اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا روز جهانی زن شکل گرفت؟



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

چرا روز جهانی زن شکل گرفت؟
زنان همچنان در کشاکش نابرابری جنسیتی

در حال حاضر تنها یک پنجم کرسی‌های پارلمانی در اختیار زنان است و تنها ۱۹ نفر از ۱۹۶ روسای دولت در کشورهای مختلف را زنان تشکیل می‌دهند.

بیش از یک قرن است که روز جهانی زن توجه همگانی را به مصائب و مشکلات و دستاوردهای زنان جلب می کند. هم اکنون اما 15 سال دیگری پیش رو است که قرار است اهداف برابری جنسیتی در سطح جهانی دنبال شود. با طرح «جهان برابر تا سال2030 » که مورد حمایت سازمان ملل است، بیش از 40 کشور روز جهانی زن را گرامی داشته اند.

موضوع مهم این است که چطور می توان این طرح را به صورت عملی طی سال های آتی پیاده کرد. توانمندسازی زنان در این طرح به عنوان محور توسعه پایدار معرفی می گردد. با این وجود ایده برابری خواهی جنسیتی بیش از یک قرن سابقه دارد و دلایل بی شماری منجر به شکل گیری روز جهانی زن شده است.

چه زمانی روز جهانی زن برای اولین بار بنیان گذارده شد؟
سوسیالیست ها برای اولین بار ایده حمایت از گسترش حق رای زنان در روزی مشخص را برای نشان دادن سهم قابل توجه آنها در جامعه مطرح کردند. روز جهانی زنان برای اولین بار از سوی کلارا زتکین، سوسیالیست و نظریه پرداز آلمانی به همراه 100 نماینده از 17 کشور در مارس 1911 سازماندهی شد. این اتفاق از سوی بیش از یک میلیون نفر در اتریش، آلمان، دانمارک و سوئیس مورد توجه قرار گرفت و منجر به شکل گیری صدها تظاهرات در امپراتوری اتریش - مجارستان آن زمان شد.

چرا این روز شکل گرفت؟
در ابتدا هدف از نام گذاری 8 مارس به عنوان روز جهانی زن کسب حق رای برای تمامی زنان، حق تصدی سمت های دولتی و برخوردای از حقوق اشتغال برابر با مردان بود.

در حال حاضر تنها یک پنجم کرسی های پارلمانی در اختیار زنان است و تنها 19 تن از 196 روسای دولت در کشورهای مختلف را زنان تشکیل می دهند. در طی این بیست سال تنها 7 نفر به تعداد زنانی که در راس قوه مجریه کشورهای مختلف قرار گرفته اند، اضافه شده است و این نشان می دهد که هنوز اقدامات بسیاری باید صورت بگیرد.

تعداد زنان حاضر در کابینه کشورهای مختلف در بازه 1994 تا 2014 نزدیک به 17 درصد افزایش یافته است. با این وجود، تعداد زنان وزیر هنوز در مقایسه با مردان کم است.

تمرکز روز جهانی زنان در سال جاری به روی چه موضوعی است؟
سازمان ملل برای اولین بار در سال 1975 روز جهانی زن را گرامی داشته و از آن زمان تاکنون هر سال به روی وضعیت زنان در قسمت های مختلف جهان تمرکز می کند.

طرح جهان برابر تا 2030 که قصد دارد اهداف مغفول هزاره در زمینه توسعه را دنبال کند، هدفی مستقل برای توانمندسازی زنان به عنوان ابزاری برای حل ناکارآمدی های اقتصادی، فقر جهان گستر و ازدیاد جمعیت جهانی ارائه کرده است. این طرح همچنین دستاوردهای زنان در طول تاریخ را مورد ستایش قرار می دهد.

آیا هنوز به این روز نیاز است؟
علاوه بر اهدافی که از دیرباز برای شکل دهی به این روز وجود داشته، هشدارهای جدی در مورد سوء استفاده از زنان وجود دارد. تخمین ها نشان می دهد که 120 میلیون نفراز جمعیت زنان زیر 20 سال - نزدیک به 10 درصد این جمعیت - به طرق مختلف مورد تعرض جنسی قرار گرفته اند. این در حالی است که گزارش موارد تعرض جنسی و درخواست پیگرد قانونی در بسیاری از موارد صورت نمی گیرد. بیش از یک سوم زنان در سراسر جهان در طول زندگی خود خشونت فیزیکی یا جنسی را تجربه کرده اند.

