اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پرونده بی‌سرانجام سهام عدالت/ همچنان خبری از سود سهام نیست!



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

پرونده بی‌سرانجام سهام عدالت/ همچنان خبری از سود سهام نیست!

مسئولان سازمان خصوصی سازی معتقدند که واگذاری سهام عدالت به آخرین مراحل خود رسیده است، اما همچنان خبری از پرداخت سود سهام نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، اجرای طرح سهام عدالت به عنوان فروش تسهیلاتی بخشی از سهام شرکتهای دولتی به اقشار پایین  درآمدی جامعه به منظور تعمیم نسبی عدالت اقتصادی از سوی دولت صورت گرفته است و یکی از طرح های جدی و اصلی دولت به شمار می رود.

اجرای واگذاری سهام عدالت از سال 85 آغاز شد و طی این مدت این نوع سهام در بیش از 19 مرحله به گروه های مختلف واگذار شده است، اما پرداخت سود سهام عدالت به عنوان بخش مهمی از اجرای طرح ناکام مانده است.  

 

آخرین آمارها حاکی از این مطلب است که از سال 85 تاکنون نزدیک به 45 میلیون نفر دعوتنامه سهام عدالت را دریافت کرده اند، گرچه بخش عمده ای از این افراد سهام عدالت خود را دریافت کرده اند، اما سودی بابت این نوع سهام دریافت نکرده اند.

مشمولان اولین مرحله واگذاری سهام عدالت در سال 85، 86 و 87  مددجویان کمیته امداد، بهزیستی و رزمندگان فاقد شغل و همچین مشمولان طرح شهید رجایی بودند که تاکنون تنها دوبار سود سهام عدالت دریافت کرده اند.

 

اولین گروه دریافت کنندگان سهام عدالت طی 5، 6 سال اخیر یک بار سودی به میزان هر نفر 40 هزار تومان و یک بار سودی به میزان هر نفر 80 هزار تومان دریافت کردند.

دومین گروه مشمولان سهام عدالت که سال 86 و 87 به انجام رسیده است، گروه های روستائیان و عشایر فاقد شغل و کم درآمد را در بر می گرفت که به این افراد هم تاکنون یک بار طی این سالها سودی به میزان 40 هزار تومان به ازای هر نفر پرداخت شده است.

 

سومین گروهی که مشمول دریافت سهام عدالت شدند و در سالهای 86، 87 و 88 سهام دریافت کردند، شاغلین دستگاههای اجرایی، بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی بودند که این افراد هم تاکنون فقط یکبار سود سهام عدالت دریافت کرده اند.

مشمولان مرحله سوم هم تنها سودی به میزان 40 هزار تومان به ازای هر نفر طی این سالها دریافت کرده اند، این در حالی است که برخی از مشمولان مرحله دوم همین یکبار سود سهام عدالت را نیز دریافت نکرده اند، در صورتی که تمامی این افراد در یک دهک قرار داشتند و فقط در تعاونی های سهام عدالت مختلف عضو بودند.

 

برخی دارندگان سهام عدالت معتقدند که دولت سهام شرکت های زیان ده را به آنها واگذار کرده، بنابراین از دریافت سود خبری نیست. وضعیت پرداخت سود به سایر گروه ها نیز مشخص نیست.

در اجرای طرح وضعیت پرداخت سود سهام عدالت برخی از گروه ها همچون خبرنگاران مشخص نیست و تنها برگه ای به عنوان سهام عدالت به این گروه ارائه شده است، این گروه هم تاکنون هیچگونه سودی را دریافت ننموده اند.

 

در عین حال گروه های کارگری به عنوان آخرین گروه مشمول دریافت سهام عدالت مطرح هستند، گرچه تابه حال از 3.2 میلیون نفر کارگر برای واگذاری سهام عدالت ثبت نام به عمل آمده است، اما پیش بینی می شود که تعداد این افراد بین 5 تا 6 میلیون نفر باشد.

البته سازمان خصوصی سازی معتقد است که بخشی از گروه های کارگری در مقابل سایر گروه ها سهام عدالت خود را دریافت کرده اند.

 

بسیاری از افرادی که برگه های سهام عدالت را دریافت نموده اند، معتقدند که گرچه آغاز اجرای طرح بسیار پرسر و صدا بود و افراد بسیاری را ترغیب کرد که برای ساعت های طولانی در صف دریافت برگه ها بمانند، اما اکنون به نظر می رسد که این سهام ارزشی برای آنها ندارد.

