اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پول كاغذی از كی در ایران رواج یافت؟


كلمه‌ی اسكناس از زبان روسی به زبان فارسی وارد شده است. سابقه‌ی انتشار اسكناس در ایران به دوره‌ی گیخاتوخان، پنجمین ایلخان مغول برمی‌گردد.

خبرگزاری ایسنا: كلمه‌ی اسكناس از زبان روسی به زبان فارسی وارد شده است. سابقه‌ی انتشار اسكناس در ایران به دوره‌ی گیخاتوخان، پنجمین ایلخان مغول برمی‌گردد.

عباس سرافرازی ـ استاد دانشگاه فردوسی مشهد ـ در این‌باره گفت: شرایط نامناسب اقتصادی و نیاز به واردات مواد غذایی كه بر اثر خشكسالی و ركود كشاورزی در دوره‌ی ایلخانان به‌وجود آمده بود، حاكمان را بر آن داشت تا سكه‌های طلا و نقره را از دست مردم جمع كنند.



او ادامه داد:‌ در این راستا به پیشنهاد عزالدین مظفر، از نزدیكان صدرالدین زنجانی ـ وزیر گیخاتو ـ كه از سابقه‌ی انتشار پول كاغذی در چین خبر داشت، اسكناس جایگزین سكه‌های طلا و نقره در ایران شد.

سرافرازی درباره‌ی شكل ظاهری این اسكناس‌ها، بیان كرد:‌ جنس این پول‌ها از كاغذ به‌شكل امروزی نبود و تصویر ارزش این پول‌ها را با مهر روی نوعی چرم حك می‌كردند.

وی درباره‌ی واكنش مردم به این پدیده‌ی تازه نیز اظهار كرد: پول‌های چرمی با مخالفت گسترده‌ی مردم ایران مواجه شد و حاضر نبودند سكه‌های‌شان را بدهند و به‌جای آن‌ها، چرم بگیرند و با چرم معامله كنند.

واژه‌ی «چاو» از كلمه‌ی مغولی «چائو» گرفته شده است كه در دوره‌ی حكومت قوبیلای قاآن در چین رواج داشت. در سال 693 هجری قمری در پی كمبود نقدینگی در خزانه‌ی ایلخانان، گیخاتو پس از مشاوره با وزیر صدرالدین زنجانی و پولاد چنگ‌سانگ ـ سفیر خان بزرگ (قوبیلای) ـ دستور داد به جای دهم و دینار، براساس چاو چینی از پول كاغذی استفاده شود.            


ویدیو مرتبط :
حکم در یافت پول در مقابل دعوت وتبلیغ

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

صندوق بین‌المللی پول: رشد اقتصادی ایران 1.6 ، تورم 8 درصد



 

تورم

 

 

صندوق بین‌المللی پول در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که رشد اقتصادی ایران پس از قرقیزستان کمترین در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی است.

به گزارش ایسنا، صندوق بین‌المللی پول در گزارش جدید خود با عنوان "دورنمای اقتصادی منطقه‌ای، خاورمیانه و آسیای مرکزی"، رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران در سال گذشته را 1.1 درصد برآورد و پیش‌بینی کرد که این شاخص در سال جاری به 1.6 درصد خواهد رسید.

به اعتقاد صندوق بین‌المللی پول در سال آینده آهنگ رشد اقتصادی ایران دوباره تند شده و به سه درصد خواهد رسید.

گزارش صندوق بین‌المللی پول حکایت از آن دارد که در سال جاری ایران از نظر رشد اقتصادی پس از جمهوری قرقیزستان بدترین وضعیت را در منطقه خواهد داشت.

در میان 30 کشور مستقر در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی، رشد اقتصادی قطر بالاترین بوده و به 16 درصد خواهد رسید. این در حالی است که قرقیزستان رشد اقتصادی منفی 3.3 درصدی را به ثبت خواهد رساند که کمترین میزان در منطقه است.

صندوق بین‌المللی پول همچنین به بررسی تولید ناخالص داخلی اسمی کشورهای منطقه نیز پرداخته و عنوان کرده است که ایران در سال جاری شاهد تولید ناخالص داخلی اسمی برابر با 337 میلیارد و 900 میلیون دلار خواهد بود که پس از عربستان بالاترین میزان در منطقه است. در همین حال تولید ناخالص داخلی اسمی ایران در سال آینده نیز 342 میلیارد و 300 میلیون دلار اعلام شده است.

بنا بر این گزارش، تولید ناخالص داخلی عربستان در سال جاری معادل 434 میلیارد و 400 میلیون دلار خواهد بود.

کمترین میزان تولید ناخالص داخلی اسمی منطقه نیز متعلق به کشور جیبوتی با تنها یک میلیارد و 100 میلیون دلار است.

در همین حال صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که رشد نقدینگی ایران در سال جاری معادل 9 درصد خواهد بود که در مقایسه با سال گذشته (21.7 درصد) کاهش زیادی نشان می‌دهد. این در حالی است که رشد نقدینگی ایران در سال آینده 16.8 درصد پیش‌بینی شده است.

این گزارش در همین حال اشاره‌ای به نرخ تورم در کشور دارد و می‌گوید که نرخ تورم ایران در سال جاری از 13.5 درصد در سال گذشته به هشت درصد کاهش خواهد یافت و این در حالی است که این شاخص در سال آینده دوباره افزایش داشته و به 10 درصد خواهد رسید.

از این نظر نیز ایران در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی رتبه ششم را به خود اختصاص داده است. بیشترین میزان تورم در میان کشورهای منطقه نیز به پاکستان با تورم 13.8 درصدی اختصاص دارد.

30 کشور عضو دپارتمان خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول از دو بخش کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا به اضافه افغانستان و پاکستان که به MENAP معروفند و نیز کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز که به CCA معروفند، تشکیل شده است و شامل کشورهای الجزایر، بحرین، ایران، عراق، کویت، لیبی، عمان، قطر، عربستان، سودان، امارات، یمن، افغانستان، جیبوتی، مصر، اردن، لبنان، موریتانی، مراکش، پاکستان، سوریه، تونس، ارمنستان، آذربایجان، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان هستند..../تحلیل:عصرایران