در حال حاضر بنا به آمار ارائه شده از سوی نشست اقتصاد جهانی، نزدیک به 250 میلیون زن نسبت به یک دهه گذشته شاغل هستند، در حالی که درآمد آنها با درآمد مردان در 2006 برابری می کند. جالب آن که تنها یک دهم از زنان شاغل متاهل درآمد خود را آزادانه خرج می کنند.

نظر سازمان ملل در مورد روز جهانی زن چیست؟
بان کی مون اعلام کرده که شخصا کمپینی برای ارتقای موقعیت زنان و تضمین حضور آنها در مجالس پارلمانی تشکیل داده است.

به گفته بان کی مون: «در حال حاضر بسیاری از مفروضات و تعصب های بی جا در حال از میان رفتن هستند و زنان می توانند در زمینه ها مختلف پیشرفت کنند.»

زنان تاثیرگذار جهان معاصر چه کسانی هستند؟
1- آنگلا مرکل: صدراعظم آلمان برای پنجمین سال متوالی و برای دهمین بار عنوان تاثیرگذارترین زن جهان را در لیست فوربس به خود اختصاص داد.

2- هیلاری کلینتون: این امکان وجود دارد که کلینتون در 2016 رئیس جمهور آمریکا، قدرتمندترین کشور دنیا شود. وی همیشه در لیست زنان تاثیرگذار از دید مجله فوربس وجود داشته است.

3- ملیندا گیتس: وی بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس را در سال 2000 تاسیس کرد. کمک های بشردوستانه این بنیاد با رسیدن به سقف 3.9 میلیارد دلار گوی سبقت را از دیگر خیریه ها گرفته است.

4- جانت یلن: وی مدیر فدرال رزرو آمریکا است. رسیدن وی به این سمت در سال 2014 تحولی تاریخی محسوب می شد.

5- مری بارا: وی مدیر عامل جنرال موتورز است. بارا اولین مدیرعامل زن در این شرکت بزرگ است.

6- کریستینا لاگارد، مدیر اجرائی صندوق بین المللی پول: وی در دوران حضور خود در صندوق بین المللی از افزایش حضور زنان در بازار کار حمایت کرد.

7- دیلما روسف : رئیس جمهور برزیل که در سال2010 به عنوان اولین رئیس جمهور زن برزیل انتخاب شد.

8- شریل سندبرگ، مدیر ارشد فیس بوک: وی نقشی قابل توجه در گسترش شبکه های اجتماعی و افزایش درآمد با استفاده از شبکه های دیجیتالی داشته است.

9- سوزان وجسیسکی: عضو هیات مدیره یوتیوب

10- میشل اوباما، بانوی اول آمریکا: وی بر موضوعاتی همچون توجه به خانواده های نظامیان و ایجاد توازن میان حرفه و خانواده برای زنان شاغل تمرکز دارد.

11- پارک گئون های: وی اولین رئیس جمهور زن در کره جنوبی است. کره جنوبی در جهان توسعه یافته از بیشترین سطح نابرابری جنسیتی رنج می برد.

12- اپرا وینفری: تهیه کننده، بازیگر و مجری

13- جینی رومتی: مدیر عامل شرکت ای.بی.ام.

14- مگ ویتمن: مدیرعامل شرکت هیلوت-پاکارد

15- ایندرا نویی: رئیس هیات مدیره و مدیر اجرائی شرکت پپسی

 

اخبار اجتماعی - دیپلماسی ایرانی

 


ویدیو مرتبط :
روز جهانی زن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

8 مارس روز جهانی زن



روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن

8 مارس روز جهانی زن

- در کشور عزیزمان ایران ،روز تولد حضرت فاطمه زهرا  (س) در 20 جمادی‌الثانی به عنوان روز زن و همچنین روز مادر گرامی داشته می‌شود.

----------------------------

 

هشتم مارس، روز جهانی زن در بسیاری از کشورهای جهان گرامی داشته می شود. 8 مارس روزی است که زنان جهان بدون توجه به گرایشات مختلف فکری، عقیدتی،نژادی و ... به یادآوری موفقیت ها و دستاوردهای شان می پردازند. در حقیقت، این روز مجالی است برای نگاه کردن به گذشته در مسیر تلاش ها، منازعه ها و فعالیت های پیشین، و بیشتر برای نگریستن در راستای حرکت های پیش رو برای باز کردن راه در جهت شکوفایی استعدادها و فرصت هایی که در انتظار نسل آینده زنان است.