پیش از این عده ای از افراد سودجو اقدام به خرید برگه های سهام عدالت از افراد با مبالغ اندک می کردند که البته مسئول سازمان خصوصی سازی نسبت به این موضوع هشدار دادند، اما در حال حاضر بسیاری از دارندگان برگه های سهام عدالت عنوان می کنند که اگر کسی بخواهد این برگه ها را از آنها بخرد، می فروشند.

با این روند به نظر می رسد که پروژه سهام عدالت از هدف اولیه تعریف شده برای آن فاصله گرفته ، در حالی که یکی از اهداف اصلی طرح واگذاری سهام شرکتها به مردم و رونق بخش خصوصی بوده است.

به عبارت دیگر، توزیع متعادل ثروت ملی و گسترش مالکیت در سطح عمومی، به منظور تأمین عدالت اجتماعی، متکی به خود نمودن خانواده های نیازمند و کاهش وابستگی آنان به کمکهای دولت از طریق نهادهای حمایتی، ایجاد درآمد دراز مدت برای خانواده های کم درآمد و تشویق به پس انداز و سرمایه گذاری منجر به بهبود درآمد خانوارها از جمله اهداف اولیه این طرح بوده است.

 

همچنین کاهش اندازه بخش دولتی و افزایش سهم بخش خصوصی و تعاونی در اقتصاد کشور از طریق واگذاری سهام شرکتهای دولتی، ارتقای کارایی بنگاههای اقتصادی و بهره وری منابع اقتصادی، انسانی و فناوری، افزایش رقابت پذیری در اقتصاد ملی و شتاب بخشیدن به رشد آن، افزایش سطح عمومی اشتغال، کاستن از بار مسئولیت و مدیریت دولت در تصدی فعالیت‌های اقتصادی و کارآمدتر کردن دولت در عرصه وظایف حاکمیتی از دیگر اهداف بوده است./مهر


ویدیو مرتبط :
پرونده ی سهام عدالت به کجا ها رسیده و عاقبت سهام عدالت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سرانجام پرونده سهام عدالت کارگران



 

 

 

سرانجام پرونده سهام عدالت کارگران

 

صالحی در خصوص روند توزیع فرمهای سهام عدالت نیز با تاکید بر اینکه تاکنون پس از تصمیم جدید در مورد واگذاری سهام عدالت، توزیع جدیدی در مورد فرمهای سهام عدالت صورت نگرفته است، افزود: بیشترین مسئله و بحث در زمینه سهام عدالت کارگران مربوط به چگونگی آغاز واگذاریها بود که به نتیجه رسید.

پس از ماهها کشمکش بر سر واگذاری سهام عدالت به کارگران، سرانجام این نوع واگذاری در 4 مرحله و از اواخر مرداد ماه امسال کلید می‌خورد.

از زمان آغاز به کار شناسایی و واگذاری سهام عدالت به اقشار مختلف جامعه از سوی دولت، کارگران به عنوان یکی از بزرگترین گروههای مشمول در انتظار اعلام زمان واگذاری سهام عدالتشان بوده اند. هرچند آنها تصور داشتند که یکی از اولین گروههایی خواهند بود که پس از اقشار ضعیف موفق به دریافت سهام عدالت می شوند ولی این مسئله به واقعیت نپیوست و آنها در آخرین مرحله واگذاری سهام عدالت قرار گرفتند.

آخرین گروه سهام عدالتی ها به صف شدند

بر اساس این گزارش، مقامات و مسئولان کانونها و شوراهای اسلامی کار در دوره زمانی که سهام عدالت به گروههای مختلف اجتماعی واگذار می شد واکنشها و اظهار گلایه های فراوانی از تاخیر در زمان واگذاری سهام عدالت به کارگران مطرح کردند. هم اکنون تعداد کارگران شاغل در بنگاهها و واحدهای تولیدی کشور بیش از 7.5 میلیون نفر است که سهام عدالت به همه آنها تعلق نمی گیرد.

یکی از دلایل عدم امکان واگذاری سهام عدالت به همه کارگران، دریافت سهام توسط برخی از آنها در قالبها و به صورتهای دیگری است که این اقدام از تعداد مشمولان آنها کم می کند. هرچند از سال گذشته وزارت کار موظف به شناسایی آمار واقعی کارگران مشمول دریافت سهام عدالت و اعلام آن به وزارت اقتصاد شده بود ولی تاکنون در این زمینه گزارش و آمار عملکردی منتشر نشده است.

