیه ایران را تایید و به آنها رای مثبت می دهند ولی در مقابل قطعنامه ای که تهدید به اعمال تحریم علیه سوریه می کند؛ از رای وتو استفاده می کنند.

این سوال زمانی جالب تر می شود که بدانیم به دلایل زیر وتو کردن قطعنامه های ضد ایرانی در شورای امنیت برای روسیه و چین نسبت به قطعنامه های ضد سوریه، راحت تر است.

اولا: افکار عمومی منطقه و بین المللی از فعالیت هسته ای ایران نسبت به آدم کشی حکومت سوریه حمایت بیشتری می کند. اصولا برنامه هسته ای ایران و آدم کشی حکومت سوریه و سرکوب شدید مردم معترض در این کشور غیرقابل مقایسه اند.

ثانیا: ایران با تولید روزانه حدود سه و نیم میلیون بشکه نفت به عنوان دومین تولید کننده بزرگ در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اقتصادی به مراتب بزرگتر از سوریه (با تولید نفت روزانه کمتر از 400 هزار بشکه ) دارد.

ثالثا: حکومت ایران از ثبات و ماندگاری قابل قبولی برخوردار است ولی در مقابل، حکومت سوریه در آستانه سرنگونی یا انزوا و تضعیف کامل قرار دارد.

رابعا: ایران در همه زمینه ها نسبت به سوریه ثروتمندتر و از موقعیت مهمتری برخوردار است و در طول 30 سال گذشته نیز انواع و اقسام امتیازات را به دولت های پکن و مسکو داده است.

این در حالی است که سوریه خود یکی از کشورهای مورد حمایت ایران است.

خامسا: در حالی که جنگنده های اسرائیل در سال 2007 ضمن پرواز بر فراز کاخ ریاست جمهوری سوریه در حومه دمشق، تاسیسات هسته ای این کشور را نابود کردند و برنامه هسته ای سوریه متوقف شد ؛ رژیم تل آویو تاکنون قدرت حمله نظامی منجر به توقف فعالیت های هسته ای ایران را نیافته است.

باز این سوال مطرح می شود که چرا روسیه و چین با این همه همکاری های نظامی اقتصادی امنیتی و ... با ایران از خرج کردن برای تهران در شورای امنیت خودداری می کنند و چنین هزینه هایی را برای هم پیمان سوری خود ارائه می کنند؟.../تحلیل:عصرایران


ویدیو مرتبط :
برافراشته پرچم ایران، چین و روسیه توسط مردم در دمشق

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بیانیه مشترک روسیه، هند و چین درباره برنامه هسته ای ایران



 

بیانیه مشترک روسیه، هند و چین درباره برنامه هسته ای ایران

 

شرکت های هند و چین بارها توسط آمریکا به نقض تحریم های شورای امنیت و آمریکا در زمینه سرمایه گذاری در بخش نفت و انرژی ایران متهم شده اند.
وزرای خارجه سه کشور روسیه، هند و چین در بیانیه مشترکی از ایران خواستند تا به جهانیان صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود را ثابت کند.

این سه وزیر خارجه پس از دیدار با یکدیگر در شهر "ووهان" چین در بیانیه مشترکی که در سایت اینترنتی وزارت خارجه چین منتشر شد، گفته اند: ما حق ایران را در کاربرد صلح آمیز انرژی هسته ای درک می کنیم اما همزمان ایران می بایست قناعت جامعه بین الملل به صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای خود را بازگرداند.

در ادامه این بیانیه آمده است: تنها راه برای حل مشکل هسته ای ایران، گفت وگو ، مذاکرات و دیگر راه های مسالمت آمیز است.

آمریکا و غرب، ایران را به فعالیت های هسته ای با اهداف نظامی متهم می کنند این در حالی است که تهران برنامه هسته ای خود را صلح آمیز و با هدف تولید انرژی برق می داند.

روسیه

روسیه و چین از جمله اعضای دائم شورای امنیت هستند که هر دو در اوایل سال جاری به قطعنامه تشدید تحریم ایران در شورای امنیت، رای مثبت دادند اما تا پیش از این با هر گونه اقدام علیه ایران اظهار نارضایتی می کردند.

