اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا سرطان در ایران زیاد شده است؟



اخبار,اخباراجتماعی,علل  بروز سرطان


 اخباراجتماعی - چرا سرطان در ایران زیاد شده است؟

بسیاری از ما در دوره‌های خاصی از زندگی در معرض عوامل مؤثر در ایجاد سرطان قرار گرفته‌ایم.

آلودگی هوا، آلودگی آب‌های زیر زمینی، سبزی‌هایی که با آب‌های آلوده آبیاری شده‌اند، میوه‌هایی که چندین برابر بیشتر از حد استاندارد با سموم دفع آفات سمپاشی شده‌اند، گوشت‌ گاوهایی که دوره انتظار دفع دارو را طی نکرده و ذبح شده‌اند. سرطان متشکل از ده‌ها نوع بیماری مختلف است، که هر کدام عوامل خطرساز خاص خود را دارد.

دکتر محمدرضا میر، عضو هیأت مدیره انجمن سرطان ایران در گفت‌وگو با همشهری گفت: علت اکثر سرطان‌ها اکثرا مشخص نیست. همه عوامل ذکر شده در بروز سرطان تا ۵درصد ممکن است شناخته شده باشد؛ به‌طور مثال نور آفتاب باعث ایجاد سرطان بازال‌سل یا سرطان اسکوآموس و یا ملانوما می‌شود. استفاده از ضد‌آفتاب به‌خصوص برای کسانی که مشاغلی در محیط غیرسرپوشیده دارند ضروری است اما اینکه چند سال طول می‌کشد که فرد در اثر مصرف نکردن ضد‌آفتاب به سرطان مبتلا می‌شود هنوز مشخص نیست.

در مورد اکثر سرطان‌ها نیز چنین است؛ به‌طور کلی هر چه فعالیت فیزیکی و تفریح در محیط‌های غیرآلوده زیاد باشد، مصرف غذاهای چرب، سوخته آلوده به نیتروزامین کمتر باشد بیماری سرطان کمتر رخ می‌دهد. البته اینکه مسئله سرطان معده در مردان و پستان در زنان روبه افزایش است به‌دلیل تغییرات ژنتیک است؛ مثل بیشتر کشور‌های پیشرفته، وقتی کشور رو به صنعتی شدن می‌رود اگرعوامل محیطی ایجاد‌کننده آلودگی کنترل نشود، سرطان بیشتر می‌شود. برخی عوامل نیز با درصد بالایی عامل ابتلا به سرطان در افراد است؛ به‌طور مثال ۳۰درصد سرطان‌های ریه ناشی از مصرف سیگار است.

دکتر محمدرضا میر، عضو هیأت مدیره انجمن سرطان ایران در پاسخ به اینکه فردی که سیگار را ترک می‌کند تا چند سال بعدمی تواند مطمئن باشد که احتمال ابتلا به سرطان در وی کم شده است، گفت: یک نوع سرطان ریه که به آن سرطان اسکوآموس می‌گویند ممکن است ۵ تا ۱۰سال بعد از قطع سیگار بیمار نتیجه بهبود بگیرد. در سرطان‌های معده نیز چنین است.

میکروب اچ. پیلوری که گاهی به دلایل مختلفی وارد بدن می‌شود اگر به موقع درمان نشود می‌تواند ۳ الی ۴سال بعد باعث بروز سرطان شود؛ به‌طور مثال در سرطان پستان قاعدگی زودرس و یائسگی دیر‌رس از عواملی است که احتمال بروز سرطان را بیشتر می‌کند به همین دلیل می‌توان از راه‌هایی مثل فرزندآوری زیر ۳۰سالگی، بیش از ۵ الی ۶ سال مصرف نکردن قرص‌جلوگیری از بارداری، درمان ضایعات خوش خیم سلولی که باعث تغییر سلولی شده است می‌تواند ۵ الی ۳۰ سال بروز سرطان را به تأخیر بیندازد.

از مهم‌ترین عوامل ایجاد سرطان سبک زندگی افراد است. اما تا کجا می‌توان روی این سبک زندگی برای مبتلا نشدن به سرطان حساب کرد. دکتر ربابه شیخ‌الاسلام مدیر مؤسسه تغذیه، سلامت و توسعه در گفت‌وگو با همشهری گفت: وقتی مسئولین وزارت کشاورزی جلسه می‌گذارند و سمی که وارد کشور می‌شود ما کنترلی بر آن نداریم و سموم چینی و با کیفیت نازل توسط کشاورزان به مقدار بیش از اندازه استفاده می‌شود من نمی‌دانم چه باید بگویم؛ به‌طور مثال سازمان غذا و دارو خبر از مصرف بیش از اندازه پالم در لبنیات را می‌دهد.