مشمولان واقعی چند نفرند؟

با فراز و نشیب های فراوان و تایید و تکذیب های زیادی که حداقل در یکسال گذشته در مورد واگذاری سهام عدالت کارگران مطرح شد و حتی در یکی دو مرحله نیز اقداماتی آغاز و پس از اندکی نیز متوقف شد، این بار بالاخره درخواست کارگران نتیجه داد و برنامه واگذاری به گروههای مختلف کارگری مشمول دریافت سهام عدالت نیز مشخص شد.

ولی الله صالحی عضو شورای عالی کار در گفتگو با مهر با اعلام اینکه هم اکنون با قرار دادن کارگران در 4 گروه ساختمانی، فصلی، قراردادی و رسمی کار واگذاری سهام عدالت کارگری به زودی آغاز خواهد شد، گفت: انتظار می رود بر اساس پیش بینی های انجام شده واگذاریها از اواخر مرداد و یا اوایل شهریورماه جاری آغاز شود.

گروههای 4 گانه کارگری مشمول سهام عدالت

وی با تاکید بر اینکه واگذاری سهام عدالت به کارگران یک سری برنامه ریزیها و مقدماتی لازم داشت، اظهار داشت: اینکه مکانیسم واگذاری سهام عدلت کارگران از چه طریق باشد نیاز به برخی هماهنگی ها بین وزارت کار و امور اقتصادی و دارایی داشت.

صالحی ادامه داد: با اقدامات و هماهنگی های صورت گرفته بین وزارت کار، اقتصاد و تشکلهای صنفی کارگری از طریق اولویت بندی صورت گرفته، به زودی واگذاری سهام عدالت کارگران را آغاز می کنیم.

واگذاری به گروهها در چند مرحله

وی خاطر نشان کرد: کارگران ساختمانی اولین گروهی از مشمولان دریافت سهام عدالت هستند که واگذاریها به آنها در چند مرحله انجام می شود. پس از آن نیز کارگران فصلی، قراردادی و نهایتا نیز کارگران رسمی قرار می گیرند که البته در هر یک از گروهها نیز کار چند مرحله ای انجام می شود.

این مقام مسئول کارگری تصریح کرد: تعداد کارگران مشمول دریافت سهام عدالت آمار بالایی است که با تصمیمات اتخاذ شده واگذاریها صورت می گیرد.

هنوز فرمی توزیع نشد

صالحی در خصوص روند توزیع فرمهای سهام عدالت نیز با تاکید بر اینکه تاکنون پس از تصمیم جدید در مورد واگذاری سهام عدالت، توزیع جدیدی در مورد فرمهای سهام عدالت صورت نگرفته است، افزود: بیشترین مسئله و بحث در زمینه سهام عدالت کارگران مربوط به چگونگی آغاز واگذاریها بود که به نتیجه رسید.

وی در زمینه کارگرانی که سهام ترجیحی دریافت کرده اند نیز توضیح داد و گفت: اتفاقا در این زمینه نیز طی برگزاری جلسات صحبت شد ولی چون تعداد کارگرانی که سهام ترجیحی دریافت کرده اند قابل توجه نیست این مسئله در روند کلی واگذاریها تاثیر گذار نخواهد بود.

سهام ترجیحی در روند کلی کار تاثیری ندارد

عضو شورای عالی کار در این رابطه که مدتی پیش سازمان خصوصی سازی اعلام کرد که به کارگرانی که سهام ترجیحی گرفته اند سهام عدالت تعلق نمی گیرد، اظهار داشت: بیشتر کارگرانی که به دلیل افزایش سطح انگیزه در کار از سهام ترجیحی در واحدهای تولیدی خود بهره مند شده بودند هم اکنون از صحنه کار و کارگری خارج شده اند و بازنشسته هستند.

صالحی تاکید کرد: بازنشستگان نیز در قالب تامین اجتماعی توانسته اند از سهام عدالت بهره مند شوند؛ بنابراین درصد زیادی از کارگرانی که هم اکنون مشغول به کار هستند سهام ترجیحی نگرفته اند و مشمول سهام عدالت می شوند. باید گفت کارگرانی که موفق به دریافت سهام ترجیحی شده بودند در ردیف کارگران رسمی قرار می گرفتند.

قانون سهام ترجیحی فقط برای رسمی ها بود

وی خاطر نشان کرد: بر اساس قوانین گذشته فقط کارگران رسمی می توانستند از سهام ترجیحی بهره مند شوند و کارگران قراردادی مشمول دریافت سهام عدالت نبودند؛ هرچند که طی سالهای گذشته واگذاری سهام ترجیحی به کارگران بسیار کم شده بود.