البته روسیه برخلاف گذشته از اوایل سال جاری ضمن حمایت از تشدید تحریم ها علیه ایران در قالب قطعنامه 1929 ، ایران را رسما به تلاش برای دست یابی به بمب اتمی متهم می کند.

"دمتری مدودف" رئیس جمهور روسیه نیز مدتی پیش در حکمی، جزئیات قطعنامه 1929  و اجرای مجموعه ای از تحریم های متنوع علیه ایران را به مقامات روس ابلاغ کرد.

این کشور همچنین به بهانه این قطعنامه از اجرای قرارداد امضا شده با تهران در زمینه فروش سامانه های موشکی اس 300 به ایران نیز خودداری کرد.

روسیه در یک سال گذشته مسیر نزدیکی با آمریکا و اروپا را در موضوع هسته ای ایران طی کرده است.

چین

با این حال چین در این مدت در برابر برنامه هسته ای ایران سکوت اختیار کرده و در موضع گیری های کم شمار حداکثر به دعوت به حل مسالمت آمیز مسئله هسته ای ایران و انتقاد از تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران پسنده کرده است.

چین پس از آمریکا دومین مصرف کننده بزرگ نفت خام در جهان است. ایران یکی از تامین کنندگان عمده نفت خام چین است.

آمریکا پس از تصویب قطعنامه 1929 شورای امنیت در تشدید تحریم ایران، تحریم های یکجانبه ای را نیز علیه ایران اعلام کرد.

آمریکا بارها از شرکت های چینی برای نقض تحریم های شورای امنیت و تحریم های یکجانبه آمریکا در زمینه های مختلف و در راس آنها انتقال کالاهایی با کاربرد دوگانه و سرمایه گذاری در بخش نفت و انرژی ایران انتقاد کرده است.

هند

هند نیز در چند سال گذشته روابط خود را با آمریکا به میزان زیادی تقویت کرده است.

هند دارای برنامه هسته ای نظامی است ولی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا نکرده است. با این حال واشنگتن و دهلی نو چند سال پیش توافقنامه استراتژیک همکاری هسته ای را امضا کردند.

باراک حسین اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز در هفته گذشته در سفر 10 روزه خود به آسیا، از هند نیز دیدار کرد و  در اظهاراتی، این کشور را شایسته حضور در جمع اعضای دائم شورای امنیت دانست.

هند نیز یکی از واردکنندگان عمده نفت خام از ایران است.

شرکت های هندی هم پیش از این توسط آمریکا به نقض تحریم های شورای امنیت و آمریکا در زمینه سرمایه گذاری در بخش نفت و انرژی ایران متهم کرده بود.

مذاکرات ایران و 5+1

در همین حال کاترین آشتون مسول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گذشته به عنوان نماینده مجموعه 5+1 در نامه ای به سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از پذیرش پیشنهاد وی برای مذاکره درباره برنامه هسته ای تهران در اوایل ماه آینده میلادی خبر داد.

آشتون در این نامه پیشنهاد ایران برای انجام مذاکره در روز پنجم دسامبر (14 آذر) پذیرفت اما میزبانی ترکیه برای این مذاکرات را رد کرد و سوئیس یا اتریش را برای این منظور پیشنهاد داد.

منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران نیز اعلام کرد رایزنی ها با کشورهای 5+1 متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس) به علاوه آلمان برای تعیین محل انجام مذاکرات ادامه دارد.

در صورت اجرای این مذاکره، این برای نخستین بار خواهد بود که نمایندگان ایران و 5+1 در بیش از یک سال گذشته باهم دیدار و گفت وگو می کنند.

پیش از این جلیلی و نمایندگان 5+1 در شهر ژنو باهم دیدار و گفت وگو کرده بودند که محور این مذاکره، موضوع مبادله اورانیوم کم غنی شده ایران با سوخت هسته ای بود که پس از کش و قوس های بسیار، این موضوع بی نتیجه ماند...../تحلیل:عصرایران