 

روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن

 

علت انتخاب 8 مارس به عنوان روز جهانی زن
سالانه ملیونها تن زن و مرد در اقصی نقاط جهان در روز هشتم مارس با ترتیب اجتماعات و گردهمایی ها این روز را گرامی میدارند. انتخاب روز هشتم مارس به عنوان روز زن بخاطر مبارزۀ زنان کارگر فابریکه نساجی کتان در سال 1857 میلادی در شهر نیویورک آمریکا بر می گردد.
شرایط کاری سخت و غیر انسانی با دستمزد کم کارگران زن در اوایل قرن بیستم که همراه با مردان در کشور های صنعتی وارد فابریکات و بازار کاری شده بودند آنان را وادار به مبارزه علیه این بی عدالتی به شکل سازمان یافته و منظم نمود. در این روز كارگران نساجى زن در یك كارخانه بزرگ پوشاك براى اعتراض علیه شرایط بسیار سخت كارى و وضعیت اقتصادی شان دست به اعتصاب زدند. خاطره این اعتصاب براى كارگران فابریکۀ نساجى باقى ماند. نارضایتى عمومى ازاین شرایط براى زنان كارگر ادامه داشت.

 

هشتم مارس سال1908 میلادی:
بعد از گذشت بیش از پنجاه سال، کاگران زن کارخانـۀ نساجی کتان در شهر نیویورک به منظور احیا خاطرۀ اعتصاب در این روز را که تبعیض،محرومیت وفشار کار و حقوق بسیار کم زنان را بیاد می آورد دست به اعتصاب زدند، صاحب این کارخانه به همراه نگهبانان بخاطر جلوگیری از همبستگی کارگران بخش های دیگر با اعتصاب گران و عدم سرایت آن به بخش های دیگر ، این زنان را در محل کارشان محبوس ساخت و بعدا به دلایل نامعلوم کارخانه آتش گرفت و فقط تعداد کمی از زنان توانستند از این حادثه نجات یابند و مابقی 129 تن از زنان کارگر در این آتش سوختند.


به همین دلیل روز هشتم مارس بطور سنتی بنام روز مبارزه زنان علیه بی عدالتی و فشار علیه زنان در خاطره ها باقی ماند. در سال هاى بعد در كشورهاى مختلف اروپایى و امریكا مبارزه زنان به شكل تظاهرات و اعتصاب کاری علیه فشار، تبعیض و استعمار کاری و همینطور برای داشتن حقوق برابر در اجتماع ادامه پیدا کرد.

 

از جمله یکی از مهمترین مدافعان حقوق زن در آلمان خانم کلارا زتکین (1857-1933) خواسته های مبارزان زن در آلمان را مبنی بر هشت ساعت کار در روز، تعصیلات ویژه در ایام زایمان و سایر حقوق طبق قانون را تقاضا کرد.

 

روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن

 خانم کلارا زتکین ،از رهبران جنبش بین‌المللی زنان

 

در اروپا دومین کنفرانس سوسیالیستی زنان که در آن صد زن مبارز از هفده کشور جهان شرکت داشتند،با اثر پیشنهاد خانم کلارا زتکین در روز27 آگوست سال 1910 میلادی درکپنهاگ پایتخت دانمارک روز هشتم مارس به عنوان روز زن و روز همبستگی بخاطر دفاع از حقوق زنان و مبارزه در مقابل تبعیض های گوناگون علیه زنان بر گزیده شد.

  

روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن

 

در واقع می توان گفت آغاز حرکت برای شکل گیری یک روز و اختصاص آن به زنان، ابتدا از دل فعالیت های اعتراضی زنان کارگر در آغاز قرن بیستم در امریکای شمالی و سراسر اروپا نطفه بست :
1909: نخستین روز جهانی زن در ایالات متحده در 28 فوریه 1909 برپا شد. حزب سوسیالیست آمریکا این روز را به افتخار و تجلیل از اعتصاب کارگران نساجی نیویورک، که در آن زنان علیه شرایط کاری خود اعتراض کرده بودند، برگزید.