بعد متوجه می‌شویم که خود سازمان اجازه واردات پالم را صادر کرده است، خودشان برای میزان مصرف پالم استاندارد نوشته‌اندو بعد هم مجوز مصرف صادر کرده‌اند. وی با ابراز تأسف در مورد شرایط موجود گفت: ما به مردم می‌گوییم که آنتی اکسیدان مصرف کنید. ولی وقتی نگرانیم که این آنتی‌اکسیدان‌ها در سبزیجات ومیوه‌هایی وجود دارد که حاوی سموم و نیترات به میزان بالاست؛ چطور به مردم باز هم بگوییم میوه بخورند. این در حالی است که در کشور پاسخگو نداریم. چرا وقتی می‌گویند وایتکس در شیر است، سبزی‌ها با آب آلوده آبیاری می‌شود کسی راه‌حلی ارائه نمی‌دهد و آن مسئله به‌صورت کلی رفع شود.

شما چند سال است که می‌شنوید سلامت و بهداشت نان مشکل دارد، کارخانه‌های تولید آزبست هنوز کار می‌کنند، پمپ‌بنزین‌ها در نزدیک منازل مسکونی واقع شده است؛ چرا کسی برای رفع مسئله راه‌حل ارائه نمی‌کند. هنوز کارخانه‌های داروسازی داریم که در محل‌های مسکونی واقع شده‌اند و کسی برای خروج آنها کاری نمی‌کند؛ چرا کسی که مسئول سازمان غذا و داروست برای رفع مسئله کاری نمی‌کند.وی تغییر سبک زندگی را زمانی مؤثر می‌داند که برای ورزش فضایی وجود داشته باشد که آلودگی هوا در آن نباشد، وقتی می‌گوییم میوه و سبزی بخورید که باید به مردم این اطمینان خاطر را بدهیم که میوه ارزان و سالم است.

 

 اخباراجتماعی - همشهری


ویدیو مرتبط :
سرطان در ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

4 استان ایران روی کمربند سرطان مری و گوارش



 

 

4 استان ایران روی کمربند سرطان مری و گوارش

 

مجری طرح زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با تاکید بر اینکه کمربند سرطان مری و دستگاه گوارش در ایران شامل استانهای اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان می شود گفت: علاوه بر این ایران بر روی کمربند آرسنیک نیز قرار دارد.

فرح رحمانی در گفتگو با مهر به بیان جزئیات مطالعات این سازمان در زمینه بررسی ریسک فاکتورهای محیطی و موثر بر سرطان "مری" پرداخت و افزود: استان گلستان یکی از استانهایی است که سرطان مری در آنجا بیشترین شیوع را در کشور دارد از این رو تحقیقات زمین شناسی پزشکی در این منطقه به عنوان پروژه ای مشترک میان سازمان یونسکو و سازمان زمین شناسی با همکاری مرکز تحقیقات کبد و گوارش بیمارستان دکتر شریعتی تعریف و اجرایی شد.

وی با تاکید بر اینکه در این مطالعات اقدام به بررسی کانی ها و فاکتورهای زمین شناسی موثر کردیم اظهار داشت: نتایج این تحقیقات نشان داد که ارتباطی میان شیوع سرطان مری با ریسک فاکتورهایی مربوط به کانی شناسی محیطی و نوع کانی های تشکیل دهنده و شرایط و سیستم تبلوری کانی ها وجود دارد به گونه ای که این کانی ها می توانند اثرات مخربی بر دستگاه گوارش و کبد داشته باشند و در طی نسلها باعث بروز مشکلات عدیده ای در سیستم دستگاه گوارش و موجب بیماری شوند از این رو به عنوان یکی از عوامل موثر در بروز سرطان مورد شناسایی قرار گرفت. بررسی افزایش و کاهش برخی عناصر و ترکیبات شیمیایی نیز می تواند در بروز و یا عدم بروز برخی بیماریها با منشاء محیطی نقش موثری داشته باشد.

مجری طرح زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، این پژوهش را طرح تحقیقاتی میان سازمان زمین شناسی، یونسکو، سازمان جهانی بهداشت و مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانست و ادامه داد: از آنجا که سازمان زمین شناسی ایران از سوی انجمن بین المللی زمین شناسی پزشکی به عنوان نماینده بخش تحقیقات خاورمیانه معرفی شده است از این رو یکی از اقداماتی که در این راستا انجام داد تهیه و تدوین اولین اطلسهای زمین دامپزشکی و زمین شناسی پزشکی کشور با همکاری سازمان دامپزشکی و معاونت سلامت وزارت بهداشت بوده است.

وی افزود: این اطلس به عنوان اولین اطلس زمین شناسی پزشکی در دنیا از سوی انجمن بین المللی زمین شناسی پزشکی به کشورهای فعال در این حوزه ارسال شده است.

کمربندهای پرخطر ایران

رحمانی با تاکید بر اینکه کمربندهای فلز زایی در ایران وجود دارد که بخشی از کمربند متالوژنی خاورمیانه است به مهر گفت: بر این اساس در برخی از مناطق توزیع عناصر سمی چون سرب، روی، ارسنیک، جیوه، طلا، نقره و کادمیوم از فراوانی بیشتری برخوردار است.

وی ادامه داد: این عناصر به طور طبیعی در آب، خاک، گیاه و چرخه و سیکل طبیعی حیات وارد می شود و در صورتی که این مناطق، مناطق مسکونی باشند تاثیر مستقیمی بر سلامت سکنه دارد به گونه ای که برخی بیماریها را به دنبال خواهد داشت. لذا ایجاد نگاه مشترک میان زمین شناسان و پزشکان این امکان را به جامعه خواهد داد که با نگاهی کامل و دقیق تر به مسئله سلامت پرداخته شود.