1910: کنگره جهانی سوسیالیست ها، طی جلسه ای در کپنهاگ، «روز زن» را روز بین المللی زنان اعلام و آن را به عنوان حرکتی در جهت کسب حقوق زنان و گسترش حمایت به منظور دستیابی زنان به حق رای در سراسر جهان، تثبیت کرد. طرح پیشنهادی با موافقت بیش از یکصد تن از زنان از 17 کشور جهان در این کنگره به تصویب رسید، و نخستین پیامد آن، انتخاب سه زن در پارلمان فنلاند بود. در این کنگره تاریخ ثابتی برای برگزاری مراسم انتخاب نشد.

 

روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن


1911 : بازتاب کنگره کپنهاگ سبب شد که روز جهانی زن برای نخستین بار (19 مارس) در اتریش، دانمارک، آلمان و سوئیس برگزار شود، یعنی در کشورهایی که بیش از یک میلیون زن و مرد در تظاهرات بزرگی شرکت و حق رای برای زنان، امکان دستیابی به مشاغل دولتی، حقوق زنان برای کار، آموزش حرفه ای و پایان تبعیض شغلی را مطالبه کردند.


1913-1914 : با شروع جنگ جهانی، روز جهانی زن، دستمایه ای برای جنبش های زنان در سراسر جهان شد تا آن را به روزی برای اعتراض به جنگ جهانی تبدیل کنند. زنان روسی، به عنوان بخشی از جنبش صلح خواهی، نخستین مراسم روز جهانی زن را در آخرین یکشنبه ماه فوریه برگزار کردند. زنان در دیگر نقاط اروپا نیز حول و حوش 8 مارس در اعتراض به جنگ و با ابراز همبستگی با دیگر فعالان، تظاهرات باشکوهی برپا ساختند.

 

روز زن, روز جهانی زن, 8 مارس روز جهانی زن


1917 : زنان روسی، علیه عاقبت شوم جنگ، آخرین یکشنبه فوریه را برای اعتراض و اعتصاب خود و با درخواست «نان و صلح» انتخاب کردند (که بر اساس تقویم گرگوری روز 8 مارس قطعیت پیدا کرد). چهار روز بعد، تزار روسیه استعفا داد و دولت موقت حق رای برای زنان را به رسمیت شناخت.

 

سازمان ملل متحد و برابری جنسی
قطعنامه سازمان ملل متحد که در سال 1945 امضا شد، نخستین توافقنامه ای بود که اصل برابری زن و مرد را تصریح کرد. از آن زمان تاکنون، این قطعنامه بین المللی که منجر به ارائه استراتژی ها، استانداردها، برنامه ها و اهداف مختلف از سوی سازمان ملل شده، در پیشرفت موقعیت و وضعیت زنان در سرتاسر جهان موثر بوده است.

پس از سال ها، سازمان ملل متحد و آژانس های تخصصی اش مشارکت زنان را به عنوان شرکا برابر با مردان در دستیابی به پرورش، صلح، امنیت، و احترام کامل برای حقوق بشر مداوم، ترفیع داده اند. قدرت و اختیار زنان، نشان از چهره آشکار تلاش های سازمان ملل متحد با نظارت و تصحیح چالش های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سراسر جهان دارد.

 

امروزه و تجلیل از روز جهانی زن

در چند ساله اخیر، 8 مارس روز جهانی زن برای زنان، نه تنها در کشورهای توسعه یافته که در جوامع در حال توسعه نیز به صورت گسترده تری مطرح و ابعاد تازه ای به خود گرفته است. جنبش رو به رشد جهانی زنان، که با برگزاری چهار کنفرانس بین المللی زنان توسط سازمان ملل متحد جهان تعمیق یافته است، در تبدیل روز جهانی زن به صف آرایی و اعتراض در جهت دستیابی زنان به حقوق شان و مشارکت آنان در عرصه های سیاسی و اقتصادی یاری بسیار رسانده است.

 علاوه بر این، زنان جهان در روز جهانی زن تلاش کرده اند تا این روز را به فرصتی برای انعکاس پیشرفت ها و دستاوردهای به دست آمده، و کنش های شجاعانه و نیز عزم راسخ زنان عادی (که نقش شگفت آوری را در تاریخ کشورها و جوامع شان ایفا کرده اند) تبدیل کرده و این دستاوردها را گرامی بدارند.


گردآوری : بخش فرهنگ و هنر صبح بخیر