استانهایی که کمربند سرطان مری و دستگاه گوارش از آنها می گذرد

مجری طرح زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی به بیماریهای شایع در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه ایران کمربند سرطان مری و دستگاه گوارش است به مهر گفت: این کمربند استانهای اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان را شامل می شود که از طرف شرق و شمال شرقی و غرب و شمال غربی ایران کشورهای دیگر را نیز شامل می شود. از این رو در فاز اول تحقیقات، مطالعات زمین شناسی پزشکی معطوف به سرطان مری و دستگاه گوارش در کشور خواهد شد.

کمربند ارسنیک از کمربندهای مهم و عامل بیماریهای پوستی و برخی سرطانها است

وی بیماریهای متابولیکی مانند گواتر، فلورسیس (ضایعات مینای دندان) و بیماریهای ناشی از کمبود مواد مغذی، کمبود آهن و "روی" را از دیگر بیماریهای شایع در کشور نام برد و به مهر گفت: علاوه بر این کمربند ارسنیک از دیگر کمربندهای مهم کشور است که عاملی برای ایجاد بیماریهای پوستی و برخی سرطانها است که در حال انجام مطالعات درباره آنها هستیم.

به گفته رحمانی این کمربند از شمال تا غرب کشور را در برمی گیرد که شناسایی دقیق این مناطق نیاز به همکاری ارگانهای مربوط دارد.

این محقق، ژئومیکروبیولوژی را از دیگر مسائل مهم در حوزه زمین شناسی پزشکی ذکر کرد و به مهر گفت: یکی دیگر از موارد مهم در زمینه بررسی های زمین شناسی پزشکی بحث ژئومیکروبیولوژی است که این مهم نیز در زمره کارهای در دست اقدام مرکز است.

آغاز مطالعات زمین پزشکی در مناطق نفت خیز

مجری طرح زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه تاکنون در مناطق نفت خیز تحقیقات زمین شناسی پزشکی اجرایی نشده است، گفت: از آنجایی که مطالعات ژئو شیمی مناطق نفت خیز در حوزه سیاستهای وزارت نفت بوده تاکنون مطالعات زمین شناسی پزشکی در این مناطق صورت نگرفته است.

وی اضافه کرد: بر اساس طرح سراسری همسان سازی داده های ژئو شیمی کشور، مطالعات زمین شناسی پزشکی 6 استان را در دستور کار قرار دادیم که یکی از این استانها، استان خوزستان است. در فاز اول این مطالعات، تحقیقاتی را در زمینه جمع آوری اطلاعات کلی ژئوشیمی زمین شناسی پزشکی در منطقه انجام شد که در صورت دریافت اطلاعات از سوی وزارت نفت، امکان تحقیقات زمین شناسی پزشکی نیز دراین زمینه فراهم خواهد شد و در غیر این صورت فعلا امکان پذیر نخواهد بود.

رحمانی به جزئیات طرح همسان سازی داده های ژئو شیمی کشور اشاره کرد و ادامه داد: در این طرح اقدام به استخراج داده های ژئوشیمی، آنومالی ها و ناهنجاریهای ژئوشیمی کل کشور خواهد شد و سعی بر این است که این داده ها در بعد یکصد هزارم دیده شود هر کدام از این برگه ها وضعیت هر منطقه را از نظر شیوع بیماری ها نیز نشان خواهد داد.

کاربردی شدن نتایج تحقیقات در توسعه شهری

وی با تاکید بر کاربردی شدن اطلسهای زمین پزشکی در توسعه شهری افزود: وجود پتانسیل معدنی در یک منطقه احتمال شیوع برخی بیماریهای ژنتیکی را موجب می شود که با تدوین اطلس های زمین شناسی پزشکی می توان ریسک فاکتورهای بیماری زا و نوع بیماریها را شناسایی کرد.

رحمانی، شناسایی کردن ریسک فاکتورها و شیوع بیماریها را گامی در جهت شناسایی عوامل بیماری زا معرفی کرد و ادامه داد: با توجه به اهمیت داده های زمین شناسی پزشکی در توسعه شهری، این اطلاعات به مسئولان مربوط چون معاونت سلامت وزارت بهداشت و مراکز تحقیقات پزشکی ارسال خواهد شد.

وی همچنین با تاکید بر لزوم همکاری سایر ارگانها با سازمان زمین شناسی در زمینه ارائه اطلاعات و آمار اظهار داشت: اطلاعات و آمار مناطق مهم با شیوع برخی از بیماریها (بروز بالا یا Hot point) در اختیار مراکز تحقیقاتی و وزارت بهداشت است که در صورتی که این مراکز اطلاعات خود را به این سازمان ارائه دهند ما می توانیم بر اساس این اطلاعات، مطالعات و تحقیقات زمین پزشکی مفصل و کاربردی تری اجرایی کنیم...../تحلیل:عصرایران